Boureni :: Schitul Sf. Imp. Constantin si Elena - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Împ. Constantin și Elena
Boureni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Boureni
Comună:Moțca
Județ:Iași
Cod poștal:707346
Persoană de contact :Ierom. Proclu Găinuță
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:boureni.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, comunamotca.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena, Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Infiintat cu multe secole inainte, Schitul Boureni, aflat in satul Boureni, prin sec. al XIX-lea a fost desfiintat si transformat in parohie, atunci cand au fost secularizate averile manastiresti. Mai tarziu, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reinfiintat si rectitorit de familia Sturzestilor, fiind pus sub obladuirea manastirii Neamt.
Dupa reconstruirea schitului, la inceputul sec. al XX-lea, in incinta se intra pe sub clopotnita care avea doua nivele, in cel superior fiind 2 clopote, ce sunau foarte armonios. Avea o biserica mica de lemn, care in anul 1939 s-a sfintit de catre episcopul vicar Valeriu Moglan. In biserica, se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, ca aceea de la Manastirea Neamt, imbracata in argint.
Corpul de chilii, construit din lemn, cu cerdac, era situat in partea de nord. Pe latura de vest era staretia, apoi bucataria, trapeza si alte cateva chilii.
in anul 1942 staretul, la invitatia familiei boieresti Huzarescu, a mutat schitul mai sus langa padure, pe mosia acestei familii. Ei avusesera un fiu, Constantin, care murise in razboi, in amintirea caruia s-a ridicat in anul 1946 o biserica cu hramul Sf. Imparati Constantin si Elena.
In timpul razboiului, icoana facatoare de minuni a fost ascunsa de catre staret. Dupa unele surse, se pare ca ar fi fost predata marelui eclesiarh al Manastirii Neamt si acolo s-ar gasi si azi, oricum fara imbracamintea de argint.
Pana in anul 1990 schitul a fost inchis, slujindu-se Sf. Liturghie in biserica numai de ziua hramului, pe 21 mai. Schitul s-a redeschis in anul 1990, fiind dat in grija unor parinti de la Manastirea Neamt, iar din anul 1992 a fost incredintat Manastirii Sihastria. In prezent se fac unele innoiri, cum ar fi un beci pentru iarna si un corp nou de chilii. Schitul are cateva hectare de pamant si o mica stupina. Obstea schitului numara patru parinti si frati, condusi de Ieromonahul Proclu Gainuta.
Nr. vizualizări:4606
Data ultimei vizualizări:2024-10-05 02:52:30
Data ultimei actualizări:2018-03-21 14:36:04
Data încărcării pe sit:2006-02-02 05:54:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0