Gurasada :: Biserica Arhanghelul Mihail - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Arhanghelul Mihail
Gurasada
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gurasada
Comună:Gurasada
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337245
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaGurasada.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail
Detalii:Satul Gurasada (sau Gura-Sada) este mentionat documentar inca din anul 1292. Din nefericire nu exista si date referitoare la inaltarea Bisericii Sfantul Arhanghel Mihail, una dintre cele mai vechi marturii ale credintei noastre ortodoxe. Cercetarea structurii si caracteristicilor sale arhitectonice ne permit insa datarea inceputului constructiei in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Picturile au fost realizate in 1765 de artistii Ioan din Deva si Nicolae din Pitesti. Biserica a pastrat turnurile de aparare.
Alte informații:Biserica de dimensiuni modeste, dar cu forme viguroase si expresive, se numără printre cele mai vechi si valoroase monumente românești din intreaga țară, datând din deceniile de mijloc ale sec. XIII. Construit din piatra bruta si mortar hidraulic, nucleul central, de plan patrulob, este incununat de un turn de sectiune dreptunghiulara suspendata direct deasupra boltilor celor 4 abside. Ulterior, spre vest, au fost construite mai multe incaperi anexa si un turn-clopotnita, pevazut cu un foisor de lemn. La interior se pastreaza un frumos ansamblu de picturi murale executate in anul 1765 de catre maestrii Nicolae din Pitesti si Ion din Deva. Remarcabilă este compozitia "Judecata de Apoi" cu numeroase accente de critică socială.
Biserica a fost inaltata in mai multe etape. Ca si aceea din Deusus apartine tipului structural central dar de cu totul alt gen. Caracterul edificiului este determinat de incaperea centrala formata din patru abside. Doua dintre ele sunt usor alungite iar doua semicirculare, toate fiind dispuse in forma de cruce in jurul unui patrat deasupra caruia se ridica o turla.
La intrarea estica in Gurasada, cum vii pe Drumul European 68 (DN 7) , iti este aproape imposibil sa nu dai cu ochii de o biserica ciudata. Ciudata in primul rand pentru ca are doua turle (turnuri) . Apoi pentru ca o parte e din piatra netencuita pe exterior, iar cealalta parte are un strat de mortar dat peste, acoperit cu var alb.
Cod Monument:HD-II-m-A-03323
Nr. vizualizări:12168
Data ultimei vizualizări:2022-09-26 03:49:33
Data ultimei actualizări:2018-12-14 13:11:09
Data încărcării pe sit:2005-11-05 09:53:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-11-30
Aparat: NIKON E8800
Contor: 149

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu