Manastirea Cebza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cebza
Cebza
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cebza
Comună:Ciacova
Județ:Timiș
Cod poștal:307111
Persoană de contact :Stareta: Monahia Eufimia Ciocloda.
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaCiacova.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci, Sf. Gheorghe
Detalii:Despre timpul cand s-a construit biserica manastirii, aflata azi in mijlocul cimitirului parohial si despre calugarii care au vietuit aici nu se stiu prea multe. Primele informatii se afla in istoriografia straina care vorbeste de existenta unui vechi locas de inchinare si de izvorul aflat sub altarul bisericii considerat de credinciosi ca avand puteri vindecatoare. Traditia atribuie bisericii manastiresti de la Cebza origini mult anterioare secolului al XVIII-lea, actuala constructie fiind continuatoarea mai multor inaintase care au fost ridicate pe locul celei de astazi. Cunoscuta sub denumirea de ”manastire” gasim unele insemnari pe cartile vechi bisericesti. Astfel pe fila unui Antologhion este urmatoarea insemnare. ”Biserica s-a zidit la 1758 cu turn de lemn”, amintind si de innoirile care s-au facut in 1780 si 1815. pe fila manuscrisului unei Evanghelii gasim scris cu cirilica urmatoarele: ”In curgerea anului 1850 s-au acoperit manastirea cu cheltuiala bisericii prin randuiala tutorilor (epitropilor) Vitu Chirica si Paun Tradii, iar preotii Traila Mustet, Andrei Olariu, Ioan Petrovici si Grigorie Petcu capelan . . . ”. O alta insemnare spune: ”Spre aducerea aminte. In curgerea anului 1882 s-au acoperit sfanta manastire cu sindrila de nou cu cheltuiala bisericii prin preotul Alexandru Bugariu si George Treta chinez ( primar) si
Simion Treta ca tutore la sfanta manastire”.
Biserica, monument istoric, purtand hramul ”Inaltarea Sfintei Cruci”, este construita din lemn in forma dreptunghiulara de o simplitate impresionanta, avand fundatia din cacamida iar peretii din barne de stejar peste care s-a aplicat tencuiala si acoperisul din sindrila. La staruinta I. P. S. Mitropolit Nicolae Corneanu, in anul 1996 s-a hatarat reactivarea acestui vechi asezamant monahal pentru calugarite.
Acum este in constructie intreaga incinta manastireasca. Slujbele se oficeaza in vechea biserica din cimitir; cat si in paraclisul manastirii finalizat in luna iunie a anului 2006.
Alte informații:Manastire de maici.
Manastire de calugarite: 19 vietuitoare (viata de obste) .
Acces rutier: DN 59 Timisoara-Moravita, din Jebel (18 km) ramificatie la dreapta, DJ 693 B-Ciocova ( 9 km) -Cebza (7 km) .
Cod Monument:TM-II-m-A-06195
Nr. vizualizări:4323
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 15:54:39
Data ultimei actualizări:2019-01-31 10:05:11
Data încărcării pe sit:2005-12-10 17:32:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-12-30
Contor: 146

Biserica de lemn
Foto: Nelu_Pozaru