Probota :: Manastirea Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Nicolae
Probota
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Probota
Comună:Dolhasca
Județ:Suceava
Cod poștal:727176
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaDolhasca.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Manastirea Probota a fost ridicata de Petru Rares, pe locul vechii biserici, in mai multe etape: biserica in 1530, pictura in 1536. Zidul de incinta a fost ridicat in 1550. Este necropola domneasca.
Alte informații:Pictura apartine unui mester cu serioase cunostinte si notiuni de perspectiva geometrica, apropiate de cele ale contemporanilor sai din tarile Renasterii occidentale. Tema "Apocalipsei" reprezinta aici o adevarata manifestare de viziune fantastica moderna.
Biserica este zidita in plan treflat, cu interiorul compartimentat in altar, naos, camera mormintelor (gropnita) pronaos si pridvor, despartite prin ziduri de piatra, cu usi de comunicare intre ele. Altarul si absidele laterale sunt poligonale in exterior si semicirculare in interior. Absida altarului este prevazuta cu cele doua nise adanci obisnuite: proscomidia si diaconicul, avand fiecare cate o ferestruica mica. Turla este octogonala, deschisa pe naos si luminata prin patru ferestre. Pronaosul, de plan dreptunghiular, este strabatut de cate doua mari ferestre cu ancandramente de piatra. Biserica, cu peretii foarte grosi, are lungimea de 32, 2 m, latimea 9 m si inaltimea maxima 27, 7 m. Alte doua contraforturi sunt la pridvor si unul mai scurt la altar. Soclul bisericii este din piatra cioplita. Impodobirea fatadelor este data de randul de firide ce inconjoara biserica sub cornise, mai putin la pridvor. Firidele au fost la inceput pictate, dar azi pictura nu se mai vede. Caracteristica pentru arhitectura Probotei este preferinta pentru detalii si profilatura de traditie gotica.
Tabloul votiv il prezinta pe Petru Rares impreuna cu familia.
In Cripta domneasca se afla mormintele lui Petru Rares si sotia sa, Elena, al fiului lor Stefan si alti membrii ai familiei.
Probota a fost un important centru cultural, aici formandu-se vestitii carturari ai epocii: Dosoftei, Grigore Rosca, Gheorghe Movila.
Biserica a fost împodobită în 1532 cu valoroase fresce interioare și exterioare.
Pe zidul dinspre sud se pastreaza pisania in limba slavona, cu urmatorul continut: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu, robul Stapanului meu Iisus Hristos, Io Petru Voievod, cu mila Lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Stefan Voievod cel Batran, a binevoit domnia mea cu buna mea voie in a 4-lea an al stapanirii (mele) imparatesti, a zidi acest hram intru numele Arhiereului facatoru de minuni Nicolae, fiind egumen chir Grigore in anul 7038 (1530) ".
Cod Monument:SV-II-a-A-05592
Știri despre biserică:

»  Biserica Mănăstirii Probota va fi restaurată cu fonduri europene (2017-10-19)

 Închide 

Biserica Mănăstirii Probota va fi restaurată cu fonduri europene

[2017-10-19]
de Sorin Ionițe

Biserica monument istoric a Mănăstirii Probota din județul Suceava va fi restaurată cu fonduri europene. Finanțarea proiectului de aproximativ 22,7 milioane lei a fost aprobată la începutul lunii octombrie 2017.
Timp de trei ani de zile, sfântul locaș al Mănăstirii Probota din județul Suceava va fi suspus unor lucrări de restaurare. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat la începutul lunii contractul de finanțare pentru proiectul Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, din județul Suceava.
Scopul proiectului este de a pune în valoare patrimoniul cultural din satul Probota, județul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric, notează doxologia.ro.
În anul 1993, biserica așezământului monahal a fost înscrisă în lista Patrimoniului Mondial, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. Ca urmare a acestui fapt și datorită interesului unor specialiști din Japonia, acest monument a fost supus între anii 1996-2001 unui amplu proces de cercetare, restaurare și valorificare desfășurat sub egida UNESCO, cofinanțat de Japan Trust Fund for World Heritage și Ministerul Culturii din România.
Mănăstirea Probota se află la 45 km de municipiul Suceava. Încă de la întemeiere, aceasta poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, după cum menționează pisania dăltuită în piatră, aflată la intrarea sudică a bisericii:
Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh. Iată eu, robul stăpânului meu Iisus Hristos, Io Petru Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Ștefan voievod cel Bătrân, a binevoit Domnia mea, cu buna mea voie în al patrulea an al stăpânirii noastre împărătești a zidi acest hram întru numele arhiereului și făcătorului de minuni Nicolae, fiind egumen kir Grigorie, în anul 7038 (1530) octombrie 16.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5258, Ultimul acces: 2020-09-20 16:44:52

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Probota (2013-03-12)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Probota

[2013-03-12]
Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 10 martie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Probota din județul Suceava, potrivit Ziarul Lumina.
Pelerinii din mai multe localități ale județului Suceava au participat, acum două zile, la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Pimen în Biserica „Sfântul Nicolae“ a Mănăstirii Probota. La momentul de rugăciune a asistat și obștea așezării monahale, păstorită de stravrofora Marina Țurcanu. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. „Dumnezeu va rândui lumea la Înfricoșătoarea Judecată în rai sau în iad, potrivit faptelor de milostenie. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că Dumnezeu ne cere să-l cercetăm pe cel bolnav. Din Viețile Sfinților citim că o faptă, oricât de mică ar fi ea, este răsplătită. Faptele de milostenie ne rânduiesc de-a dreapta lui Dumnezeu, iar zgârcenia și lăcomia ne duc în iad. Faptele de milostenie sunt foarte importante. Sfântul Ioan Gură de Aur scrie așa: «Biserica, văzând că bogații nu ajută pe săraci, pe cei bolnavi, a luat hotărârea să aibă bunuri pământești». De multe ori, bogații sunt zgârciți și nemilostivi, agonisind uneori averi pe cale necinstită. Suntem datori să facem fapte de milostenie către cei aflați în nevoi, care sunt numiți «frați mai mici» ai Mântuitorului Hristos. Pentru a face milostenie trebuie să credem în răsplata lui Dumnezeu pentru aceste fapte. Faptele de milostenie se învață din copilărie. Îmi aduc aminte că părinții mei, în anumite zile din săptămână, ne trimiteau să oferim o oală de lapte și pâine celor săraci. În vremea când mergeam la școală eram organizați de doamna învățătoare pentru a aduna lemne pentru cei săraci sau bolnavi. Fapta de milostenie este importantă și pentru noi, călugării. Pentru a face fapta de milostenie trebuie să avem dragoste față de aproapele. Nu trebuie să avem inima lipită de bunurile pământești. Cel care agonisește trebuie să dea și celui sărac“, a spus IPS Pimen.
Înscrisă în lista Patrimoniului Mondial
Mănăstirea Probota se află în localitatea Probota, județul Suceava, la cinci kilometri de orașul Dolhasca, la 20 de kilometri de Pașcani, la 30 de kilometri de Fălticeni și la 45 de kilometri de Suceava. Încă de la începutul întemeierii ei, pe când domnitorii au ctitorit-o pe aceste meleaguri, poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, după cum se menționează în pisania dăltuită în piatră, aflată la intrarea sudică a bisericii: „Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh. Iată eu, robul stăpânului meu Iisus Hristos, Io Petru Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Ștefan voievod cel Bătrân, a binevoit Domnia mea, cu buna mea voie în al patrulea an al stăpânirii noastre împărătești a zidi acest hram întru numele arhiereului și făcătorului de minuni Nicolae, fiind egumen kir Grigorie, în anul 7038 (1530) octombrie 16“. Între anii 1934-1937, Comisiunea Monumentelor Istorice inițiază restaurarea bisericii și a casei egumenești, prin arhitectul Horia Teodoru. În anul 1986, Mitropolia Moldovei și Sucevei aprobă un proiect de consolidare a părții superioare a bisericii. Tot atunci a fost înlocuit acoperișul cu unul de tablă. În urmă cu 20 de ani, mănăstirea a fost reînființată, având obște de maici. În anul 1993, biserica așezării monahale a fost înscrisă în lista Patrimoniului Mondial, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. Ca urmare a acestui fapt și datorită interesului unor specialiști din Japonia, acest monument a fost supus între 1996-2001 unui amplu proces de cercetare, restaurare și valorificare desfășurat sub egida UNESCO, cofinanțat de Japan Trust Fund for World Heritage și Ministerul Culturii din România.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11856, Ultimul acces: 2020-09-20 16:44:52

»  Hramul Mănăstirii Probota din județul Suceava (2010-12-04)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Probota din județul Suceava

[2010-12-04]
Mănăstirea Probota din județul Suceava își sărbătorește hramul de Sf. Nicolae, informează Radio TRINITAS. Fiind considerat unul dintre cele mai frumoase monumente de artă medievală, actuala biserică a mănăstirii a fost zidită în 1530 de Petru Rareș, în apropierea unei ctitorii a Sf. Voievod Stefan cel Mare. Ruinele vechii zidiri se mai păstrează și astăzi sub denumirea de Probota Veche.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12973, Ultimul acces: 2020-09-20 16:44:52


Nr. vizualizări:12929
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 16:44:52
Data actualizare:2018-10-05 13:25:01
Data încărcării:2006-03-23 04:01:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:146
Fotografi:Alexandru Losonczy: 84, Gabriella Losonczy: 38, Merlinlx: 18, Constantin Florea: 4, Alexandru C. Antoniu: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 15

Portal gotic
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-11-05
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 2

Portal gotic
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 0

Portal gotic
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 0

Portal gotic
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 0

Portal gotic
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 10

Portal gotic
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 4

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 25

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 5

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 3

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 10

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 0

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 0

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-09-28
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 0

Ferestre gotice
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-01-07
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C5060WZ
Contor: 0

Ferestre gotice
Foto: Merlinlx

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 1

Ornamente
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10