Cluj-Napoca :: Catedrala Schimbarea la Fata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Schimbarea la Față
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:Bulevardul Eroilor nr. 8
Cod poștal:400129
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită între ani 1778-1779.
Turnul recladit după prăbușire cu bani de la împărăteasa Maria-Tereza în 1780.
În 1908 Lohr Ferenc pictează în frescă tavanul.
Papa la presiunea populației române a împrumutat biserica credincioșilor greco-atolici.
În 1948 după desființarea biserici greco-catolice a revenit ortodocșilor.
Altarul a fost acoperit cu Iconostas, frescele au fost afumate, iar mormintele ce aminteau de trectul maghiar au fost îndepărtate.
Începând cu 1989 comunitatea greco-catolicâ încearcă în zadar să obțină biserica.
Pe 13 martie 1998 credinciosii ortodocsi s-au impotrivit executarii sentintei, blocand accesul credinciosilor greco-catolici in biserica. In aceeasi zi, dupa interventia fortelor de ordine, executorul judecatoresc a pus Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla in posesia vechii ei catedrale.
Alte informații:Gratie ctitorilor sai, Catedrela Greco-Catolica "Schimbarea la fata" de pe Bulevardul Eroilor este cunoscuta si ca Biserica Minoritilor. Edificiul a fost ridicat in stil baroc, intre anii 1775-1779, de ordinul minoritilor (de unde provine si numele) pe amplasamentul "casei Henter" si pe alte terenuri invecinate obtinute prin schimb, arhitectul proiectant fiind Kitner Francisc.
Banii necesari lucrarilor au provenit dintr-o donatie a imparatesei Maria Tereza, totodata Mare Principesa a Transilvaniei. Datorita unei erori de proiectare, turnul bisericii s-a prabusit la 22 septembrie 1779, facand si o victima umana. Turnul a fost ridicat din nou, 3 ani mai tarziu, sub indrumarea arhitectului Johann Eberhard Blaumann.
Prima biserica a minoritilor din Cluj a fost ridicata pe strada Lupilor (Kogalniceanu de astazi) . Stabiliti pentru prima oara in oras in 1486, in perioada reformei (1556) , minoritii au fost alungati si au primit aprobarea de a se reantoarce, numai in 1724, cand au primit ordinul de a se stabili numai in afara zidurilor orasului. Traditia spune ca s-au asezat undeva langa Biserica Sfantul Petru, apoi, in jurul anului 1760, au cumparat pe Bulevardul Eroilor de azi, casa Henter. Cinci ani mai tarziu, minoritii au primit aprobarea Consiliului de a se muta in ea. Aici au infiintat o casa de rugaciune si, dupa mai multe negocieri, au cumparat terenurile invecinate si au decis sa construiasca o biserica.
Ridicarea bisericii s-a derulat, cel mai probabil, intre 1778-1779. Turnul a fost proiectat gresit si, in septembrie 1779, acesta s-a daramat, afectand si nava deja acoperita. Pentru reconstruirea turnului, Maria Tereza a facut o donatie. Frescele de pe cupola au fost executate de pictorul Lohr Francisc in anul 1908. Inspre vest, biserica este lipita partial de cladirea fostei manastiri a minoritilor, cu care comunica printr-o usa. Se remarca ferestrele, impodobite cu vitralii, reprezentand Sfinii din Sinaxul Bisericii Apusene. Geamurile poarta si stema familiei Ioan Haller, nobil din Transilvania, fost patron al minoritilor in secolul al XVIII-lea, precum si insigna Ordinului Minoritilor.
In urma cu cativa ani, mai exact in 1999, preotii din acest locas de cult au descoperit, sub biserica, un cavou de tip fagure cu aproximativ 150 de morminte de nobili maghiari, grofi, avocati, nemesi. Inscriptiile de pe pietrele de mormant sunt scrise in maghiara veche si in limba latina, unele dintre ele purtand si blazonul familiei ingropate acolo. Cateva nume apartin familiilor de seama ale istoriei Clujului. Intr-un colt al cavoului s-a descoperit si un put infundat.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07324
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Moaștele Fer. Episcop Iuliu Hossu venerate în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠(2019-08-05)

 Închide 

Moaștele Fer. Episcop Iuliu Hossu venerate în Catedrala „Schimbarea la Față”

[2019-08-05]
Ziua de 4 august 2019, cea de-a VII-a duminică după Rusalii, a fost o mare sărbătoare pentru Eparhia de Cluj-Gherla, fiind serbat hramul Catedralei Schimbarea la Față din Cluj. Totodată, în această zi au fost aduse în Catedrală relicvele Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu, martir pentru credință. Această sărbătoare a fost și ocazia, pentru Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, să mulțumească lui Dumnezeu pentru darurile spirituale din cei 17 ani de episcopat în tronul acestei Eparhii.

Procesiunea de intrare în Catedrală a Ierarhului, preoților și diaconilor, cu moaștele „Arhipăstorului nostru” Iuliu Hossu (cum l-a numit PS Florentin) și ale Fericiților Episcopi martiri, a fost însoțită de acordurile Imnului dedicat Cardinalului Iuliu Hossu de către cunoscutul compozitor Marius Cuteanu. Atât imnul, cât și răspunsurile liturgice la celebrarea Sfintei Liturghii ce a urmat, au fost „înălțate către cer” de Corul Magnificat al Catedralei, dirijat de prof. Alexandru Suciu. S-au unit în rugăciune cu Episcopul eparhial și cu mulțimea de credincioși: pr. Călin Bot vicar general, preoți de la capela Sf. Iosif a catedralei în construcție din Piața Cipariu – pr. consilier Titus Sas și pr. ceremonier Florin Isac, pr. Mihai Kiss din Parohia Mănăștur 1 Vest, preoți din catedral㠖 pr. Teodor Lazăr, pr. Iosif Irimie și pr. Mircea Sonea. Au ajutat la celebrarea liturgică studenți ai Seminarului teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul și diaconii Marius Cîmpean, Rareș Urian și Tiberiu Vaida.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a meditat evanghelia zilei, a vindecării celor doi orbi, a amintit de consacrarea de Episcop din 6 august, de la Iași, iar la final a vorbit despre predecesorul său. „Dacă citim în cartea Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, ultima Sfântă Liturghie celebrată de Preasfințitul Iuliu Hossu în această Catedrală are loc la sărbătoarea Învierii Domnului, din data de 2 mai 1948, cu predica tematică despre Înviere. Dar, ultima Liturghie și Vecernie la care asistă în această Catedrală și face cu această ocazie și o frumoasă predică, este la sărbătoarea Sf. Dumitru, în 26 octombrie 1948. Este ultima oară când cuvântul Arhiereului răsună în această Catedrală. Cităm din cartea Memoriilor: «statornicie în credință, fără frică, fără șovăială, pilda marelui mucenic Dumitru, Domnul este aproape; toată dragostea sufletului meu am dăruit-o mulțimii de credincioși» – scrie Episcopul Iuliu Hossu în Memoriile sale, «Domnul Isus știa, dar eu robul său nu știam că sunt ultimele cuvântări ținute în scumpa mea Eparhie poporului iubit, pe care de atâtea ori, în curs de 31 de ani petrecuți în mijlocul lor, l-am îmbrățișat de-a lungul și de-a latul eparhiei. Aceasta a fost ultima predică ținută acasă, eu nu știam, dar Domnul Atotștiutorul o știa».
Iată astăzi, după mai bine de 70 de ani de la ultima sa predică în această Catedrală, Arhipăstorul nostru revine aici, dar nu fizic, în calitate de Episcop de Cluj-Gherla – calitate pe care a menținut-o până la sfârșitul vieții sale -, ci spiritual, ca fericit martir pentru credință, dorind să ne împărtășească și nouă, celor de astăzi, cu bucurie, binecuvântarea sa paternă prin venerabilele sale relicve pe care le-am adus în procesiune și sunt așezate pe masa sfântului altar.” Și a explicat: „Sunt două relicvarii – un relicvariu care conține parte din osemintele mari ale Arhiereului Iuliu Hossu (un os din mâna dreaptă și o parte din piciorul drept) și un alt relicvariu, mai mic, cu oseminte ale celor trei Episcopi martiri pentru credință care au putut să fie deshumați, Episcopul Vasile Aftenie, Episcopul Ioan Bălan și Episcopul Iuliu Hossu.”
La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Călin Bot, Vicar general, a adresat o urare Episcopului eparhial, amintind „împlinirea celor 17 ani de când Preasfinția Sa Florentin a primit misiunea de a păstori, ca și Episcop eparhial, la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla, pornind «pe urmele lui Cristos, Lumina lumii»”. Împreună cu buchetul de flori primit din partea preoților și credincioșilor, prin pr. Vicar general, Ierarhului de Cluj-Gherla i-a fost oferit și un buchet spiritual din partea Reuniunii Mariane, prin Monica Culea, președintă, care a subliniat că acest buchet este format din rugăciuni făcute de marianiști pentru Păstorul Eparhiei. PS Florentin a răspuns urărilor și darurilor spirituale: „Mulțumim lui Dumnezeu la acest ceas aniversar și de bilanț, îi mulțumim pentru cei 17 ani de episcopat aici, în acest tron episcopal în care prin voia Domnului, la 6 august 2002, am fost instalat, ca nevrednic urmaș al Înaltului arhiereu, astăzi Fericitul martir pentru credință Iuliu Hossu”.
Mulțumind tuturor – preoților, vicarilor, părintelui vicar general, consilierilor, clericilor, persoanelor consacrate, tuturor credincioșilor – pentru însoțirea în rugăciune și comuniune, Preasfinția Sa a adăugat: „poate una dintre cele mai frumoase împliniri ale acestui timp de episcopat a fost faptul de a reuși să aducem si să avem astăzi aici, relicvele, moaștele, Fericitului martir pentru credință, Iuliu Hossu, episcopul nostru, cel dintâi Cardinal al Bisericii noastre!” A urmat un moment de rugăciune către Fericiții Episcopi martiri, după care credincioșii au fost invitați, fiecare în parte, să petreacă câteva momente în fața sfintelor moaște, în venerare, primind totodată de la PS Florentin câte o imagine a Fericitului Episcop Iuliu cu relicve de gradul al II-lea (care au atins osemintele Fericitului Arhiereu), și binecuvântare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2487, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Anunț: Episcopul Iuliu Hossu se reîntoarce în Catedrala sa din Cluj (2019-07-30)

 Închide 

Anunț: Episcopul Iuliu Hossu se reîntoarce în Catedrala sa din Cluj

[2019-07-30]
Eparhia de Cluj-Gherla
Catedrala episcopal㠄Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca își sărbătorește hramul duminică, 4 august 2019, în cadrul unei celebrări liturgice arhierești solemne. Prin hotărârea Episcopului de Cluj-Gherla PS Florentin Crihălmeanu, la această dată vor sosi în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠moaștele vrednicului de amintire Arhiereu român unit cu Roma Iuliu Hossu. Totodată, în anul beatificării, vor fi cinstiți toți cei șapte Fericiți Episcopi martiri pentru credință și, împreună cu moaște ale Cardinalului Iuliu vor fi aduse în Catedrală și moaștele Episcopilor Vasile Aftenie și Ioan Bălan (singurele existente, deoarece nu se cunoaște locul înhumării celorlalți 4 Episcopi).
Programul serbării hramului va începe la ora 10.15, cu o procesiune în jurul Catedralei și intrarea în sfântul locaș a Episcopului eparhial PS Florentin, însoțit de preoți, diaconi și studenți teologi, moment solemn în care vor fi purtate spre Altar moaștele Fericiților Episcopi greco-catolici martiri. De la ora 10.30, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească, urmând ca, la încheiere, în jurul orei 12.30, după ce se va face rugăciunea către Fericiții Episcopi martiri, credincioșii să fie invitați să venereze sfintele moaște, să le ceară cu încredere mijlocirea. În cadrul celebrării liturgice se va face și aniversarea a 17 ani de la ceremonia intronizării în Scaunul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla a Preasfinției Sale Florentin, moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu, de privire retrospectivă și nou avânt spre viitor, spre împlinirea voinței divine.
Bunul Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla, acum Fericit al Bisericii Catolice, spunea: „Când ceasul dreptății va sosi, Biserica Unită să pășească în public cu doctrina iertării, cu armonia și pacea între oameni. Eu, în numele vostru, voi vorbi în fața Sfintei Treimi, în fața lui Isus și în fața Mijlocitoarei Doamne. Fiți tari în credință, nutriți speranța și iubiți-vă între voi și iubiți pe toți oamenii de orice naționalitate și de orice confesiune! Îmbrățișez pe toți frații mei din Dieceza Clujului și din toată Biserica Unită. Îi binecuvântez împreună cu ei pe toți credincioșii. Sărut masa de lucru din biroul meu. Sărut Crucifixul. Sărut pietrele de pe trotuarul pe care l-am călcat mergând la Sfânta Liturghie de la Catedrală.”
În Catedrala din Cluj va intra din nou Fericitul Arhiereu Iuliu, la Sfânta Liturghie, purtat de către urmașul său pe tronul episcopal; vor intra părticele din trupul său, iar din Cer, spiritul său va privi cu blândețe, îmbrățișând, binecuvântând și rugându-se în fața Tronului Tatălui ceresc așa cum cu ultimele sale cuvinte, a promis.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2461, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Pe drumul Patimilor Domnului până la Înviere (2019-04-24)

 Închide 

Pe drumul Patimilor Domnului până la Înviere

[2019-04-24]
Eparhia de Cluj-Gherla
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță oficiile liturgice programate la Catedrala episcopal㠄Schimbarea la Faț㔠(B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) din Săptămâna Mare, între 22-27 aprilie 2019, perioada cuprinsă între Florii și Sărbătoarea Învierii Domnului.

Săptămâna Mare era numită și Săptămâna „Paștilor”, „în sensul originar al cuvântului, adică Paștile Crucii sau ale Suferinței Domnului, timp în care credincioșii creștini sunt chemați să-L însoțească pe Domnul pe drumul Patimilor Sale” (Ene Braniște). Sunt zilele în care creștinii parcurg un drum spiritual caracterizat printr-o înăsprire a postului alimentar, cu intensificarea rugăciunii, a comemorării momentelor în care Domnul Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini, condamnat la moarte și obligat să-și ia crucea, să poarte povara ei la Golgota unde este răstignit, pentru a Învia a treia zi din morți.
Patimile Fiului lui Dumnezeu, suferințele Sale, sunt cauzate de păcatele tuturor oamenilor, dintotdeauna și de pretutindeni. Prin răstignirea Sa pe Cruce, Isus a ales să se ofere de bunăvoie Jertfă, pentru ca Dumnezeu să pedepsească, în Trupul Său nevinovat, vina păcatului oamenilor. Prin Jertfa Sa, păcatele sunt iertate și păcătoșii primiți în iubirea Tatălui ceresc, dar le rămâne și lor ceva de făcut: să se unească cu Hristos, lepădând răul și păcatul, să pășească împreună cu El, pe Calea Crucii. Iubirea lui Dumnezeu e „condiționat㔠de libertatea dăruită omului, este nevoie de alegerea liberă a omului de a-l urma pe Isus pe calea Crucii pentru a păși apoi, cu El, în Înviere. Este ocazia pe care o oferă Biserica în Săptămâna Mare, cea a urmării lui Hristos. Pentru aceasta, în bisericile de rit bizantin oficiile se succed în toată profunzimea și frumusețea lor în aceste zile.
În Catedrala greco-catolică din Cluj, credincioșii sunt invitați, zilnic (de la ora 17.00), la Calea Crucii, devoțiune care aduce în fața „ochilor” sufletelor, momentele Patimilor Domnului așa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii. De asemenea, o celebrare specifică perioadei Postului Mare, este Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite. În plus, în Miercurea Mare se va desfășura Procesiunea Căii Crucii prin oraș, cu participarea Uniunii Creștine din România, alături de asociații și grupuri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Se va merge, în reculegere, pe traseul Piața Unirii – Catedrala „Schimbarea la Față”, miercuri 24 aprilie 2019, cu plecarea la 16.30 din Piața Unirii.
Programul din Joia Mare va începe la ora 9.00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare care va cuprinde (în jurul orei 11.45), Ceremonia Spălării Picioarelor, când Episcopul eparhial va repeta gestul făcut de Isus, cel de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: „dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să ca să spălați picioarele unii altora;” (Io 13,14). Programul acestei zile se va încheia de la ora 18.00 cu Denia celor 12 Evanghelii – lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.
Vinerea Mare, zi de post aspru și ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morții lui Isus și a depunerii Sale în mormânt. De la ora 18.00, în catedrală se va celebra Prohodul Domnului.
În tăcerea mormântului, credincioșii vor rămâne în reculegere de-a lungul Sâmbetei Mari, când, de la ora 9.00, se va celebra Vecernia cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la finalul căreia vor fi sfințite pâinea și vinul de Paști. În noaptea acestei zile a Sâmbetei, de la ora 23.00, în biserica cuprinsă mai întâi de întuneric, va izbucni lumina Învierii Mântuitorului, în timpul celebrării Utreniei Învierii. Astfel, se va intra cu bucurie în timpul marii Sărbători, centru a credinței creștine, Învierea din morți a Domnului, cu vestirea continuă a biruinței vieții, prin cântarea: „Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viața dăruindu-le!”
Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla va fi prezent în catedrală la oficiile principale din Cadrul Săptămânii Mari, și Duminică, 28 aprilie 2019, de la ora 10.30, va celebra Sfânta Liturghie a Sărbătorii Învierii Domnului. În cadrul acestei celebrări solemne, Ierarhul, în comuniune cu preoții de pe întreg teritoriul eparhiei, își va prezenta Scrisoarea pastorală credincioșilor, cu îndemnul de a trăi misterele credinței, pentru a sărbători, în suflete, Învierea: „A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină. Aceasta presupune o luptă neîncetată, căci «viața creștină este o luptă permanentă, ne spune Sf. Părinte, dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite câte o sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră» (G.E. 158).
Am înțeles că prin Învierea Sa, Hristos a învins răul și moartea. Să-L lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare! Sărbători fericite, prin credință luminate și de Domnul binecuvântate! HRISTOS A ÎNVIAT!” este urarea de încheiere a Pastoralei Episcopului de Cluj-Gherla. (biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4195, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Îndemn la stabilitate în credință de Sărbătoarea Floriilor, în Catedrala din Cluj-Napoca (2019-04-22)

 Închide 

Îndemn la stabilitate în credință de Sărbătoarea Floriilor, în Catedrala din Cluj-Napoca

[2019-04-22]
PS Florentin Crihălmeanu
Credința a fost tema predicii de la Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în cea de-a 6-a duminică a Postului Mare, 21 aprilie 2019 – Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului în Ierusalim. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a pornit în predică de la lectura zilei din Sf. Evanghelie de la Ioan (Ioan 12,1-18), spunând: „Tema de astăzi este credința și stabilitatea credinței, rădăcinile credinței. Este duminica a 6-a, ultima a timpului Postului cel Mare și Sfânt. De mâine îl vom însoți pe Domnul pe drumul Patimilor Sale. Începem și noi, spiritual, să fim alături de El pe acest drum și retrăim în fiecare an Patimile Domnului, pentru ca ele să se înrădăcineze și în sufletele noastre, să știm că în acele suferințe sunt păcatele noastre. Isus a suferit pentru că a intrat mai întâi în comuniune cu răul din noi, pentru a-l putea transforma în bine, pe Cruce. Este risipa Crucii, risipa iubirii lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.”

„După această duminică, vom crește în intensitatea rugăciunii și a apropierii de Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa, privind spre zilele Săptămânii Mari care urmează. „Duminica Floriilor sau Duminica lui Lazăr este o tradiție veche în Biserică, sărbătorită încă din sec. al IV-lea la Ierusalim. Episcopul încăleca pe un măgăruș și intra în Ierusalim, repetând și reluând momentul intrării lui Isus în Ierusalim. Credincioșii îl primeau cu ramuri de finic, de palmier și de măslin. Când ajungeau la biserică, ramurile erau binecuvântate și se purtau la casele oamenilor, ca semn al învierii naturii primăvara, prevestire a învierii lor. Ritualul binecuvântării ramurilor care se face, de Florii, la încheierea Sfintei Liturghii, este un gest simbolic de aducere aminte a momentului de glorie efemeră a lui Isus. Aclamațiile mulțimii au fost pentru că vindecase, făcuse miracole, dăduse de mâncare. Ei ar fi vrut să-l aleagă rege, pentru a fi independenți de romani.”
„Dar nu aceasta era intenția lui Isus la intrarea în Ierusalim, ci momentul întâmpinării Sale de către mulțimile care-l ovaționau a fost doar o prefigurare a ceea ce se va întâmpla peste câteva zile. În reacția mulțimilor se poate vedea lipsa rădăcinilor în credință. Aceia care la intrarea lui Isus în Ierusalim îl privesc cu admirație și vin cu ramuri de măslin și de palmier în calea Sa, în semn de omagiu, de apreciere, de disponibilitate de a-i sluji, sunt, în mare parte, aceiași cu cei de peste câteva zile care la întrebarea lui Pilat: ‘Să-L răstignesc pe Împăratul vostru?’ vor răspunde: ‘Nu avem împărat decât pe Cezarul’, ca urmare ‘Ia-L! Ia-L! Răstignește-L!’ Se vor transforma acele ramuri de palmier în bâte și măciuci, se vor transforma acele haine aruncate în fața Lui, în semn de omagiu, în brutalitatea cu care hainele Lui vor fi smulse de pe trupul rănit. Se vor transforma strigătele de ‘Hoshi’ana!’ – ‘Salvează-ne acum’, în strigăte de ‘Răstignește-L!'”
„De ce această schimbare? – ne punem problema, privind și spre Pilat care ar fi avut puterea să-l elibereze, dar l-a dat spre răstignire. Motivul a fost presiunea mulțimilor, faptul că ele s-au transformat între timp, nu mai văd în acest om decât pe ‘acela care ne cere mai mult decât putem să dăm, ne cere acea iubire pe care El o are față de Dumnezeu și astfel să ne schimbăm modul de a trăi, de a gândi’. Pentru a nu reacționa la fel, este bine în primul rând să avem o credință puternică în Cel care și-a dat viața pentru noi și să știm că, dincolo de aparențe, curente de gândire, vorbe ale lumii, rămâne un singur fapt sigur pentru viața noastră: iubirea Sa față de noi. Din iubire față de noi, El a acceptat să poarte Crucea și apoi să fie răstignit pe crucea păcatelor noastre. Este singurul lucru pe care putem conta în credință”.
Duminica Floriilor este în Biserica Catolică și Ziua Mondială a Tineretului, motiv pentru care în partea a doua a cuvântului, Preasfinția Sa a reluat cuvinte ale Sfântului Părinte adresate tinerilor la Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Panama, la 23 ianuarie. În plus, s-a amintit că în timp ce credincioșii de rit bizantin celebrează Sărbătoarea Floriilor, în ritul latin, credincioșii catolici din lumea întreagă serbează, la 21 aprilie 2019, Învierea Domnului. La încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut ritualul binecuvântării ramurilor, pe care, la ieșirea din biserică, doi studenți teologi le-au împărțit sutelor de participanți la Liturghie pentru a duce, și prin aceste ramuri, binecuvântarea la casele lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4204, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Cateheze despre sfințenie la Catedrala din Cluj în Postul Paștelui (2019-03-09)

 Închide 

Cateheze despre sfințenie la Catedrala din Cluj în Postul Paștelui

[2019-03-09]
ciclu de cateheze
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla organizează, la Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca (b-dul Eroilor, nr. 10), în fiecare miercuri și vineri din perioada 13 martie – 12 aprilie 2019 a Postului Paștelui, un program de cateheze pe baza exortației apostolice „Gaudete et exsultate” a Sfântului Părinte Francisc, despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană.

În fiecare după-amiază de miercuri și vineri, în Catedrala clujeană programul va începe la ora 17.00 cu rugăciunea Calea Crucii, urmată, de la ora 18.00, de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, după care, de la ora 19.15, vor urma expunerile despre cea de-a treia exortație apostolică a Papei Francisc. Deschiderea o va face în 13 martie PS Florentin Crihălmeanu, cu o prezentare generală a exortației, urmând pe 15 și pe 20 martie catehezele „Chemarea la sfințenie” (pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate și grupurile de rugăciune) și „Doi dușmani subtili ai sfințeniei” (pr. Florin Bozântan, consilier teologic). În 22 și 27 martie va fi în două părți cateheza „În lumina Învățătorului”, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, comentând primele patru fericiri, iar pr. Avram Daniel, consilier mass-media, ultimele patru.
Vor urma în 29 martie cateheza „Marea regulă de comportament” (pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc); în 3 aprilie „Caracteristici ale sfințeniei în lumea actual㔠(pr. Călin Sechelea, consilier pentru familie și viață); în 5 aprilie „Lupta și vigilența” (pr. Titus Sas, consilier cu cateheza); și în 10 aprilie „Discernământul” (pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții). În fine, ultimul moment în ciclul catehetic este programat pe vineri, 12 aprilie, când încheierea și concluziile vor fi formulate de pr. Călin Bot, Vicar general.
Din primele rânduri ale documentului semnat la 19 martie 2018, Sfântul Părinte vorbește despre chemarea la sfințenie adresată tuturor: „«Bucurați-vă și tresăltați de veselie» le spune Isus celor care sunt persecutați sau umiliți din cauza sa. Domnul cere totul și ceea ce oferă este viața adevărată, fericirea pentru care am fost creați. El ne vrea sfinți și nu se așteaptă să ne mulțumim cu o existență mediocră (…) Pentru că Domnul ne-a ales pe fiecare dintre noi «ca să fim sfinți și neprihăniți în fața lui în iubire».”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4666, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Ziua Bolnavului în Catedrala din Cluj – celebrare a vieții trăită ca dar pentru ceilalți (2019-02-18)

 Închide 

Ziua Bolnavului în Catedrala din Cluj – celebrare a vieții trăită ca dar pentru ceilalți

[2019-02-18]
în Catedrala din Cluj
Sfânta Liturghie arhierească celebrată duminică, 17 februarie 2019, în Catedrala „Schimbarea la Față”, a fost dedicată bolnavilor și personalului sanitar cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, care, în Biserica Catolică amintește apariția Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes. La masa sf. altar s-au aflat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii și coordonator al acestei celebrări, preoți vicari, consilieri eparhiali, preoți care se ocupă de pastorația bolnavilor. De asemenea au fost invitați medici, asistenți sanitari și persoane purtătoare de suferință, lor le-a fost dedicată rugăciunea Bisericii din această zi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei „Magnificat”.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a amintit că Biserica se află în prima duminică a Triodului, perioadă de pregătire a Postului Paștelui în care se meditează pilda Vameșului și a Fariseului (Lc 18,10-14), pildă ce dezvăluie profunzimea și puterea rugăciunii: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului”. „Această duminică”, a spus Ierarhul, „ne invită să privim în jurul nostru, nu cu dispreț ci cu iubire, cu acea iubire pe care am primit-o de la Dumnezeu, cu milostivirea de care și noi ne-am învrednicit atunci când ne-am apropiat de scaunul mărturisirii, sau atunci când, în rugăciune, am avut puterea să ne recunoaștem păcătoși în fața lui Dumnezeu. Duminica de astăzi este și o invitație de a privi mai mult spre noi, ca să vedem ceea ce suntem, și, să punem ceea ce suntem în fața lui Dumnezeu, pentru a înțelege ceea ce trebuia să devenim. La Dumnezeu nu contează ceea ce am făcut, contează ceea ce am reușit să fim în această viață iar întrebarea la care va trebui să răspundem cu toții este una singură: «cât de mult ai iubit?»”
Au fost aduse, mai apoi, în atenția credincioșilor, câteva idei din mesajul Sfântului Părinte Francisc: „modelul pe care Papa Francisc ni-l oferă în cea de-a 27-a Zi Mondială a Bolnavului este cel al Sfintei Maici Tereza, o persoană consacrată care a reușit să fie atât de cunoscută, încât avea gratuitate pe toate liniile de zbor cu avioanele din Compania Pan Am, americană. Motivul era faptul că făcuse atât de mult bine, construise atât de multe spitale, azile, pentru bolnavi, bătrâni, școli pentru tinerii lipsiți de posibilitatea de a primi elemente primare ale culturii generale. Sunt meritele pentru care a primit și numeroase premii, a fost recunoscută de către Papa, astăzi Sfântul Paul al II-lea, ca sfântă a Bisericii.”
„Motoul mesajului, ‘În dar ați primit, în dar să dați’ (Matei 10,8), este o invitație la disponibilitate, la deschidere, la a învăța să dăm, nu ceea ce avem, adică un transfer de proprietate, ci să dăm ceea ce suntem, să oferim din timpul nostru, din energia noastră, iubirea gratuită și disponibilitatea față de toți, fără deosebire de limbă, cultură, etnie, sau religie – ne spune Papa Francisc, citând pe Sfânta Maică Tereza. Această gratuitate a vieții noastre, este aceea pe care trebuie să o promovăm. Gratuitate umană, spune Pontiful Roman, este ferventul care ar trebui să anime sufletele tuturor voluntarilor și ale acelora care doresc să participe la slujirea carității, care știu să ofere speranță sufletelor disperate. Nu este vorba doar despre un serviciu medical, ci, despre mult mai mult decât atât, un serviciu adus omenirii, un serviciu de caritate ce rămâne în fața lui Dumnezeu, un exemplu de golire de sine pentru a se dărui, total, celuilalt”.
După Sfânta Liturghie s-a făcut, la fel ca după fiecare celebrare liturgică din ultimii ani, rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri greco-catolici și, în mod particular pentru această zi, o rugăciune pentru bolnavi. În continuare, prof. dr. Ioan Ștefan Florian, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a rostit un cuvânt din partea Asociației Medicilor Catolici, dar și a medicilor în general, a tuturor celor care practică medicina, „profesie creată eminamente pentru ceilalți, o profesie prin excelență socială. Medicina nu presupune doar cunoaștere, ci înseamnă comunicare, înțelegere, empatie, dăruire de sine, presupune bunătate, ascultare, înțelegere, înseamnă, într-un cuvânt, omenie. Înseamnă să privești pe fiecare din cei aflați în suferință cu compasiunea și dedicarea cu care te apleci asupra unuia din cei dragi ție. Să îi vorbești cu sufletul, să îi insufli încrederea că nu poartă singur povara suferinței lui”, sunt cuvintele cu care prof. dr. Florian și-a început alocuțiunea despre vocația sa și misiunea pe care o împlinește.
Pr. vicar Ioan Mătieș a mulțumit d-lui profesor doctor pentru cuvântul emoționant și, totodată, a adus calde mulțumiri celor care, într-un fel sau altul, au grijă de bolnavi, participanți la acest moment de rugăciune: Asociației Medicilor Catolici, Centrului de Zi „Sf. Maria”, Fundației „Credință și Lumină”, Asociației „Caritas eparhial” cu cele două departamente cu servicii care se adresează bolnavilor: pentru îngrijirea la domiciliu cu serviciu medical și departamentului pentru persoane cu dizabilități. Mulțumiri au fost adresate Policlinicii „Familia Sfânt㔠din cadrul Fundației „Familia Sfântă”, unde se oferă servicii medicale gratuite. A mulțumit și profesorilor doctori, medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, asistenților sociali. O mulțumire deosebită a fost adresată managerilor de spitale, cu mențiunea că există o colaborare deosebită a Bisericii cu spitalele la Cluj, Dej și Năsăud: „sunt nouă preoți greco-catolici care fac pastorație în spitale, la un număr de peste 40 de secții medicale”. Pr. vicar a încheiat cu îndemnul la rugăciune pentru bolnavi și pentru cei care le sunt alături. Nu în ultimul rând, a mulțumit Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial, care „se îngrijește de întreaga pastorație a bolnavilor la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla”.
Preasfinția Sa a oferit, în încheiere, celor de față, modelul din evanghelia zilei, cel al vameșului venit la rugăciune în templu: „această inimă căită, care se golește de sine pentru a se umple de iubirea lui Dumnezeu”. A adus, de asemenea, mulțumiri, tuturor participanților la acest moment de rugăciune, bolnavilor, medicilor, operatorilor sanitari, persoanelor consacrate, între care surori din Congregația Maicii Domnului și surori din Ordinul „Sfântului Vasile cel Mare”, care se implică la rândul lor cu dăruire în pastorația și îngrijirea bolnavilor. Ierarhul de Cluj-Gherla a adresat o mulțumire specială prof. dr. Ioan Ștefan Florian, „cel care, de mulți ani, ne încântă prin cuvântul ce vine, nu din partea unui teoretician, ci din partea unui practician al medicinei”, ale cărui rezultate se bucură de o apreciere și recunoaștere nu doar în țară, ci și la nivel internațional, din 2017 fiind vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie.
Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită în anul 1992 de către Papa Ioan Paul al II-lea, prima celebrare având loc la 11 februarie 1993. De atunci, an de an, sunt aduse de către Biserică în atenția credincioșilor catolici și nu numai, persoanele care poartă crucea suferinței, cruce care, unită cu cea a Mântuitorului devine pentru lumea întreagă izvor de purificare și vindecare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5004, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Celebrare duminicală cu hirotonire diaconală (2019-02-10)

 Închide 

Celebrare duminicală cu hirotonire diaconală

[2019-02-10]
hirotonire de diacon
Duminică, 10 februarie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a reamintit importanța perseverenței în rugăciune și credință. A fost o celebrare deosebită, de sărbătoare și prin faptul că în acest cadru Biserica și-a exercitat funcțiunea de mamă, tânărul subdiacon Tiberiu Vasile Vaida a fost ridicat la treapta diaconatului. Împreună cu Episcopul eparhial, la masa Sf. Altar s-au aflat mai mulți preoți între care pr. Marius Furtună rector al Seminarului Teologic eparhial, pr. vicar Anton Crișan, pr. consilier Radu Tălpălariu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei „Magnificat” dirijat de prof. Alexandru Suciu, cu participarea și a studenților seminariști.

„Dumnezeu, în marele Său plan de mântuire, a pregătit pentru fiecare o moștenire nepieritoare, pe care trebuie să o dobândim prin credinț㔠– a început PS Florentin cuvântul de învățătură. A fost tema centrală a Evangheliei femeii cananeiancă ce dobândește vindecarea fiicei ei prin credință (Matei 15, 21-28). „Isus se află în părțile Tirului și ale Sidonului, într-o zonă păgână. Este înconjurat de apostoli predicând în aceste ținuturi și se apropie de El o femeie de o altă credință care invocă mila lui: «Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon». «Fiul lui David» este un apelativ care arată că femeia cunoștea din Sfânta Scriptură, știa că Isus este din neamul Regelui David, din care trebuia să se nască Mesia. Ea invocă în rugăciune ajutorul lui Isus, însă primește un răspuns foarte dur. În primul rând, Isus nu răspunde acestei cereri, în al doilea rând, în clipa în care apostolii vin și îi cer să o dezlege pe această femeie, pentru că strigă după ei și îi face de rușine, Isus răspunde: «Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel».”
Preasfinția Sa a analizat dialogul dintre Isus și femeie, modul în care Domnul a descoperit „tezaurul credinței, comoara ascunsă din sufletul acestei femei”, care a reușit să depășească granița pe care mentalitatea timpului o punea între cei considerați fiii lui Dumnezeu (poporul lui Israel) și păgâni, care erau considerați câini. În fața afirmației lui Isus: «nu este bine să iei pâinea copiilor și să o arunci câinilor», femeia „își asumă această umilire publică, dar preia un cuvânt cheie care îi va dobândi mântuirea fiicei ei. Ea acceptă această diferență, dar știe că și o fărâmă din pâinea copiilor are aceeași valoare ca și pâinea întreagă”. Și a continuat: „Harul este puterea lui Dumnezeu lucrătoare după capacitatea sufletului care îl primește, și dacă există o frontieră între fii și câini, aceea este frontiera credinței care trebuie trecută. Dumnezeu nu pune limite. Toți acești păgâni sunt chemați să devină fii ai lui Dumnezeu. Isus o va spune în continuare: «sunt și alte oi care nu sunt din staulul acesta», dar «trebuie să le aduc și pe acelea». El se afla dincolo de hotarele Țării Sfinte tocmai pentru ca să îi aducă și pe aceștia spre credință.”
„Credința acestei femei, mai ales perseverența în rugăciunea făcută cu credință, îi dobândește mântuirea. A devenit și ea o fiică a poporului lui Dumnezeu, pentru că a crezut în Pâinea pe care El o poate oferi, a crezut că și o fărâmă din acea Pâine dătătoare de viață poate să o hrănească, să îi aducă împlinirea rugăciunii făcute. Isus rămâne uimit în fața credinței acestei femei: «mare este credința ta; fie ție după cum voiești». […] Isus o lasă pe această femeie să se roage pentru a dezvălui credința ei dincolo de orice umilire sau jignire. Oare suntem la fel de perseverenți în rugăciunea noastră? Să nu ne mulțumim cu rugăciunile făcute în grabă și pe fugă, să îl lăsam pe Dumnezeu să pătrundă în sufletul nostru, să ne hrănim cu răbdare din Pâinea vieții la care suntem chemați, să știm că această Pâine ne transformă și pe noi în pâine, în Euharistie, în jertfă de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Să ne așezăm în colțul nostru de rugăciune, să îi dăm timp lui Dumnezeu să lumineze sufletul nostru, să ne lumineze calea, să înțelegem importanța perseverenței în rugăciune”, a încheiat Preasfinția Sa.
Rugăciunea, perseverența pe drumul credinței, este și chemarea adresată diaconului Vaida Tiberiu Vasile. Pr. rector Marius Furtună l-a prezentat pe noul diacon, născut în 1991 la Dej, căsătorit din 2018, arătând că, „după 6 ani de formare umană, spirituală, doctrinară și pastorală conform cerințelor ecleziastice în cadrul Seminarului Teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, după 4 ani de licență și 2 ani de masterat în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității clujene Babeș-Bolyai, a primit treapta diaconatului prin punerea mâinilor Episcopului eparhial”.
După celebrare PS Florentin a invitat credincioșii să rămână în legătură cu mijloacele de comunicare din cadrul Eparhiei, cu preoții parohi și protopopi, anunțând c㠄vor fi deschise în curând listele de înscriere pentru participarea la celebrarea Sfintei Liturghii cu Sfântul Părinte Francisc, din 2 iunie 2019, de pe Câmpia Libertății din Blaj”, momentul mult așteptat „unde sperăm ca, împreună cu ceilalți șase Episcopi morți în faimă de martir, și Cardinalul nostru Iuliu Hossu să fie ridicat la treapta de fericit”. Preasfinția Sa a invitat la rugăciune, în continuare, cu perseverență, pentru ca procesul de beatificare al celor șapte Episcopi martiri greco-catolici să continue și să se finalizeze cu bine. „Urmează un timp foarte încărcat și intens de pregătire a vizitei Sfântului Părinte, în care avem nevoie de rugăciunile Dvs”, a mai subliniat Preasfinția Sa, în lumina mesajului evanghelic al zilei, înainte de a încheia prin binecuvântare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5164, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Parastas de pomenire a Cardinalului Iuliu Hossu la Cluj în ziua aniversării nașterii sale (2019-01-31)

 Închide 

Parastas de pomenire a Cardinalului Iuliu Hossu la Cluj în ziua aniversării nașterii sale

[2019-01-31]
Cu ocazia aniversării zilei nașterii sale, în seara de miercuri, 30 ianuarie 2019, Cardinalul de vie memoria Iuliu Hossu a fost pomenit cu evlavie de către preoți și credincioși, în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, care au răspuns invitației conducerii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și s-au unit în rugăciune pentru odihna sufletului marelui Păstor de suflete, precum și pentru beatificarea celor 7 Episcopi martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Din partea familiei Cardinalului a participat ing. Gelu Hossu, președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” și membri ai acestei asociații, de asemenea, au fost de față și surori din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare”.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, Mons. Călin Bot, Vicar general, preoții prezenți, între care pr. vicari și consilieri eparhiali, cu participarea studenților Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, au celebrat un Parastas pentru odihna sufletului Cardinalului Iuliu Hossu, Episcop de Gherla (1917-1930) și de Cluj-Gherla (1930-1970). Rugăciunea Parastasului a urmat Sfintei Liturghii arhierești a Praznicului Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan, celebrare la care, de asemenea, s-a făcut pomenirea Păstorului care mijlocește acum din Cer pentru Eparhia „scumpă sufletului său”, cum obișnuia să spună.
PS Florentin, urmașul pe tronul arhieresc al Episcopului Iuliu Hossu, a prezentat, în câteva cuvinte, etapele semnificative ale vieții marelui Arhiereu, de la primele clipe de viață, la Milaș unde a văzut lumina zilei în 30 / 31 ianuarie 1885, fiind al treilea din cei 6 băieți ai tatălui său, pr. Ioan Hossu. A fost amintit apoi drumul formării sale, studiile în Cetatea Romei, hirotonirea preoțească și, din 1917, perioada de episcopat, pentru Eparhia de Gherla și de Cluj-Gherla cea mai înfloritoare. Sunt amintiți și cei 18 ani în care păstorește din această Catedrală, „Schimbarea la Faț㔠(1930-1948) primită prin donație pontificală. De asemenea, Episcopul Iuliu Hossu este Vestitorul Marii Uniri de la 1918, membru al Consiliului Dirigent, membru de onoare al Academiei Române și, în calitate de Senator de drept „participă la discuții legislative ale timpului său”. Drumul vieții sale continuă cu arestarea din 1948 urmată de anii îndelungați de mărturisire a credinței sub regimul comunist, între care cinci ani petrecuți în regim de exterminare la Penitenciarul de la Sighet, apoi, anii de domiciliul obligatoriu. Pentru credința sa în unire cu Roma a fost înălțat de către Papa Paul al VI-lea la cinstea de Cardinal (in pectore) al Bisericii Catolice. Închide ochii răspunzând chemării Părintelui ceresc în 28 mai 1970, la spitalul Colentina din București. Cunună de lumină îi este acum închisoarea și martiriul, pentru care, încă din primele clipe de detenție, a mulțumit lui Dumnezeu fiindcă i-a dat ocazia să sufere pentru credință.
PS Florentin a precizat, în încheiere: „actualmente mormântul Cardinalului Iuliu Hossu se află la Cimitirul Bellu catolic, pe aleea centrală, în partea stângă cum privim spre capela Sfânta Ana care se află în acest cimitir. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca, în continuare, cauza de beatificare să meargă bine și la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie (2019) să ne putem bucura de al doilea pas, aprobarea din partea comisiei Cardinalilor și apoi, la ceasul rânduit, de ridicarea la cinstea altarelor ca Fericit martir pentru credință, Iuliu Hossu”. Preasfinția Sa l-a invitat apoi pe pr. consilier Daniel Avram să citeasc㠄un mesaj de dragoste al Episcopului Iuliu către credincioșii săi”. Părintele a dat citire cuvintelor blândului Păstor, notate în caietele memoriilor în urmă cu peste 50 de ani, în timp ce se afla în domiciliu obligatoriu la Căldărușani.
Episcopul mărturisitor scria: „Luați, dară, scumpii mei, acest cuvânt drept testament al meu, în care vă las ce am mai scump: dragostea mea pentru voi toți, pentru scumpi fiii voștri, pentru urmașii lor fără număr. Al vostru am fost, al vostru sunt și al vostru rămân până la sfârșitul vieții mele. Primiți dar de la mine acest bun pe care vi-l las: dragostea sufletului meu întreagă. Dragostea pe care v’am îmbiat-o pe toate scumpe căile mele în lungul și latul Eparhiei treizeci și unu de ani de-a rândul, când fericit am fost în mijlocul vostru și fericit am primit răspunsul dragostei voastre, a tuturor; așa încât de atâtea ori v’am spus miilor și zecilor de mii adunați pe la sfintele noastre mănăstiri, vizitații prin toate satele și cătunele, că în mijlocul vostru este ușor și fericit nu numai a trăi, ci și a muri.”
Cu ecoul mesajului arzător în suflete, Episcopul, preoții și credincioșii au ieșit din Catedrală, în procesiune, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au depus în fața statuii Cardinalului. Aici s-a rostit și Rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri, moment după care, cu toții, preoți și credincioși, au rămas pentru câteva minute în reculegere. Modelul de trăire și credință al Arhiereului Iuliu a strălucit din nou în Catedrala sa și în orașul reședinței sale, acel „un far luminos prin fidelitatea în credință și un model de viață pentru Episcopi, preoți, persoane consacrate și laici”, cum a fost caracterizat de Sfântul Papă Paul al VI-lea, Cardinal al Sfintei Biserici Catolice, cel care îl ridicase la treapta de Cardinal, în Consistoriul din 1973 când a făcut cunoscut numele său ca și Cardinal al Bisericii Catolice.
Veșnică să îi fie pomenirea, odihna în lumina Tatălui înveșmântată iar memoria binecuvântată!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5443, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Sărbătoarea Botezului Domnului în Catedrala din Cluj (2019-01-07)

 Închide 

Sărbătoarea Botezului Domnului în Catedrala din Cluj

[2019-01-07]
în Catedrala din Cluj
06.01.2019, Cluj (Catholica) - Una dintre cele mai mari sărbători ale anului liturgic, Sărbătoarea Botezului Domnului, a fost celebrată în prima duminică din 2019 – 6 ianuarie 2019 și în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, cu participarea a sute de credincioși, preoți, persoane consacrate – Maica Teodorina, superioară generală și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, studenți seminariști.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat Mons. Călin Bot, vicar general, preoți vicari, consilieri eparhiali și parohi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Magnificat” al Catedralei. „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat”, a început Preasfinția Sa cuvântul de învățătură, explicând că această zi „este o întreită îmbrăcare în Hristos: pentru că este ziua de duminică, ziua Învierii și El ne-a îmbrăcat pe toți în haina Învierii. În al doilea rând, este mărita sărbătoare a Arătării Domnului, sau Epifania, Botezul lui Hristos, dar și botezul nostru, îmbrăcarea în haina de fii ai lui Dumnezeu, prin Fiul. În al treilea rând, este și un moment de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru îmbrăcarea în harul episcopatului, acum 22 de ani, prin mila lui Dumnezeu și prin impunerea mâinilor Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în Bazilica vaticană San Pietro de la Roma.”
La ceas aniversar, pr. Călin Bot vicarul general, oferind Preasfinției Sale un frumos buchet de flori, a dat glas „unor cuvinte care consider că merită să fie reascultate după 22 de ani – cuvinte rostite de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: «Dragi și venerați frați, îmi place în acest moment să vă privesc imaginar lângă magii din Betleem, adorându-l pe Împăratul Păcii, Mântuitorul lumii și să pun în mâna Pruncului Isus, condusă de mâna Preasfintei Sale Mame, un gest de binecuvântare a fiecăruia dintre voi. Este îngerul lui Dumnezeu și Păstorul păstorilor, Cel care vă cere să perpetuați și să răspândiți iubirea Sa în Biserică. Puternici prin ajutorul Său, mergeți fără ezitare. Fiți apostoli fideli și curajoși ai lui Hristos, propovăduind și dând mărturie pentru Evanghelie, lumina care luminează toate popoarele. Nu vă temeți! Hristos este cu noi până la sfârșitul lumii. Isus Hristos este Același, ieri și azi și în vecii vecilor. Amin»”. Pr. vicar a continuat: „Încurajatoare cuvinte rostite de un Sfânt. Am citat din Predica Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, din 6 ian. 1997, cu ocazia hirotonirii întru episcopat a Preasfinției Sale Florentin”. Pr. Călin a mulțumit Preasfinției Sale, cu urarea făcută în numele întregului cler și a credincioșilor eparhiei, ca Domnul să îi răsplătească pentru cei 22 de ani de slujire întru episcopat, dorindu-i «Întru mulți ani!»”
PS Florentin a mulțumit la rândul său, spunând: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar al urcării întru harul episcopal”. Preasfinția Sa și-a amintit că pr. vicar general Călin a fost de față în acel moment din 1997. „La primirea acestui mare har, prin voia lui Dumnezeu, prin mâinile Sf. Ioan Paul al II-lea, prin Bula Cum venerabilis, Pontiful Roman îmi lăsa un motto: Qui confidunt in Domino, sicut mons Sion: in aeternum non non commovebitur (cei care se vor încrede în Domnul sunt ca Muntele Sionului: niciodată nu se vor clătina)”. A mulțumit totodată și clerului împreună-slujitor, pentru c㠄Biserica suntem cu toții împreună”. A repetat cuvintele Sf. Augustin: „cu voi împreună sunt creștin, pentru voi sunt Episcop”, mulțumind lui Dumnezeu pentru acea mare celebrare din Bazilica San Pietro. Totodată, Ierarhul de Cluj-Gherla a mulțumit persoanelor consacrate, celor care i-au fost aproape în cei 22 de ani și tuturor celor care l-au însoțit cu rugăciunea, „pentru a putea împlini această mare misiune a episcopatului”. A mulțumit Înaltpreasfințitului George, Arhiepiscopul care l-a hirotonit preot în urmă cu peste 29 de ani și Sfântului Pspă Ioan Paul al II-lea, „cel care, acum 22 de ani își apleca mâinile asupra creștetului a 12 Episcopi de pe 5 continente, dintre care unii au trecut la Domnul, alții sunt ridicați la demnitatea de Cardinali”. A mulțumit lui Dumnezeu pentru slujirea din acești ani, din care și-a amintit: „7.970 Sfinte Liturghii, 89 de botezuri, 40 de căsătorii, 100 de preoți au primit hirotonirea și au fost binecuvântate 59 de biserici și capele, sau resfințiri de biserici”.
A încheiat cu propunerea de a rămâne sub mottoul lumino ales: Christo omnino nihil praeponant – «nimic să nu pună înaintea lui Hristos!» După celebrarea liturgică, s-a făcut Sfințirea cea Mare a Apei și Preasfinția Sa a oferit binecuvântare și iconițe fiecăruia din cei prezenți. La plecarea spre casele lor, credincioșii au primit recipiente cu apă sfințită, pentru a duce mai departe lumina și harul revărsate, prin rugăciune, la Sărbătoarea Botezului Domnului. În cadrul celebrării, credincioșii au avut ocazia de a reînnoi promisiunile făcute la botez, pentru a porni cu nou zel și bucurie reînnoită pe drumul vieții creștine.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5548, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Nașterea Domnului Isus Cristos celebrată în Catedrala din Cluj (2018-12-28)

 Închide 

Nașterea Domnului Isus Cristos celebrată în Catedrala din Cluj

[2018-12-28]
sărbătorirea Crăciunului
Sărbătoarea Nașterii Domnului, denumită și Crăciunul, este cel mai mare praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieții Mântuitorului. La nivelul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, mărita sărbătoare despre care Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, a spus că marcheaz㠄momentul în care Dumnezeu a dorit să coboare, ca om, între noi, pentru a ne îmbrăca în haina divinității sale”, a fost celebrată solemn prin Sfintele Liturghii din biserici și capele, marți, 25 dec. 2018, celebrări în cadrul cărora preoții au prezentat credincioșilor mesajul pastoral al Păstorului Eparhiei, la sărbătoarea Nașterii Domnului.

Preasfinția Sa Florentin s-a aflat în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj. Încă din seara de 24 spre 25 decembrie 2018, sfântul locaș era înveșmântat în haina sărbătorii și aștepta sosirea Pruncului Isus. De la ora 22.30 a fost celebrată Sfânta Liturghie, cu participarea Episcopului eparhial și a preoților: pr. vicar Marius Cerghizan, pr. vicar Anton Crișan, pr. Cristian Langa, pr. Ioan Andreica, pr. Sorin Popa. Domnul și Mântuitorul a coborât pe altar la Liturghie și a fost în mod simbolic adus de copii, înmânat Ierarhului de Cluj-Gherla și depus în ieslea de unde va binecuvânta pe toți închinătorii. Răspunsurile liturgice au fost date de tineri din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, cei care au cântat și frumoase colinde.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vestit bucuria Nașterii Domnului, adevăratul motiv de sărbătoare a Crăciunului, Cel care trebuie să ocupe locul principal în case și în suflete, pentru că venirea Sa este marele dar al lui Dumnezeu oferit pentru mântuirea neamului omenesc. Un moment de colindă a încheiat celebrarea din Noaptea Sfântă, cu mult după miezul nopții, în biserica plină de lumina rugăciunii.
Marți, 25 decembrie 2018, în Catedrală a fost celebrată, de la ora 10.30, Sf. Liturghie arhierească solemnă din sărbătoarea Nașterii Domnului celebrată de către Episcopul eparhial. Răspunsurile liturgice și colindele de la Împărtășanie, au fost interpretate de Corul catedralei, „Magnificat”. La masa sf. altar au concelebrat preoții vicari: pr. Marius Cerghizan și pr. Anton Crișan, pr. Traian Coste-Deak împreună cu pr. Marius Furtună, rector al Seminarului eparhial, pr. ceremonier Florin Isac și pr. Teodor Lazăr.
Așa cum este tradiția, Preasfinția Sa a prezentat o selecție de idei din mesajul pastoral cu tema acestui an: „Îngeri și oameni cântă împreună”. La finalul Sfintei Liturghii, a spus: „Iubiți credincioși, chemarea la sfințenie ni se adresează tuturor, dar fiecare are drumul său. Suntem chemați să fim sfinți trăind cu iubire și oferind propria mărturie în munca de fiecare zi, acolo unde ne aflăm. Suntem în pragul încheierii unui an cu evenimente deosebite. Sub cupola aniversării centenarului Marii Uniri de la 1918 și a împlinirii a 165 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla, am dorit să dedicăm un an omagial ilustrei personalități a Episcopului Iuliu Hossu, «Vestitorul Unirii», primul Cardinal al Neamului nostru și mărturisitor al credinței. Ne rugăm ca în anul viitor să putem participa împreună la ridicarea sa la cinstea sfintelor altare.
Ne bucurăm și pentru că visul său și al nostru (cel puțin în parte), s-a împlinit, aici la Cluj. Cardinalul s-a întors acasă, la domiciliul pe care îl transmitea de fiecare dată când era întrebat. Iată, s-au scurs mai bine de 70 de ani de la plecarea sa din Cluj și din «Catedrala scumpă sufletului meu», așa cum îi plăcea să o numească. Cu sprijinul și colaborarea autorităților locale, precum și a sculptorului Ilarion Voinea s-a realizat această statuie ce de-acum înainte va priveghea asupra Bisericii noastre. Ținând mâna dreaptă pe crucea pectorală, iar în mâna stângă având ruloul de binevestitor al cuvântului unificator, împreunează simbolic credința și viața, așa cum i-a fost motoul personal: «credința noastră este viața noastră». Credința i-a fost izvor de viață, iar viața, jertfă pe altarul credinței.
Este un act de dreptate, de reparare față de Biserica trecută violent în catacombe și de adevăr, prin recuperarea memoriei unui Eminent fiu al Bisericii greco-catolice și al neamului românesc, ce fusese șters de pe filele istoriei naționale și din memoria poporului. În același timp, în Cetatea eternă era numit de către, astăzi Sfântul Papă Paul al VI-lea, Cardinal al Sfintei Biserici Catolice și caracterizat ca «un far luminos prin fidelitatea în credință și un model de viață pentru Episcopi, preoți, persoane consacrate și laici». Cardinalul nostru ne vorbește și astăzi prin modelul său de viață, prin înalta sa spiritualitate. De aceea, ne propunem ca în anul 2019 să aprofundăm spiritualitatea eminentului Arhipăstor.
Drumul sfințeniei este un itinerar spiritual personal cu Dumnezeu, de-a lungul căruia avem nevoie de îngeri păzitori, de sfinți mijlocitori și de modele de viață care să ne arate calea. Martirii și mărturisitorii Bisericii rămân izvoare vii de viață prin care Dumnezeu ne îndrumă spre împlinirea planului Său. Ei ne sunt mijlocitori și interlocutori pe drumul reînnoirii noastre spirituale. Să ne alăturăm și noi cu credință colindătorilor, cântând cu bucurie: «Cerul și pământul, în cântări răsună, îngeri și oameni cântă împreună: Hristos se naște, Domnul coboară…». Vă doresc tuturor Sărbători luminate, cu inimi curate și haruri bogate! La mulți ani sfinți și binecuvântați cu sănătate!”, a urat în încheiere Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla.
Și apoi, invocând binecuvântarea lui Pruncului Isus, apropiindu-se de Ieslea amenajată în fața Altarului, Episcopul, preoții și credincioșii, împreună, cu toții au colindat: „O ce veste minunată, / lângă Viflaim se-arată, / cerul strălucea, / îngerul venea, / pe-o rază curată; Păstorilor din câmpie, / le vestește-o bucurie: / că-ntr-un mic locaș, / din acel oraș, / S-a născut Mesia”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5391, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Vestea Nașterii Domnului a răsunat la Episcopie și în Catedrala din Cluj (2018-12-28)

 Închide 

Vestea Nașterii Domnului a răsunat la Episcopie și în Catedrala din Cluj

[2018-12-28]
grup de colindători
27.12.2018, Cluj (Catholica) - În perioada sărbătorilor de iarnă, prin frumosul obicei al colindatului, copii, tineri și vârstnici, își duc unii altora vestea cea bună a Nașterii Domnului și Mântuitorului și se bucură împreună, pentru că, așa cum spune colindul, „Cristos se naște, Domnul coboară / Îngerii-I cântă, Magii Îl adoră / Păstori aleargă, Ieslea o-nconjoară, / Mari minuni se întâmplară”. Este vestea bună care a răsunat și în Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la fel ca înainte de 1948 și apoi din nou, din 2001, adusă de membri unor parohii, asociații, ordine și congregații de viață consacrată, instituții de învățământ, de pe teritoriul eparhiei.
PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a întâmpinat colindătorii, în 21 și 22 dec. 2018, în sala de ședințe de la sediul Episcopiei, unde îi aștepta și bradul de Crăciun frumos împodobit și tradiționala Iesle de Crăciun. Au fost zile în care s-a reunit, în bucurie, marea familie a Bisericii. Lumina Nașterii Domnului s-a revărsat în sufletele, și ale celor care au adus, și ale celor care au primit colindul.
Alături de Ierarh s-au aflat Mons. Călin Bot, Vicar general, pr. Marcelin Rotaru de la Seminarul Teologic eparhial, diaconi și studenți seminariști, precum și invitați speciali. Cu toții, au întâmpinat cu bucurie grupurile însoțite de preoți parohi și asistenți spirituali. Au colindat: un grup mare de credincioși din mai multe parohii ale protopopiatului Gherlei, urmați de tineri din Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU)-Cluj, apoi credincioși din parohia Tihău, membri ai Reuniunii Mariane, credincioși ai parohiei „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca, grupuri din parohiile Someșeni, Păușa, Buciumi, Făget-Cluj; au încheiat colindul acestei zile, la orele serii, persoane consacrate din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) însoțite de copii de la Casa de tip familial „Maica Domnului” a CMD, împreună cu călugări din Societatea lui Isus și surori din Congregațio Jesu.
A doua zi, sâmbătă, 22 dec., grupurile au continuat să sosească, de asemenea însoțite de preoți: mai întâi, și-au adus colindul Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare cu tineri și copii, urmate de membri ai Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU), apoi credincioși din parohiile Gruia – Cluj, Sângeorz-Băi, Mănăștur 1 Vest – Cluj și Chiuiești. Colindătorii au venit în grupuri numeroase, cu daruri de bucate alese, fiind la rândul lor invitați să servească suc și dulciuri, cum se cuvine în zi de sărbătoare. Fiecărui grup, Preasfinția Sa Florentin le-a adresat un cuvânt spiritual, reamintindu-le motivul bucuriei Crăciunului: Pruncul nou-născut în Ieslea din Betleem, Domnul Isus Cristos. El este sărbătoritul, Lui i se cuvine toată atenția, cinstea și închinarea – așa cum l-au primit păstorii și magii care, la vestirea îngerească, au mers degrabă, cu daruri, să-l vadă și să i se închine.
Pentru a încununa această zi dedicată colindelor, Ierarhul de Cluj-Gherla a participat și la concertul de colinde care a avut lor, de la ora 19.00, în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj. Biserica a fost neîncăpătoare de mulțimea care a venit să asculte colindele interpretate de Corul „Angeli”. PS Florentin a felicitat și binecuvântat, în încheiere, membri acestui cor, care au primit totodată, prin aplauze prelungite, recunoștința publicului. Tradiția colindului la Episcopul de Cluj-Gherla a continuat, și amintim, între alți colindători, pe cei de duminică 23 dec. 2018, zi în care Corul de copii „Allegria” de la capela „Sf. Iosif” (Piața Cipariu, Cluj-Napoca), au colindat în Catedrala „Schimbarea la Față”, după Sf. Liturghie arhierească.
În anul dedicat Arhiereului Iuliu Hossu, să primim și colindul său, prin cuvinte pe care eminentul Ierarh, Păstorul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, le-a rostit la Crăciunul din 1947: „«Prunc înfășat și culcat în iesle». Cu această înfățișare și pe acest tron a binevoit a se așeza, Împăratul păcii și Mântuitorul sufletelor. Această cale a smereniei și-a ales-o, pentru a dezrobi, din blestemul trufiei, neamul omenesc. Șoapta ispititoare a duhului rău i-a răzvrătit pe strămoși împotriva lui Dumnezeu, cu făgăduința mincinoasă a vieții, prăbușindu-i în blestemul morții. Pe această cale a smereniei, din Ieslea Viflaimului, pleacă Mântuitorul lumii până la moartea Crucii, pentru a dărui lumii viață, din prisosință, așa cum a spus: «Eu am venit ca viață să aibă și din prisosință să aibă».”
„O lume întreaga se oprește cu sufletul și trece cu gândul peste veacuri, la Ieslea din Viflaim. Să afle acolo, cu toții, cu adevărat, în Pruncul înfășat și culcat în iesle, pe Mântuitorul lor. Acolo îngenuncheați, cu păstorii, să primească binecuvântarea împăcării, de la Împăratul Păcii. Să lucreze această binecuvântare înfrățirea sufletelor și a popoarelor lumii, pentru viața și fericirea lumii. Să renască lumea mai bună, în lumina Praznicului păcii” (IPS Iuliu Hossu, Curierul Creștin, nr. 7030/1947).

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5366, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  „Cardinalul s-a întors acas㔠la Catedrala sa din Cluj (2018-12-04)

 Închide 

„Cardinalul s-a întors acas㔠la Catedrala sa din Cluj

[2018-12-04]
statuie a Cardinalului Hossu
Vineri, 30 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, Cardinalul Iuliu Hossu „s-a întors acasă la Cluj-Napoca”. A fost primit în mare sărbătoare, prin binecuvântarea, de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a unei statui de 2,60 metri realizată de artistul Ilarion Voinea și amplasată pe b-dul Eroilor, în fața Catedralei „Schimbarea la Faț㔠în care a slujit vreme de 18 ani.

La eveniment au participat Cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, și don Luciano Angaroni, Vicar al Episcopului de Milano, împreună cu Episcopii greco-catolici PS Florentin Crihălmeanu și PS Vasile Bizău Episcop de Maramureș, cărora li s-au alăturat Ierarhii ortodocși IPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Serafim Mitropolitul ortodox al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de asemenea Emil Boc, primarul mun. Cluj-Napoca, Ioan Aurel Cherecheș, prefectul Județului Cluj, prof. dr. Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, numeroși reprezentanți ai oficialităților, între care reprezentanți ai Academiei Internaționale Mauriziana care are o filială la Cluj; mai mult de 60 de preoți greco-catolici, persoane consacrate, Iuliu Hossu, președinte onorific al Asociației „Iuliu Hossu”, nepot al Cardinalului, și alți membri ai familiei Cardinalului Iuliu Hossu, sute de credincioși. S-a remarcat și prezența tinerească a Cercetașilor Munților care s-au preocupat de păstrarea ordinii.
De dimineață, în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Magnificat” al Catedralei și de studenți ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. A fost o celebrare care a reunit sute de participanți. În Catedrală s-a remarcat prezența unui număr foarte mare de reprezentanți ai oficialităților locale și centrale, cadre universitare – între care, Preasfinția Sa Florentin a salutat prezența prof. dr. Ioan Aurel Pop, Rector al Universității Babeș-Bolyai și Președinte al Academiei Române. PS Florentin a salutat în mod particular „prezența celor doi înalți Prelați ai Bisericii Creștine, ES Francesco Cardinal Monterisi, Prinț al Sacrei Biserici Romane, și IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române”. După Sfânta Jertfă Liturgică, Cardinalul Monterisi și PS Florentin au participat, însoțiți de preoți, la momentele festive din această zi a sărbătorii Sfântului Andrei organizate de Mitropolia ortodoxă: Sfânta Liturghie arhierească, apoi, în fața Catedralei ortodoxe, dezvelirea și binecuvântarea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania și a Episcopului Nicolae Ivan, printr-o ceremonie cu onoruri militare.
În jurul orei 13.00, Ierarhii ortodocși și cei catolici s-au deplasat din nou spre Catedrala greco-catolică, la statuia Cardinalului Iuliu Hossu (de pe B-dul Eroilor), care a fost dezvelită de Emil Boc, primar al Clujului, și de PS Florentin, apoi binecuvântată de PS Florentin în cadrul unei ceremonii religioase, însoțită, de asemenea, de onoruri militare. În fața acestui monument, finanțat în întregime de Primăria Mun. Cluj-Napoca, PS Florentin și-a exprimat bucuria, spunând, „Cardinalul s-a întors acasă!” și a reamintit cum principalii artizani ai Marii Uniri de la 1918, s-au reîntâlnit după 30 de ani în închisoarea Sighetului. Preasfinția Sa și-a exprimat nădejdea ca astfel de fapte să nu se mai săvârșească și de acum înainte să ne cinstim înaintașii: „actul pe care îl celebrăm acum împlinește de fapt, putem afirma, o dreptate și un adevăr, este un act de reparare adus Bisericii Greco-Catolice, consider eu, un act de reînviere a unei memorii pierdute, a unui spirit care trebuie să renască în poporul nostru, spiritul cinstirii Făuritorilor Marii Uniri, spiritul acelora care au păstorit acest neam în timpurile sale dificile” – a spus Ierarhul.
Luând cuvântul în continuare, primarul mun. Cluj-Napoca a afirmat: „Trăim un moment de istorie. Astăzi, trei personalități ale neamului românesc sunt cinstite la Cluj-Napoca, oameni care au lăsat urme adânci în conștiința poporului român. De aceea clujenii, astăzi, prin Consiliul local și prin Primărie, aduc un omagiu, susținând financiar acest demers. Astăzi, la Cluj, suntem de fapt în Europa, aici este locul unde Estul se întâlnește cu Vestul și invers, aici este locul unde turnurile gotice se împletesc cu cupolele bizantine, este singurul loc din Uniunea europeană unde o universitate are patru facultăți de religie creștină, ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă, este locul unei ecumenism cu care ne mândrim și care de forță și consistență aceste oraș. Iar faptul că astăzi, greco-catolici și ortodocși suntem împreună pentru a ne cinsti eroii, arată unde este Clujul și datorită dvs. am reușit să îl punem pe harta Europei și al lumii.” În încheiere, a repetat ce a spus Episcopul Iuliu Hossu, în 1940, când a fost invitat să părăsească Clujul, în acele vremuri de restriște. „El a spus: «eu rămân aici cu poporul meu să îi împărtășesc soarta». Aici a fost atunci, aici este și acum, aici va fi pentru eternitate! Doamne ajută!”
A încheiat alocuțiunile prefectul jud. Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, care a remarcat că Episcopul Iuliu Hossu este cel care a citit actul Unirii, „motiv pentru care nu trebuie să-l uităm niciodată”. Trecând prin multe greutăți, apoi prin temnița grea, este un om care „și-a slujit țara, așa cum trebuie să facem cu toții”. Toate luările de cuvânt ale zilei au exprimat bucuria de a vedea cele două Biserici, Catolică și Ortodoxă, împreună, în această cinstire adusă înaintașilor și în dorința de a împlini chemarea Mântuitorului spre unitate.
Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori în memoria Cardinalului Iuliu Hossu. Și-au adus omagiul, Instituția Prefectului Cluj, Primăria Mun. Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, reprezentată de Episcopul eparhial PS Florentin, împreună cu care au fost PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș și Eminența Sa Card. Francesco Monterisi. S-a depus o coroană de flori și din partea Diviziei 4 Infanterie Gemina – exprimând omagiul Armatei Române pentru Cardinalul Iuliu Hossu, care în Primul Război Mondial a fost preot militar în grad de sublocotenent, distins cu Crucea de Onoare, clasa a II-a și cu Decorația de război a Crucii Roșii.
În încheiere a fost programat un moment inedit, actorul Florin Isaiu, purtând veșmântul arhieresc al epocii, l-a reprezentat pe Episcopul Iuliu Hossu și a repetat cuvintele pe care tânărul Ierarh de Cluj-Gherla, de numai 33 de ani, le-a rostit la 1 Decembrie 1918, dând citire Rezoluțiunii Marii Uniri în fața mulțimilor de la Alba Iulia. Sunt cuvinte ce au fost înscrise în piatr㠖 al căror mesaj coboară din expresia chipului statuii ce-l reprezintă pe Arhiereu redată cu măiestrie de dalta artistului – și ecoul lor va reverbera zilnic pe străzile Clujului pentru următorul centenar, și după aceea, vestind: „De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului Său. Cântarea noastră de biruință să fie cântarea neamului pe calea lungă și grea a veacurilor: «Dreptatea Ta, Doamne, e dreptate în veac și cuvântul Tău adevărul». Dreptate și adevăr, la temelia României întregite. Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu. Pe pământ pace. Ziua învierii, să ne luminăm, popoare. Trăiască România Mare, una și în veci nedespărțită, Amin.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5528, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Hramul Catedralei „Schimbarea la Faț㔠din Cluj, îndemn la tărie în credință (2018-08-07)

 Închide 

Hramul Catedralei „Schimbarea la Faț㔠din Cluj, îndemn la tărie în credință

[2018-08-07]
Hramul Catedralei clujene
Hramul Catedralei greco-catolice clujene „Schimbarea la Faț㔠din Anul Domnului 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu -, sărbătorit în cadrul unei celebrări arhierești solemne, duminică, 5 august 2018, a fost un nou prilej de rugăciune de mulțumire, dar și privire retrospectivă și încredințare în mâna lui Dumnezeu. Celebrarea a marcat și momentul aniversării celor 16 ani de la Intronizarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu în tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla (la Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului din anul 2002), ca urmare a numirii sale de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea prin documentul Pascendi Dominici gregis.

La masa altarului, alături de Episcopul eparhial, au concelebrat Mons. Călin Bot vicar general, pr. Cristian Arinel Sabău protopop de Cluj I, pr. Florian Virgil, preot din generația care a păstrat continuitatea Bisericii în clandestinitate, pr. Ioan Laurean Daboc protoegumen al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, pr. Lazăr Teodor paroh și pr. Florin Isac, ceremonier. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți teologi ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.
În cuvântul de învățătură, pornind de la evanghelia duminicii a 10-a după Rusalii, Mt. 17,14-23 (a vindecării unui lunatic), PS Florentin a invitat: „să ne punem și noi în scenă, să ne cântărim credința, dorința noastră de a primi miracole de la Isus. Să ne alăturăm acestui tată îndurerat care cere vindecare pentru fiul său și să ne punem problema profunzimii credinței noastre. Isus împlinește miracolul cu un firesc și o simplitate extraordinară.” În acest context, Ierarhul a pus întrebarea: „Ce este credința?”, și a oferit răspuns: „Ne amintim din catehism: este una dintre virtuțile teologale alături de speranță și de iubire. Credința este adeziunea liberă, personală, conștientă, pe care persoana umană o face față de întregul adevăr revelat de Dumnezeu, pentru a-l trăi și a-l transforma în fapte prin viața sa. Credința este condiția necesară pentru mântuire – o spune Evanghelia de la Marcu, o spune și Isus în repetate rânduri: «credința ta te-a mântuit, mergi în pace!» – după vindecare, după exorcisme, arătând că minunile din viața noastră depind de credința noastră. Există o legătură directă între credință și ceea ce Dumnezeu poate lucra prin noi sau în noi, prin puterea harului, a Spiritului Sfânt. Sfântul Ioan Gură de Aur spune foarte frumos, metaforic: «Credința are două aripi, postul și rugăciunea»”.
La încheierea Sfintei Liturghii, luând cuvântul, pr. vicar general Călin Bot a reamintit momentul Intronizării din 6 august 2018 și, în numele clerului, a persoanelor consacrate și a credincioșilor, a oferit Episcopului de Cluj-Gherla un buchet de flori la aniversare. „Așa cum era de așteptat, misiunea pe care o aveți este extrem de complexă și vastă, atât la nivel pastoral cat și organizatoric și de conducere. În acest an (nn. după numirea sa ca vicar general), am avut ocazia să înțeleg mai mult din aceasta, un motiv în plus de a vă susține fiecare cu ceea ce putem în această misiune. Prin evenimentul Schimbării la Față, hramul Catedralei noastre, Isus îi întărește pe ucenicii Săi pentru cele ce vor urma. Arătându-le o rază din Dumnezeirea Sa îi întărește pentru pătimire, îi întărește în vederea misiunilor apostolice, dar și pentru a crede puterii și tainei iubirii Sale.”
Părintele a încheiat cu urarea: „același Isus de pe Tabor să continue să fie Eparhiei noastre Izvor de lumină și de întărire în cele ce le are de împlinit. Vă transmit, Preasfinția Voastră, recunoștința celor pe care îi păstoriți, pentru care munciți și vă sacrificați peste puteri zilele și viața. Întru mulți ani, Preasfinția voastră!” La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a acordat indulgență plenară cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei, după care toți participanții au primit câte o iconiță și arhiereasca binecuvântare. Celebrarea hramului Catedralei episcopale a fost devansată cu o zi față de data Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, datorită unui important eveniment din viața Bisericii: consacrarea noului Episcop romano-catolic de Timișoara, PS József Csaba Pál, în Domnul Sfântul Gheorghe – Catedrala romano-catolică din Timișoara, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte întregul Episcopat al Bisericii Catolice din România, împreună cu Nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6003, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Sărbătoarea Floriilor și a tinerilor în Catedrala din Cluj-Napoca (2018-04-04)

 Închide 

Sărbătoarea Floriilor și a tinerilor în Catedrala din Cluj-Napoca

[2018-04-04]
În Catedrala Schimbarea la Față
02.04.2018, Cluj (Catholica) - „Osana! Binecuvântat este Cel care vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12,13), este strigătul care răsună, cu bucurie, la data celebrării momentului în care Isus a intrat triumfător în Ierusalim. Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, din 1 aprilie 2018, a fost celebrată la Catedrala „Schimbarea la Faț㔠de către Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, celebrare la care sute de credincioși au făcut ca biserica să fie neîncăpătoare. În plus, Duminica Floriilor este în Biserica Catolică și sărbătoarea dedicată tinerilor. În acest an, la data de 1 aprilie Biserica Romano-Catolică a sărbătorit Învierea Domnului, în timp ce, pentru Biserica Greco-Catolică, această zi a Sărbătorii Floriilor, a fost și celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului.
La masa Sf. Altar au concelebrat pr. vicar Anton Crișan, pr. Cristian Sabău – protopop de Cluj I, pr. Marius Furtun㠖 rector al Seminarului Teologic eparhial, pr. Florin Isac – ceremonier și pr. Teodor Lazăr – paroh la catedrală. Preoții au fost ajutați la altar de diaconii Marius Cîmpean – secretar episcopal și Gabriel Man, precum și de studenții seminariști. Răspunsurile liturgice, ca de obicei, le-a oferit Corul „Magnificat” dirijat de prof. Alexandru Suciu, care a pregătit și interpretat, în momentul Împărtășaniei, o frumoasă cântare de Florii.
În cuvântul de învățătură, referindu-se la momentul intrării triumfătoare a lui Isus în Ierusalim, PS Florentin a explicat: „După răsunătoarea aducere la viață a lui Lazăr pe care Isus o face, poporul, auzind această minune, dorește să îl proclame Împărat al lui Israel. Este profilul perfect al unui lider politic, pentru că dă de mâncare, aduce vindecare celor bolnavi, se preocupă de cei săraci, este alături de cei care se află în suferință. Este și un lider spiritual: pentru că luptă împotriva răului, alungă pe demoni, de asemenea, Isus învie, aduce la viaț㠖 pe fiul văduvei din Nain, pe fiica mai marelui Sinagogii, și, cel mai mare miracol pe care Isus îl săvârșește în timpul vieții Sale publice, readucerea la viață a lui Lazăr, aflat de patru zile în mormânt. Iată profilul liderului politic pe care ei acum doresc să îl proclame împărat al lui Israel.”
„Dar Isus nu le face un discurs politic, El este întristat, pentru că știe că aceste cuvinte pe care mulțimile le rostesc, în mai puțin de șase zile se vor preschimbă în alte cuvinte. După șase zile, tot acești oameni ai Ierusalimului nu vor mai avea în mâini ramuri de măslin, ci vor avea bâte. Nu vor mai fi ramurile de palmier, ci vor fi ramurile de spini cu care îi vor împleti coroana. Nu vor mai fi hainele aruncate pe jos, ci injuriile, batjocura, palmele. Nu se va mai striga ‘Osana’, se va striga ‘Răstignește-l!’, deși acest strigăt este și el o profeție ‘ƍshaÊżnā’ – ‘Salvează-ne acum!’, ‘Fă să fim salvați acum!’ Ei se gândesc la un salvator politic și așteaptă mântuirea de la lume, de la oamenii vremurilor. Este firea omenească schimbătoare, precum frunza în direcția vântului.”
Dar, a continuat Ierarhul, „Isus nu are nevoie de laude, nici de ramuri de palmier și nici de haine aruncate pe jos. El are nevoie de animale de povară, care să îl ajute să ducă pe cei răniți, are nevoie de Cirenei care să pună spatele lângă El, acolo, sub Cruce, sub Crucea grea a păcatelor, El are nevoie de oameni care să contribuie la actul răscumpărător. De aceea, Isus ne cheamă și astăzi să fim alături de El, are nevoie de tineri care să se pună sub povara păcatelor, sub povara crucilor, să parcurgă, alături de El, împreună cu El și pe urmele Lui, Drumul Crucii fiecăruia dintre noi. Hristos are nevoie de tineri. Tinerețea însă, nu este o vârstă fizică, este o stare spirituală. (…) Depinde numai de noi să rămânem tineri spiritual, să ocrotim tinerii noștri, pentru că tinerii sunt prezentul și viitorul Bisericii, să îi ferim de mijloacele de distrugere în masă, să îi învățăm să își ocrotească tinerețea, să o păstreze curată pentru Dumnezeu.”
După Sf. Liturghie s-a făcut binecuvântarea ramurilor, care au fost împărțite apoi credincioșilor, pentru a duce binecuvântarea de Florii la casele lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6525, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Ziua Vieții Consacrate – celebrare solemnă la Catedrala din Cluj (2018-02-06)

 Închide 

Ziua Vieții Consacrate – celebrare solemnă la Catedrala din Cluj

[2018-02-06]
rbătoarea Întâmpinării Domnului la Templu, celebrată la 2 februarie a fiecărui an, coincide cu Ziua Vieții Consacrate în Biserica Catolică, „Sărbătoare a întâlnirii, a comuniunii, a consacrării”, cum a numit-o PS Florentin Crihălmeanu Episcopul de Cluj-Gherla în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 4 februarie, la Catedrala „Schimbarea la Față”, în prezența persoanelor consacrate din diferitele ordine, congregații și institute de viață consacrată. În acest moment sărbătoresc, Ierarhul a mulțumit în primul rând pentru darul vieții, care este evidențiat și în pilda evangheliei duminicii, a Fiului risipitor sau a Tatălui milostiv (Lc 15, 11-32). „Departe de tatăl, viața fiului se irosește, averea lui se pierde. Și atunci, fiul înțelege un mare adevăr: că Izvorul vieții este și rămâne Tatăl, chiar și atunci când este departe de el. Înțelegând aceasta, dorește să se întoarcă, venindu-și în fire”. O concluzie a evangheliei duminicii: „Dumnezeu este, pentru noi, Regele suprem, Dătătorul vieții, iar viața este cea mai mare avere pe care o avem, dar, pe care o primim cu un scop: să facem voia Lui, să împlinim planurile Lui”.

În contextul aniversării vieții consacrate, Preasfinția Sa a urat «La mulți ani!» persoanelor consacrate, mulțumind lui Dumnezeu „pentru marele dar al vieții, pentru că suntem cu toții consacrați prin taina Sfântului Botez, să îi mulțumim Domnului pentru familiile creștine, pentru părinți, pentru frați, pentru îndrumători, pentru familiile rugătoare din care au rezultat apoi mlădițele persoanelor consacrate, pentru preoții care ne-au călăuzit pașii, ne-au hrănit cu Sfintele Sacramente, pentru persoanele care au ales drumul consacrării lui Dumnezeu. Să îi mulțumim pentru aceste «albine» ale Bisericii și în domeniul carității, învățământului, catehezei, pentru întregul apostolat pus în slujba lui Dumnezeu. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne hrănește constant cu iubirea Sa și ne primește mereu să ne reîntoarcem la masa comuniunii cu El. Să intrăm din nou și mai profund în această bucurie, până la ceasul în care sperăm să ajungem și noi la Izvorul vieții, pentru ca, întru lumina Lui să vedem lumina!”
Celebrarea Sfintei Jertfe Liturgice a fost urmată de mărturia celor care s-au dăruit, și-au pus întreaga viață în slujba lui Dumnezeu, persoanele consacrate: mai întâi, sora Andreea din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, a vorbit despre bucuria vieții consacrate, arătând, din primele gânduri, că este o bucurie care se trăiește și cuvintele nu o pot cuprinde. A mărturisit că drumul vocației l-a început din fragedă copilărie, observând modelul mamei sale, „cum se ruga, cum dăruia cu bucurie fără margini”. Apoi și-a reamintit, ca și punct de referință în viața spirituală, momentul Primei Împărtășanii și îndrumarea spirituală primită de la pr. Virgil Florian. Drumul vocației sale a fost, urmare și a unui vis, în care l-a privit, l-a recunoscut și s-a îndrăgostit de Isus, chipul care i-a rămas viu în inim㠄și e la fel de viu acum, după 26 de ani” de viață consacrată în mijlocul familiei călugărești spre care Dumnezeu i-a îndreptat pașii încă din adolescență. „Eu nu sunt aici pentru că sunt mai bună ca alții, dar nici nu am mers la mănăstire pentru că am vrut să fug de lume. Dacă nu am ales să îmi fac o familie este pentru că am dorit să îmi fac o familie mare, cu surori multe și frați, la fel cum eram obișnuită de mică. Am vrut să am copii care au nevoie de mine, de ajutorul meu, și am văzut că Dumnezeu lucrează prin inima mea atunci când stăteam la căpătâiul lor, în spitale. Am învățat, pas cu pas, să fiu mamă și să înțeleg că o rugăciune este urmată mereu de o mângâiere, de dăruire. Am învățat că rugăciunea se pune în practică, așa cum o vedeam pe mama mea că face. Pe Isus nu îl găsim în zidurile reci ale bisericilor sau mănăstirilor, ci în oamenii pe care Dumnezeu ni-i scoate în cale. Eu am ales calea, aici suntem o familie mare, voi toți sunteți familia mea!” – o puternică mărturie de credință și iubire creștină.
A urmat fratele Dominic din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), ramura masculină. El a descris ceea ce a simțit odată intrat în mănăstire, când „Dumnezeu m-a primit pe brațele Lui și simțeam bucuria imensă că L-am întâlnit pe Dumnezeu, că mi-am găsit vocația. Dar, nu după mult timp, Dumnezeu m-a lăsat jos, mi-a spus: «nu poți să fii toată viața pe brațele Mele, ai nevoie de maturizare». Și am trecut și prin greutăți. Vreau să arăt prin aceste cuvinte că, atunci când suntem în încercare, dacă îl punem pe Dumnezeu pe primul loc, chiar în acele momente grele putem simți o bucurie imensă, de a trăi pentru El, de a simți că participăm la ceea ce Sfântul Apostol Pavel descrie astfel: «completăm suferințele lui Hristos». Odată intrat la mănăstire mă vedeam ca o stâncă în care Dumnezeu trebuia să lovească cu ciocanul ca să mă modeleze după voința Lui. Încă nu am ajuns ca Dumnezeu să mă modeleze în mod desăvârșit, să modeleze în mine un adevărat chip al unui fiu al Său, dar lucrarea Sa este în curs și sper, cu ajutorul rugăciunilor voastre, ca Dumnezeu să își poată termina opera de Artist în persoana mea, ca persoană consacrată!”
După aceste mărturii de viață și credință, reamintind că, prin taina Botezului suntem cu toții consacrați și fii ai lui Dumnezeu, Preasfinția Sa a încheiat această sărbătoare a vieții pentru Dumnezeu și semeni, mulțumind preoților concelebranți, preoților vicari, pr. protoegumen Laurian Daboc superior provincial OSBM, pr. Olivo Bosa care a reprezentat Societatea lui Isus, pr. Ciprian care a reprezentat Ordinul Franciscan, preacuvioasei Maici Marcela superioara provincială OSBM, preacuvioasei Maici Teodorina superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, institutelor de viață consacrată reprezentate, tuturor persoanelor consacrate prezente, „pentru aportul pe care îl aduc, mai întâi în Biserica noastră, prin diferitele domenii de apostolat, rugându-l pe Dumnezeu să îi binecuvânteze întru mulți, sfinți, ani de sfântă slujire!” Preasfinția Sa a încheiat evocând cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc, care spunea și invita persoanele consacrate: «să fiți voi zorile eternei renașteri a Bisericii. Să fiți acele zori care anunță dimineață veșnică, răsăritul Soarelui Cristos!»”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6819, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50

»  Celebrarea sărbătorii Botezului Domnului la Cluj (2018-01-08)

 Închide 

Celebrarea sărbătorii Botezului Domnului la Cluj

[2018-01-08]
Sărbătoarea Botezului Domnului
Sărbătoarea Botezului Domnului celebrată de Biserică, sâmbătă 6 ianuarie, a reaprins, și la acest început de an 2018, flacăra credinței în suflete prin participarea la Sfintele Liturghii urmate de oficiul Sfințirii Mari a Apei, revărsând și lumina Spiritului Sfânt în case, prin stropirea cu apa binecuvântată.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, s-a aflat în această zi în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, unde a celebrat Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu pr. Călin Bot vicar general, precum și cu alți preoți, între care, preoți vicari și consilieri eparhiali. Răspunsurile liturgice au fost date de Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare împreună cu studenți ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. Celebrarea festivă a marcat și împlinirea a 21 de ani de la consacrarea episcopală a Preasfinției Sale Florentin în Bazilica San Pietro din Roma, prin mâinile Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (la 6 ianuarie 1997), prilej de bilanț și recunoștință adusă lui Dumnezeu, dar și de rugăciune, în mod particular în această zi, pentru Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla.
Ierarhul clujean a explicat, în cuvântul de învățătură, ce înseamnă Sfânta și Dumnezeiasca Arătare a Domnului nostru Isus Hristos în lume, celebrată în această zi numită și Boboteaza sau Botezul Domnului: „Încă din vechime această sărbătoare a fost unită cu sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos. Este vorba de o singură memorie pe care tradiția poporului creștin a reținut-o: Sfintele și Dumnezeieștile Arătări ale Domnului. Mai întâi, în momentul Nașterii Sale la Bethleem, Domnul s-a arătat ca om, fiul lui Iosif și al Mariei. Acum, la momentul Botezului Domnului, Isus nu este numai fiul lui Iosif – fiul tâmplarului, El este Fiul lui Dumnezeu, o spune Apostolul Ioan, primul mărturisitor. Momentul Arătării Domnului nu înseamnă doar Arătarea Fiului, este Arătarea Sfintei Treimi, Arătarea lui Dumnezeu în cele trei persoane ale Sale: este Vocea Tatălui care îl arată pe Fiul Său cel iubit, în care Tatăl își găsește bunăvoința, prin care își arată bunăvoința față de oameni. Este Icoana Tatălui adică Fiul însuși, Isus Hristos. Este Lumina Tatălui adică Spiritul Sfânt, care coboară asemănător unui porumbel sau unei lumini albe, pure, din ceruri pe pământ, și rămâne asupra Fiului.”
Referindu-se la aniversarea consacrării sale întru episcopat, Preasfinția Sa a adăugat: „Să aducem mulțumire lui Dumnezeu în mod particular în această zi pentru darul chemării, pentru darul consacrării, pentru darul ordinului sacru. Mă gândesc cu bucurie și la momentul primirii harului preoției, aici, în orașul nostru, în Piața Libertății, în ‘cea mai mare Catedrală’, în urmă cu mai bine de 27 de ani. De asemenea, mă gândesc la darul episcopatului, primit, prin lucrarea Providenței, în Cetatea Eternă, prin mâinile celui pe care astăzi îl numim Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, acum 21 de ani. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste haruri primite prin intermediul unor oameni deosebiți – ne gândim și la Înaltpreasfințitul Arhiepiscop ad personam George Guțiu, Păstorul nostru, care a petrecut 14 ani în închisorile comuniste -, Dumnezeu să îi odihnească cu drepții.”
„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate momentele în care am reușit să valorificăm darurile primite de la El, și, în misiunea de Păstor și Administrator al Sfintelor Taine, permiteți-mi să-I mulțumesc pentru cele 7633 de Liturghii celebrate, pentru cei 99 de preoți hirotoniți, pentru cele 59 de biserici sfințite, 39 de căsătorii, 1583 de spovezi, 84 de copii botezați, 1198 de copii și tineri care au primit mirungerea. De asemenea, fiind un moment de bilanț, îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru toate momentele în care nu am reușit să răspundem voinței Sale, pentru toate greșelile, păcatele din acești ani de episcopat. Mulțumim celor care ne-au ajutat, ne-au sprijinit și ne-au susținut prin rugăciunile lor, în mod particular preoților și persoanelor consacrate, călugărițelor, călugărilor.”
După celebrare s-a făcut, conform tradiției, Sfințirea cea Mare a Apei, apoi, pr. Călin Bot a adresat Episcopului o frumoasă urare din partea preoților Eparhiei, oferindu-i un buchet de flori și un tablou cu Papa Ioan Paul al II-lea de la momentul hirotonirii. Pr. vicar general, reamintindu-și momentele emoționante trăite în Bazilica San Pietro din Roma, unde a participat la hirotonirea episcopală a viitorului Episcop de Cluj-Gherla, a mărturisit: „Sunt unul dintre cei care eram prezenți la lucrarea lui Dumnezeu. Preafericitul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Sfântul Ioan Paul al II-lea de acum, decisese să vă consacre împreună cu alți doi preoți din lumea întreagă. (…) Vă mulțumim în numele Curiei, în numele conducerii Episcopiei noastre, în numele clerului, a credincioșilor Eparhiei noastre, pentru acești 21 de ani de muncă și de păstorire a sufletelor încredințate. Îl rugăm pe Isus Domnul, pe mai marele preoților, mai marele păstorilor, să vă dăruiască sănătate și tot harul trebuincios misiunii grele pe care o aveți. Vă încredințăm rugăciunilor și ocrotirii Sfântului Ioan Paul al II-lea și vă urăm să continuați păstorirea, mulți ani, aici, în tronul arhieresc al Cardinalului martir Iuliu Hossu, care, în Memoriile sale v-a lăsat un emoționant testament. Întru mulți ani, Preasfinția voastră!”
Preasfinția Sa a răspuns: „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le-a oferit nouă, tuturor. Vă mulțumesc tuturor și îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă lumineze cu al Său dar și a Sa iubire de oameni, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!” Credincioșii au primit apoi apa sfințită, binecuvântare și iconițe să le ducă în casele lor, pentru a răspândi și împărtăși harul Bobotezei, reînnoirea vieții în lumina Spiritului sfințitor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 7165, Ultimul acces: 2020-08-08 08:35:50


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:26093
Data ultimei vizualizări:2020-08-08 08:35:50
Data actualizare:2019-12-10 17:54:18
Data încărcării:2005-04-30 15:06:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:58
Fotografi:Ana-Maria Catalina: 18, Horațiu Nacu: 16, Alexandru Losonczy: 6, Dana Voiculescu: 3, Mircea Vâlcu: 2, internet: 2, Klara-Lucia Losonczy: 2, Dan Deva: 2, Nelu_Pozaru: 2, ro.wikipedia.org: 1, Farkas Csaba Tamás: 1, proteo.cj.edu.ro: 1, Rab Sandor: 1, Brudi Fürbacher: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2007-09-27
Contor: 76

Fațada
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2011-01-17
Contor: 44

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2011-01-18
Contor: 25

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 9

Vedere parțială
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 7

Vedere parțială
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 11

Ornamente exterioare
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 9

Fațada catedralei
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 6

Vedere parțială
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 7

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2007-10-22
Contor: 41

Printre clădiri
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 8

Turnul bisericii
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 11

Turnul bisericii
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-01-18
Contor: 11

Turnul
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 12

Hublou
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 18

Inscripție
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 10

Frescă
Foto: Horațiu Nacu


Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4