Manastirea Aninoasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Aninoasa
Aninoasa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aninoasa
Comună:Aninoasa
Județ:Argeș
Cod poștal:117035
Persoană de contact :stareț P. C. Clement (Păunescu Constantin)
Telefon :0248... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Brâncovenesc
Detalii:La Aninoasa, dupa multe decenii, ba chiar secole de distrugeri naturale sau subiective, dupa multe reparatii si restaurari, se inalta inca un ansamblu arhitectonic de traditie brancoveneasca, alcatuit dintr-o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un impresionant turn-clopotnita, chilii, paraclis etc.
Biserica Sf. Nicolae face parte din categoria celor de plan dreptunghiular, cu pridvor pe coloane de caramida, cu absida altarului decrosata.
Manastirea a fost zidită și înzestrată cu moșii de marele clucer Tudoran Vlădescu în 1677. Înaintea acestei bisericii, în Aninoasa se afla o bisericuță, după cum relatează mitropolitul Neofit al Ungro--Vlahiei, care a vizitat mănăstirile muscelene în 1746; ea fusese zidită de Tudoran Aninoșanu vel clucer, "care pe urmă s-au călugărit".
Alte informații:Pisania, săpată în piatră, deasupra ușii de la intrare, are următorul cuprins: "Cu vrerea Tatălui și Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, zidutu-se-au această sfântă biserică den temelia cu îndemnarea cinstitului marelui arhiereu părintele nostru sfântul Nicolae cutotvoreț, ca să fie biserică de mir, dentru osteneala robului lui Dumnezeu Tudoran biv vel Clucer i Jupanita ego Alexandra. Iar când au fost la sfârșitul sfintei biserici, despărțindu-l Dumnezeu de soție de s-au pristăvit, primit-au cinul îngeresc de s-au călugărit și-i fu numele Teodosie monah. Și au numit sfânta biserică să fie mănăstire de obște de călugări, în zilele luminatului Domn Io Duca Voievod. M-ța Septevrie din 20 leat 7186 (= 1677) . Pis popa Stan ot Băjești".
Cod Monument:AG-II-a-A-13467
Nr. vizualizări:12701
Data ultimei vizualizări:2024-03-01 05:56:28
Data ultimei actualizări:2006-03-29 05:40:47
Data încărcării pe sit:2006-03-29 05:40:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-23
Aparat: NIKON E8800
Contor: 209

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu