Parhauti :: Biserica Tuturor Sfintilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Tuturor Sfinților
Părhăuți
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Părhăuți
Comună:Todirești
Județ:Suceava
Adresa:în cimitir
Cod poștal:727532
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.comunatodiresti.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Este ctitoria din 1522 a logofatului Gavril Trotusan. Este o mare asemanare cu biserica de la Reuseni.
Edificiul, de plan dreptunghiular, are pe latura de vest un pridvor cu turn clopotnită. Pictura interioară relizată după 1530. Monument remarcabil al arhitecturii moldovenesti din secolul XVI, se caracterizează prin masivitatea zidăriei din piatră.
Pictura interioara este valoroasa, remarcandu-se tabloul votiv in care este prezentat ctitorul in costum de epoca. Atrage atentia o scena picturala aparte, o "Pieta", dovada a influentei picturii italiene in bisericile din Moldova. Aceasta scena este unica.
Alte informații:Biserica "Duminica Tuturor Sfinților" din Părhăuți este o construcție masivă de piatră, cu ziduri groase, care face trecerea de la stilul ultimelor biserici moldovenești ale epocii lui Ștefan cel Mare (1457-1504) către stilul bisericilor din epoca lui Petru Rareș (1527-1538, 1541-1546) . Monumentul a fost construit în perioada domniei lui Ștefăniță Vodă (1517-1527) , în care a existat un conflict violent între domnitor și boieri, ce s-a sfârșit cu asasinarea voievodului.
Biserica are plan dreptunghiular, fără abside laterale și turle, asemănându-se ca stil și soluție constructivă cu alte monumente precum bisericile din Borzești, Dobrovăț, Piatra Neamț, Reuseni, Vaslui sau Volovăț. Absida altarului are formă semicirculară. Lăcașul de cult este luminat prin cinci ferestre înguste și mici (câte două dispuse simetric pe fațadele de sud și de nord și una în axa absidei altarului) , care sunt încadrate de muluri încheiate cu un arc în plin cintru.
Aspectul unic al acestui edificiu religios este dat de pridvorul deschis cu etaj. În încăperea de la parter se intră prin cele două arcade ale pridvorului dispuse în zidul de vest, care duc la ușa pronaosului. Această încăpere are două bolți mari; pe pereții săi sunt pictate scene din viața Sfântului Ierarh Nicolae. În colțul de sud al pridvorului se află o scară în spirală, prin care se ajunge la încăperea clopotelor aflată la etaj. Această încăpere are patru arcade: două către vest (simetrice celor de la parter) și câte una spre sud și spre nord.
În interior, biserica este împărțită în pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul este deschis. Între pronaos și naos se află un perete despărțitor. Deasupra pronaosului și naosului se află câte o boltă semicilindrică
În biserică se află șase morminte, unul în naos și alte cinci în pronaos. Pe pardoseala din naosul bisericii se află o piatră funerară, având în mijloc un ornament cu o floare îmbobocită într-un vas. Pe marginea pietrei se află următoarea inscripție: "Acest mormânt l-a împodobit robul lui Dumnezeu Ieremie Murguleț, fiicei sale . . . Anisia, în anul 7133 oct. 23" (=1624) .
În pronaos sunt alte cinci morminte acoperite cu pietre funerare. Trei pietre datează de dinaintea construirii actualei biserici, provenind probabil de la un lăcaș de cult mai vechi. Cea mai veche piatră datează din anul 1494 și aparține unui boier cu numele de Anjincu. Este împodobită la mijloc cu frunze decorative și are următoarea inscripție: "Acest mormânt este al robului lui Dumnezeu Pan Anjincu, vameșul, care s-a mutat la veșnicile lăcașuri. Veșnica lui pomenire. În anul 7002 luna noiembrie 4" (=1494) .
Alte două morminte sunt ale mamei și ale primei soții a logofătului Trotușan. Pe piatra de mormânt a mamei logofătului stă scrisă inscripția: "Acest mormânt l-a înfrumusețat robul lui Dumnezeu Pan Trotușan, vistiernic, mamei sale, roaba lui Dumnezeu Maria, care s-a mutat la veșnicile lăcașuri în anul 7014 luna februarie 14" (=1506) .
Prima soție a logofătului, Anna, era fiica marelui boier Luca Arbore. Piatra sa funerară se află în partea dreaptă a pronaosului și are inscripția următoare: "Acest mormânt l-a înfrumusețat robul lui Dumnezeu Pan Gavriil Trotușan soției sale, roaba lui Dumnezeu Anna, care s-a mutat la veșnicile lăcașuri și-a fost înmormântată aici în anul 7029 luna decembrie 2" (=1521) .
A patra piatră de mormânt din naos are următoarea inscripție: "Această piatră de mormânt a făcut-o Irimie Murguleț mamei sale Anastasia, care s-a mutat la veșnicile lăcașuri și a fost înmormântată aici în anul 7173 luna aprilie 3" (=1665) .
Inscripția de pe a cincea piatră funerară este ștearsă; ea este scrisă în limba română și se disting doar câteva litere și o dată: "Rob. . . cu. . . și a. . . b. . . să șei. . . a. . . mnul pe ti. . . vleat 7219 mai 20. . . , Dimitrie Cantemir Voievod" (=1711) .
Cod Monument:SV-II-m-A-05580
Nr. vizualizări:12508
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 00:14:41
Data ultimei actualizări:2021-02-15 20:11:58
Data încărcării pe sit:2005-10-12 10:02:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-16
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: Luminița Moruz