Bucuresti :: Biserica Manastirea Casin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Mânăstirea Cașin
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:bulevardul Mărăști nr. 16
Cod poștal:011467
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.casin.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Gabriel Cazacu, Dumitru Colotelo, Constantin Stănuleț, Daniel Flonta
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Ecaterina
Stil arhitectonic:Neobizantin
Înalțime maximă:50m
Detalii:Biserica Casin mai este cunoscuta si drept "Manastirea Casin" sau chiar "Biserica Manastirii Casin", mai ales din cauza aparentei cacofonii. Este insa o sintagma acceptata in limba ramana, la fel ca "Biserica Catolica". Comuna si localitatea Manastirea Casin se afla in judetul Bacau, iar manastirea de acolo a fost construita in anul 1655.
Biserica Casin din Bucuresti se gaseste in zona verda, linistita si boiereasca a Domeniilor, aproape de Arcul de Triumf, cu care se intrece in inaltime, fiind unul din lacasurile de cult inalte din Bucuresti, menite sa fie vazute de la distanta, nu sa fie ascunse intre blocuri. Biserica parohiei Parcul Domeniilor este asezata la intersectia unor artere mari de circulatie si domina intreaga zona prin monumentalitatea ei.
Initiativa construirii bisericii a fost luata in anul 1935, de catre un consiliu parohial format din personalitati ale vremii, profesori din Institutul Agronomic in frunte cu Gheorghe Ionescu-Sisesti, scriitorul Vasile Militiam, arhitectul I. Balanescu si altii.
La staruinta preotului paroh Dumitru I. Manta, fondurile s-au obtinut prin donatii importante de la : Ministerul Agriculturii si Domeniilor si prin subscrieri lunare ale unor familii si institutii. Maresalul Ion Antonescu a contribuit la constructia ei cu cateva donatii, ca de altfei si la intretinerea bisericilor Sfintilor Constantin si Elena, si Sfantul Elefterie.
Pentru arhitectura viitoarei biserici a fost instituit un concurs de arhitectura care, in final a retinut proiectul lui D. Ionescu-Berechet, arhitect sef al Patriarhiei Romane.
Piatra de temelie s-a pus in august 1937, iar in martie 1938 era executata structura. Terenul a fost dat de Primaria Capitalei. Executarea lucrarilor s-a atribuit Societatii Nationale de Constructii "Ing. Liviu Ciulei, prof. Aurel Belis si Toader Mihail". Au urmat intreruperi ale lucrarilor, continuate apoi intre anii 1946-1959.
Construita in anul 1937 de arhitectul Patriarhiei, Ionescu-Berechet, Biserica Casin imbina stilul muntenesc brancovenesc, cu coloane la intrare, cu cel bizantin, vizibil in mozaicurile si planul de cruce greaca centrala, arhitectura inalta si spatioasa.
Biserica Casin - intalnirea arhitecturii brancovenesti cu cea bizantina.
Iconostasul de marmura si alabastru, cu icoane de mozaic a fost realizata intre anii 1952-1959, dupa proiectul arhitectului I. Dumitru-Barlad, Constantin Baraschi, Mihai Wagner
Intre ani 1962-1971, s-au executat lambriuri de marmura, cafasul, icoane din mozaic de Murano. Intre anii 2002-2003, s-au facut reparatii. Biserica Casin are un plan de baza triconic de mari dimensiuni (42 x 29 metrii, inaltimea maxima a turlei fiind de 50 de metri. Suprafata intregii biserici este de 780 mp) , cu absida altarului semicirculara, inconjurata de un portic deschis cu arcade.
Peste naos se ridica o turla mare, poligonala, cu ferestre arcuita si colonete pe fiecare muchie. Alte patru turle mai mici, octogonale, tratate similar, sunt inaltate in jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fatada de vest printr-o mare arcada, in centrul careia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, inconjurat de un ancadrament ornamentat.
La monumentalitatea bisericii contribuie ridicarea ei de la sol de un pachet de 12 trepte din piatra peste care se inalta pridvorul deschis. Acesta are arcade in plin cintru (cinci frontale si cate doua laterale) , sprijinite pe perechi de coloane scunde, din marmura alba, ornamentate in spirala sau cu solzi, dupa modele vechi, romanesti.
Peretele din spatele pridvorului este de asemenea placat cu marmura si ornamentat cu icoane in mozaic
la partea superioara. Usile de intrare au bazoreliefuri turnate in bronz reprezentand pe Sfintii Petru si Pavel si pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Interiorul spatios este inaltat cu turla-Pantocrator. La altar, se remarca boltile si peretii care pentru prima data in tara, au fost decorate in intregime cu mozaic de Murano. Absida altarului, mult inaltata, pare a fi luminata in verde, in contrast rafinat cu albul marmurei cu care este placata tampla.
Lambriurile inalte de trei metri ca si pardoselile, sunt realizate din marmura alba si rosie. Mari icoane realizate din mozaic imbraca peretii la nivelul ochiului.
Biserica Parcul Domeniilor i-a atras totdeauna pe vizitatorii cartierului sau cei veniti din intreg Bucurestiul si chiar de pe meleaguri indepartate.
Alte informații:Cont IBAN : RO66BRDE445SV00175374450
Banca : BRD Dorobanți Sector 1
Nr. vizualizări:141831
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 15:14:44
Data ultimei actualizări:2018-09-14 10:10:14
Data încărcării pe sit:2006-03-21 23:16:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-06-15
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 943

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy