Hunedoara :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Hunedoara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hunedoara
Județ:Hunedoara
Adresa:Piața Unirii nr. 2
Cod poștal:331116
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariahunedoara.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Biserica “Sf. Nicolae” din Hunedoara a fost zidita in anul 1458 pe locul altei biserici mai vechi, din lemn. Avand un plan de cruce greaca simpla, nava cu abside in patru laturi, ea a fost transformata in 1634 cand s-a cladit pronaosul si s-a ridicat cupola sustinuta pe patru stalpi centrali; bolta altarului este sprijinita pe nervuri de tip gotic. In 1827 a fost pictata, iar in 1867 s-a adaugat pe latura vest un turn clopotnita. Cimitirul din jurul bisericii s-a extins pana in aproprierea zidurilor, existand cripte sapate la cca 2m distanta, ceea ce aduce prejudicii stabilitatii monumentului.
In anul 1992 s-a inlocuit invelitoarea din tabla a turnului clopotnita si s-a executat tencuiala exterioara cu ciment.
Biserica prezinta degradari majore in zona altarului si naosului – fisuri in boltile si arcele de caramida care in unele locuri coboara vertical pana la baza zidurilor.
Ca urmare a tencuielilor exterioare cu ciment, in strat foarte gros, a aparut fenomenul de umiditate la interior. Acesta este accentuat si de nivelul ridicat al trotuarului de ciment, cu cca 30cm peste nivelul initial de calcare.
Nivelul original de calcare si adancimea de fundare au fost stabilite in urma sondajelor efectuate pe latura sud si est a bisericii.
In urma cercetarii de arhitectura, analizand turla existenta, s-au gasit in pod urmele golurilor initiale ale ferestrelor care in prezent sunt partial ingropate sub coama acoperisului.
Avand in vedere valoarea istorica si arhitecturala deosebita a monumentului, precum si starea lui de deteriorare, se impun cu necesitate lucrari de restaurare si consolidare.
Lucrarile de consolidare-restaurare au constat in: refacere sarpanta si invelitoare din tabla. S-a efectuat de asemenea sistematizare verticala.
Proiectarea lucrarilor de consolidare-restaurare a fost facuta de Remon-Proiect, iar lucrarile au fost efectuate de firma Castrum Tim.
Receptia finala a lucrarilor s-a efectuat in 2004.
Alte informații:Planimetrie de inspiratie gotică. Elevatia modificată în sec. XVII după traditia muntenească. Pictură foarte valoroasă din anul 1654. Turn clopotnită adăugat în anul 1827.
Cod Monument:HD-m-A-03350
Nr. vizualizări:8404
Data ultimei vizualizări:2024-04-22 12:45:58
Data ultimei actualizări:2019-01-09 12:27:37
Data încărcării pe sit:2005-10-12 11:54:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-11-08
Contor: 707

Vedere din lateral
Foto: Călin Corpaciu