Bucuresti :: Biserica Sf. Calinic Titan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Calinic Titan
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Câmpia Libertății nr. 62, Sector 3
Cod poștal:030376
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:parohiasfantulierarhcalinictitan.blogspot.ro/p/contac.html
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Bragarea Gheorghe, Mărginean Vasile Adrian, Popa Ioan
Hram:Sf. Calinic de la Cernica, Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Parohia a fost înfiintata în anul 1950, în conformitate cu Hotarârea Arhiepiscopiei Bucurestilor nr. 11254 si Decizia Ministerului Cultelor nr. 385/842 din 1 noiembrie 1950. La data înfiintarii, parohia nu avea locas de cult pentru nevoile religioase. S-a amenajat un mic paraclis, într-o camera stil pravalie, situata în Str. Drumuri nr. 20, pusa la dispozitie de catre D-na Catinca Craciun. Azi, pe locul acestui paraclis s-a cladit blocul de locuinte 36B cu 10 etaje.
În scopul de a înzestra parohia cu un locas de cult corespunzator, familia Teodora Dumitrescu din Bucuresti str. Ciresilor nr. 18 (compusa din: Teodor Dumitrescu mama, împreuna cu cei 6 copii, fiul Anghel si fiicele Averina, Teodora, Angridova, Maria si Grigorina cu sotii lor) a donat imobilul si terenul de 483, 75 mp situat în Str. Câmpia Libertatii nr. 62, sectorul 3, în baza actului de donatie nr. 2828/1951, urmând ca defunctul sot si tata sa fie declarat ctitor.
În baza proiectului aprobat de Arhiepiscopia Bucurestilor cu nr. 7267/1951 si a autorizatiei de constructie nr. 112/C din 23 septembrie 1951 emisia de Directia Sistematizare a Municipiului Bucuresti, s-a demolat vechea constructie si s-a cladit biserica între anii 1953-1955. Proiectul a fost realizat de arh. Viorel Popescu si arh. Ioan Paraschivescu.
Intrarea in biserica, acoperita de o arcada rezemata pe doua coloane scunde, se face pe latura de nord, direct in pronaos. Deasupra intrarii, se inalta un turn-clopotnita masiv, patrat, inalt de 9m. Absida altarului are o bolta in sfert de sfera. Ferestrele absidelor sunt inguste, nu prea lungi, rotunjite la partea superioara si au vitralii reprezentand icoanele unor sfinti. In interior, peretii sunt acoperiti cu picturi traditionale (neoromanesti) , realizate in culori vii in anul 1970. Tampla, jiltul arhieresc si stranele dispuse in jurul absidelor laterale sunt sculptate in lemn de stejar. In exterior, sarpantele au inaltimi variate si sunt invelite cu tigla, ceea ce confera bisericii un aspect laic.
In curtea lacasului se afla o troita si o clopotnita pe cadru metalic. Casa parohiala se afla pe peretele vestic al bisericii si a fost construita in 1959.
Sfintirea acestui locas de cult s-a facut la data de 18 decembrie 1955 de catre P. S. Teoctist Botosaneanul pe atunci Episcop al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, în prezent Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
De la 1 noiembrie 1950 pâna în prezent, parohia a fost condusa de catre P. C. Pr. Paroh Paul Popescu, care cu dragoste crestina si osârdie si-a pus viata în slujba credinciosilor de care este înconjurat si astazi cu dragoste si respect.
Alte informații:Este situata intr-o curte larga, langa intersectia Baba Novac.
Nr. vizualizări:8754
Data ultimei vizualizări:2021-09-16 06:43:12
Data ultimei actualizări:2018-09-19 11:32:19
Data încărcării pe sit:2005-12-31 12:57:16
Nr. Mesaje:1
O părere:
(2017-08-18)
Buna ziua,
Sunt o persoana credincioasa, de rit creștin ortodox și incerc sa fiu cat mai aproape de Dumnezeu, incercand pe cat posibil sa ii respect poruncile și sa duc la indeplinire desavarșirea mea spirituala. In acest sens, de cate ori simt și consider necesar merg sa ma spovadesc pentru a primi iertare de pacate și Sfanta Impartașanie. Sunt un om care ințelege perfect sensul spovedaniei și anume acela de a ne recunoaște și admite greșelile, ci nu acela de a veni și enumera calitațile și faptele bune din viața noastra, așa cum am mai auzit ca se intampla. Deci, consider ca prin spovedanie spiritul se inalta fiind iertat de faptele recunoscute.
Dilema este:te spovedești in fata lui Dumnezeu pentru a primi iertare sau in fata preotului pentru a te certa, a te debusola, , a te traumatiza pentru ca ai incercat sa ai grija de suflet și sa evoluezi spiritual deschizandu-ti sufletul in fata cuiva? Mai concret intreb sincer daca rolul preotului este sa te certe, sa te judece in conformitate cu faptele savarsite, sa Iți vorbeasca ca unui inculpat sau sa te ințeleaga, sa te asculte ATENT, sa te povatuiasca daca e cazul și sa Iți creeze dorința de a perpetua pe drumul lin al credintei sau din contra sa Iți taie orice avant inspre spovedanie și comunicare cu slujitorii bisericii?
Am avut ocazia in viața sa ajung la preoți de mare nivel spiritual cum ar fi Pr.. Sofian sau Pr.. Gheorghe de la manastirea Bușteni , ca sa nu mai voorbesc despre faptul ca ani de zile m-am spovedit la Manastirea Radu Voda la același duhovnic extraordinar, cu care sa stau e vorba si sa primesc sfaturi și binecuvantare care ma urmeaza și astazi.
Așadar consider ca nici un slujitor al Domnului nu trebuie sa se interpuna intre tine și Dumnezeu ci sa fie doar liantul intre cele doua parți, nu și JUDECATORUL ȘI CALAUL tau.
Nu conteaza cat de mari sau mici sunt greșelile noastre...Ar trebui sa fim tratați la fel iar sinceritatea sa fie bine primita și incurajata.
Cați dintre noi mai vin la biserica daca suntem certați și apostrofati si intelesi, sau nu, in loc sa fim indrumați? Și ce daca greșim de 10 ori? Important este sa conștientizam greșeala și sa scapam de patima in timp și cu ajutorul duhovnicesc adevarat, nu sa ne fie frica sa deschidem gura sa rostim motivul pentru care am venit la spovedanie! !!!
Lipsa timpului și comoditatea m-au indreptat catre un preot din vecinatatea casei pentru spovedanie și am avut surpriza neplacuta sa plec cu un gust amar și sufletul traumatizat in loc sa ma simt ușurata și curata. Asta nu trebuie sa se repete in general, nu doar intr-un caz, motiv pentru care nu voi da nume de aceasta data. Preoții nu sunt și nu trebuie sa se erijeze in judecatorii noștri ci sa ne inlesneasca accesul catre Dumnezeu cu bunavoința și empatie.
Am scris aceste randuri pentru ca am avut aceasta surpriza care m-a traumatizat profund avand in vedere in special faptul ca sunt o persoana FOARTE credincioasa și care frecventeaza biserica in mod regulat. Ma intreb ce li se intampla celor care nu au aceste virtuți? Și ma mai intreb. ..e corect?
Cu umilința,
Dr. Loreta Popa
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-10-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 168

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu