Albesti :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Albești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Albești
Comună:Albești
Județ:Ialomița
Cod poștal:927010
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.primariaAlbesti.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Principalul monument al asezarii este biseri­ca de lemn Adormirea Maicii Domnului, aflata langa intersectia din centrul localitatii. Vechea bise­rica a satului s-a aflat pe vatra initiala a satului si fusese ridicata pe la anul 1800, fiind o con­structie din gradele. Lacasul actual a fost ridicat la anul 1874 de comunitatea locala, principalii cti­tori fiind Alexe Chitu, Stefan Bratianu, Gh. Badic s. a. Biserica a fost refacuta in anul 1914, apoi in mai multe randuri in secolul XX. Ridicata la inceput doar din lemn de stejar, biserica a fost transformata la partea superioara, unde acoperisul si turla sunt astazi din tabla, ceea ce afecteaza va­loarea monumentului. Edificiul este trilobat si are pridvor inchis, pronaos, naos si altar. Absidele sunt realizate in trei laturi; singura turla a bisericii are un plan hexagonal, materialul si situarea ei dea­supra pronaosului dand un aspect disproportionat edificiului. Pictura interiorului a fost realizata dupa ridicarea bisericii, fiind refacuta la 1911-1914 si in cursul secolului XX. Pisania din amvon mentio­neaza: „ACEASTA SFANTA BISERICA S-A FACUT IN ANUL DE LA CRISTOS 1874 CU BUNAVOINTA DOMNILOR: ALEXE KITU, KIRU BARBU, STEFAN BRATIANU, BADIC GHEORGHE, SERBAN, SOTIE MARIA, IONITA DINESCU, SOTII IOVA, DUTU BADEA, SOTIE MARIA, CONSTANTIN DESCU, MANTA IOSIF, SOTIE ANA SI TOTI LOCUITORII ACESTEI PAROHII. SI S-A REZUGRAVIT IN ANUL 1911".
In prezent, biserica se afla in restaurare; posta­mentul a fost realizat din ciment si urmeaza a fi placat cu piatra. Dintre preotii care au slujit acolo, de-a lungul unui secol de existenta a lacasului, sunt de amintit popa Ionita, popa Zamfir, pr. Ion Belceanu, pr. Alexandru Negoescu, pr. Ion St. Rasanu s. a.
Nr. vizualizări:7216
Data ultimei vizualizări:2023-12-08 21:41:22
Data ultimei actualizări:2006-03-26 10:53:34
Data încărcării pe sit:2006-03-26 10:53:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-05
Contor: 93

Vedere din spate
Foto: CrestinOrtodox.ro