Almas-Saliste :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Almaș-Săliște
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Almaș-Săliște
Comună:Zam
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337551
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaZam.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în sec. XVIII.
Satul aflat in patrea de sus a vaii Almasului a fost atestat documentar inca de la 1468 (poss. Zelesthe, (C. Suciu, po. cit. V. I. p. 31) . Abia pe la inceputul secolului al XIX-lea localitatea se va numi Almas-Saliste, probabil pentru a o deosebi de alte inca vreo cinci asezari din judet ce se numeau ”Saliste”.
Biserica cu hramul ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, asezata intr-o ograda larga pe la mijlocul satului, la confluenta dintre valea ce coboara de sub Vf. Rotundului si Valea Almasului, este de dimensiuni modeste.
Peretii din lemn, tencuiti la exterior si spoiti cu var inscriu planul dreptunghiular, cu capatul rasaritean semicircular si cel apusean poligonal, cu trei laturi.
Deasupra pronaosului se ridica clopotnita inalta si viguroasa, imbracata in sita pana sub foisorul deschis, pe console cu flesa de factura baroca, cu bulb, invelita in tabla lucitoare. Intrarea de pe partea de vest este protejata de o polata pe pilastrii iar in dreptul usii de pe latura sudica s-a adaugat un pridvor deschis. Acoperisul bisericii este invelit cu sita.
Anul construirii bisericii nu se stie, dar apreciem ca a fost ridicata pe la mijlocul celui de-al XVII-lea veac.
Decoratia pictata, ce-si pastreaza prospetimea, tonicul, vigoarea si harul narativ, a fost realizata in anul 1819, numele zugravului ramanand din pacate anonim. Din decorul pictat un interes aparte revine ”Judecatii de Apoi”, una dintre cele mai ample, viguroase si ”lumesti” interpretari a acesteia si in care elementele de critica a necinstei si injustitiei sociale razbat in nota generala de haz. Damnatii sunt distribuiti pe trei registre, astfel, in cel de sus ”morariu care ia prea multa vama” si ”crijmariu care mestica vinul cu apa si-l vinde cu vase prea mici” sunt
inhatati de dracul ”Capitan Potelici”, ”muierea care nu face prunci” are sanii incolaciti de serpi, ”vrajitoarea care scoate pe dracu, si-l trimite in slujba” este reprezentata ducandu-l in spate pe dracul Cocoti. In registrul mijlociu dracul Raija are in grija ”curvarii si curvele, talharii, fermecatoarele si descantatoarele laptelui”. Dracul Notea duce cu roaba, ajutate de Deneadic ”biraele si juratii care fac judecata stramba”. In cel de-al treilea registru, dracii Cafu si Pufu au in grija ”omul care doarme duminica dimineata”, ”muierea somnoroasa si lenioasa ”, (cu o autentica camasa taraneasca) ce intregeste ansamblui raufacatorilor. (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 220) .
Pictura murala de la Almas Saliste, la care se alatura acea a tamplei, constituie in studiul evolutiei arte maderne din Transilvania, o lucrare de referinta dintre cele mai importante (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 230) .
Alte informații:Construită din lemn, forma pereților imaginează o corabie, cu capul răsăritean semicircular, iar cel de vest terminat într-un poligon cu trei laturi. Clopotnița înaltă se termină cu un bulb baroc învelit în tablă. Ulterior intrarea de pe partea de vest a fost protejată de o polată pe pilaștri, iar în dreptul ușii de pe latura sudică s-a adăugat un pridvor deschis. Pictura interioară, executată în 1819 de un autor anonim, se remarcă prin prospețime, vigoare și har narativ. În scena „Judecății de apoi” pictorul s-a inspirat din realitatea sătească, numind personajele zugrăvite cu porecle și nume locale. Pictura constituie, în studiul artei moderne din Transilvania, o lucrare de referință dintre cele mai importante.
Cod Monument:HD-m-B-03236
Nr. vizualizări:29109
Data ultimei vizualizări:2022-05-16 14:00:35
Data ultimei actualizări:2018-11-27 12:01:02
Data încărcării pe sit:2006-03-27 18:06:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-06
Contor: 142

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș