Manastirea Baia de Arama - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Baia de Aramă
Baia de Aramă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Baia de Aramă
Județ:Mehedinți
Cod poștal:225100
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:manastirea-baia-de-arama.ro
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primariaBaiaDeArama.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Construită între 1699-1703, la trecerea dintre secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, biserica Mănăstirii Baia de Aramă reflectă trăsăturile stilistice ale perioadei anterioare de înflorire cultural-artistică și intensitate a actului ctitoricesc din timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654) , înscriindu-se într-un curent artistic în care arhitectura Țării Românești evoluează spre noile direcții și viziuni ale epocii brâncovenești. Influențele acestei zone de întâlnire istorică și creativă se extind și în perioada ce se succedă domniei marelui voievod, când monumentele din Oltenia începutului de secol XVIII păstrează în mare parte caracteristicile stilistice ale secolului anterior, integrându-se astfel organic epocii constructive premergătoare, preluând totodată elemente inovatoare din deschiderea și varietatea decorativă amprentată de stilul brâncovenesc.
Functionand initial ca mănăstire de calugari, Mănăstirea Baia de Aramă a fost reinstaurată prin decizia Sinodului Metropolitan în 2008, când s-a aprobat reînființarea Mănăstirii Sfinții Voievozi din orașul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugărițe, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, și având ca stareță pe monahia Mihaela Păiuș
Noul ansamblu monahal construit în stil strategic, de apărare, se înscrie într-un curent artistic specific acțiunilor de refacere, extindere și ridicare a unor construcții de arhitectură militară, cu funcție civilă sau a unor edificii cu destinație religioasă ce au și funcție securizantă. Oscilând între tradiție și inovație, arta arhitecturală și picturală din această etapă de ctitorie străbate un moment de răscruce în dezvoltarea fenomenului cultural românesc al Evului Mediu, desprinzându-se de vechile forme consacrate de meșterii veacului anterior și evoluând spre o putere de creație și originalitate specifice epocii brâncovenești, ce dovedește din partea meșterilor autohtoni o stăpânire deplină a metodelor tehnice și artistice și un deosebit simț al echilibrului și proporțiilor care fac posibilă treptat cutezanța inovatoare.
Cod Monument:MH-II-a-A-10249
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea mehedințeană Baia de Aramă își serbează ocrotitorii (2014-11-06)

 Închide 

Mănăstirea mehedințeană Baia de Aramă își serbează ocrotitorii

[2014-11-06]
Sâmbătă, 8 noiembrie, Biserica străbună îi serbează pe Arhistrategii puterilor îngerești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cunoscuți în Ortodoxie pentru darurile și lucrările lor minunate, Arhanghelii ocrotesc multe lăcașuri de cult, printre care se numără și mănăstirea Baia de Aramă din Mehedinți.
La sfântul așezământ monahal au început deja pregătirile pentru slujba de hram.
În ziua praznicului, aici Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Pr. Vasile Ganțu împreună cu un sobor de preoți.
„Maica stareță Mihaela Păiuș face aleasă poftire drept-slăvitorilor creștini ca să se alăture rugăciunii obștești și să ceară ocrotirea Sfinților Arhangheli sub streașina celui mai vechi așezământ monahal mehedințean ocrotit de aceștia”, ne-a transmis Cătălin Cernătescu.
Ridicată într-un singur an, în zorii veacului al XVIII-lea, mănăstirea Baia de Aramă a devenit în scurt timp o adevărată vatră de credință și bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedințene. Astăzi se înscrie pe lista monumentelor istorice. Despre nașterea acestui loc sfânt și binecuvântat glăsuiește vechea pisanie din pronaos: „Cu vrerea Tatălui și cu îndemnarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh au făcut această sf(ân)tă biserică dumnealui jupânul Cornea Brăiloiul Ban, dimpreună cu dumnealui jupânul Milco Băiașul, nepot de frate, Pozanu Căpitanul, cu toată cheltuiala dumnealor și fiind igumen Kir Vasile Arhimandrit, în zilele prealuminatului creștin domn Io Constantin Basarab voievod. Începutu-s-au a se zidi această sf(ân)tă biserică la maiu 22, leat 7202 și au săvârșit cu toată podoaba ei la maiu, 7, 7211 (1703). Eu mână păcătoasă, pictorul bisericii Neagoe și Partenie Ieromonah de la Tismana”.
Mănăstirea și-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu alături de Banul Cornea Brăiloiu și Milco Băieșul.
Mănăstirea sau Schitul Baia de Aramă (apare în documentele vremii sub ambele titulaturi) a dăinuit până la secularizarea din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir. Prin hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din 29 ianuarie 2008, mănăstirea a fost reactivată ca așezământ monahal de maici, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2213, Ultimul acces: 2020-08-14 07:48:59

»  Sărbătoare la Baia de Aramă (2014-07-15)

 Închide 

Sărbătoare la Baia de Aramă

[2014-07-15]
În ziua pomenirii Sfintei Mucenițe Marina, Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din orașul Baia de Aramă își va sărbători, joi, 17 iulie 2014, cel de-al doilea hram. La eveniment va fi prezent și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care va săvârși Sfânta Liturghie, informează TRINITAS TV.
Mănăstirea ,,Sfinții Voievozi” datează din anul 1703. Printre ctitorii locașului de cult se numără și Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2282, Ultimul acces: 2020-08-14 07:48:59

»  Mănăstirea Sfinții Voievozi- Baia de Aramă. Trei veacuri de istorie. O încercare de restaurare. (2013-11-23)

 Închide 

Mănăstirea Sfinții Voievozi- Baia de Aramă. Trei veacuri de istorie. O încercare de restaurare.

[2013-11-23]
Anul 2014 a fost declarat de Sfântul Sinod al B.O.R. ca Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni de la a căror trecere în veșnicie se vor împlini 300 de ani. Pentru a cinsti memoria binecredinciosului domnitor Constantin Brâncoveanu, membrii Asociației Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlănaru și compania Vectorpixel organizează o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea picturii uneia dintre ctitoriile sale, aflată într-o stare avansată de degradare, biserica Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți.
Evenimentul va avea loc joi, 28 noiembrie 2013, de la ora 18:00, la Castelul artelor din Drobeta Turnu-Severin (strada Crișan, Piața Castelul de apă). Severinenii sunt invitați la vernisajul expoziției cu fotografiile pe care Irinel Cîrlănaru le-a făcut la Baia de Aramă. Expoziția va fi deschisă timp de 6 zile. Prezentarea fotografiilor va fi făcută de către d-na dr. Maria Bălăceanu, iar atmosfera va fi întreținută de membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului, care vor interpreta cântări din slujba Sfinților Martiri Brâncoveni.
Mănăstirea Baia de Aramă nu a fost restaurată niciodată în cei peste 300 de ani de existență. Campania își propune, într-o primă etapă, să adune suma necesară pentru a reface zidăria și pictura murală din altar, iar, ulterior, să strângă fonduri pentru restaurarea întregii fresce vechi de 300 de ani.
Cine dorește, poate ajuta la îndeplinirea acestui deziderat, prin donații în următoarele conturi bancare:
Mănăstirea Sfinții Voievozi
C.U.I.: 23257357
LEI: RO93 CECE MH02 30RO N052 4836
C.E.C. Bank – BAIA DE ARAMA
STR. Tudor Vladimirescu, Bl. 1
Cod BIC: CECEROBU
EURO: RO03 CECE MH02 C1EU R052 4845
USD: RO96 CECE MH02 B8US D052 4850
Pentru mai multe informații se pot consulta și site-urile: http://www.manastirea-baia-de-arama.ro/, http://donatii.manastirea-baia-de-arama.ro/, precum și pagina facebook : https://www.facebook.com/Manastirea.Sfintii.Voievozi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2645, Ultimul acces: 2020-08-14 07:48:59


Nr. vizualizări:3579
Data ultimei vizualizări:2020-08-14 07:48:59
Data actualizare:2017-07-18 08:34:08
Data încărcării:2006-04-05 09:41:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:internet: 1, Irinel Cîrlănaru: 1, CIMeC: 1, Wilhelm Scherz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-15
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2010-12-15
Contor: 154

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC

Data: 2012-08-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D800
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Irinel Cîrlănaru

Data: 2017-09-08
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: internet