Bucuresti :: Biserica Coltea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Colțea
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:bulevardul Bratianu Ion C. nr. 1, sector 3
Cod poștal:030171
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Mehendințu Sandi, Motoc Dorel
Hram:Sf. Trei Ierarhi, Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Brâncovenesc
Detalii:Biserica Coltea, aflata in apropierea Pietii Universitatii, este un monument reprezentativ al epocii brancovenesti, prin imbinarea de o rara frumusete si perfectiune a tehnicilor si procedeelor decorative specifice epocii, cu influente orientale si occidentale in stil baroc Italian. Biserica este construita pe un plan triconc, cu ziduri groase de peste un metru, deasupra pronaosului se ridica turnul clopotnita, iar cupola naosului se sprijina pe doua arce dublouri mari.
In interior picturile maestrului Gheorghe Tattarescu, din 1871, alterneaza cu diverse decoratiuni din imitatie de marmura. Catapeteasma, minunat dantelata cu motive vegetale si geometrice, are doua siruri de icoane si unul de medalioane.
Biserica pastreaza patru icoane vechi: Fecioara cu pruncul (1786) , Sf. Trei Ierarhi, Sf. Cosma si Damian (considerata opera pictorului Parvu Mutu) si Cuvioasa Paraschiva (sec. XVIII) .
Icoana “Mantuitorul pe giulgiu” este cunoscuta ca fiind facatoare de minuni.
Pridvorul bisericii mai pastreaza urme din vechea pictura in fresca atribuita lui Parvu Mutu (sec. XVII) .
N. Stoicescu descrie portalul bisericii: “ Golul usii terminat in arc trilobat este incadrat de doua coloane neocorintice ce sustin un antablament in stilul Renasterii italiene. Pe friza acestuia, doi grifoni inaripati sculptati in relief, sustin o placa pe care fusese probabil sapata pisania ce se zice ca a fost rasa de turci dupa uciderea spatarului Mihai Cantacuzino. Deasupra locului pisaniei se afla stema Cantacuzinilor (un vultur bicefal) . Piedestalele coloanelor sunt impodobite cu chipurile celor patru evanghelisti. Usa bisericii este deosebit de interesanta, fiind frumos sculptata in stil brancovenesc. ”
Ansamblul arhitectonic Coltea a cuprins biserica, spitalul, trei paraclise si Turnul Coltei la intrare. In ziua de azi au mai ramas doar biserica si spitalul.
Statuia ctitorului complexului arhitectonic, spatarul Mihai Cantacuzino (1640-1716) , este opera sculptorului Karl Storck, realizata in marmura de Carrara, in 1869.
Mihai Cantacuzino a fost fiul postelnicului Constantin Cantacuzino si frate cu Serban Cantacuzino (1634-1688) domnul Tarii Romanesti.
In apropierea locului unde este ridicata biserica, a existat o biserica de lemn cu cateva chilii, pe la 1641-1642, ctitorita de Udrea slugerul, cu hramul Sf. Paraschiva. Acest lacas este pomenit intr-un act din 1658, act care se pastreaza la Muzeul de Istorie al Bucurestiului. Dupa moartea ctitorului, fratele sau, Coltea Doicescu mare clucer, o inchina Mitropoliei.
Zona din jurul bisericii era cunoscuta, la 1669, ca fiind “a bisericii lui Coltea clucer”.
Spatarul Mihai Cantacuzino cumpara terenul si, cu aprobarea Mitropolitului Teodosie si a urmasilor clucerului Coltea, construieste biserica de piatra cu hramul Sfintii Trei Ierarhi, intre 1695-1698. Biserica mai era cunoscuta si ca “Manastirea Trisfetitele”.
Se construiesc si case, in una din ele a functionat o scoala, iar intre 1704-1707 se ridica spitalul cu 24 de paturi, spiterie, casa pentru chirurg si alte acareturi, ctitorul inzestrand cu generozitate toate aceste lacasuri.
Unul din cele trei paraclise construite in aceiasi perioada a fost zidit pentru scolari de vornicul Serban Cantacuzino, fiul lui Draghici spatarul.
La 27 februarie 1739, cladirile au ars, fiind refacute in acelasi an.
In timpul domniei lui Stefan Cantacuzino, intre 1714-1715, au fost ridicate ziduri imprejurul complexului si, cam in aceiasi perioada, Turnul Coltei, cea mai inalta cladire a vremii. Clopotnita cu ceasornic si foisor de foc, turnul asigura intrarea in incinta ansamblului arhitectonic. Deteriorat de cutremurele din 1802, 1829, 1838, a fost demolat in 1888, in ciuda protestelor unui numar mare de bucuresteni, pentru largirea Strazii Coltea, actualul Bd. I. C. Bratianu.
Biserica a fost reparata dupa cutremurul din 1838 de arhitectul Faiser si antreprenorul Conrad Schwink, in 1895 sub supravegherea arhitectului G. Mandrea, dupa bombardamentele din 1944.
Intre anii 1950-1955 s-a reconstruit turnul clopotnita deasupra pronaosoului, dupa proiectul arhitectului Horia Teodoru.
In perioada 1986-1989, biserica a fost inchisa din ordinul autoritatilor de atunci.
Biserica a fost martora a evenimentelor din decembrie 1989, refugiu pentru tinerii revolutionari, iar clopotele sale, trase de parintele paroh Sandi Mehedintu, au sunat in noaptea de 21-22 decembrie 1989.
In amintirea celor ce au fost ucisi chiar acolo s-a inaltat o troita.
In 1992, de Sfintele Pasti, cu ocazia vizitei sale istorice, dupa 44 de ani de exil, M. S. Regele Mihai a vizitat biserica Coltea.
Incepand cu anul 1996 se deruleaza lucrari de consolidare si restaurare a acestei frumoase biserici.
Cod Monument:B-II-a-A-18220
Nr. vizualizări:17911
Data ultimei vizualizări:2021-09-21 18:31:14
Data ultimei actualizări:2018-10-04 12:52:38
Data încărcării pe sit:2005-12-31 17:56:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-02-21
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 183

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy