Bacau :: Biserica Precista - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Precista
Bacău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bacău
Județ:Bacău
Adresa:strada 9 Mai nr. 48
Cod poștal:600025
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @bisericaprecista.ro
Adresa web Biserica:www.bisericaprecistabacau.ro
Adrese utile:www.epr.ro, www.primariaBacau.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin TOMOZEI, Mihail TOMOZEI, Constantin GRADINARIU
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica Precista a fost zidită la 1491 de Alexandru-Vodă - fiul si coregentul lui Ștefan cel Mare - care îsi stabilise resedinta la Bacău. Biserica, din cărămidă aparentă, este tipică pentru seria ctitoriilor domnesti din această epocă. Lăcasul a fost reparat de domnitorul Vasile Lupu (1641) , care o si închină la ctitoria sa de la Iasi, mănăstirea Trei Ierarhi.
Alte informații:Pronaosul bisericii este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord. Naosul are absidele laterale semi-circulare in interior si cu cate cinci laturi in exterior. Absida altarului, semi-circulara in interior si cu noua laturi in exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului. Pronaosul este boltit in calota sferica pe pandantivi si arcuri.
Bolti moldovenesti cu arcade piezise se ridica deasupra naosului. Turla, cilindrica in interior, prezinta in exterior opt fete. Ea este asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 varfuri, de caramida. Doi contraforti intaresc zidul in dreptul diaconiconului si proscomidei.
Soclul bisericii este din piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua randuri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, inconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pana la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.
Ctitorul bisericii, Alexandru Voievod, a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfant. Intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel, daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.
Cod Monument:BC-II-m-A-00757
Nr. vizualizări:11408
Data ultimei vizualizări:2023-06-02 07:19:22
Data ultimei actualizări:2017-08-24 08:34:02
Data încărcării pe sit:2005-10-18 07:46:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 189

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy