Drobeta-Turnu Severin :: Manastirea Vodita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Vodița
Drobeta-Turnu Severin
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Drobeta-Turnu Severin
Județ:Mehedinți
Adresa:drumul Sf. Nicodim nr.1, la 5 km de fostul sat Varciorova pe valea Vodiței
Cod poștal:220000
Persoană de contact :protosingel Ioanichie Nicolăescu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primariaDrobeta.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Antonie cel Mare, Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Manastirea Vodita a fost intemeiata intre 1370 si 1372 pe teritoriul comunei Varciorova, la aproximativ 500 m distanta de Dunare, in apropierea frontierei dintre Regatul Ungar si Tara Romaneasca. Astazi se mai vad ruinele bisericii manastirii, langa care s-a construit in 1995 o biserica de lemn si un popas turistic. Importanta manastirii a fost deosebita, deoarece se incerca stoparea expansiunii bisericii catolice si sa se intareasca autoritatea bisericii ortodoxe. De fapt, intemeietorul acestui lacas este un calugar grec sau greco-sarb, venit in Tara Romaneasca pe la 1359, si care, dupa intemeierea acestei manastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I a intemeiat Manastirea Tismana (1377-1378) .
Aici a copiat un tetraevanghel slavon miniatură (cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca) . Probabil a murit in anul 1406, fiind socotit ca sfant, caruia i s-a scris Viata in 1767. Turistul care vine dinspre Portile de Fier, dupa trecerea pe sosea de gara Varciorova intilneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului. Inaintea viaductului este amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte il va conduce catre Manastirea Vodita. Peste inca 6 km pe soseaua spre Timisoara turistul ajunge la Orsova
Alte informații:Manastirea Vodita din jud. Mehedinti reprezinta cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom dupa regulile stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.
Ea a fost ridicata intre anii 1370-1372 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. Inca de la infiintare a fost inzestrata de catre domnitor cu valoroase odoare bisericesti, bani si alte venituri. Toate daniile facute Manastirii Vodita de Vladislav Voievod au fost intarite ulterior de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan II, si Radu cel Frumos. Chiar si regele Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (1387-1437) a recunoscut si confirmat posesiunile acordate Manastirii Vodita de domnitorii romani, iar Stefan Lazarovici, despotul Serbiei ii daruieste in anul 1406, zece sate sarbesti ca metose. Expansiunea Imperiului Otoman de la sfarsitul secolului al XV-lea pentru cucerirea popoarelor Europei a influientat in mod nemijlocit existenta Manastirii Vodita. Astfel, dupa cucerirea cetatii Severinului de catre turci in anul 1524, toate vechile mosii ale ctitoriei Sfantului Nicodim sunt confirmate, rand pe rand, Manastirii Tismana.
Manastirea Vodita va mai fi pomenita, din nou, abia intr-un hrisov din 14 octombrie1662 cand staretul acestei chinovii a primit un ajutor de 350 de ruble de la tarul Rusiei, Alexei Mihailovici. Mai tarziu, intr-un document din 15 iunie 1689, se precizeaza ca Vodita ar fi rezidita "din temelie" de Cornea Brailoiu, pe vremea cand era mare aga. De asemenea ea este mentionata alaturi de celelalte manastiri din Oltenia pe harta intocmita in anul 1700 de stolnicul Constantin Cantacuzino.
Chiar si domnitorul Constantin Brancoveanu a acordat printr-un hrisov emis la 10 martie 1705, scutiri "schitului ce iaste la Vodita care iaste langa Dunare acolo unde si mai inainte scaun de manastire mare au fost facuta de Sf. Nicodim". Din acelasi zapis se pare ca unele lucrari de refacere ale acestei manastiri ar fi fost executate de Atanasie, egumenul de atunci al Tismanei.
In urma razboiului ruso-turc incheiat cu pacea de la Passarovitz din anul 1718, Manastirea Vodita va cunoaste o noua perioada de decadere. Ea va mai fi mentionata doar pe harta intocmita in anul 1720 de Samuelis Koleseri.
La data de 5 septembrie 1891 episcopul Ghenadie al Ramnicului efectueaza o vizita canonica la Vodita, descriind ruinele manastirii. Din biserica celei mai vechi ctitorii voievodale atestate documentar mai ramasesera doar cateva ziduri, iar din chiliile inconjuratoare se mai vedeau doar temeliile.
In vederea rec onstruirii acestei stravechi manastiri, in luna martie 1990 s-a constituit, in municipiul Drobeta-Turnu Severin, societatea "Vodita", avand binecuvantarea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei. La propunerea acestei fundatii, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat reinfiintarea Manastirii Vodita. In perioada 1991-1995 s-a construit aici un impunator corp de chilii, in care se mai afla staretia si trapeza manastirii. In 1995 a inceput construirea unei frumoase biserici din lemn, la realizarea careia au fost preluate si unele elemente din stilul traditional maramuresan
Zidurile vechii manastiri se mai vad si astazi pe partea stanga a drumului, inainte de a ajunge la locul actual al manastirii.
(Textul a fost preluat dupa pliantul de prezentare al manastirii)
Cod Monument:MH-II-a-A-10437
Nr. vizualizări:7383
Data ultimei vizualizări:2020-12-03 21:56:58
Data actualizare:2016-03-10 09:51:20
Data încărcării:2005-10-07 13:10:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-01-02
Contor: 233

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz