Aurel Vlaicu :: Manastirea Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Dumitru
Aurel Vlaicu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aurel Vlaicu
Comună:Sighișoara
Județ:Mureș
Adresa:strada Aurel Vlaicu, nr. 26A
Cod poștal:545402
Persoană de contact :Staret Arhimandrit Ghelasie Tepes
Telefon :0265... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.ManastireaSighisoara.ro
Adrese utile:www.reintregirea.ro, www.Sighisoara.org.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorul Tămăduitii
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:La circa 4 km distanta de oras se afla una dintre cele mai noi si mai interesante vetre de vietuire monahala din Romania.
Sfintirea a avut loc la 6 mai 2005 de Izvorul Tamaduirii.
Alte informații:Manastire de calugari.
Are 10 vietuitori.
Știri despre biserică:

»  Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Sighișoara (2016-05-09)

 Închide 

Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Sighișoara

[2016-05-09]
de Robert Nicolae

DSC_0039
De Izvorul Tămăduirii, vineri, în Săptămâna Luminată, 6 mai 2016, sute de credincioși au fost prezenți la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al acestui așezământ monahal.
Programul liturgic a început la ora 7:00 dimineața cu Sfințirea apei, continuând apoi cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia și Sfânta Liturghie – săvârșite în altarul de vară al mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Părintele consilier Arhidiacon Rafael Orzeiu, Părintele protopop Ovidiu Dan și Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Anastasios, unic în țară prin faptul că majoritatea membrilor, alături de dirijorul Iustinian Ioachim Simion, sunt studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.
Credincioșii care au participat la slujbă au avut posibilitatea să se închine la icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, existentă aici din anul 2013, copie după icoana făcătoare de minuni cu același nume care se află în Moscova, precum și la cele 40 de fragmente de moaște ale Sfinților așezate în pronaosul bisericii.
În predica rostită, Părintele Arhiepiscop Irineu a accentuat rolul deosebit de important pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îl are în viața Bisericii: „Această Maică a omenirii și Împărăteasă a îngerilor poate fi definită Izvor al Tămăduirilor pentru că din ea ca dintr-un izvor se revarsă vindecări, mângâieri, bunătăți dumnezeiești, ajutor la vreme cuvenită. Ea este prin excelență izvorul sau fântâna minunată, miraculoasă a darurilor dumnezeiești. Această Maică Sfântă este prezentă în viața Bisericii de unde exercită o influență sfântă asupra noastră, ne mângâie și ne fortifică în pelerinajul nostru prin valea lacrimilor. De două mii de ani și până astăzi locul ei este în Biserică. Dacă Hristos este Capul Bisericii, Maica Preacurată este inima Bisericii.”
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a amintit de purtarea de grijă și de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc: „Deși se află într-o slavă negrăită, ea nu ne uită pe noi, este solidară cu noi, se preocupă de soarta pământenilor ca una care are mare îndrăznire în fața Fiului ei biruitor și veșnic. Se străduiește neîncetat din răsputeri ca să transforme dreptatea divină în milă, căci mult pot rugăciunile Maicii spre îmblânzirea Stăpânului Ceresc.”
Credincioșii au fost îndemnați să nu deznădăjduiască înaintea răutății și urii tot mai prezente astăzi în întreaga lume: „Din păcate, lumea în care trăim este degradată. Nu trebuie să ne descurajăm văzând urâciunea care a coborât asupra lumii păcătoase învăluind-o, căci Maica Domnului ne stă mereu aproape și ne oferă roua purificatoare a iubirii sale materne. Dacă ura însângerează străzile Europei și ale lumii întregi, dacă păcatul îngheață inimile oamenilor și dacă omenirea se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu Creatorul și Proniatorul ei, noi trebuie să privim cu încredere spre Hristos, Dumnezeul Învierii și spre Maica Sa care este Maica Vieții și Maica Învierii”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
DSC_0050
Sfânta Liturghie a fost urmată, în cele două trapeze ale mănăstirii, de îndătinata agapă frățească la care au participat peste trei sute de persoane.
La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a mulțumit Părintelui Stareț și obștii pentru primire și i-a felicitat pentru realizările efectuate: „Apreciez mult misiunea pastorală și apostolică pe care Părintele Ghelasie o îndeplinește în acest loc sfânt de pe pământul României și admir unitatea spirituală și devotamentul sau entuziasmul dinamic pentru Dumnezeul cel Viu al viețuitorilor care stau sub oblăduirea duhovnicească a Sfinției Sale”.
Din partea obștii monahale, Părintele stareț Ghelasie i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru slujirea din această zi aleasă în care s-au împlinit 11 ani de la Sfințirea Mănăstirii (6 mai 2005) și pentru frumosul cuvânt de învățătur㠄care a potolit tuturor setea după Dumnezeu și după Măicuța Domnului”.
DSC_0077
DSC_0088

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6243, Ultimul acces: 2020-06-04 03:28:37

»  Hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara (2015-10-27)

 Închide 

Hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara

[2015-10-27]
Cu prilejul hramului Mănăstirii Sfântul Mucenic Dimitrie din Sighișoara, județul Mureș, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat luni, 26 octombrie 2015, Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oferit mănăstirii un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Mănăstirea Sfântul Dimitrie de la Sighișoara a fost înființată în anul 1999.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7163, Ultimul acces: 2020-06-04 03:28:37

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Sighișoara (2014-02-25)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Sighișoara

[2014-02-25]
În Duminica Lăsatului sec de carne – a Înfricoșătoarei judecăți, 23 februarie 2014, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu a slujit Sfânta Liturghie, într-un sobor de preoți și diaconi, în biserica Mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Sighișoara. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pe ierodiaconul Casian întru ieromonah, iar pe monahul Arsenie l-a hirotonit întru ierodiacon, după cum a precizat Arhid. Liviu Stanciu.
Biserica Mănăstirii Sighișoara are formă de cruce greacă înscrisă, cu un mic pridvor deschis la intrare, susținut de doi stâlpi și încoronat de pictura în mozaic a icoanei hramului. În interior, se remarcă împărțirea tripartită în pronaos, naos și altar. Astfel, pentru primele două părți, bolta semicilindrică este identică, absidele laterale ale naosului fiind poligonale, în cinci laturi, aceleași caracteristici prezentând și absida altarului. Cupola naosului este susținută de pandantivi, turla cupolei fiind singura ce încoronează lăcașul de cult. Absida altarului este separată de corpul navei prin intermediul catapetesmei sculptate în lemn de stejar, la fel ca și mobilierul interior, de către sculptorul Gheorghe Ursu.
Pictura, realizată în vara anului 2003 în tehnica fresco, în stil neobizantin, a fost executată de către pictorul Constantin Bumbu și fiii săi, Liviu și Emanuel din Dej. Mozaicul este opera lui Cristian Țighir din Timișoara. În privința mozaicurilor, remarcăm câte două scene pe pereții laterali ai pronaosului, în exterior, Sfântul Nicolae și Sfântul Arhanghel Mihail – în partea de sud, respectiv Sfântul Ghelasie de la Râmeț și Sfântul Arhanghel Gavriil – pe latura de nord. În schimb, în dreptul absidelor au fost alese ca scene: Maica Domnului – pe latura de sud, Iisus Hristos, Arhiereul cel veșnic – la absida altarului și Sfântul Ioan Botezătorul – pe latura de nord. Mănăstirea de aici este un far luminos, care răspândește lumina cea neînserată a Împărăției lui Hristos până în depărtări.
În cuvântul său de învățătură, Întâistătătorul Eparhiei de Alba Iulia a spus: „Omenirea trece astăzi printr-o criză de nebunie, agitându-se fără să-și afle odihna în Hristos și să se stabilizeze. Însă preoții evlavioși, rugători și contemplativi pot opri dezechilibrul profund ce duce la catastrofă. Pătrunși de Duhul Sfânt, acești crainici ai Cerului pot exprima eficient vestea cea bună a lui Dumnezeu, adică mesajul evanghelic tămăduitor și regenerator”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10595, Ultimul acces: 2020-06-04 03:28:37


Nr. vizualizări:13328
Data ultimei vizualizări:2020-06-04 03:28:40
Data actualizare:2020-02-03 11:52:38
Data încărcării:2006-02-02 05:47:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:118
Fotografi:Brudi Fürbacher: 104, Constantin Banciu: 9, Voluntar: 4, Marian: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-05-28
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  SP510UZ
Contor: 121

Biserica - vedere din lateral
Foto: Voluntar

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 26

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-07-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-04-15
Aparat: Canon Canon EOS 5D
Contor: 98

Biserica - vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 23

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 18

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 26

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 19

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 17

Absida altarului
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 14

Intrare absidă
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 16

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 22

Fereastră
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 12

Iisus Hristos
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-09-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 13

Maica Domnului
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8