Amara :: Biserica Ortodoxa I - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă I
Amara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Amara
Județ:Ialomița
Adresa:strada Tudor Vladimirescu NR. 108
Cod poștal:927020
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, primaria-amara.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ilie Valentin, Ilie Gheorghe
Hram:Sf. Nicolae, Sf. Ioan Botezătorul
Detalii:Din inițiativa preotului Neagu Negulescu și a unui comitet, încă din anul 1890, începe procurarea de materiale și strângerea de fonduri pentru construirea unui lăcaș bisericesc. S-au adus materiale, în special cherestea și piatră, de pe Valea Buzăului. Construcția bisericii a început în anul 1893, iar sfințirea a avut loc în ziua Schimbării la Față (6 august) 1898, fiind săvârșită de către IPS Iosif Gheorghian, mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române.
Momentul este menționat în tinda bisericii unde există următoarea pisanie:
ACEASTĂ SFÂNTĂ BISERICĂ S-A ZIDIT DIN TEMELIE ÎNTRE ANII 1893-1898, CU CHELTUIALA CREDINCIOȘILOR PAROHIEI AMARA, ÎN TIMPUL PĂSTORIEI I. P. S. MITROPOLIT IOSIF GHEORGHIAN, PRIN STRĂDUINȚA EPITROPILOR, A PREOTULUI NEAGU NEGULESCU ȘI A CÂNTĂREȚULUI TĂNASE MIHĂIESCU. PICTOR COSTICĂ GEORGESCU BUCUREȘTI.
În primul război mondial, biserica a fost folosită și ca gropniță pentru ostașii francezi, algerieni și ruși, morți în lagărul german din Slobozia.
Resfințirea bisericii a avut loc, în urma unor lucrări de reparații și de restaurare a picturii, la data de 1 noiembrie 1992, de către Preasfințitul Teofan Sinaitul, episcop vicar-patriarhal (actualmente arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei) .
Evenimentul este menționat alături de pisanie:
PICTURA ACESTEI BISERICI S-A RESTAURAT PRIN CONTRIBUȚIA CREDINCIOȘILOR DIN ACEASTA PAROHIE DE CĂTRE PREOȚII COSMA DRĂGHICESCU ȘI GHEORGHE ILIE, SUB PĂRINTEASCA ÎNDRUMARE A P. F. PATRIARH TEOCTIST ȘI S-A RESFINȚIT ÎN ZIUA DE 1 NOIEMBRIE 1991 DE CĂTRE P. S. ARHIEREU TEOFAN SINAITUL, VICAR PATRIARHAL. PICTOR ION NICHITA BUCUREȘTI, 1991. AJUTAT DE PICTOR VASILE ARONESCU ȘI CONSTANTIN CÂLȚEA.
Nr. vizualizări:6813
Data ultimei vizualizări:2023-10-02 11:25:38
Data ultimei actualizări:2006-03-28 12:28:33
Data încărcării pe sit:2006-03-28 12:28:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-01-21
Contor: 94

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com