Crisan :: Manastirea Vaca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Vaca
Crișan
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Crișan
Comună:Ribița
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337401
Persoană de contact :Stareț Arhimandrit Visarion Neag
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.ribita.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Înființată înainte de 1784, citata ca ruina in 1759, recladita dupa, acest an cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop si·protopop Ghiura din Ilia (restaurata, dupa alte surse, in 1759 de Episcopul P. P. Aron, ctitor aici si al unei scoli) ; citata in Conscriptia lui Rednic din 1765, risipita in timpul revolutiei antiuniate a Sfantului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara si parasita in 1772;
Fiinta in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan (1784-1785)
Dupa anul 1989, ieromonahul Visarion Neag, fost calugar la Manastirea Sihastria de Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat initiativa reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Inainte de inceperea constructiilor, in acest loc a fost necesar sa se cumpere terenul fostei manastiri, care, intre timp, devenise proprietate particulara.
Din anul 1992 a inceput constuctia noii manastiri, reluand, dupa o intrerupere de peste doua secole, viata monahala a stravechii manastiri.
In scurt timp a fost ridicata bierica de zid cu hramul "Nasterea Maicii Domnului”, altarul de vara cu hramul "Izvorul Tamaduirii”, ansamblul de chilii pentru personal si alte anexe gospodaresti. S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica, la nord-vest de aceasta cladire, si un altar de vara, la nord de biserica.
Alte informații:Biserica manastirii Crisan este o constructie din zid, in forma de cruce, compartimentata in altar, naos si pronaos. Aceasta are si un mic pridvor inchis pe partile laterale. Usa de intrare in pronaos este din lemn de stejar, frumos sculptata. Catapeteasma este din lemn sculptat, in partea superioara avand o rama din zid. In biserica nu este evidenta delimitarea naosului de pronaos. In pronaos se afla un balcon sustinut de doi stalpi din zid.
Biserica are o turla mare octogonala, deschisa pe naos, cu opt ferestre ale caror geamuri sunt pictate, si o turla pe pronaos, care, pana la construirea unei clopotnite, a servit si pe post de clopotnita.
Sfantul Altar este luminat de o fereastra dinspre rasarit si de cate o fereastra pe dreapta si pe stanga, naosul luminat de cate doua ferestre la sud si nord, iar pronaosul de cate o fereastra pe fiecare parte. Toate ferestrele au geamurile pictate cu sfinti si mucenici. Pardoseala bisericii este din scandura.
Acoperisul din tabla alba de aluminiu are o streasina foarte larga, care apara partea superioara a peretilor exteriori de vitregiile vremii. Peretii exteriori au in partea superioara un brau discret, deasupra caruia sunt firide ce gazduiesc chipuri de sfinti. O firida mare se afla in partea de apus a pridvorului; in aceasta salajluieste icoana pictata in fresca cu "Nasterea Maicii Domnului" - hramul.
Manastire de calugari
Manastirea se afla la 10 km N de Brad, 46 km N de Deva
Nr. vizualizări:105955
Data ultimei vizualizări:2021-06-13 19:10:09
Data ultimei actualizări:2018-12-10 11:33:27
Data încărcării pe sit:2006-02-01 00:43:48
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-05-25)
SUNTEM O FAMILIE CRESTINA DIN ORASUL IASI. AM VIZITAT MANASTIREA CRISAN DE 2 ORI SI AM RAMAS PROFUND IMPRESIONATI DE TOT CE AM VAZUT SI SIMTIT IN ACEL SFANT LOCAS. AM DORI FOARTE MULT SA AJUNGEM SI IN ACEASTA VARA LA ACEASTA SUPERBA MANASTIRE, DAR NU STIM CUM SA FACEM REZERVARE PENTRU CAZARE. FIIND IN LUNA AUGUST CRED CA REZERVARILE TREBUIE FACUTE DIN TIMP. DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI SA NE AJUTE.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-01
Contor: 175

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea