Schitu Tarcau :: Manastirea Sihastria Tarcaului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sihastria Tarcăului
Schitu Tarcău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Schitu Tarcău
Comună:Tarcău
Județ:Neamț
Cod poștal:617449
Persoană de contact :Ierom. Grigore Ruxandu
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:sihastriatarcaului.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.Tarcau.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților, Buna Vestire, Sf. Ilie Tesviteanu
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Pe valea Tarcăului, la mai mult de 15 km de confluența acestui râu cu Bistrița, între localitățile Brateș și Ardeluța, o poiană deschisă la margine de pădure formează cadrul natural al Mănăstirii Tarcău.
Din Pomelnicul ctitorilor scris în limba română cu litere chirilice, aflăm că biserica s-a construit
. . . în zilele binecredinciosului marelui domn și împărat a toată Rusia, Nicolae Pavlovici, cu bagoslovenia preasfințitului arhiepiscop și mitropolit al Moldovei, Kiria Kir Veniamin, la anul 1833. . . de către ieroschimonahul Avramie și alți donatori.
Ctitorii și alții care le-au urmat, au înzestrat schitul cu loturi de pădure, fânețe și mori pe Tarcău, suficiente surse de venit pentru cei aproximativ 20 de călugări care viețuiau aici. Ulterior, numărul călugărilor s-a mai redus și Schitul Tarcău a trecut sub ascultarea Mănăstirii Bistrița, de care a depins până în anul 1990 când a obținut statut de mănăstire.
Alte informații:Biserica cu hramul "Duminica Tuturor Sfinților" e construită din lemn de frasin având planul în formă de cruce, extremitățile de la apus și răsărit rotunjite, absidele laterale fiind bine pronunțate, de formă pentagonală. Acoperișul în două pante repezi subliniază prin ușoare ondulații prezența sânurilor laterale, iar turnul-clopotniță construit separat în 1868 din bârne de lemn are două nivele și un acoperiș bulbat, mai puțin obișnuit la bisericile moldovenești.
Intrarea în biserică, situată spre sud, este protejată de un pridvor închis, adăugat în 1936, iar în interior o arcadă din bârne separă pronaosul de naos. Cele două părți interioare sunt acoperite de bolți caracteristice acestui gen de construcții, rezultate din îmbinarea unor bârne a căror lungime se reduce succesiv. Bolta naosului se desfășoară pe axul longitudinal, având la partea superioară o suprafață hexagonală spre care converg fâșiile curbe din care este alcătuită.
Catapeteasma, cu cele cinci rânduri de icoane, este executată pe scânduri late de tei, fixate pe un schelet de bârne. A fost zugrăvită și montată în secolul trecut, probabil tot în jurul anului 1833. Este bine conservată și etalează calități artistice de netăgăduit, exprimate îndeosebi prin cursivitatea liniilor, precizie și vivacitate cromatică.
Tot din secolul al XIX-lea datează și două case monahale, cărora li s-au adăugat în ultimii ani și alte construcții, care închid incinta mănăstirii pe latura sa vestică.
Manastire de calugari.
Cod Monument:NT-II-a-A-10701
Nr. vizualizări:6478
Data ultimei vizualizări:2020-10-25 23:12:32
Data actualizare:2016-07-26 12:20:48
Data încărcării:2006-02-07 06:56:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-06-24
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 114

Biserica și turnul clopotniță
Foto: Mihaela Achiroaie