Cluj-Napoca :: Catedrala Schimbarea la Fata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Schimbarea la Față
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:Bulevardul Eroilor nr. 8
Cod poștal:400129
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită între ani 1778-1779.
Turnul recladit după prăbușire cu bani de la împărăteasa Maria-Tereza în 1780.
În 1908 Lohr Ferenc pictează în frescă tavanul.
Papa la presiunea populației române a împrumutat biserica credincioșilor greco-atolici.
În 1948 după desființarea biserici greco-catolice a revenit ortodocșilor.
Altarul a fost acoperit cu Iconostas, frescele au fost afumate, iar mormintele ce aminteau de trectul maghiar au fost îndepărtate.
Începând cu 1989 comunitatea greco-catolicâ încearcă în zadar să obțină biserica.
Pe 13 martie 1998 credinciosii ortodocsi s-au impotrivit executarii sentintei, blocand accesul credinciosilor greco-catolici in biserica. In aceeasi zi, dupa interventia fortelor de ordine, executorul judecatoresc a pus Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla in posesia vechii ei catedrale.
Alte informații:Gratie ctitorilor sai, Catedrela Greco-Catolica "Schimbarea la fata" de pe Bulevardul Eroilor este cunoscuta si ca Biserica Minoritilor. Edificiul a fost ridicat in stil baroc, intre anii 1775-1779, de ordinul minoritilor (de unde provine si numele) pe amplasamentul "casei Henter" si pe alte terenuri invecinate obtinute prin schimb, arhitectul proiectant fiind Kitner Francisc.
Banii necesari lucrarilor au provenit dintr-o donatie a imparatesei Maria Tereza, totodata Mare Principesa a Transilvaniei. Datorita unei erori de proiectare, turnul bisericii s-a prabusit la 22 septembrie 1779, facand si o victima umana. Turnul a fost ridicat din nou, 3 ani mai tarziu, sub indrumarea arhitectului Johann Eberhard Blaumann.
Prima biserica a minoritilor din Cluj a fost ridicata pe strada Lupilor (Kogalniceanu de astazi) . Stabiliti pentru prima oara in oras in 1486, in perioada reformei (1556) , minoritii au fost alungati si au primit aprobarea de a se reantoarce, numai in 1724, cand au primit ordinul de a se stabili numai in afara zidurilor orasului. Traditia spune ca s-au asezat undeva langa Biserica Sfantul Petru, apoi, in jurul anului 1760, au cumparat pe Bulevardul Eroilor de azi, casa Henter. Cinci ani mai tarziu, minoritii au primit aprobarea Consiliului de a se muta in ea. Aici au infiintat o casa de rugaciune si, dupa mai multe negocieri, au cumparat terenurile invecinate si au decis sa construiasca o biserica.
Ridicarea bisericii s-a derulat, cel mai probabil, intre 1778-1779. Turnul a fost proiectat gresit si, in septembrie 1779, acesta s-a daramat, afectand si nava deja acoperita. Pentru reconstruirea turnului, Maria Tereza a facut o donatie. Frescele de pe cupola au fost executate de pictorul Lohr Francisc in anul 1908. Inspre vest, biserica este lipita partial de cladirea fostei manastiri a minoritilor, cu care comunica printr-o usa. Se remarca ferestrele, impodobite cu vitralii, reprezentand Sfinii din Sinaxul Bisericii Apusene. Geamurile poarta si stema familiei Ioan Haller, nobil din Transilvania, fost patron al minoritilor in secolul al XVIII-lea, precum si insigna Ordinului Minoritilor.
In urma cu cativa ani, mai exact in 1999, preotii din acest locas de cult au descoperit, sub biserica, un cavou de tip fagure cu aproximativ 150 de morminte de nobili maghiari, grofi, avocati, nemesi. Inscriptiile de pe pietrele de mormant sunt scrise in maghiara veche si in limba latina, unele dintre ele purtand si blazonul familiei ingropate acolo. Cateva nume apartin familiilor de seama ale istoriei Clujului. Intr-un colt al cavoului s-a descoperit si un put infundat.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07324
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Rugăciune și masă pentru săraci în Catedrala din Cluj de Ziua Mondială a Săracilor (2017-11-22)

 Închide 

Rugăciune și masă pentru săraci în Catedrala din Cluj de Ziua Mondială a Săracilor

[2017-11-22]
Ziua Săracilor la Cluj
22.11.2017, Cluj (Catholica) - În 19 noiembrie 2017, prima duminică a Postului Crăciunului, Biserica Catolică din întreaga lume a sărbătorit o nouă inițiativă a Pontifului Roman, Papa Francisc: Ziua Mondială a Săracilor. Este o inițiativă pe care Sfântul Părinte o propune Bisericii cu scopul de a sensibiliza și educa credincioșii, pentru a fi disponibili să asculte strigătul săracilor și al celor aflați în suferință. Motoul ales pentru această zi, este: «să nu iubim doar cu vorba, ci și cu fapta». În comuniune cu credincioșii catolici din întreaga lume, îndemnul la milostivire s-a făcut auzit și în Eparhia de Cluj-Gherla.
Au luat aminte la bolnavi și la săraci în mod particular cei care au ales să exercite în Biserică caritatea: membrii Asociației Caritas eparhial Cluj și ai Uniunii Creștine din România. Mai întâi, în duminica precedentă, a Samariteanului Milostiv, au oferit o masă caldă oamenilor fără adăpost și celor nevoiași care au participat la celebrarea liturgică duminicală de la Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca. Și în această duminică dedicată săracilor, Sfânta Liturghie a fost celebrată în catedrală de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, între preoții concelebranți fiind și pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas eparhial. După celebrare, alături de membri ai asociației, Preasfinția Sa și pr. Avram s-au deplasat într-un spațiu alăturat Catedralei, unde au venit în jur de 100 de beneficiari ai programelor sociale aflate în derulare în cadrul asociațiilor caritabile. Tuturor le-au fost împărțite pachete cu alimente și dulciuri, iar, din partea Ierarhului au primit cuvinte de încurajare, iconițe și binecuvântare. A fost un moment de bucurie, de zâmbet ce a luminat fețe care zâmbesc rar de sub povara crucii zilnice.
A subliniat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură: „Inițiativa propusă de Pontiful Roman, ne invită pe toți cei botezați să căutăm să valorificăm pe plan uman și spiritual demnitatea persoanei săracului. În aceste zile, ne scrie prefectul Consiliului pentru Noua Evanghelizare, credincioșii sunt invitați să nu se limiteze doar la acțiuni caritabile, ci să caute să îi întâlnească pe acești frați și surori, astfel ca, săracii înșiși să îi poată evangheliza. Paradoxal, noi avem nevoie de ei, de acești oameni care au o experiență cu totul aparte a singurătății, a disprețului celorlalți, a lipsei, a sărăciei, a bolii, a suferinței, a umilinței, a dezumanizării uneori. Au multe de spus pentru noi, «cei bogați». De aceea, să îi lăsăm să ne vorbească și să îi ascultăm, să primim învățătura lor ca pe o predică practică. În acest sens, am invitat din nou Asociația Caritas Eparhial – Cluj și Uniunea Creștină, să aducă în fața noastră pe aceste persoane, frații noștri, surorile noastre despre care vorbeam. Să știm că ei există printre noi, de multe ori în locuri umile.”
La final, și pr. Adrian Avram a adresat credincioșilor câteva cuvinte, în calitate de responsabil cu activitatea social-caritativă a Eparhiei de Cluj-Gherla, mulțumind pentru răspunsul pozitiv, pentru generozitatea de care credincioșii au dat dovadă în fiecare an cu ocazia colectei efectuate în Duminica Samarineanului milostiv în favoarea Organizației Caritas. „Astăzi”, a spus pr. Avram, „din nou ne îndreptăm atenția în mod special spre cei nevoiași, spre cei săraci, marginalizați și singuri, ascultând de Papa Francisc. Dragii mei, aș dori să vă asigur că facem eforturi zilnice ca să punem în practică îndemnurile Sfântului Părinte, facem eforturi în vederea atragerii de fonduri, pentru a oferi servicii sociale specializate, acreditate, licențiate, așa cum ni se cere astăzi, în parteneriat cu autoritățile Statului, străbătând cu greu, însă, hățișul legislativ care este într-o continuă schimbare. Vă aduc la cunoștință că oferim în continuare servicii de asistență socială și intervenții în situații de urgență, îngrijire socio-medicală la domiciliu, asistență și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, asistență socială a copiilor proveniți din familii defavorizate, prevenirea consumului de droguri și alcool. Oferim de asemenea ajutor în diferite acțiuni punctuale, sub formă de hrană, pachete alimentare, îmbrăcăminte, etc. – cunoașteți fiecare dintre dumneavoastră containerele amplasate în orașul nostru care de multe ori sunt, din păcate, vandalizate.”
În această zi dedicată săracilor din toată lumea, în numele Asociației Caritas – Cluj, pr. Avram a făcut un apel credincioșilor, însoțit de cuvinte de mulțumire, cu îndemnul de a rămâne în continuare generoși, deschiși la serviciile pe care Asociația Caritas le oferă, și a cerut, în fața Sfântului Altar, harul de a fi cu toții milostivi «precum Tatăl nostru milostiv este».

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6023, Ultimul acces: 2020-08-14 13:21:22

»  Relicve ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea venerate în Catedrala din Cluj (2017-10-24)

 Închide 

Relicve ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea venerate în Catedrala din Cluj

[2017-10-24]
În Catedrala greco-catolică clujeană
24.10.2017, (Catholica) - Relicve ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea constând în câteva picături de sânge, au fost venerate, întreaga zi, duminică 22 octombrie 2017, de credincioși clujeni, greco-catolici și de alte confesiuni, în Catedrala greco-catolic㠄Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, cu ocazia pomenirii sale în calendarul latin.
În cadrul predicii la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o în această zi în catedrală, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, care a fost consacrat Episcop prin mâinile Papei Ioan Paul al II-lea, după meditarea mesajului evanghelic al zilei a vorbit despre marele Suveran Pontif, așa cum l-a cunoscut, arătând c㠄rugăciunea și Sfintele Sacramente, între care Sfânta Euharistie, au fost și fundamentul vieții spirituale a Sfântului pe care astăzi, cu bucurie îl pomenim, Papa Ioan Paul al II-lea”. Preasfinția Sa a citat cuvinte rostite de Papa, din care se desprind trăsături remarcabile ale personalității sale, precum „importanță primordial㔠pe care a avut-o rugăciunea de-a lungul întregii sale vieți. L-a numit „un om contemplativ în acțiune și activ în contemplație”, care în rugăciunea sa parcurgea întreaga lume: „rugăciunile lui durau atât de mult, o spune el însuși, «pentru că Papa trebuie să se roage pentru toți și pentru fiecare»”.
Preasfinția Sa a dat și câteva cifre: „Se spune că în vizitele sale pastorale a vizitat toate Diecezele Italiei, mai precis 259 de orașe, iar călătoriile sale apostolice misionare evanghelizatoare reprezintă de trei ori distanța de la pământ la lună, de 29 de ori circumferința pământului, totalizând 1.247.000 km, parcurgând 131 de țări în cele 104 călătorii apostolice, vizitând peste 620 de orașe. De asemenea, 11% din pontificatul său a fost petrecut în vizite pastorale, dorind să își cunoască turma, mai precis, 2 ani și 3 luni de vizite pastorale. A fost, într-adevăr, un om al lui Dumnezeu care a știut să rămână între oameni, om, deși a devenit Papă.” Pe scurt, „Sfântul Părinte, în mijlocul dificultăților a rămas un om cu spirit treaz, cu un bogat umor, gata oricând de sacrificiu, de rugăciune”.
„Pentru Biserica noastră Greco-Catolică”, a mai spus Ierarhul clujean, „în mod particular, trebuie știut că după anii ’90 Sf. Părinte a fost cel care a dat toate numirile noilor Episcopi, inclusiv pentru noul Nunțiu Apostolic la București. El a fost cel care a pus bereta celui de-al doilea Cardinal al Bisericii noastre, Alexandru Todea. El a fost cel care, înfruntând multe dificultăți, a acceptat să vină în vizită numai la București, în 1999, și să scoată din piepturile românilor acel strigăt și ideal care trebuie să rămână și al nostru: «Unitate, unitate!». De asemenea, Papa Ioan Paul al II-lea ne-a invitat pe noi, Episcopii greco-catolici, în anul 2000, să celebrăm pe Altarul Confesiunii din Bazilica San Pietro, unde de obicei numai Sfântul Părinte celebrează, în prezența Sfinției Sale, Sfânta Liturghie în limba română. Era pentru întâia oară când Sfânta Liturghie în limba română se celebrează la cea mai înaltă treaptă a Bisericii Pontificale San Pietro. De asemenea, tot în anul 2000, pentru întâia oară un Pontif Roman adresa o scrisoare apostolică Bisericii noastre, la tricentenarul Unirii cu Roma. Sunt doar câteva puncte de reper pentru care noi, românii în general și Biserica Greco-Catolică în special, îi rămânem datori în rugăciune. De aceea, vă invit să ne încredințăm cu bucurie rugăciunilor sale și mijlocirii sale la Dumnezeu, fiind siguri că așa cum a fost pe pământ aproape de Biserica sa, a rămas în continuare aproape ca mijlocitor, alături de noi.”
Memoria marelui Sfânt, Papă și om al istoriei s-a făcut, nu doar la celebrarea principală a duminicii, dar și în cadrul celorlalte două celebrări liturgice. La predica primei Sf. Liturghii a zilei, pr. Cristian Langa își amintea cum, cu 25 de ani în urmă, la o vizită pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în seminarul în care se afla la studii, a dorit foarte mult să spună Papei un cuvânt despre Biserica Greco-Catolică. La ieșirea din capela seminarului a reușit, pe neașteptate, să îl întâlnească pe Sfântul Părinte care venise aici să se roage, deși nu era prevăzut în programul vizitei acest moment. În acele clipe, mărturisește Pr. Cristian, „i-am luat mâna și i-am spus: sunt din Biserica Greco-Catolică din România. La care Papa zice: «bine!» și se uită și mă scrutează adânc și schițează un gest de binecuvântare, și dă să plece. Eu, ținându-l de mână îi spun: «vreau să vă rog ceva»; s-a uitat fix la mine, nedumerit, «vreau să vă cer să nu uitați în rugăciunile dvs. Biserica Greco-Catolică din România». După un alt moment de tăcere care mi s-a părut o veșnicie, s-a încruntat la mine și cu un ton mai grav decât cel anterior, a spus: «Să uit? Nu trece nici o zi, nici măcar o zi, fără ca Papa să se roage pentru Biserica Greco-Catolică din România! Să nu uiți!» Și după un alt moment de pauză în care credeam că s-a încheiat și eu eram mai mult decât satisfăcut, m-a întrebat: «Din ce Dieceză ești, de la Cluj?» Nu apucase nimeni să îi spună ceva despre mine și din mijlocul tuturor, tocmai pe mie mi-a spus: «Ești de la Cluj?» și nu de la Blaj, sau din altă parte… I-am răspuns afirmativ. Papa continuă: «Atunci, o binecuvântare pentru Arhiepiscopul Bisericii voastre, o binecuvântare pentru Dvs și o binecuvântare pentru Dieceza Dvs, Cluj», și se duce. Și, după 5 pași se întoarce și cu degetul ridicat, spune: «Să nu uiți, pentru că Papa niciodată nu uită!»”
A fost o mărturie relevantă despre atitudinea Papei Ioan Paul al II-lea față de Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică. „Îmi spuneam”, a continuat pr. Cristian, „după ce Papa a murit și m-am întors în țară: dacă în timpul vieții m-a asigurat că nu uită, cu cât mai mult astăzi nu este împiedicat nici de vârstă și nici de distanță să uite de cele pe care le-a spus, că nu trece nici măcar o zi fără să se roage pentru Biserica noastră!”
Credincioșii au trecut întreaga după-amiază prin fața Relicvariului și a imaginii cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, fiecare cu propria intenție și cu dorința de a-l reîntâlni spiritual prin rugăciune. De asemenea, în predica din cadrul celebrării liturgice de la ora 18.00, care, duminica este dedicată mai ales tineretului, și pr. vicar Anton Crișan a vorbit credincioșilor despre luminoasa personalitate a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, mărturisind la rândul său că a avut ocazia să se afle într-o capelă în care Papa era cufundat în rugăciune timp îndelungat și a fost impresionat de profunzimea rugăciunii sale.
Invitând credincioșii să venereze relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, Preasfinția Sa Florentin a spus despre această relicvă, c㠄a fost «un har nesperat» primit cu ocazia vizitei făcute la Cracovia, împreună cu câțiva vicari și consilieri. Am fost primiți de Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia și, după ce am stat de vorbă un timp, ne-a condus în capela unde se ruga și își compunea mesajele pastorale Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea și acolo ne-a oferit o frumoasă stolă, un patrafir, care avea brodat pe el chipul Sfântului Ioan Paul al II-lea. Și atunci mi-am permis să întreb și să cer: «Eminența voastră, oare nu ar fi posibil să putem duce cu noi la Cluj și o relicvă a Sfântului Ioan Paul al II-lea?» Cardinalul a stat puțin, apoi s-a înseninat și a spus: «Voi chema imediat pe secretarul meu și îi voi spune să vă aducă relicva». Ne rugăm ca Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea să rămână alături de poporul nostru, de Biserica noastră și alături de noi, cei care l-am cunoscut și am primit atâtea haruri de la el. Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6088, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Moaște ale Sf. Papă Ioan Paul al II-lea vor fi expuse în Catedrala din Cluj (2017-10-19)

 Închide 

Moaște ale Sf. Papă Ioan Paul al II-lea vor fi expuse în Catedrala din Cluj

[2017-10-19]
La Catedrala Schimbarea la Față
19.10.2017, Cluj (Catholica) - Moaște ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea vor fi expuse duminică, 22 octombrie 2017, întreaga zi, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10). Va fi astfel readus în inimi modelul marelui sfânt al Bisericii Catolice, dar și al unui mare om, iubitor de Dumnezeu și de oameni, în ziua pomenirii sale de către calendarul liturgic latin. Moaștele vor putea fi venerate în orele dintre celebrările liturgice duminicale, programate de la orele 8.30, 10.30 (celebrată de Episcopul eparhial) și 18, și vor rămâne în catedrală atâta timp cât vor fi credincioși dornici să stea câteva momente, în reculegere, în fața lor, citim în materialul de pe EparhiaClujGherla.ro.
Relicvariul, însoțit și de un atestat cu privire la prezența picăturilor din sângele Papei, este un dar pentru Eparhia de Cluj-Gherla din partea celui care i-a fost secretar timp de aproape 40 de ani, Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, notează doar câteva dintre urmele trecerii marelui Papă prin istoria BRU: „Adeseori el își îndrepta cu iubire patern㠑ochii sufletului’ spre Biserica noastră… Trebuie menționat faptul că primele generații de Episcopi greco-catolici români au primit Bulele Pontificale cu sigiliul și semnătura Pontifului Ioan Paul al II-lea. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre după perioada de persecuție. Cea de-a doua numire de Cardinal din cadrul națiunii noastre, cea a Eminenței Sale Alexandru Todea, a fost făcută de către Papa Ioan Paul al II-lea – un eveniment cu totul inedit pentru o Biserică atât de mică numeric comparativ cu marile comunități catolice din lume.”
„Ne amintim de asemenea cu bucurie și invitația pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o întregului Cor Episcopal, în Anul Jubiliar 2000, când, pentru întâia oară, întregul Episcopat al BRU a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, în limba română, în Bazilica San Pietro din Roma, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea. În același an a fost emis un document pontifical deosebit de important și foarte puțin cunoscut: Suveranul Pontif a adresat o Scrisoare Apostolică Bisericii Greco-Catolice din România, cu ocazia împlinirii tricentenarului de la data Unirii cu Biserica Romei – este primul document de acest fel din istoria Bisericii Greco-Catolice.”
„Doresc să subliniez și memorabila vizită în România a Episcopului Romei, întâia vizită a unui urmaș al Sfântului Apostol Petru pe plaiurile mioritice, din luna mai a anului 1999, care a trezit acea voce a poporului drept-credincios ce a rămas în sufletul Pontifului Ioan Paul al II-lea și, cu siguranță, și al poporului român, strigătul ‘Unitate, Unitate!'” Toți cei care doresc să se apropie în mod spiritual de Sfântul Ioan Paul al II-lea, sunt invitați să o facă, în reculegere și cu încredere în puternica sa mijlocire la Tatăl Ceresc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4814, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  24 de ore de lectură continuă din Vechiul și Noul Testament în catedrala clujeană (2017-10-17)

 Închide 

24 de ore de lectură continuă din Vechiul și Noul Testament în catedrala clujeană

[2017-10-17]
Lectură continuă din Biblie
16.10.2017, Cluj (Catholica) - Calendarul pastoral al Eparhiei de Cluj-Gherla a stabilit, pentru 15 octombrie 2017, o duminică dedicată Sfintei Scripturi, pentru a readuce în atenție importanța Cuvântului lui Dumnezeu. În acest context, în Catedrala episcopală Schimbarea la Față din Cluj-Napoca s-a organizat un parcurs de 24 de ore de lectură continuă din Vechiul și Noul Testament, exceptând momentele liturgice. În seara de sâmbătă, 14 octombrie, 2017, în prezența Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, a fost deschis acest „maraton” cu textele sfinte.
PS Florentin a rostit un scurt cuvânt introductiv, subliniind că Sfânta Scriptură este „un mesaj de iubire și nu o carte de știință”, citându-l pe Sf. Augustin, care spune: „Nu căutați acolo matematica sau istoria, pentru că Sfânta Carte are un singur scop, să ne învețe calea mântuirii”. A fost amintit documentul Conciliului Vatican II referitor la Sfânta Scriptură și la revelația divină, Constituția dogmatică Dei Verbum, aprobată în 18 noiembrie 1965, care, la numărul 21, menționează: „Biserica, din cele mai vechi timp a venerat Sfintele Scripturi așa cum a făcut pentru Trupul însuși al lui Cristos”.
„Astfel”, a explicat Episcopul, „este pusă la același nivel Adorația Euharistică cu venerarea Sfintelor Scripturi, pentru că este ‘Cuvântul lui Dumnezeu viu și lucrător’ (cf Evrei 4,12). Împreună cu Sfânta Tradiție, Biserica a considerat mereu și consideră Sfintele Scripturi ca regula supremă a propriei credințe. De fapt, în ea, inspirate de Dumnezeu și redactate, sunt cuvintele lui Dumnezeu Însuși care fac să răsune cuvinte ale profeților, ale apostolilor și vocea Spiritului Sfânt. Este necesar deci ca predicarea ecleziastică, în biserică, să fie hrănită mereu din Sfintele Scripturi”.
PS Florentin a deschis șirul lecturilor citind capitolul I din Cartea Genezei, până la capitolul al IV-lea. Primele versete le-a citit în limba ebraică, deoarece „prima redactare a Sfintelor Scripturi a fost în limba ebraică veche”. A continuat lectura pr. Vicar general Călin Bot, apoi pr. Vicar Anton Crișan până la ora 18, când, cu participarea studenților Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, a fost celebrată slujba Vecerniei, apoi s-au reluat lecturile. Au citit, pe rând, preoți, studenți seminariști, membrii ai unor ordine religioase și asociații, tineri și vârstnici.
La Sfânta Liturghie de la ora 10.30, din ziua de duminică, 15 octombrie 2017, celebrată de către Episcopul eparhial, au participat și trei oaspeți din Franța, membri ai Asociației L’Ć’uvre d’Orient, prezența lor fiind semn de comuniune și înfrățire în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. În duminica dedicată Sfintei Scripturi, în cuvântul de învățătură, Ierarhul clujean a reamintit: „Sunt trei izvoare principale care ne pot ajuta să întreținem vie credința noastră: în primul rând, Sfânta Scriptură, în al doilea rând este Tradiția Bisericii, aceea care interpretează și aplică Sfânta Scriptură prin apostoli și urmașii lor, iar în al treilea rând este Magisteriul Bisericii, care interpretează Sfânta Scriptură pe baza Tradiției și o actualizează pentru noi, credincioși ai celui de al III-lea mileniu, prin Pontiful suprem, Papa de la Roma, Succesorul lui Petru, și al Episcopilor în comuniune cu el”.
„Ziua Sfintei Scripturi pentru Eparhia de Cluj-Gherla ne invită nu numai să avem acasă volume ale Sfintei Scripturi, pe un raft în bibliotecă alături de alte cărți, ci Sfânta Scriptură să rămână pe biroul de lucru, pe masa noastră, pe noptiera noastră, în așa fel încât, într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu să fie ‘lumină pentru pașii noștri’ (cf. Psalmul 119,105), cum spune psalmistul. Vrem să cerem un sfat, să mergem la Scriptură, vrem să primim o consolare în momente dificile, să mergem la Cartea Psalmilor, vrem sfaturi de înțelepciune pentru viața noastră, să mergem la Cărțile Înțelepciunii, sunt multe principii de viață și învățături pentru noi.”
„Vrem să urmăm exemplul lui Cristos în călugărie, preoție, familii sfinte? – atunci să citim Sfintele Evanghelii. Vrem să trăim cu adevărat credința? – să citim Epistolele Sfântului Apostol Pavel care ne spun c㠑îndreptarea nu vine din faptele legii, ci prin încrederea în Acela care ne-a mântuit’ (cf. Rom 3,20, Gal 2,16), căci ‘dreptul prin credință va fi viu’ (cf Gal 3,11)”. În cele 24 de ore de lectură continuă s-au citit, mai întâi, din Cărțile Vechiul Testament: din cartea Genezei, din cartea Exodului și cărțile Regilor, din cartea lui Iov și Ecleziasticul. Au fost, în continuare, parcurse cele 4 Evanghelii și Faptele Sfinților Apostoli. Participanții la acest maraton de lectură au făcut să răsune în catedrală Cuvântul Domnului, hrană pentru suflete, izvor de har și binecuvântare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4802, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Moaștele Sfintei Rita din nou la Cluj (2017-05-23)

 Închide 

Moaștele Sfintei Rita din nou la Cluj

[2017-05-23]
Moaștele Sf. Rita la Cluj
23.05.2017, Cluj (Catholica) - Pe parcursul a trei zile, între 21-23 mai 2017, moaștele Sfintei Rita au fost aduse în Catedrala „Schimbarea la faț㔠din Cluj-Napoca. Pr. Marian Stoicănescu din Râmnicu Vâlcea se află pentru a patra oară în pelerinaj la Cluj-Napoca cu aceste moaște, de această dată sosind la invitația pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții și rector al Catedralei clujene.
În prezența spirituală a „Sfintei imposibilităților”, cum este numită Sfânta Rita, s-a organizat un program de rugăciune și venerare care a adus în prim-plan spiritualitatea sfintei ce a trăit la Cascia – localitate din provincia Perugia, Italia, între 1381-1457 și viața ei, presărată cu încercări dificile, traversate eroic, a fost marcată de profunda devoțiune pe care a avut-o față de Cristos însângerat. Moaștele au fost aduse în după-amiaza de duminică, 21 mai, și până marți, 23 mai, în jurul orei 10.30. După sosirea moaștelor, pr. Marian a oferit credincioșilor, prezenți în număr mare, detalii despre moaștele Sfintei Rita, cu mențiunea că a adus aceste moaște de la Cascia, Italia – localitatea de origine a Sfintei Rita, în România, în pelerinaje de câte 30 de zile, mai întâi în 2011, apoi și în anul 2012.
În anul 2013, în mica comunitate greco-catolică din Râmnicu Vâlcea s-a întâmplat un fapt deosebit: „Pr. rector de la Cascia împreună cu Maicile Augustiniene au hotărât să facă o înfrățire cu biserica Sf. Rita din Râmnicu Vâlcea, prilej cu care ne-au oferit aceste moaște ex osibus (din os din trupul sfintei). În afară de Cascia, în Europa nu există nici o altă biserică în care să existe moaște ale Sfintei Rita. A fost un dar nespus de prețios, o mare surpriză.” Din motivele menționate, pr. Marian nu a dorit să păstreze această prețioasă relicvă și a urmat îndemnul dintr-o rugăciune dedicată Sfintei Rita, care spune: „dă mai departe vestea bunătăților care ți s-au întâmplat ție prin mijlocirea mea” – este ceea ce părintele a dorit să facă și prin pelerinajul cu moaștele Sfintei Rita în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4982, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Anunț: Moaștele Sfintei Rita vor fi venerate în Catedrala din Cluj (2017-05-18)

 Închide 

Anunț: Moaștele Sfintei Rita vor fi venerate în Catedrala din Cluj

[2017-05-18]
În perioada 21-23 mai 2017, moaște ale Sfintei Rita, numită și „Sfânta imposibilităților”, vor fi aduse în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca. Pe parcursul celor trei zile, pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, a organizat un program de rugăciune și venerare ce va aduce în prim-plan spiritualitatea sfintei, care a trăit la Cascia – localitate din provincia Perugia, Italia, între 1381-1457, și viața ei, presărată cu încercări dificile, traversate eroic, a fost marcată de profunda devoțiune pe care a avut-o față de Cristos însângerat.
Sf. Rita a avut o dorință atât de mare de a împărtăși Patimile Mântuitorului încât Domnul a permis ca fruntea ei să primească și să poarte stigmatul unui spin „desprins din cununa Răstignitului”, care îi cauza multă durere și pe care l-a purtat în ultimii 15 ani ai vieții. Biografia sa – aici – consemnează obstacole cu adevărat greu de învins prin puterea omenească și pe care Rita le-a traversat cu tăria izvorâtă din credință, dovedind că, într-adevăr, „la Dumnezeu nimic nu este cu neputinț㔠(Luca 1,37). După moartea și apoi canonizarea sa, în 1900, creștinii i-au cerut mijlocirea în cele mai mari necazuri și au primit alinare și ajutor puternic – și astfel, rugăciunea prin mijlocirea Sfintei Rita, „Sfânta imposibilităților”, s-a extins rapid în toată Biserica Catolică, mai ales prin devoțiunile zilei de joi a fiecărei săptămâni (v. aici).
Moaștele Sfintei Rita vor fi aduse în Catedrala din Cluj duminică, 21 mai, la ora 17.30, și vor rămâne până marți, 23 mai, în jurul orei 10.30. Câteva repere din program: duminică, de la ora 18, se va celebra Sfânta Liturghie a tinerilor, care va fi urmată de Sfântul Rozariu și Adorație euharistică cu Grupul de tineri „Triumful Inimii Neprihănite”. Luni, cele două Sfinte Liturghii ale zilei, de la ora 9 și ora 18, vor fi cuprinse într-un program de rugăciune continuă, cu cântări, psalmi, momente de venerare. Seara, de la ora 19.15, este programată o meditație despre ce înseamnă a păși în lumina Spiritului Sfânt, cu Comunitatea Apostolii Iubirii Euharistice. În dimineața zilei de marți, Sfânta Liturghie de la ora 9 va fi din nou cuprinsă într-un program de rugăciune și venerare.
Credincioșii sunt invitați la întâlnire spirituală cu un model de credință și viață creștină, cel al Sfintei Rita, care a fost fiică, apoi soție și mamă, iar după moartea soțului și a fiilor, călugăriț㠖 și prin harul dobândit de la Dumnezeu, poate să fie alături de fii, soți, părinți, persoane consacrate, de toți cei care vin și-i cer mijlocirea. Una dintre devoțiunile dedicate ei, Litania Sfintei Rita, se încheie astfel: „Dumnezeule, care în bunătatea-ți nemărginită ai binevoit a asculta rugăciunile slujitoarei Tale Sfânta Rita și prin mijlocirea ei ne-ai dat ceea ce prin puterea omenească a fost cu neputință să dobândim, fii milostiv ca și în strâmtorările și nevoile noastre de acum să ne trimiți ajutorul Tău, ca toți să cunoaștem cum răsplătești pe cei umiliți, cum iei sub scutul Tău pe cei părăsiți și ești tăria celor ce se lasă în voia ta. Amin”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4800, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Episcopii catolici au celebrat Liturghia în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠(2017-05-05)

 Închide 

Episcopii catolici au celebrat Liturghia în Catedrala „Schimbarea la Față”

[2017-05-05]
Ierarhii catolici în Catedrala greco-catolică clujeană
05.05.2017, Cluj (Catholica) - Episcopii catolici de rit latin și bizantin din România și Republica Moldova au celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală greco-catolic㠄Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, în după-amiaza zilei de joi, 4 mai 2017, eveniment solemn prilejuit de desfășurarea (între 3 și 5 mai 2017) a sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România în urbea de pe Someș.
16 Ierarhi și aprox. 100 de preoți, au intrat în procesiune în Catedrală, pe acordurile înălțătoare – Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat – intonate de Corul catedralei „Magnificat” dirijat de prof. Alexandru Suciu, care a dat răspunsurile liturgice. Au participat la acest moment de comuniune și rugăciune, preoți vicari, protopopi și parohi, persoane consacrate, membri ai unor asociații din cadrul eparhiei de Cluj-Gherla, precum ASTRU, AGRU, Reuniunea Mariană, Caritas eparhial ș.a., reprezentanți ai autorităților locale și centrale și sute de credincioși greco-catolici, romano-catolici, dar și ortodocși, fiindcă celebrarea a avut o puternică notă ecumenică.
La masa Sf. Altar, alături de PS Florentin au concelebrat episcopii: IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București; IPS György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia; PS Petru Gherghel, Episcop de Iași; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare; PS Martin Roos, Episcop de Timișoara; PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău; PS Jenö Schönberger, Episcop de Satu Mare; PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș; PS Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București; PS Mons. Böcskei László, Episcop de Oradea; PS József Tamás, Episcop auxiliar de Alba Iulia; PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași; PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București; și PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore. La Liturghie a asistat și IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În cuvântul său de salut, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, în calitate de gazdă a sesiunii de primăvară CER din 2017, a spus: „Este pentru noi o bucurie și, totodată, o emulație în credință, această ocazie de a primi Întâi Stătătorii Diecezelor și Eparhiilor catolice din întreaga Românie”. I-a salutat nominal pe fiecare Episcop, dar nu înainte să transmită tuturor toată căldura sufletească din partea Preafericirii Sale, Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care nu a putut participa la acest moment festiv și de rugăciune.
Cuvântul de învățătură al celebrării liturgice, a fost susținut de PS Anton Coșa, Episcop romano-catolic de Chișinău. „Se cuvine să îi mulțumim Bunului Dumnezeu la această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie”, a început Preasfinția Sa Anton, „pentru că ne-am adunat împreună, aici, la Cluj. Sunt zile pline de har și binecuvântare pentru fiecare dintre noi, pentru Bisericile noastre particulare dar și pentru întreaga Biserică Catolică din România, care se manifestă mai unită ca oricând. Sunt zile deosebite, pe care, fiecare dintre noi le așteptăm cu mare nerăbdare, zile în care Cristos, Cel ce este pe deplin prezent în Diecezele și Eparhiile noastre, aici, ni se comunică cu maximă intensitate, întărindu-ne în colegialitatea noastră episcopală, binecuvântând eforturile noastre, încurajându-ne, ajutându-ne în inițiativele noastre și, poate, uneori chiar mustrându-ne pentru ceea ce nu reușim să facem. Și la această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie pe care o celebrăm împreună, Domnul Cristos este prezent într-un mod deosebit, atât prin Cuvântul Său divin pe care L-am proclamat, cât și prin Taina Sfintei Euharistii pe care o celebrăm.”
La final, gazda celebrării, Ierarhul de Cluj-Gherla a mulțumit din nou tuturor participanților, Ierarhilor catolici și în mod deosebit IPS Andrei Andreicuț pentru împreuna-rugăciune. IPS Andrei a spus câteva cuvinte care au fost însoțite de călduroase aplauze: „Este clar pentru toată lumea că în aceste vremuri, în care sunt atât de multe probleme, apropierea Bisericilor creștine ar fi de mare folos pentru mărturia pe care ar putea-o da în fața lumii, cât și în fața Europei care, la vârfurile ei, încă nu este prea angajată creștin. Europa își datorează civilizația pe care o are Bisericii creștine și ar trebui să regăsească acest lucru. Și atunci orice lucrare duhovnicească ce se săvârșește, și, concret, acum – Conferința Episcopilor Catolici ce s-a întrunit aici, la Cluj, este un pas înainte către o viață duhovnicească, spirituală, normală. Vă dorim succes la lucrări!”
A urmat surpriza pregătită de organizatori – Corul de copii Allegria al capelei „Sf. Iosif” din Catedrala greco-catolică în construcție din Piața Cipariu, a adus bucuria copilăriei și a cântecului. Ierarhii catolici vor celebra, din nou, public, vineri, în 5 mai 2017, Sfânta Liturghie de la ora 7.30, în biserica romano-catolic㠄Sf. Mihail” din Cluj-Napoca și apoi programul va continua cu sesiunile de lucru ale ultimei zile a sesiunii de primăvară CER. (din comunicatul Eparhiei de Cluj-Gherla)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4763, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Duminica Învierii Domnului la Catedrala clujeană (2017-04-18)

 Închide 

Duminica Învierii Domnului la Catedrala clujeană

[2017-04-18]
Duminica Învierii
18.04.2017, Cluj (Catholica) - Duminică, 16 aprilie 2017, în ziua măritei sărbători a Învierii Domnului, Catedrala din nou devenită neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor, a fost înveșmântată în albe flori înmiresmate, semn al vieții învierii în frumusețe și candoare, în Adevăr și Credință prin Învierea Mântuitorului Isus Cristos.
Sărbătoarea Regelui întregii Creații, a lui Cristos, Cel ce a Înviat pentru a scoate omenirea din păcat și a-i conduce pe toți oamenii în Împărăția pregătită lor de Tatăl ceresc, a primit semnul regalității și în Catedrala greco-catolică clujeană prin vizita Altețelor lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române și al Principelui Radu al României, care au fost primiți călduros de sutele de credincioși greco-catolici și de Ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu preoții slujitori la masa Sf. Altar, și au fost invitați să ia loc în strană, de unde au asistat la celebrarea festivă a sărbătorii. Răspunsurile liturgice și înălțătoarele cântări la Sf. Împărtășanie au fost oferite de Corul „Magnificat” al Catedralei.
„Suntem în ziua măritei sărbători”, a început Ierarhul greco-catolic clujean cuvântul de învățătură, „ziua Învierii Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, cea mai mare sărbătoare a tuturor creștinilor din întreaga lume și ne bucurăm pentru că în acest an celebrăm împreună sărbătorile Paștilor Învierii Domnului, atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Catolică. Să dea Bunul Dumnezeu, ca la ceasul rânduit, să putem celebra toate sărbătorile Paștilor împreună!” Totodată, Preasfinția Sa a salutat sosirea Altețelor lor Regale, care au dorit să se roage și cu credincioșii greco-catolici, după ce au fost primiți, în aceeași zi, și în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
PS Florentin a sintetizat apoi mesajul pastoral transmis tuturor credincioșilor la mărita sărbătoare a Învierii, care se numește Trecerea Domnului și Trecerea noastră și care începe cu un foarte frumos tropar: «Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la Viață și de pe pământ la Cer, Cristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântarea de biruință» (Canonul Utreniei sărbătorii). Preasfinția Sa a explicat: „Știind că Paștele înseamnă de fapt trecere, descoperim în acest tropar sinteza celor trei momente care reprezintă originea sărbătorii Paștilor: Paștile evreilor – trecerea Domnului, momentul al doilea, Paștele lui Cristos – trecerea din moarte la viaț㠖 Învierea, și momentul al treilea: Paștile noastre: trecerea noastră de pe pământ la cer. Este important să cunoaștem acest moment, tocmai pentru că natura ne oferă în fiecare primăvară exemplul reînnoirii” – și a urmat prezentarea pe larg a celor trei capitole ale mesajului.
În încheierea ceremonialului liturgic, un grup de copilași – Corul Allegria din parohia clujean㠄Andrei Mureșanu”, au intonat câteva cântece de sărbătoare pentru a exprima bucuria Învierii, iar apoi au făcut un gest simbolic, au oferit Altețele Lor Regale ouă de Paști și chiar au ciocnit ouă roșii, așa cum este obiceiul, împreună cu invitații de onoare. La sfârșit s-a făcut și un schimb de daruri între Episcopul de Cluj-Gherla și Altețele lor Regale, Preasfinția Sa oferindu-le, în semn de amintire, o medalie omagială care reprezintă pe Episcopul Iuliu Hossu, „pentru că în luna decembrie 2017 se vor împlini 100 de ani de la hirotonirea întru episcopat a Episcopului nostru mărturisitor al credinței, de vrednică amintire, IPS Iuliu Hossu, întâiul Cardinal al neamului românesc”. De asemenea, primind la rândul său darul distinșilor oaspeți, Preasfinția Sa le-a oferit și o icoană cu chipul Preasfintei Fecioare Maria, „în semn de omagiu și prețuire”.
Sf. Liturghie s-a încheiat cu Imnul de învingere: „Cristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”, după care credincioșii au fost invitați să primească, fiecare, binecuvântare împreună cu câte o imagine a Învierii Domnului. (Biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4708, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  „24 de ore pentru Domnul” în Catedrala episcopală din Cluj (2017-03-27)

 Închide 

„24 de ore pentru Domnul” în Catedrala episcopală din Cluj

[2017-03-27]
24 de ore pentru Domnul
27.03.2017, Cluj (Catholica) - Urmare a invitației Suveranului Pontif Francisc, făcută în Anul Milostivirii, aceea de a oferi din timpul vieții noastre 24 de ore pentru Domnul, în cea de-a patra Duminică din Postul Mare, în zilele de 23-24 martie 2017, s-a desfășurat în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca un program de rugăciune neîntreruptă, coordonat de pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții, care a dedicat acest timp Domnului „pentru pace, pentru familii, pentru unitate, pentru România și români, pentru mai multă iubire și bucurie în inimi”.
Programul a început joi, cu Sf. Liturghie de la ora 18.00, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Pr. Anton și Grupul Triumful Inimii Neprihănite (TIN) a propus, în continuare, o oră de Adorație Euharistică. Laudă și adorație au adus lui Dumnezeu și tinerii din Comunitatea „Apostolii Iubirii Euharistice” cu Cristina Palici. A urmat Sfânta Liturghie în rit latin, celebrată de pr. Marcelin Rotaru și astfel s-a trecut în ziua de vineri. De la ora 1.00, din nou pr. Anton și Grupul TIN au înălțat spre cer mai mulți psalmi, adorație, Calea Crucii și diverse rugăciuni.
Persoanele consacrate s-au unit cu credincioșii laici în această înlănțuire de devoțiuni și celebrări, care împreună au fost depuse la altar „ca pe un prinos de bună miresmă spirituală”. Astfel, pr. protoegumen Laurian Daboc, Superior provincial, și călugării Ordinului Sf. Vasile cel Mare au făcut Laudele de noapte și maica Bernadeta, superioară locală și surorile baziliene au continuat cu Laudele de dimineață. Au continuat rugăciunea: pr. Pop Florin, conducător spiritual și Reuniunea Mariană, cu Paraclisul Maicii Domnului și Sf. Rozariu. După celebrarea liturgică de la ora 9.00, pr. Anton și cantorii Catedralei au citit psalmi, au recitat Rozariul apoi, de la ora 12.00, s-a făcut Calea Crucii.
A urmat pr. Cristian David, capelan CMD și cancelar episcopal și surorile Congregației Maicii Domnului cu Acatistul Maicii Domnului și Orele canonice. Canonul Domnului Nostru Isus Cristos a fost făcut de studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” cu pr. rector Bot Călin. În continuare Sf. Rozariu și cântece religioase as-au rugat Grupul Apostolatul rugăciunii și Adriana Tușa; a urmat Calea Sfintei Cruci cu pr. Radu Tălpălariu, consilier pentru tineret și tinerii din ASTRU-Cluj. A închis coroana de rugăciuni ale celor 24 de ore pentru Domnul Liturghia Darurilor Înaintesfințite urmată de cateheza pr. Anton Crișan cu prezentarea Exortației apostolice „Amoris Laetitia” – despre Spiritualitatea familială (art. 314-325).

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4771, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Celebrarea Nașterii Domnului în Catedrala clujeană (2016-12-28)

 Închide 

Celebrarea Nașterii Domnului în Catedrala clujeană

[2016-12-28]
27.12.2016, Cluj (Catholica) - În întâmpinarea Pruncului Isus renăscut în sufletele care s-au deschis să îl primească, Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca a fost împodobită, prin generozitatea unor credincioși, cu ghirlande flori albe. La dreapta altarului și-a reluat locul tradiționalul brad de Crăciun, alături de reprezentarea peșterii cu Ieslea Sfânt㠖 pregătită și în acest an de sr. Antonia din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare -, adevărată lume în miniatură în fața căreia cei ce doresc, să poată îngenunchea în rugăciune.
În sfântul locaș astfel pregătit, sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească a sărbătorii, duminică, 25 dec. 2016, în acordurile răspunsurilor liturgice și a colindelor Corului „Magnificat” al catedralei, dirijat de prof. Alexandru Suciu. Alături de Ierarhul de Cluj-Gherla au concelebrat: pr. vicar Anton Crișan, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, și preoți slujitori ai Catedralei, celebrarea fiind asistată de diaconii Marius Cîmpean și Claudiu Tuțu, precum și de studenții teologi ai Seminarului Teologic eparhial. În cadrul celebrării de sărbătoare, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a prezentat mesajul pastoral pe care l-a adresat tuturor credincioșilor cu ocazia marii sărbători, intitulat: Cuvântul îmbracă «tunica muritoare» și ne înveșmântă în haina slavei Sale.
Redăm în continuare prezentarea făcută în catedrală de către PS Florentin, în timp ce, conform tradiției, mesajul pastoral al Episcopului eparhial era transmis credincioșilor, în bisericile parohiale de pe teritoriul Eparhiei, de către preoții parohi: „Întâmpinăm acest timp al sărbătorilor cu bucurie și ne împodobim casele, ne gândim ce vom pune pe masă, cum ne vom îmbrăca, cum ne vom înveșmânta sufletele. Ne gândim și cum vom vesti Nașterea Domnului în lume, prin colinde, prin poezii, prin mici scenete pe care copiii le pregătesc și pentru care trebuie să învețe roluri. Ei se întreabă: «ce rol va juca, ce costum voi îmbrăca?», pentru că rolul este cel care determină costumația și care conferă apoi identitatea. La fel, în marele teatru al vieții noastre, avem un rol de jucat și îmbrăcăm o vestimentație corespunzătoare rolului care, adeseori, dezvăluie identitatea și personalitatea noastră”.
Astfel, se pune întrebarea: „Care este rolul pe care, acum, în anul 2016, trebuie să îl jucăm și îmbrăcămintea pe care să o îmbrăcăm la Sărbătoarea Nașterii Domnului?” Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla a propus un itinerariu spiritual în trei părți. În prima parte a pornit de la momentul creației, cu întrebarea: „Care a fost primul veșmânt pe care Dumnezeu l-a dat omului, în momentul genezei? „, cu răspunsul: „Ne amintim că Sfânta Carte ne spune: omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, omul este o ființă vie, o persoană care a primit darul de a cunoaște și a se cunoaște, de a stăpâni și a se stăpâni, de a dărui și a se dărui. Prin aceasta omul, în mod liber, poate intra în relație cu Dumnezeu, dar și cu aproapele, cu ceilalți. Omul este așezat în grădina Edenului și este rânduit să lucreze și să păstreze ceea ce Dumnezeu crease. El este liber să guste din toți pomii raiului, cu o singură excepție, să nu mănânce din rodul pomului cunoașterii binelui și al răului care îi putea aduce moartea.
Despre Adam și femeia sa, se spune că erau goi dar nu se rușinau. Omul nu cunoștea teama, suferința, rușinea, viața lui este mai apropiată de viața îngerească, de inocența, simplitatea, sărăcia pruncilor. Sfântul Efrem Sirul explică, într-unul din imnurile sale, că Adam era îmbrăcat în slava dumnezeirii: era gol de păcat, de patimi, de rău, dar nu de Dumnezeu. Era strălucitor de slava divină și trupul său era învăluit în lumină, lumina pe care o percepea el, pe care o putea vedea și la femeia lui, Eva. Vedem, deci, care era veșmântul dintru începuturi al omului: era veșmântul slavei lui Dumnezeu. Ne amintim că Moise, atunci când a urcat pe muntele Sinai, după 40 de zile de dialog cu Dumnezeu, coborând, fața îi era strălucitoare de slava lui Dumnezeu, dar el nu știa. Vedea oamenii care se ascundeau din calea lui și atunci și-a acoperit fața, pentru ca oamenii să îl poată privi, să poată dialoga cu el. În mod asemănător, acum, Adam și femeia lui sunt îmbrăcați în această strălucire a luminii divine. Acesta este veșmântul dintru începuturi pe care Adam îl purta în rai, viețuind în armonie cu Dumnezeu, în armonie cu creația și în armonie cu sine însuși.”
Partea a II-a a mesajului „reprezintă un alt moment important, momentul păcatului. Dacă Adam era strălucitor de lumina divină, primind și reflectând lumina divină, în momentul în care se lasă înșelat de cuvântul celui rău și calcă porunca unică a lui Dumnezeu, lumina lui se stinge. Se întrerupe legătura cu Dumnezeu și, ascultând cuvântul răului, acest cuvânt pătrunde în sufletul său și omul se înclină spre rău. Omul care era rânduit la strălucire acum devine opac, judecata lui care accepta cuvântul lui Dumnezeu și îl înțelegea, acum este îndreptată spre rău și darul suprem al vieții nemuritoare se transformă într-o viață pieritoare, asemenea necuvântătoarelor, cum scrie Sfântul Grigorie. Și Dumnezeu se milostivește de această arătare a păcatului în om și îi oferă o tunică de piele și apoi îl alungă din rai, pentru a nu gusta din pomul vieții și a trăi veșnic în moartea păcatului.
Ce înseamnă acest moment pentru Adam, identitatea lui, rolul lui și îmbrăcămintea lui? Adam era ca o lumânare aprinsă, pe care, când o privim, ochii ne sunt atrași de flacăra acelei lumânări și doar când se stinge vedem fitilul fumegând. La fel și Adam, în momentul în care se stinge slava lui Dumnezeu care strălucea pe chipul și pe trupul său, își descoperă corporalitatea, ceea ce îl asemăna cu regnul animal. De asemenea, își descoperă goliciunea, slăbiciunea, vulnerabilitatea lui și moartea. De aceea, ne spune Cartea Genezei, «ochii lor s-au deschis și au descoperit că erau goi și s-au rușinat», s-au ascuns în regnul vegetal, dar Dumnezeu i-a chemat la o demnitate mai mare, le-a oferit haine de piele pentru a fi feriți de rău, dar, în același timp, hainele de piele, ne spune Sfântul Grigorie, indică și slăbiciunea omului, înclinarea lui spre patimă și spre moarte. Adam, care se asemăna mai mult cu îngerii, acum se aseamănă mai mult cu animalele necuvântătoare. Sfântul Grigorie îl aseamănă Adam cu acel om care, având haine strălucitoare, frumoase, de sărbătoare, face un pas greșit, alunecă și cade noroi iar haina lui, de acum este pătată, sunt petele înclinării spre rău și ale morții. Prin Adam și Eva păcatul pătrunde în neamul omenesc. În limbajul Sfinților Părinți, este ca un pârâu murdărit la izvor, care, în continuare, va curge ca un râu murdar. Și noi, cei de astăzi, ne naștem înveșmântați în tunici de piele și avem tendința spre frunzele de smochin, spre rău, spre înclinarea spre patimi.”
PS Florentin s-a oprit în continuare la partea a III-a, care vorbește despre misterul Întrupării: „nu putem vorbi despre Nașterea Domnului, fără a vorbi, mai întâi, despre Întruparea Domnului. Dumnezeu nu rămâne indiferent la suferința oamenilor și, de aceea, promite, încă de la început în Cartea Genezei, că la timpul rânduit sămânța femeii va învinge răul păcatului și al morții. Însă, pentru aceasta era nevoie de un om care să cunoască suferința și limitările veșmântului de piele, însă care să nu fie marcat în niciun fel de sigiliul păcatului, ci să poate fi în deplină comuniune cu Dumnezeu. Deci, pe de o parte, om, pe de altă parte, Dumnezeu. Și Dumnezeu intervine în istoria umană, mai întâi păzind-o pe Preasfânta Fecioară Maria de orice păcat, păstrând-o neprihănită și astfel, ferind genealogia ei de blestemul Evei, iar, pe de altă parte, sub adumbrirea Spiritului Sfânt, Cuvântul coboară în sânul Preasfintei Fecioare Maria și astfel, acolo, se țese haina neprihănită a Cuvântului întrupat. Acesta este misterul pe care îl numim Întruparea lui Dumnezeu, atât cât noi, oamenii, îl putem înțelege.
Dumnezeu a voit ca omul să poată primi din nou haina dintâi, haina strălucirii Sale. De aceea, existau două alternative, scrie Sfântul Clement, Papă al Romei. Ori trupul se transformă în lumină, pentru a putea vedea lumina, ori lumina se preschimbă în trup, pentru a putea deveni trup. Și Dumnezeu a ales cea de-a doua alternativă, să îmbrace lumina eternă în tunică pieritoare, în haină de piele, pentru ca, mai apoi, cei care vor crede în Cel pe care Dumnezeu l-a trimis, să se poată îmbrăca în lumina veșniciei Sale. Privind spre icoana Nașterii Domnului pe care sfânta sărbătoare ne-o pune în față spre contemplare, vedem că intrarea Domnului Dumnezeu în lume se face într-o grotă, într-o peșteră întunecată, iar Pruncul este legat, înfășat cu acele legături de înmormântare, legat de viața umană și așezat într-un mormânt de piatră, simbolul «Celui care s-a născut pentru a muri și a fost dat morții pentru a dărui viață», scrie Sfântul Atanasie. Este paradoxul Dumnezeului care se face om pentru a-l îndumnezei pe om.
Iubiți credincioși, privim acest copil așezat în sarcofagul de piatră și trebuie să înțelegem că El este Fiul lui Dumnezeu și Fiul Mariei. Așa cum imnografia spune foarte frumos în această perioadă, este «Cel născut din veșnicie, din Tată fără de mamă și, în timp, născut dintr-o Mamă neprihănită, fără de tată». Iată misterul Întrupării și al Nașterii Domnului, acum împreună. Iubiți credincioși, Dumnezeu a dorit să îmbrace lumina Sa veșnică în tunică pieritoare, pentru a-l căuta pe Adam acolo unde era stăpânit de puterile întunericului, adică, tocmai în mormânt, în adâncul morții păcatului. De aceea El se naște într-un mormânt, pentru că dintr-un mormânt va izvorî lumina la ceasul rânduit. Acolo unde se va face divinul schimb de haine, El, Fiul lui Dumnezeu, va dezbrăca haina umanității Sale, pentru a-i oferi lui Adam, haina, veșmântul luminos al slavei Sale. Spune Sfântul Iacob de Sarug: «Cristos a dorit să lase, în botez, haina slavei sale, pentru ca toți cei care vor primi botezul să fie înveșmântați în lumină». Spune și Sf. Apostol Pavel: «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat» – aceasta este noua haină pe care am primit-o cu toții, prin Botez, aceasta este haina care se cuvine nouă, oamenilor, care corespunde identității noastre creștine și idealului nostru de sfințenie. De aceea, dacă ne întrebăm ce haină trebuie să înveșmântăm acum, ce rol trebuie să jucăm, să ne amintim marele dar pe care l-am primit prin botezul nostru și atunci vom înțelege care este veșmântul pe care trebuie să îl îmbrăcăm și care este veșmântul pe care trebuie să îl dezbrăcăm, așa cum ne invită Sfântul Apostol Pavel.”
Încheierea prezentării mesajului pastoral a fost făcută de către Ierarhul clujean după celebrarea liturgică, dând citire finalului Scrisorii Pastorale, în care a fost cuprins și un scurt bilanț al acțiunilor pastorale din anul care se încheie – Anul Jubiliar al Milostivirii, bogat în evenimente și împliniri atât la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, cât și la cel al întregii Biserici Catolice. Preasfinția Sa a încheiat cu o urare, în numele conducerii eparhiei, a Curiei eparhiale: „Sărbători binecuvântate, în veselă lumină înveșmântate, cu bucurie și sănătate, alături de cei care vă sunt aproape! La mulți ani sfinți și binecuvântați!” Preoții și credincioșii din Catedrală au fost invitați apoi să se apropie de ieslea amenajată lângă altar și cu toții au cântat colinda tradițională româneasc㠄O ce veste minunată”, înălțător moment după care Episcopul eparhial a oferit fiecăruia din cei prezenți imagini cu Nașterea Domnului și binecuvântare la mărita sărbătoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5133, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Hirotesiri și hirotonire preoțească în Catedrala din Cluj în sărbătoarea Sf. Nicolae (2016-12-13)

 Închide 

Hirotesiri și hirotonire preoțească în Catedrala din Cluj în sărbătoarea Sf. Nicolae

[2016-12-13]
13.12.2016, Cluj (Catholica) - În sărbătoarea Sfântului Nicolae, 6 decembrie 2016, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, prin punerea mâinilor Episcopului eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, 4 tineri seminariști, studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”, au fost hirotesiți lectori, iar diaconul Marcel Ioan Șomlea a fost hirotonit preot. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a făcut o prezentare a vieții Sf. Nicolae, adăugând: „Ne rugăm lui Dumnezeu în această zi pentru toți cei care sunt pe calea sfințeniei, pentru persoanele consacrate, pentru tinerii hirotesiți astăzi, pentru noul preot care va fi hirotonit, pentru ca toți să poată valorifica darurile primite din partea lui Dumnezeu cu bucurie”.
Înainte de momentul hirotonirii preoțești, pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții, l-a prezentat pe noul preot, originar din Cluj-Napoca, unde a urmat și studiile primare, gimnaziale și liceale, în anul 2000 fiind absolvent al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. A studiat apoi la Seminarul Teologic Sfântul Ioan Evanghelistul și la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, pe care le-a absolvit în anul 2005, cu diploma de licență în teologie. A urmat între anii 2005 și 2006 cursurile de masterat în Arheologie biblică, și între 2013 și 2015 cursurile în vederea obținerii masteratului în Teologie biblică, absolvind și cursurile postuniversitare ale Universității Tehnice – Informatică aplicată și Programare.
Între timp s-a căsătorit cu Anca, de profesie psihopedagog, familia lor fiind binecuvântată cu o fetiță. După ce a fost hirotesit lector, la 6 decembrie 2003, și apoi, subdiacon, în 8 aprilie 2004, Marcel a fost hirotonit diacon de către Preasfințitul Episcop Florentin, în 14 decembrie 2014. Marcel și-a desfășurat activitatea diaconală în parohia Dâmbu-Rotund din Cluj-Napoca, alături de pr. Dănilă Pop. Pe lângă această slujire, l-a însoțit pe Preasfințitul Florentin în mai multe din numeroasele sale vizite pastorale. Pr. Marcel va fi numit vicar parohial în parohia Dâmbu-Rotund din Cluj-Napoca.
În primul său cuvânt de învățătură, care a fost și un prilej de mulțumire pentru toți cei ce i-au stat alături pe drumul formării pentru slujirea preoțească, pr. Marcel a vorbit despre misiunea pe care și-a asumat-o, spunând: „Între expresiile cu care Sf. Apostol Pavel ne arată misiunea preotului în lume, o întâlnim și pe aceasta: ‘omul lui Dumnezeu’ – după cum apare în Epistola I către Timotei (1Timotei 6,10). Aceste cuvinte sunt pline de înțeles și ne fac să medităm la semnificația lor. Omul lui Dumnezeu sau preotul este cel ce aparține lui Dumnezeu prin ființa și misiunea lui, care-l reprezintă pe Dumnezeu în lume, de aceea, slujirea preoțească este, înainte de toate, o slujire a lui Dumnezeu și astfel, slujind Lui, putem să slujim oamenilor, răspunzând chemării de a arăta calea ce duce la Tatăl.”
„Un scriitor francez al secolului al XIX-lea, Alphonse de Lamartine, spunea: ‘în fiecare parohie este un om al tuturor, care este chemat ca martor, ca sfătuitor ori ca reprezentant în toate actele cele mai solemne ale vieții. Care-l ia pe om de la sânul mamei sale și nu-l lasă decât la mormânt. Care binecuvântează, sfințește leagănul, nunta, patul morții și sicriul, un om la picioarele căruia creștinii merg și depun mărturisirile lor cele mai intime, un om care prin starea lui este mângâietorul tuturor nenorocirilor sufletelor și ale trupurilor. Acest om este preotul’. Descrierea lui Lamartine fixează în mod cuprinzător locul și rostul preotului ca slujitor al lui Dumnezeu și al oamenilor.”
Pr. Marcel s-a angajat să urmeze „îndemnul lui Isus din Predica de pe munte: ‘Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii; așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri’. Și, de asemenea, să urmez îndemnul Sf. Apostol Pavel: ‘Fă-te credincioșilor pildă în cuvânt, în purtare, în iubire, în spirit, în credință, în curăție. Îndeletnicește-te cu cititul, cu îndemnul, cu învățarea. Nu nesocoti harul care este în tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților’. Pornesc în nobila și dumnezeiasca misiune cu bucurie în suflet și cu mare încredere în ajutorul și ocrotirea lui Dumnezeu, mulțumindu-i cu cuvintele Sf. Apostol Pavel: ‘mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Cristos Isus pentru voi’.”
La încheierea celebrării liturgice, Preasfinția Sa Florentin a reamintit: „Ne pregătim pentru momentul Întrupării Domnului, momentul în care Dumnezeu va intra din nou în istoria omului, se va naște în acea grotă din Betleem. Să știm că preotul din zilele noastre are puterea ca prin cuvântul său ‘să-l nasc㒠pe Isus pe masa sfântului altar. Iată cât de mare este puterea preotului! Să ne rugăm ca Marcel să fie cu adevărat un alter Cristus – un alt chip al lui Cristos și să-l nască pe Cristos acolo unde este nevoie de harul Său, de vindecarea Sa, de alinarea Sa, de cuvântul Său viu și lucrător până în zilele noastre”. Pr. Marcel a dat, în momentele următoare, prima sa binecuvântare Ierarhului, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5258, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Hirotonirea pr. Daniel Moldovan în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca (2016-11-07)

 Închide 

Hirotonirea pr. Daniel Moldovan în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca

[2016-11-07]
07.11.2016, Cluj (Catholica) - În cadrul Sfintei Liturghii celebrată în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca, duminică, 30 octombrie 2016, tânărul diacon Daniel Nicolae Moldovan a fost hirotonit întru Sfânta Preoție, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost oferite de Corul Magnificat al catedralei, dirijor prof. Alexandru Suciu și de studenții Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.
La momentul rânduit din timpul celebrării, pr. Calin Bot, rector al Seminarului eparhial, l-a prezentat, în câteva cuvinte, pe noul preot: „Diaconul Daniel provine dintr-o familie de bază a Bisericii noastre din orașul Huedin, este absolvent al instituțiilor de învățământ și formare clujene, Liceul greco-catolic ‘Inochentie Micu’ și Seminarul Teologic ‘Sf. Ioan Evanghelistul’, promoția 2007. După obținerea diplomei de licență în Teologie la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, a urmat masteratul în Arheologie creștină la aceeași facultate. După încheierea studiilor în vederea preoției, diaconul Daniel a întâlnit-o pe Ramona, de profesie medic, cu care s-a căsătorit, familia lor fiind binecuvântată cu doi copilași. Daniel a fost consecvent în drumul vocațional arătând că își dorește foarte mult să fie preot. În ședința de Consistoriu din 13 septembrie 2016, PS Florentin a aprobat cererea sa de hirotonire întru preoție. Asociind rugăciunea noastră lucrării mâinilor Preasfinției Sale, îl rugăm pe Domnul să îl binecuvânteze pe diaconul Daniel și să lucreze rodnic, prin el, în via care-i va fi încredințată”.
În predică, Preasfinția Sa Florentin a reamintit faptul c㠄în Biserică se află miniștrii rânduiți pentru a vorbi oamenilor despre Cuvântul lui Dumnezeu, a le spune că Hristos a înviat pentru noi și ne-a dobândit mântuirea – marele dar al fericirii veșnice, cu condiția ca noi să împlinim acest cuvânt în viața noastră. Iată rolul important pe care preotul îl are, acela de a face prezent Cuvântul lui Dumnezeu prin predicarea Cuvântului, de a-l face prezent pe El și harul Său prin Sfintele Taine și a conduce poporul, prin cuvânt și prin exemplul propriei vieți, spre mântuire. Ne bucurăm pentru un nou ministru, în Biserica noastră”.
„Se cuvine să mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu pentru marea taină a Preoției pe care am primit-o astăzi”, și-a început noul preot cel dintâi cuvânt de învățătură rostit în calitatea de păstor de suflete ce i-a fost conferită prin mâinile Preasfinției Sale Florentin – căci El m-a întărit să ajung până aici, așa cum spune foarte frumos Sf. Apostol Pavel: «Mulțumesc Celui ce m-a întărit, lui Hristos Isus, Domnul nostru, că m-a socotit credincios și m-a pus să-I slujesc» (Tim 1,12). După momentul consacrării Darurilor, Preasfinția Sa a spus: «primește acest Odor și îl păstrează pe El până la a doua venire a Domnului, când are să îl ceară de la tine». Este un lucru mare și o răspundere în plus, dar voi încerca să învăț de la Mântuitorul, căci este «blând și smerit cu inima».”
Acest moment a fost un prilej pentru pr. Daniel de a mulțumi cu căldură, mai întâi Preasfinției Sale Florentin, „pentru încrederea acordată hirotonindu-mă preot”, pr. rector Călin Bot, pr. protopop Marius Ungureșan, părintelui său spiritual, „pentru sfaturile și îndrumările pe care mi le-a dat pentru creșterea mea spirituală în vederea formării pentru preoție. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine.” O mulțumire deosebită a fost adresată familiei sale care i-a stat alături. La final, a subliniat: „chemarea mea, a fost, este, și va fi de a sluji la masa sfântului altar”, exprimând, totodată, cele două dorințe și propuneri făcute, acum, la început de drum: „Să nu pierd pe niciunul dintre credincioșii pe care i-am primit spre păstorire și să nu fac de rușine pe înaintașii noștri care au suferit la Dragoslavele, Căldărușani și Sighet pentru credința lor”. Cu aceste propuneri, s-a încredințat rugăciunilor Episcopului eparhial, ale preoților și credincioșilor, pentru a putea rămâne perseverent în har și misiune.
A urmat, după obicei, cea dintâi binecuvântare preoțească, oferită celor prezenți de către cel mai tânăr preot din Eparhia de Cluj-Gherla, împreună cu imaginea Maicii Domnului ca semn de amintire al momentului solemn al hirotonirii. PS Florentin a încheiat celebrarea invitând din nou la rugăciune pentru noul preot și pentru toți preoții, reamintind importanța misiunii ce le-a fost încredințată: „fiecare preot înseamnă o nouă prezență a lui Dumnezeu, aici, pe pământ, prin mâinile sale veți primi Sfintele Taine spre mântuirea sufletului și spre viața veșnică”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5029, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19

»  Sfânta Faustina venerată în Catedrala episcopală din Cluj (2016-04-20)

 Închide 

Sfânta Faustina venerată în Catedrala episcopală din Cluj

[2016-04-20]
20.04.2016, Cluj (Catholica) - În Anul Jubiliar al Milostivirii Divine, duminică, 17 aprilie a.c., în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠din Cluj-Napoca au fost primite moaștele Sfintei Faustina Kowalska (1905-1938), numită și „Apostol al Milostivirii”, care se numără între cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii Catolice.
Relicvariul a fost adus din Catedrala „Sf. Iosif”, București, cu binecuvântarea IPS Ioan Robu, Episcop de București, și a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, prin bunăvoința sorei Veronica din Congregația „Sf. Ioan” din București și a fost primit în Catedrala „Schimbarea la Faț㔠în după-amiaza de duminică 17 aprilie 2016. La sosirea „Apostolului Milostivirii divine” în Catedrala clujean㠖 ostensoriul fiind adus într-o procesiune și depus în fața altarului – Ierarhul de Cluj-Gherla a rostit un cuvânt de salut: „Spunem bun-venit grupului de la București, împreună cu sora Veronica, cei care ne-au făcut bucuria de a ne aduce moaștele Sfintei Faustina.”
„În fața noastră avem pe aceea care a fost numită Apostolul Milostivirii divine. Devoțiunea Milostivirii divine s-a răspândit în lume ca urmare a revelațiilor pe care le-a avut sr. Maria Faustina, alături de imaginea miraculoasă a lui Isus milostiv, care a fost revelată sr. Faustina și de devoțiunea de la ora 15.00 – Rozariul Îndurării, în momentul pomenirii Patimilor Domnului nostru Isus Cristos. Aceste devoțiuni sunt deja intrate în tradiția Bisericii. Acela care le-a ridicat la nivel mondial catolic, a fost Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea și el un apostol al Milostivirii devine. În ritul latin, duminica a doua după Sărbătoarea Învierii a fost dedicată Milostivirii divine și poate, voința Domnului a fost aceasta, ca Sfântul Ioan Paul al II-lea, cel care ridicat la nivel de sărbătoare Duminică Milostivirii divine, să fie chemat la Casa Tatălui, chiar într-o zi de Duminică a Milostivirii divine.”
„Suntem în Anul Milostivirii, o ocazie foarte bună de a ne aduce aminte că «Milostivirea este numele lui Dumnezeu» – o spune Papa Francisc în Misericordiae Vultus și ne amintește că în acest an, trecând prin Poarta Milostivirii, să ne aducem aminte de Milostivirea divină, în primul rând ca persoane care putem să ne bucurăm și astăzi de a primi această Milostivire, în mod particular în Sacramentul Reconcilierii, al Spovedaniei, Mărturisirii – aceasta este latura verticală a Milostivirii. Există și o latură orizontal㠖 primind Milostivirea Tatălui, suntem invitați să o oferim și noi, la rândul nostru, fraților noștri, în așa fel încât să completăm dimensiunea crucii, care este cuprinsă în cuvântul Milostivire. Dumnezeu, care dorește să răspândească iubirea milostivă asupra tuturor, în același timp ne cheamă și pe noi să ne răstignim iubirile noastre, pentru a oferi mila fraților noștri – este exemplul Evangheliei de astăzi: «Căci Fiul omului nu a venit să-I se slujească, ci ca El să slujească și să își dea viața răscumpărare pentru mulți!» (Mc 10,45).”
Prin grija pr. vicar Anton Crișan, în Catedrala episcopală a fost organizat un program special de rugăciune care a început prin Rozariul Divinei Îndurări, a urmat Calea Crucii – cu meditații ale Sfintei Faustina. De la ora 18.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie (care în fiecare după-amiază de duminică și în sărbători este celebrată în Catedrală în primul rând pentru tineri), răspunsurile liturgice fiind date de Grupul de Rugăciune (Adorație) Triumful Inimii Neprihănite. La încheierea celebrării liturgice, sr. Veronica a prezentat-o pe Sfânta Faustina și cultul Milostivirii, fiind oferită și o mărturie despre practicarea acestui cult și harurile mari pe care Dumnezeu nu contenește să le ofere după cum a promis prin Sfânta Faustina.
Venerarea moaștelor a continuat întreaga seară, toți cei prezenți având ocazia să se oprească o clipă în fața relicvariului din care și azi izvorăște o rază a Milostivirii divine pentru fiecare om, care îi binecuvântează și îi luminează calea credinței în Dumnezeul iubire.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5048, Ultimul acces: 2020-08-13 22:19:19


Nr. vizualizări:26182
Data ultimei vizualizări:2020-08-14 11:28:25
Data actualizare:2019-12-10 17:54:18
Data încărcării:2005-04-30 15:06:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:58
Fotografi:Ana-Maria Catalina: 18, Horațiu Nacu: 16, Alexandru Losonczy: 6, Dana Voiculescu: 3, Mircea Vâlcu: 2, internet: 2, Klara-Lucia Losonczy: 2, Dan Deva: 2, Nelu_Pozaru: 2, ro.wikipedia.org: 1, Farkas Csaba Tamás: 1, proteo.cj.edu.ro: 1, Rab Sandor: 1, Brudi Fürbacher: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-22
Contor: 694

Vedere din față
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-08-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 36

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-10-03
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 36

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-01
Contor: 34

Vedere din față
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2011-08-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 43

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-16
Contor: 43

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2008-08-09
Contor: 74

Renovare
Foto: Dan Deva

Data: 2011-08-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 46

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-10-20
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 47

Vedere din față
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2014-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix JX200
Contor: 12

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-07-16
Contor: 18

Vedere din față
Foto: Rab Sandor

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 25

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-01-17
Contor: 25

Vedere din față
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-01-17
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2010-10-20
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Klara-Lucia Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4