Brusturi :: Manastirea Sf. Cruce - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Cruce
Brusturi
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Brusturi
Comună:Brusturi
Județ:Neamț
Cod poștal:617106
Persoană de contact :stareț Ierom. Siluan Antoci
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:inaltareasfcrucibrusturi.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaBrusturi.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci, Duminica Sfintei Cruci
Detalii:Manastirea Poiana s-a infiintat in 1997.
Biserica este din lemn, iar turnul-clopotnita si chiliile sunt din caramida. Sfintirea bisericii a avut loc la 14 septembrie 1997.
Alte informații:Schit de calugari.
Informații conexe:YOUTU.BE: Manastirea Sfanta Cruce - judetul Neamt (Video)
Știri despre biserică:

»  Gândirea în perspectiva Crucii – Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul la „Mănăstirea Eroilor” (2019-04-01)

 Închide 

Gândirea în perspectiva Crucii – Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul la „Mănăstirea Eroilor”

[2019-04-01]
de Sorin Ionițe

Episcopul vicar Calinic Botoșăneanul a slujit duminică la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna nemțeană Brusturi, așezământ supranumit „Mănăstirea Eroilor”, și le-a vorbit credincioșilor despre „gândirea în perspectiva Crucii”.
„În decursul vieții frățiilor voastre să vă hrăniți cu Hristos euharistic și să mai renunțați în a vă hrăni cu necazurile și cu suferințele celor din anturajul vostru!”, le-a recomandat printre altele ierarhul celor prezenți în Duminica a treia din Post la Mănăstirea Eroilor.
Despre înțelegerea dimensiunii Crucii, Preasfinția Sa a spus că se referă la urmarea afirmațiilor Mântuitorului de „a întoarce și celălalt obraz”.
„Celui care cere cămașa, tu dă-i și haina, cu cel care te roagă să mergi o milă, tu mergi cu el două mile”, a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Aceasta este gândirea în perspectiva Crucii: Omul își lucrează opera cu care să meargă înaintea lui Dumnezeu într-un plan orizontal și trage concluziile în planul vertical”.
În acest context Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că Sfântul Apostol Pavel i-a vizat pe filosofii greci în epistolele sale pentru care „cuvântul crucii era nebunie”.
„De ce? Pentru că filosofii antici nu puteau să conceapă două planuri care se intersectează într-un punct, considerând că un plan îl anulează pe celălalt”, a spus ierarhul.
„Omul lucrează în planul orizontal și trage concluziile în cel vertical”.
„Când nu ai ce concluzie să tragi în planul vertical înseamnă că existența ta s-a închis la pragul mormântului”, a concluzionat PS Calinic Botoșăneanul.
La final, ierarhul a spus că revine mereu cu bucurie la Mănăstirea Sfânta Cruce a cărei biserică a sfințit-o și i-a menționat pe ctitorii așezământului, Arhimandritul Ilarion Argatu și fiul său, Pr. Alexandru.
„Mănăstirea Eroilor” – locul unde au murit 14.000 soldați
Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” este supranumit㠄Mănăstirea Eroilor” pentru că este situată în inima codrilor din comuna Brusturi, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte.
Piatra de temelie a acestui așezământ monahal a fost pusă în anul 1992, la inițiativa părintelui Ilarion Argatu și a fiului său, preotul Alexandru.
Până la construirea bisericii și a primului corp de chilii, în acel loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaș necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiță de lemn închinată memoriei eroilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2968, Ultimul acces: 2020-09-27 18:01:51

»  Preasfințitul Macarie a sfințit un monument dedicat eroilor neamului pe locul jertfei a 14.000 de soldați (2018-09-15)

 Închide 

Preasfințitul Macarie a sfințit un monument dedicat eroilor neamului pe locul jertfei a 14.000 de soldați

[2018-09-15]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a sfințit vineri un monument dedicat eroilor neamului construit în incinta așezământului monahal „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna Brusturi.
Pe locul unde este construită mănăstirea, în Al Doilea Război Mondial a avut loc o ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostași români, ruși și germani, într-o singură noapte.
Slujba de sfințire a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al mănăstirii.
Europa s-a născut la umbra Crucii
În omilia sa, ierarhul a evidențiat faptul că, din păcate, „popoarele Europei, într-un ritm din ce în ce mai accelerat, se leapădă de cruce, atât spiritual cât și la modul concret”.
„Mulți din Europa, din nefericire, se rușinează de semnul crucii, pe care îl scot din locurile publice, din școli, până și din biserici, sub pretextul de a nu jigni sau a ofensa membrii altor culturi și religii”, a spus Preasfinția Sa.
Ierarhul a subliniat faptul c㠄Europa stă sau cade în măsura în care atârnă de crucea lui Hristos”.
„Europa, să nu uităm, s-a născut la umbra crucii lui Iisus și când se va lepăda de Hristos și de cruce, categoric își va afla sfârșitul. Europa devine altă lume decât cea de acum câteva decenii: căsătorii între persoane de același sex, ștergerea diferenței dintre bărbat și femeie, confuzie, haos, conflict etc”, a spus Preasfinția Sa.
Mănăstirea Sfânta Cruce
Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, județul Neamț, mai este denumită și „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostași căzuți în pădurile din apropiere.
Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfințită în anul 1992 la inițiativa părintelui Ilarion Argatu și a fiului său, preotul Alexandru.
Așezământul monahal din pădurea Brusturi a fost inițial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistrița.
Până la ridicarea bisericii și a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaș necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiță de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit la Brusturi.
În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 viețuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire.
În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia, iar din 26 decembrie 2015 stareț al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3511, Ultimul acces: 2020-09-27 18:01:51

»  Miile de ostași căzuți în al Doilea Război Mondial au fost comemorați la mănăstirea-memorial din Neamț (2018-05-18)

 Închide 

Miile de ostași căzuți în al Doilea Război Mondial au fost comemorați la mănăstirea-memorial din Neamț

[2018-05-18]
de Aurelian Iftimiu

Cei aproximativ 14 mii de ostași căzuți la datorie în al doilea Război Mondial au fost comemorați joi la mănăstirea memorial ridicată de Părintele Ilarion Argatu în pădurile din apropierea comunei nemțene Brusturi.
Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” este situată în comuna Brusturi, județul Neamț, în locul unde în al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostași români, ruși și germani, într-o singură noapte.
Piatra de temelie a acestui așezământ monastic a fost așezată în 1992 la inițiativa binecunoscutului duhovnic român Ilarion Argatu (1913-1999).
În curtea mănăstirii există un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaș necunoscut, iar ulterior a fost construit un monument lângă care au fost așezate două tunuri.
Cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Mănăstirea Sfânta Cruce au fost oficiate sfânta liturghie și slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.
Protosinghel Siluan Antoci
Protosinghelul Siluan Antoci, starețul Mănăstirii Sfânta Cruce – Brusturi, pomenind eroii neamului de sărbătoarea Înălțării Domnului 2018. Foto: Facebook
„Astăzi îi pomenim cu pietate pe toți eroii autohtoni care au luptat pentru neam și țara lor, apărând familia, moșia, credința, cultura și legea românească. De la eroii noștri primim imbold să ne jertfim pentru a ne ridica la piscul virtuților creștinești și cetățenești”, a spus joi Starețul Mănăstirii, Protosinghelul Siluan Antoci.
Cu ocazia Zilei Eroilor, 17 mai 2018, în toate bisericile și mănăstirile din țară și străinătate au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947.
După căderea regimului comunist, această tradiție a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.
În Biserica Ortodoxă, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3570, Ultimul acces: 2020-09-27 18:01:51

»  IPS Teofan: „Când Hristos își găsește loc în om, înseamnă că se împlinește taina Împărăției Cerurilor“ (2018-03-12)

 Închide 

IPS Teofan: „Când Hristos își găsește loc în om, înseamnă că se împlinește taina Împărăției Cerurilor“

[2018-03-12]
de Gheorghe Anghel

IPS Teofan la Mănăstirea Brusturi
Pregustarea Împărăției lui Dumnezeu încă de pe pământ a fost subiectul evidențiat de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în omilia duminicală de la Mănăstirea Brusturi, Neamț. El a subliniat că atunci când „Hristos își găsește loc în om, înseamnă că se împlinește taina Împărăției Cerurilor”, informează doxologia.ro.
„Noi știm că omul după moarte merge la Dumnezeu și moștenește Împărăția Cerurilor. Dar dacă acesta este adevărul pentru cei mai mulți, cum se arată această stare, înainte de moarte, observând oameni care viețuiesc pe pământ și reușesc să vadă și să trăiască «împărăția lui Dumnezeu venind întru putere»”, a întrebat ierarhul subliniind apoi că prin rugăciune unii creștini primesc împlinirea cuvintelor din rugăciunea domnească: «Precum în cer așa și pe pământ».
Cum în cer este împărăția lui Dumnezeu, noi ne rugăm ca ea să se împlinească încă din lumea aceasta. Sfântul Apostol Pavel vorbește despre sine și despre adevărații creștini, spunând: «Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine». Atunci când Domnul Hristos își găsește loc în om, înseamnă că se împlinește deja de pe acest pământ taina Împărăției cerurilor. Sfântul Serafim de Sarov spunea: «Țelul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt». Acei dintre creștini care au ajuns atât de adânc, aceștia sunt plini de Duhul Sfânt încă din lumea aceasta, a spus ierarhul în cuvântul din 11 martie 2018.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotosit protosinghel pe starețul așezământului monahal, ierom. Siluan Antoci.
Din soborul slujitor a făcut parte Arhim. Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin din Botoșani, precum și numeroși clerici din zonă.
Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din comuna Brusturi, județul Neamț, mai este denumită și „Mănăstirea Eroilor“. Ctitorită de pr. Ilarion Argatu, așezământul monahal este așezat pe locul unde, în al Doilea Război Mondial, au murit peste 14.000 de ostași români, ruși și germani, într-o ambuscadă. Pentru a păstra vie jertfa ostașilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce a fost construit un monument dedicat acestora.
Așezământul monahal din pădurea Brusturi a fost inițial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistrița. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 viețuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia, iar din 26 decembrie 2015, stareț al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3707, Ultimul acces: 2020-09-27 18:01:51

»  Liturghie arhierească și hirotesie de stareț, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din județul Neamț (2015-12-30)

 Închide 

Liturghie arhierească și hirotesie de stareț, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din județul Neamț

[2015-12-30]
În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfânta Cruce” din județul Neamț.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezării monahale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, după care l-a hirotesit întru stareț pe părintele ieromonah Siluan Antoci, informează doxologia.ro.
În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre realitatea Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, întrupându-Se prin adumbrirea Duhului Sfânt din pântecele Fecioarei Maria, a devenit Om cu adevărat, nu unul închipuit, sau un înger cu chip de făptură omenească. Și când spui om adevărat, te referi și la afecte ca foamea, setea, teamă, durere. Sfântul Apostol Pavel subliniază cu tărie acest adevăr al realității Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, afirmând că noi suntem frații lui Hristos. Mai mult de atât, Sfântul Apostol Pavel ne arată că Mântuitorul nu a luat firea îngerilor, ci firea oamenilor, tocmai din marea sa iubire față de făptura omenească”.
La finalul slujbei arhierești, părintele ieromonah Siluan Antoci de la Mănăstirea Agafton a fost hirotesit ca stareț al Mănăstirii „Sfânta Cruce” de IPS Mitropolit Teofan, după ce părintele Efrem Ciobanu, fostul stareț, s-a retras la mănăstirea de metanie – Cetățuia.
„Mănăstirea Eroilor”
Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, județul Neamț, mai este denumită și „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostași căzuți în pădurile din apropiere. Mănăstirea este situată în inima codrilor, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostași români, ruși și germani, într-o singură noapte. Pentru a păstra vie jertfa ostașilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce s-a mai construit și un monument cu două tunuri de o parte și de cealaltă. Piatra de temelie a acestui lăcaș de cult s-a pus în anul 1992 la inițiativa părintelui Ilarion Argatu și a fiului său, preotul Alexandru. Marele duhovnic Ilarion Argatu a fost absolvent al Facultății de Teologie din Cernăuți și a Școlii Militare din Bacău, motiv pentru care avea o afinitate pentru tot ce era legat de armată. Astfel, dorința lui cea mai mare a fost aceea de a face mai mult pentru veșnică pomenire a eroilor militari care au transformat codrii din Brusturi într-un imens cimitir. Așezământul monahal din pădurea Brusturi a fost inițial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistrița. Până la ridicarea bisericii și a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaș necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiță de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 viețuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4397, Ultimul acces: 2020-09-27 18:01:51


Nr. vizualizări:5635
Data ultimei vizualizări:2020-09-27 18:01:51
Data actualizare:2016-07-26 11:23:58
Data încărcării:2006-02-03 05:58:27
Nr. Mesaje:2
Rugăminte:
(2017-12-16)
Va doresc sa fiti numai si numai cu D-zeu si sa va rugati pt mine pacatosul ca am facut multe lucruri frumoase pt manastirea sf cruce si am primit rasplata pe masura, care nu azi fii meritatoo, dar stiu ca cu aia nu pot sa merg mai departe cu niste oameni fara D-zeu
@yahoo.com
Rugăminte:
(2011-02-19)
Dorim sa aflam mai multe detalii legate de monahul naum care a plecat la cele vejnice
l-am cunoscut f.bine si chiar am vrea sa ne dati cateva detalii legate de inmormantarea sa
am vrea sa contactam pe monahul care a ramas cu ascultarea pe care a avut-o monahul naum
pierderea sa a lasat un mare gol in sufletele celor care l-au cunoscut
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:18
Fotografi:Costel Novac D-veni: 17, Panoramio.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 149

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2008-08-29
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 43

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 10

Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Corp chilii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Monument pentru eroi
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 12

Monument pentru eroi
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 9

Corp chilii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 12

Poarta de intrare dinspre interior
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 9

Flori
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 9

Poarta de intrare
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 13

Troita
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 12

Interior Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Interior Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-06-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 7

Interior Biserica de lemn
Foto: Costel Novac D-veni


Setul de Fotografii 2