Beliu :: Biserica Sf. Elisabeta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Elisabeta
Beliu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Beliu (maghiara: Bél)
Comună:Beliu
Județ:Arad
Adresa:nr. 581
Cod poștal:317040
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.dioecesistm.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:KISS MÁRTON
Hram:Sf. Elisabeta a Ungariei
Detalii:De mult Beliu era proprietatea episcopilor de Oradea. Inițial satul se alfa în alt loc pe malul pârâului Tőz, dar inundațiile dese, locuitori s-au strămutat pe actualul amplasamentt.
Tőz este pârâul de munte care desparte episcopia de Oradea de cea de Timișoara.
Dintre proții locali avem date despre Ábrahám, care între 1332-1335 plătea 20 de bănuți ca zeciuială.
În 1744 episcopul conte Csáky Miklós aduce de la Nyírbátorból doi călugări franciscani pentru care vroia să construiască o mănăstire, dar aceștia se reîntorc la mămăstirea lor în 1745.
Aici trăiesc maghiari, slovaci și germani, care lucrează la renumita fabrică de sticlă.
Pe episcop la ajutat mult colegul Zalány Nagy József, care și-a donat averea și casa pentru parohia din Beliu.
Construcția bisericii actuale începe în 1810 la insistențele episcopului Miklóssy Ferenc și se termină în 1818. Sfințirea a făcut-o Spiegel Ignác preot din Oradea la 8 septembrie 1818.
La acea vreme biserica avea un altar lateral închnat Feciaorei Maria, pe care cardinalul Dr. Schlauch o transformă în altar de tip lourdes și pune în peșteră o statuie din marmură în mărime naturală.
La sfârșitul secolului XIX, preotul de atunci Dóczy János a ami ridicat un altar închinat Presfântei inimi a lui Iisus, iar în 1970 familia Gábor István ridică încă un altar închinat lui Sf. Anton de Padova
În timpul celui de al II-lea război mondial biserica a fost lovită, clopotul din 1925 este crăpat, iar o parte din masa principală din altar a ars.
Enoriași au remediat stricăciunile, în 1956 tâmplari catolici din zonă au refăcut masa de altar, iar în 1970 preotul de atunci și episcopul de azo Tempfli József s-a îngrijit de turnarea unui nou clopot. clopotul a fost turnat de preotul reformat Zoltán, cre se ocupa și cu așa ceva. tot în acești ani s-au electrificat cele 2 clopote.
După război biserica afost reparată de mai multe ori, dar de abia în ultimi ani a fost renovată, în exterior pe vremea preotului Mahajduda János, iar în interior pe vremea preotului Sövér István. În prima duminica din august 1993 Excelența Sa Tempfli József episcopul de Oradea a resfințit-o.
Nr. vizualizări:3405
Data ultimei vizualizări:2020-10-25 19:32:02
Data actualizare:2017-03-31 09:54:30
Data încărcării:2006-03-15 03:34:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-10-10
Contor: 97

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru