Bucuresti :: Biserica Sf. Anton Curtea Veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anton Curtea Veche
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Franceza nr. 33
Cod poștal:030103
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.biserica-sfantul-anton.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Stănculescu Romulus, Zaharia Gheorghe
Hram:Buna Vestire, Sf. Antonie cel Mare
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica Sfântul Anton - Curtea Veche din Bucuresti, monument istoric, a fost zidita de Voievodul Mircea Ciobanul, (1545- 1553 si 1558- 1559) , probabil în a doua domnie, ca Biserica Domneasca, pe zidurile fostei biserici, înaltata initial de Mircea cel Batrân, care a întemeiat si prima Curte Domneasca în Cetatea Dâmbovita ( Bucuresti în anii 1398- 1401) .
Actuala biserica a trecut prin mai multe transformari: cea mai de seama s-a facut de Stefan Cantacuzino la 1715, când i s-a adaugat Portalul de la intrare si peretele despartitor al femeilor de barbati ( din care doua coloane din piatra se vad si astazi, încastrate în zidul bisericii) , mentionate în pisania de piatra aflata deasupra usii de la intrare.
Dintr-un document datat 20 octombrie 1758, reiese faptul ca Voda Constantin Mavrocordat a marit biserica, adaugându-i doua paraclise alaturi, darâmate de arhitectii lui Bibescu Gheorghe si Barbu Stirbei ( 1842-1843; 1849-1856) . Urmele zidurilor fostelor paraclise se vad foarte bine în curtea bisericii, sub forma unor pavaje peste temelii.
Dupa incendiul din 23 martie 1847 pictura este refacuta de profesorul C. Lecca.
La 22 martie 1852 , dupa ce lucrarile de restaurare au fost încheiate, a avut loc târnosirea bisericii de catre Mitropolitul Nifon, când s-a adaugat si cel de al doilea hram „Sf. Antonie cel Mare”, pe lânga primul hram „Bunavestire”.
Lucrarile de restaurare începute în 1914 si întrerupte din cauza Primului Razboi Mondial ( 1916-1918) au fost executate în anii 1928- 1935 de arhitectul Horia Teodoru, care a scos în evidenta elementele constructive si decorative ce dau o nota de originalitate bisericii.
În interior, naosul si pronaosul formeaza o singura încapere, sporind astfel impresia de monumentalitate a interiorului.
Ceea ce caracterizeaza acest tip de biserica cu plan triconc, este structura naosului acoperit cu o bolta cilindrica unitara, întrerupta de o turla în dreptul absidelor laterale.
În pronaos, cu prilejul efectuarii sapaturilor de cercetare, au fost descoperite trei cavouri boltite, din zidarie de caramida, toate profanate la data necunoscuta. Cavoul din dreapta pare a fi apartinut lui Mircea Ciobanul, ctitorul bisericii.
În exteriorul bisericii, ca o nota de originalitate, se prezinta decoratia fatadelor, alcatuita din fâsii alternative de caramida aparenta si tencuiala. Aceasta decoratie imita de fapt un sistem vechi de constructie romana. La noi a fost folosit prima oara la biserica Mânastirii Valea, judetul Arges. Ctitorie a lui Radu Voda Paisie la 1537 si zugravita de urmasul sau Mircea Ciobanul.
Biserica a fost pictata de trei ori. Din prima pictura din fresca, se mai pastreaza fragmente în partea superioara a peretelui de sud a Proscomidiarului; cea de a doua fresca, din timpul lui Stefan Cantacuzino, se gaseste în nisele din dreapta si stânga intrarii în biserica, a treia pictura a fost în ulei, executata de profesorul de desen de la Gimnaziul „Sf. Sava”, C. Lecca si se situeaza la limita unui stil neoclasic corect.
Catapeteasma este din lemn aurit, sapata de pictorul Babic la mijlocul secolului trecut.
Dupa cutremurul din 1977, biserica a fost reparata si s-au facut mai multe lucrari: s-au consolidat turla, clopotnita, treptele de la intrare în biserica; a fost restaurata pictura; a fost reconstruit cafasul: s-au zidit zece hote de zid, acoperite cu geam gen vitralii, pentru arderea lumânarilor.
Slujba sfintirii lucrarilor de reînnoire si restaurare a bisericii a avut loc în ziua de 17 ianuarie 1983, praznuirea numelui Sf. Antonie cel Mare, de catre P. S. Episcop Roman Ialomiteanul, Vicarul Arhiepiscopiei Bucurestilor, în fruntea unui sobor de preoti si diaconi, paroh fiind Preotul Dinu Provian si preot slujitor Preotul Ion Cristache.
Pictura bisericii a mai fost restaurata si în anul 1998.
Astazi biserica are un plan triconc cu o lungime de 25m si o latime de 9m, iar la abside 14m. Suprafata cladita este de 248 mp.
Curtea bisericii, cu o suprafata de 718mp este împrejmuita cu gard de fier pe un soclu de zid.
În întregul ei, biserica Curtea Veche este un exemplu remarcabil de logica constructiva si de juste formule decorative aplicate unui material putin pretentios, maleabil si destul de durabil.
Alte informații:Tipologic este o biserica de plan triconc cu o turla pe naos; stilul este muntenesc specific sec XVI (cu parament de caramida casetat )
Cod Monument:B-II-a-A-18781
Nr. vizualizări:48874
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 16:47:25
Data ultimei actualizări:2018-10-04 13:05:54
Data încărcării pe sit:2006-03-14 22:39:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-03-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 237

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach