Andrieseni :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Andrieșeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Andrieșeni
Comună:Andrieșeni
Județ:Iași
Cod poștal:707010
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:andrieseni.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi1.mmb.ro, www.MMB.ro, www.primariaandrieseni.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Mihai Cepeliuc
Hram:Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe
Detalii:Construită în jur de 1821.
Biserica se află în renovare (2010) .
Alte informații:Zidită din cărămidă, pe temelie de piatră, în formă de navă dreptunghiulară, cu lungimea de 19, 60m și lățimea de 7, 60m, cu absidă circulară la altar și acoperită cu draniță, a fost ctitorită de boierul Nicolae Hagi-Kole, posesorul moșiei, "spre podoaba satului și evlavioasele rugi ale locuitorilor din satul Andrieșeni, ținut Eșii", precum spune pisania de deasupra ușii de intrare a pridvorului. Satul Andrieșeni își leagă istoria întemeierii lui de evenimentele politice din anul 1775, când unii muncitori agricoli de pe moșia unui oarecare Andrieș, refuză a se mai întoarce la locul lor de baștină în Moldova de Nord, intrată sub dominație Austro-Ungară, și întemeiază satul care primește numele după cel al stăpânului moșiei din acest loc. După 26 de ani, biserica începuse "cu de isovul de a sa părăduire" și a fost rectitorită, îmbunătățită și înfrumusețată în anul 1847 de marele postelnic și cavaler Gheorghe C. Karp, ginerele ctitorului Nicolae Hagi-Kole. Cu această ocazie, i s-a adăugat la ușa de intrare la extremitatea de vest a peretelui de miazăzi un pridvor pătrat, deasupra căruia s-a zidit turnul clopotniței de formă octogonală, având cupolă în formă de căciulă.
Știri despre biserică:

»  Sfântul Ioan Gură de Aur, cinstit în Parohia Andrieșeni (2014-11-17)

 Închide 

Sfântul Ioan Gură de Aur, cinstit în Parohia Andrieșeni

[2014-11-17]
Preoții din Cercul pastoral-misionar numărul 9 al Protopopiatului Iași 1 l-au serbat în mod deosebit pe Sfântul Ioan Gură de Aur joi, 13 noiembrie 2014. Cu acest prilej a fost săvârșită Sfânta Liturghie în paraclisul Parohiei Andrieșeni. Zeci de copii de la grădinița și de la școala din localitate au venit la biserică pentru a se împărtăși, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
O zi obișnuită din săptămână a fost prilej de sărbătoare pentru enoriașii Parohiei Andrieșeni din Protopopiatul Iași 1. Aceasta pentru că preoții din Cercul pastoral-misionar numărul 9 s-au întâlnit în rugăciune în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur, pomenit de Biserica noastră pe 13 noiembrie. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de soborul preoților, copiii de la grădinița și de la școala din localitate s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a apreciat că enoriașii din Andrieșeni au lăsat treburile gospodărești pentru a veni la sfânta biserică. Părintele Constantin Ulman de la Parohia Fântânele a prezentat la final un referat dedicat Anului omagial euharistic. Expunerea temei, deosebit de bine pregătită, a fost urmată de cuvântul părintelui Toma Gradinaciuc, care a venit cu unele completări. „Când primim Sfânta Împărtășanie, să ne apropiem cu inima deschisă. Aceasta pentru că nu primim pâine și vin, ci pe Însuși Mântuitorul Hristos. Sunt încredințat că frățiile voastre vă spovediți și vă împărtășiți nu doar în posturi, ci și în celelalte perioade ale anului. Este foarte important să ne spovedim și să ne recunoaștem păcatele, pentru ca Mântuitorul Hristos să ni le ierte. Să ne străduim pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, pentru că El a venit în lume și S-a jertfit pentru noi ca să ne slobozească din păcat și din moarte“, a remarcat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a transmis cu acest prilej binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Dascălii de la școala din Andrieșeni, apropiați de Biserică
„IPS Teofan se bucură când preoții și credincioșii se întâlnesc în rugăciune, străduindu-se să meargă pe drumul cel bun al mântuirii. Felicităm pe părintele Mihăiță pentru lucrarea pastoral-misionară deosebită pe care o desfășoară împreună cu enoriașii acestei parohii. De fiecare dată când vin aici, observ că lucrările de consolidare a bisericii parohiale avansează. Nădăjduim ca această lucrare să se desăvârșească printr-o slujbă de sfințire frumoasă“, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Părintele paroh Mihai Cepeliuc a mulțumit părintelui protopop și preoților din cercul pastoral pentru că s-au rugat împreună, precum și copiilor de la grădinița și școala din localitate pentru că au fost prezenți la slujbă, alături de cadrele didactice. „Parohia noastră are încheiat un parteneriat cu școala din localitate. Dascălii de la școala din Andrieșeni răspund mereu chemării Bisericii, fiind prezenți la Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Să dea Bunul Dumnezeu să ne reîntâlnim cu prilejul unor evenimente la fel de frumoase. Preacucernice părinte protopop Toma Gradinaciuc, vă rugăm să-l asigurați pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan că ne facem datoria atât cât putem“, s-a exprimat pr. paroh Mihai Cepeliuc, care a amintit apoi câteva din activitățile frumoase care se desfășoară pe perioada anului în parohia pe care Dumnezeu i-a încredințat-o spre păstorire prin binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5427, Ultimul acces: 2020-09-25 21:55:39

»  Sfânta Liturghie arhierească la Andrieșeni (2013-05-14)

 Închide 

Sfânta Liturghie arhierească la Andrieșeni

[2013-05-14]
Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a săvârșit duminică, 12 mai 2013, Sfânta Liturghie în parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1. Slujba a fost prilejuită de sărbătoarea Duminicii Tomii și de pomenirea la morminte a celor adormiți. Momentul de rugăciune s-a bucurat de prezența a sute de oameni care au venit să aprindă o lumânare pentru cei plecați în lumea veșniciei și pentru a face milostenie pentru iertarea păcatelor lor, informează "Ziarul Lumina".
Credincioșii din parohia „Sfântul Nicolae“ - Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, precum și numeroși fii ai satului au sărbătorit în mod deosebit Duminica Tomii. În altarul de vară aflat în cimitirul parohiei a fost săvârșită duminică, 12 mai, Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Preasfinția Sa a fost întâmpinat de dimineață de soborul preoților, de autoritățile locale, de cadrele diactice din localitate, de copiii îmbrăcați în costume naționale, precum și de numeroși credincioși. Ierarhul s-a îndreptat apoi spre paraclisul de vară care a fost ridicat în urmă cu șapte ani pentru a se oficia Sfânta Liturghie din Duminica Tomii și parastasele din alte perioade ale anului. Într-o atmosferă de pace duhovnicească, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Oamenii de toate vârstele s-au rugat alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. O parte din credincioși au ascultat slujba în apropierea altarului de vară, iar alții s-au rugat lângă mormintele celor dragi, mulțumind lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Vremea frumoasă, dar și tradiția de a veni la mormintele celor răposați au făcut ca o mare de oameni să vină la cimitir. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ - Bărboi din Iași, dirijat de Mirabela Iușcă. La final au fost citite mai multe rugăciuni pentru ploaie.
Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul pentru cei adormiți. Un moment impresionant din timpul slujbei a fost atunci când Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a mers pe aleea din cimitirul parohiei Andrieșeni pentru a cădi, potrivit rânduielii. Părintele Constantin Andrei, de la parohia Bărboi din Iași, a ținut o predică în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii Tomii. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a accentuat importanța pomenirii celor adormiți și a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În același timp, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe enoriașii parohiei să sprijine lucrările de consolidare și extindere a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Andrieșeni. Părintele paroh Mihai Cepeliuc și-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu fiii satului care au venit la Andrieșeni ca să înalțe rugăciuni pentru sufletele celor adormiți. „În această zi am trăit cu toții o sărbătoare înălțătoare. Este prima dată când văd atât de mulți oameni în cimitirul parohiei noastre“, a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7189, Ultimul acces: 2020-09-25 21:55:39

»  Întâlnire cultural-religioasă în parohia Andrieșeni (2012-09-08)

 Închide 

Întâlnire cultural-religioasă în parohia Andrieșeni

[2012-09-08]
În paraclisul parohiei 'Sfântul Nicolae' din parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1, a avut loc joi, 6 septembrie 2012, întrunirea unui cerc pastoral. Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Acatistului și Sfânta Liturghie de către un sobor de șapte preoți, după cum ne informează Ziarul Lumina. La slujbă au participat credincioși din parohie, dar și numeroși copii cărora, după ce au fost spovediți, li s-a oferit Sfânta Împărtășanie. Părintele paroh Mihai Cepeliuc a susținut referatul cu titlul 'Binefacerile și mângâierile suferinței'. Expunerea temei a fost însoțită de imagini pe videoproiector. Părintele Mihail Grigoraș, secretar al Protopopiatului Iași 1, delegat al Protopopiatului Iași 1 la această întrunire, a apreciat lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică din parohia Andrieșeni. De asemenea, pr. Mihail Grigoraș l-a încurajat pe pr. paroh Mihai Cepeliuc, care, ajutat de enoriașii parohiei, este implicat în lucrările de reconsolidare de la biserica parohială. A urmat lansarea cărților 'Spre adâncimi ale cunoașterii' de Emil Baltag și 'Monografia comunei Andrieșeni' de Mihai Hâncianu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7919, Ultimul acces: 2020-09-25 21:55:39

»  Activități filantropice și culturale în parohia Andrieșeni, jud Iași (2011-04-28)

 Închide 

Activități filantropice și culturale în parohia Andrieșeni, jud Iași

[2011-04-28]
În comuna Andrieșeni din județul Iași s-a derulat, cu prilejul sărbătorilor de Paști, proiectul 'Cu un ou, să facem Paștile împreună'. Acțiunea a avut loc în cadrul unui parteneriat între parohia 'Sfântul Ierarh Nicolae' - Andrieșeni și Școala Generală 'Gheorghe Ciobanu' Andrieșeni. În a doua zi de Paști, Școala Generală Andrieșeni și-a cinstit ocrotitorul.
În perioada Postului Mare, parohia 'Sfântul Ierarh Nicolae' - Andrieșeni din Protopopiatul Iași 1 și Școala 'Gheorghe Ciobanu' Andrieșeni au derulat un parteneriat de colaborare, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Moldova. La propunerea părintelui paroh Mihai Cepeliuc, copiii au adunat ouă la școală, unde au fost vopsite. Cu sprijinul credincioșilor au fost adunați bani pentru cumpărarea de cozonaci, iar mamele copiilor au pregătit pască. Toate acestea au fost pregătite pentru Sâmbăta Mare, când, copiii, îmbrăcați în costume naționale, au mers în satele Andrieșeni, Glăvănești și Buhăeni, unde au oferit peste 50 de pachete bătrânilor singuri sau bolnavi și familiilor defavorizate cu mulți copii. 'Acest proiect a fost coordonat de înv. Mariana Popescu. Copiii au văzut pe chipurile bătrânilor bucuria și mai ales le-au reamintit că nu sunt singuri, chiar dacă fiii lor au plecat peste hotare. Școlarii au încercat să le mângâie bătrânețile și să le explice că Biserica și Școala sunt alături de ei', ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc. În Sâmbăta Mare copiii de la Școala Generală din Andrieșeni au expus în paraclisul parohiei ouă încondeiate și icoane pictate în perioada Postului Mare.
Ocrotitorul școlii, serbat în a doua zi de Paști
La Biserica 'Sfântul Nicolae' din Andrieșeni a avut loc luni, 25 aprilie, în a doua zi de Paști, o slujbă de Parastas în cadrul căreia au fost pomeniți toți profesorii și învățătorii plecați la Domnul care au predat la Școala Generală Andrieșeni de-a lungul anilor. Cadrele didactice au împărțit cozonac, pască, ouă roșii și un pahar de vin. Apoi s-a săvârșit un Te Deum pentru profesorii, învățătorii, personalul auxiliar și elevii de la Școala Generală Andrieșeni. La Școala 'Gheorghe Ciobanu', prof. Silvia Pruteanu, directorul școlii, a organizat un program artistic de poezii și cântece religioase. 'Sub îndrumarea doamnei Petronela Pelin s-a desfășurat un program de dansuri populare românești, iar educ. Ștefania Sturza și înv. Petrică Sturza au cântat mai multe piese populare și folclorice. Poeziile au fost recitate de poetul Ana Teșoi, bibliotecar la Școala Generală Andrieșeni. La finalul programului, primarul comunei Andrieșeni, Ioan Căruntu, i-a premiat pe cei nouă școlari din comuna Andrieșeni care au participat la Campionatul național de cros pentru copii care a avut loc în municipiul Botoșani, la începutul lunii aprilie. În cadrul acestui campionat loturile II și III din cadrul Clubului Sportiv Salcâmul Andrieșeni s-au clasat pe locul I', a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8700, Ultimul acces: 2020-09-25 21:55:39


Nr. vizualizări:9321
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 21:55:39
Data actualizare:2018-04-05 10:31:33
Data încărcării:2006-03-28 13:22:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:32
Fotografi:Alexandru Losonczy: 31, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 199

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-09
Contor: 35

Fotografiew veche
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-09-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 26

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 19

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 35

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-01
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 31

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 43

Nava în reparație capitală
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 39

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 36

Baza turnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 71

Paraclis
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 39

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 29

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 23

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 24

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 26

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2