Semlacu Mic :: Manastirea Saraca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Săraca
Șemlacu Mic
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șemlacu Mic
Comună:Gătaia
Județ:Timiș
Cod poștal:307196
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:saraca.1plan.net
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaOrasGataia.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Schimbarea la Față
Detalii:Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o "pepiniera de schismatici", cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat.
La inceputul secolului XVIII manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.
Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc. ) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina - Serbia) . In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si (re) numele de "Saraca".
In anul 1932 manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.
Biserica Manastirii Saraca a fost (re) zidita din piatra si caramida in 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim (de la Tismana) , si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac. Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.
Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca. Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.
Cod Monument:TM-II-m-A-06294
Nr. vizualizări:4708
Data ultimei vizualizări:2021-10-18 19:19:34
Data ultimei actualizări:2019-11-28 12:27:58
Data încărcării pe sit:2005-09-21 06:58:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-13
Contor: 172

Dere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru