Basarabasa :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Basarabasa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Basarabasa
Comună:Vața de Jos
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 26
Cod poștal:337501
Persoană de contact :pr. Petrică Mirel
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaVataDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Petrică Mirel
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Satul Basarabasa este atestat documentar în anul 1439.
Tipul de plan al bisericii, cu hramul „Sf. Nicolae”, este cel dreptunghiular cu absida în prelungirea navei, poligonala cu trei laturi. Bârnele masive, de stejar, sunt iscusit îmbinate în coada de rândunica, tesiturile capetelor fiind marcate, iar perechile de console, adevarate aripi, tratate prin crestaturi multe si marunte ce se opresc într-un lob. O pleiada de cruci, cu bratele în forma discului solar si decor de rozete, aninata de peretele altarului, îi sporeste izul patriarhal. Turnul – clopotnita este înalt si robust, cu foisor în console, mai târziu închis cu scândura, ramânând câte doua ferestre pe fiecare latura, închise si cu obloane si flesa înalta, ascutita, învelita în prezent în tabla.
Biserica a fost renovata de câteva ori, învelitoarea acoperisului, din sita cândva, înlocuita cu tigla, cadrele originale ale usilor au fost înlociute, ferestrele acoperite cu obloane, iar, de curând pe peretele sudic, unde se afla una din intrari (cealalta pe la vest) s-a adaugat un fel de sopron larg care adaposteste mese si banci de scândura, folosite pe la parastase, pomeni si cu ocazia diferitelor sarbatori religioase.
Biserica, ridicata pe la sfârsitul secolului al XVII lea, a fost împodobita cu pictura murala, în cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII lea, perioada din care au ramas câteva icoane si usile împarâtesti atribuite lui Constantin zugravul. În 1810 s-a înoit pictura murala, realizându-se un program iconografic bine compus, de o certa valoare. Potrivit pisaniei, autorul picturii a fost zugravul M. Borsos. Programul iconografic este compus si distribuit dupa o anumita schema. În naos, pe bolta, chipurile Mariei si Is. Hs. , înscrise în cerc; registrul de jos cuprinde, între compozitiile cu evanghelisti, scene din ciclul hristologic. Pictura peretilor verticali, prejudiciata de vreme, vadeste prin decorul drapat, influenta stilului rococo în formatia zugravului, influenta resimtita si la piesele de mobilier din cadrul scenelor. În altar, temele alese, pentru bolta, sunt, în genere, altele decât cele obisnuite în secolele dinainte. Daca în axul boltii apare Tatal Savaot, pe restul suprafetei sunt reprezentate: Cina cea de taina, Sf. Troita, Sf. Aron, Jertfa lui Avram si fuga în Egipt. Pe suprafata peretilor verticali îsi pastreaza locul teoria arhiereilor, între arcade cu decor floral: Ioan Zlataust, Atanasie, Chiril, Grigorie, Arhidiaconul Stefan, Laurentiu.
Pictura Tâmplei, asternuta de acelasi zugrav, pe peretele dinspre altar, cuprinde: Rastignirea, medalioane cu prorocii, apostoli, cu Is. Hs. pe tron, friza celor 12 praznice. Icoanele împaratesti sunt zugravite direct pe perete (ca la Ocisor)
În evolutia picturii, de la o epoca la alta, ansamblul de la Basarabasa constituie o opera de referinta.
Alte informații:Filia: Bortuna
Cod Monument:HD-II-m-A-03244
Nr. vizualizări:8849
Data ultimei vizualizări:2021-05-12 22:49:30
Data ultimei actualizări:2018-11-28 13:50:10
Data încărcării pe sit:2005-10-07 07:13:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 122

Vedere din lateral
Foto: Micheller János