Sadu :: Biserica de Sus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Sus
Sadu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sadu
Comună:Sadu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Principală nr. 486
Cod poștal:557220
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile: @yahoo.com , mitropolia-ardealului.ro, sadu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Gheorghe Neagoe
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica are hramul "Adormirea Maicii Domnului", si este asezata în partea de sus a comunei pe un loc mai ridicat , fiind monument istoric.
Data exacta a constructiei, nu poate fi precizata cu exactitate, piatra de mormant aflata langa zidul de miazazi (înfipta în pamant) , de forma dreptunghiulara pastreaza inscriptia, scrisa cu caractere chirilice: "Sub aceasta piatra zac oasele robului lui Dumnezeu jupan Ilie Cujmaret din Kiprovat", mort în leatul lui Hristos 1719".
Posibil ca Ilie Cujmaret sa fie unul din negustorii bulgari care pentru a-si vinde articolele de argintarie bateau toate satele la începutul sec. al XVIII-lea. Faptul ca inscriptia este extinsa pe marginea pietrei de jur împrejur, poate duce la concluzia ca initial piatra a fost acoperis al unui mormant din interiorul bisericii, iar cu ocazia lucrarilor de largire a bisericii a fost scoasa si înfipta în afara bisericii. S-a constatat ca în interiorul bisericii actuale se gasesc resturi din fundatiile de altare ale celor doua biserici mai vechi din comuna, atestate documentar in 1358.
De asemenea s-au gasit oseminte si monezi de argint datand din sec. XVI.
Pe o caramida din partea interioara dinspre nord a zidului de la turnul bisericii, se afla încrustata inscriptia: "Zidari Oprea de Fagaras 1757", iar pe acoperisul turnului este sapat în zid anul 1795. Biserica are forma de corabie fara abside laterale si este acoperita cu tigla.
Are un singur turn cu acoperisul în forma de doua bulburi de ceapa suprapuse, cea de la baza fiind mai mare. Acestea sunt din tabla zincata. Peretii bisericii sunt din piatra si caramida si au o grosime de 1, 3 metri. Peretii turnului sunt ornamentati cu ghirlande de cercuri si ovale întretaiate facute din caramida rosie, vizibile în albul tencuielilor.
În interior biserica are trei bolte succesive, cea din mijloc mai înalta si cu o forma de calota sferica. Sub bolta din fata se afla fundamentele sub forma de semicerc ale celor doua altare ale fostelor biserici si care se termina unde este iconostasul actualului altar. În sec. . XVIII, s-a adaugat noul altar si turnul bisericii în marimea actuala. Cu acel prilej s-a facut o modificare si la pronaos construindu-se actuala bolta. Cea mai veche parte a cladiri actuale este cea din mijloc. Aceasta o confirma pictura care este în fresca, executata în trei etape si de trei calitati deosebite. Cea mai veche si valoroasa pictura este cea din mijlocul naosului si de pe peretii laterali ai pronaosului.
În pronaos tavanul fiind facut ulterior are si alta pictura însa tot în fresca. De asemenea, în partea din fata a naosului si în altar, pictura este tot în fresca, dar deosebita de celelalte. S-au facut în deceniul 8 restaurari ale picturii în stilul tempera.
Alte informații:Parohia orthodoxă Sadu I.
Cod Monument:SB-II-a-A-12531
Nr. vizualizări:4599
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 13:31:05
Data ultimei actualizări:2015-10-16 17:39:55
Data încărcării pe sit:2005-10-11 17:33:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 153

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu