Balta Verde :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Balta Verde
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Balta Verde
Comună:Gogoșu
Județ:Mehedinți
Cod poștal:227221
Persoană de contact :Drăghici Marius
Telefon :0766... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primaria-gogosu.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Preot:Preot Paroh Marius Draghici
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Înalțime maximă:20m
Detalii:ISTORICUL PAROHIEI BISERICII Sf. IERARH NICOLAE BALTA VERDE, JUD. MEHEDINTI
Parohia Balta-Verde se compune din satul cu acelasi nume, cu un intravilan de 71, 7 ha si 1600 de suflete, satul s-a numit inainte GUTNITA. La anul 1686 apartinea manastirii Tismana, sat mentionat intr-un hrisovdin anul 1714. Istoricul Fotino la anul 1819 mantiona satul ca loc de trecere peste Dunare.
Parohia Balta-Verde este situata la 55 de km de Dr. Tr. Severin, asezata pe bratul stang al Dunarii Mici, in apropiere de centrala Portile de Fier II, unde pentru a doua oara apele batranului Danubius sunt puse in slujba omului. Localitatea Balta-Verde este traversata de raul Blahnita. In vechime, satul era inconjurat de 22 de balti de unde si denumirea de Balta-Verde.
Pe teritotiul satului Balta-Verde s-au gasit obiecte din epoca bronzului, din neolitic si urme ale civilizatiei celtice. Biserica parohiala cu hramul Sf. Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, a fost zidita in anul 1862 pe o temelie mai veche.
Pisania bisericii vechi:
, , Ziditu-s-a biserica aceasta din temelie in anul 1862 din dania credinciosilor acestei parohii in frunte cu Alex Pistritu si Nae Balteanu cu initiativa Pr. V. Danut.
In anul de gratie 1907 din indemnul Pr. N. Pavnutescu si fruntasilor satului: D. Mihutescu, Sever Mihutescu, Nae Balteanu, inv. D. Braileanu si Smaranda Petrescu ce au contribuit impreuna cu locuitorii satului, s-au facut reparatii generale interioare si exterioare.
Savarsitu-s-a aceasta in zilele Prea Sfintului Episcop Atanasie Mironescu al Ramnicului Noului Severin, Protoereu fiind Pr. Dumitru Goliciu. ”
Vechea biserica sub forma de nava construita din saga si nuiele impletite se afla la cativa metri mai departe inspre nord, cam pe locul criptei familiei boierilor Mihutescu. Se pare ca fusese construita din lemn si acoperita cu sindrila. Al doilea lacas de inchinaciune construit cu fundatie de rau (saga) , cu pereti exteriori din piatra si caramida, cu plafoane si bolta din nuiele impletite si discruite cu var si calti a fost ridicat in anul 1907.
In urma cutremurului din anul 1940 si a unui incendiu din anul 1943, s-au produs serioase degradari constituite din fisuri si zidarie, bolta, mobilier, bunuri si acoperis care a ars complet.
Tot in aceasta perioada 1940-1943, biserica a fost jefuita de hoti care au luat toate podoabele de aur si vesmintele. Reparatii generale s-au facut in timpul pastoririi lui P. C. Pr. Constantin Firoiu, cand i s-au facut invelitoare de tabla zincata, plafoane , bolta, s-a restaurant picture de catre pictorul Dumitru Bascu din Bucuresti (frate vitreg cu George Enescu) . A fost resfintita in anul 1971.
Datorita cumllitului cutremur din 4 martie 1977, biserica a cedat, peretii s-au fisurat, bolta fiind din nuiele impletite s-a slabit; Pr. Paroh de atunci Stefan Firoiu a pierit in tragicul accident din octombrie 1977, parohia fiind vacanta timp de cativa ani, la venirea tanarului paroh Draghici Marius in anul 1980 (octombrie 10) arata jalnic, curtea si cimiturul aveau infatisarea unei jungle.
De aceea impreuna cu Consiliul Parohial epitropul Dl. Inv. Draga Mihai s-a hotarat sa se faca demersurile in vederea aducerii specialistiilor la fata locului, intocmirea proiectului, a devizului si a tuturor lucrarilor de specialitate.
Devizul si proiectul au fost intocmite de catre arh. Papa Gh. din comuna Gogosu. Demersurile au inceput in anul 1986, cand s-a obtinut autorizatia de constructie.
Am fost amanati intetionat, am fost manati de la Ana la Caiafa, de la Severin la Craiova, de la Craiova la Bucuresti si tot asa pana am gasit omul lui Dumnezeu, fiu al satului pe Dl. Ministru adj. de Finante Goga Eugeniu, care a intervenit la Departamentul Cultelor si am obtinut aviz favorabil pe baza caruia ni s-a elibarat autorizatia de constructie. In aceasta perioada s-a zidit temelia pe langa vechea biserica, pe plan local, s-a facut cu tiganii specialisti caramida pentru zid, s-au cumparat materiale de contructie: cherestea, tego, fier-beton, s-a cumparat tigla pentru acoperis. Aceste lucrari ale noului lacas de cult s-au demarat intr-o perioada foarte grea , cand foarte putine biserici s-au construit in tara, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu si prin ravna preotului paroh Marius Draghici, fiu al satului, s-au materializat prin construirea unei frumoase biserici, asa cum reiese din pisania pe care o redam in continuare:


Pisanie
, , Cu vreerea Tatalui, cu ajutorul fiului si cu savarsirea Sf. Duh, reziditu-s-a din temelie aceasta Sfanta Biserica. Cu hramul Sf. Ierarh Nicolae din parohia Balta-Verde com. Gogosu, jud. Mehedinti, intre anii 1986-2000. Pe data de 13 mai 1986 s-a pus piatra de temelie la noua biserica, vechea biserica fiind distrusa datorita cutremurului din 4 martie 1977.
Lucrarile de constructie, finisaj si pictura au inceput in vremea arhipastoririi Ip. Sale Dr. Nestor Vornicescu, executate sub supravegherea preotului paroh Draghici Marius, fiu al satului, ajutat de Consiliul Parohial si bunii credinciosi ai acestei parohii si s-au incheiat in vremea arhipastoririi Ip. Sf. Mitropolit Teofan Craiovei si Mitropolit al Olteniei cu un sobor de 25 de preoti.
Pictura in tempera a fost executata de pictorul bisericesc Dumitrascu Constantin din satul Balta-Verde, jud. Mehedinti.
Binecuvanteaza, Doamne, pe cei ce iubesc bunacuviinta Casei Tale! “
Pentru truda depusa si merite deosebite preotului paroh Marius Draghici ctitorul acestei biserici, i s-a acordat cel mai inalt rang bisericesc Iconom Stavrofor.
Suntem mandrii de faptul ca-n pavajul bisericii avem incastrate patru caramizi de la pictorul podului lui Traian; in incinta bisericii avem expuse mai multe pietre funerare, pomelnic scris pe piatra in limba chirilica din anul 1851; capete de cruci; o masura (blanita) daruita de catre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza cand a trecut prin satul nostru si a daruit-o preotului Furtuna sau Pavnutescu; o icoana de sticla pictata la Viena 1766; un praznicar cu foita de aur din secolul al XVIII-lea ( aceste valori se gasesc in custodie la manastirea Strehaia ) .
La initiative preotului paroh care are doi unchi disparuti pe front si anume Draghici M. Virgil si Draghici M. Constantin, cu ajutorul veteranilor de razboi, a vaduvelor si a urmasilor eroilor in fata bisericii s-a ridicat in anul 2003 un frumos si impresionant monument din marmura in cinstea , , aminrirea si pomenirea eroilor parohiei cazuti pe campurile de lupta pentru apararea patriei, a dreptei credinte, integrirea neamu- lui in razboaiele de independenta, primul si al doilea mondial.
Acest moment l-am sfintit cu un sobor de preoti la cxare a participat si Dl. General Nicolae Balteanu, fiu al satului, chiar in ziua de Inaltarea Domnului ( Ziua Eroilor) 2003 iunie 5.
In partea S-V a satului pe soseaua ce duce la Izvoarele in anul 1906 s-a ridicat o frumoasa troita , construita de un mester neamt Klohoster din ciment si mozaic la cererea unei femei care a visat noaptea ca numai prin ridicarea acestei troite satul nu va mai fi batut cu piatra ( grindina) si s-a hotarat ca in fiecare an de sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena sa se faca sfintirea apei mici.
In curtea bisericii si a cimiturului se gasesc cruci vechi de sute de ani scrise in limba chirilica 1862, 1864, 1859, o cruce greceasca din anii 1844-1846.
Ce ne identifica este faptul ca in pridvorul bisericii, pe langa pictura consacrata prin staruinta preotului s-au pictat marii si patriotii voievozi si sfinti: Constantin Voda Brancoveanu, Stefan cel Mare.
Parohia Balta-Verde a fost slujita de de vrednicii de lauda preoti: V. Danut 1833-1854; Pr. N. Furtuna 1854-1867; Pr. N. Pavnutescu 1867-1928; Pr. St. Amzoi 1929- -1955; Pr. Gh. Miculescu 1956-1958; Pr. C-tin Firoiu 1958-1973; Pr. St. Firoiu 1973-1977; Pr. Gh. Pace 1977-1980; Pr. Marius Draghici 10 octombrie 1980.
Scrie-I Doamne in Cartea Vietii Tale pe facatorii in bine ai acestui Sfant Lacas.
Astazi 13 ianuarie 2005
Preot Paroh
Draghici Marius
Nr. vizualizări:8243
Data ultimei vizualizări:2021-06-15 18:27:00
Data ultimei actualizări:2006-04-06 01:58:35
Data încărcării pe sit:2006-04-06 01:58:35
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2010-12-06)
Doamne ajuta dom parinte as avea o rugaminte daca puteti face slujbe pentru fam mea si pentru fica mea Cristina care are probleme de santate are un ritard mintal nu intelege cotidiani de la viata mai am o problema sintem 4 frati nuu stiu ce se intinpla e multa ura si dusmanie si nu stiu motivu iei se conporta urit si cu mama noastra nu stiu cum sa ma mai conport ieu sint foarte credinceoasa si cer mereu ajutor lui Dumnezeu as dori daca se poate sa faceti slujbe pentru intelegere,sanatate,fericire,spor in casa poate si cu ajutoru si rugamintea dumneavoastra dumnezeu va fi alaturi de noi dumnezeu e lumina mea si cred ca ma va ajuta Doamne ajuta
@hotmail.it
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Contor: 213

Vedere din față
Foto: Drăghici Marius