Rosiori :: Manastirea Sf. Mina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Mina
Roșiori
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox de stil vechi
Localitate:Roșiori
Comună:Forăști
Județ:Suceava
Cod poștal:727241
Persoană de contact :Ene Raicu Varnava
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @msmina.ro
Adresa web Biserica:www.msmina.ro
Adrese utile:www.mitropoliaslatioara.ro, www.primariaForasti.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Mc. Mina, Sf. Arh. Mihail și Gavri. Sf. Vlasie, Sf. Ap. Varnava
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Locului i se spune "Dealul Bisericii" pentru ca pe acest deal au existat schituri cu obste de calugari fiind distruse din cauza vitregiilor vremurilor. Unul dintre schituri cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a existat in perioada sec. al XIX-lea. Sapaturile facute in zona au descoperit oseminte ale calugarilor ingropati aici, iar pe o caramida datata din 1864 era inscris numele unui ieromonah Porfirie ingropat langa peretele Bisericii. Protosinghelul Gamaliil de la Manastirea Neamt a sosit aici pentru a ridica un nou asezamant monarhal pe locul ruinelor fostului schit.
Cand a vrut sa puna temelia pentru Sfanta Masa a noului asezamant, prin lucrarea Sfantului Duh s-a aflat o candela aprinsa din timpul vechiului asezamant. Acest al doilea schit a datat din 1934 - 1937. In anul 1937 calugarii au fost risipiti in cele patru zari de catre puterea vremii, imprastiindu-se la alte manastiri. In acest al doilea schit, care avea o bisericuta de lemn acoperita cu sjndrila, a slujit Protosinghelul Gamaliil impreuna cu schimonahul Varlaam, monahii: Chiriac, Gherontie, Nifon, Iftimie si altii. Pe locul sfantului altar s-au plantat salcami care au dainuit pana la a treia rezidire. Dupa colectivizare un oarecare satean a venit sa ridice piatra Sflntei Mese, dar din putere dumnezeiasca rotile tractorului au explodat, asa ca piatra Sfmtei Mese n-a putut fi ridicata pentru a fi indepartata de locul Sfant.
Odata cu schimbarile aduse de revolutie, credinciosji din zona au dorit sa construiasca biserica, construindu-se un paraclis provizoriu in forma de cruce, iar din 1995sub conducerea staretului PCv. Varnava Ene s-a ridicat biserica mare din zid de piatra, corpul de chilii, paraclisul din incinta staretiei, clopomita si gardul din piatra inconjurator. Interiorul bisericii are catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaste si stranele sunt facute din lemn de stejar. De cand s-a inceput slujirea in sfant lacasul nou, cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Mina", la rugaciuni, slujitorii si credinciosii cereau Sfantului sa le daruiasca o particica din Sfintele Sale Moaste, fapt ce s-a realizat in anul 2003. Pe data de 9 februarie fiind o slujba arhiereasca impreuna cu un sobor de preoti si numerosi credinciosi din toata tara, au primit cu mare bucurie Sfanta Racla avand particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic Mina, Sfantul lerarh Vasile Cel Mare, Sfantului lerarh Gicherie Marturisitorul Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie si Sfantului Mucenic Florian.
Toate acestea fiind insotite de Sfantul Acoperamant de pe Racla Sfantului Mina din Egipt. Mai tarziu, pe data de 11 iunie 2003, cu binecuvantarea Maicii Domnului s-a primit Sfanta Icoana "Axionita", fiind pictata cu 21 de ani in urma. O mare bucurie s-a faptuit pe 11 iunie 2004, aducandu-se din Jerusalem particica din Lemnul Sfintei Cruci si particele din Sfintele Moaste ale Sfintilor. Sfintiti Mucenici Modest si Ermoghen. Sfantul lerarh loan Gura de Aur, Sfantul lerarh Ghenadie si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon au venit si ei cu particele din Sfintele Lor Moaste in 2005 si, tot in acest an, sunt aduse doua icoane ale Maicii Domnului numindu-se "Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutatoare" si "Gherontissa" din Sfantul Munte Athos.
Alte informații:Odata cu obligatia de reinfiinfare a acestei manastiri aducem un pios omagiu de recunostinta celor ce s-au jertfit pentru pastrarea traditiei crestin-ortodoxe si ducem mai departe ceea ce au intemeiat si pastrat cu pretul vietii lor.
Va rugam, in masura posibilitatilor, sa participati alaturi de noi sprijinindu-ne material sau financiar la infiintarea acestui Sfant lacas. Multumindu-va pentru intelegere si pentru binele acordat pana in prezent ne rugam Domnului pentru sanatate, dragoste in familiile dumneavoastra si pentruiertarea pacatelor. Dumnezeu sa va ajute in continuare sa fiti alaturi denoi pana la terminarea acestui Sfant lacas. DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE AMIN Staret arhimandrit, ENE RAICU VARNAVA.
Cont lei: RO73RZBR0000060001261340
Cont EURO: RO54RZBR0000060002970240
Raiffeisen Bank filiala Falticeni
Nr. vizualizări:31170
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 08:40:08
Data ultimei actualizări:2018-11-16 12:41:36
Data încărcării pe sit:2006-01-12 09:06:16
Nr. Mesaje:2
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2014-06-22
Contor: 1180

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia