Badeni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Bădeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Bădeni
Comună:Runcu
Județ:Dâmbovița
Adresa:strada Bisericii
Cod poștal:137401
Persoană de contact :Pr. Mărculerscu Adrian
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.primaria-runcu.ro, www.cjD.ro, www.prefecturaDambovita.ro
Preot:Mărculerscu Adrian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica e veche si de dimensiuni modeste. In anul 1820, aici era o biserica din lemn la care slujeau 2 preoti si un diacon.
Actuala biserica a fost zidita pe la 1820 de Bucur Mosoiu din Fundata Branului.
Acesta era cioban. Intr-o primavera cand isi ducea oile la Balta, acestea au scapat de sub supraveghere si au pascut graul unui boier.
Ciobanul a platit gloaba si a ramas stapanul graului. Timpul a fost atat de bun incat din recolta obtinuta, Bucur a zidit si 3 Biserici, din care una e aceasta.
Nu sunt acte si biserica nu are pisanie, dar se stie ca pe la 1860-1870 a fost ingrijita de logofatul Toma Diaconescu din comuna Runcu, care la pomelnic de vii s-a trecut cu ai sai, iar la morti pe Bucur, Rahira.
Biseria e zidita din piatra de rau necioplita, cu mortar de var negru. Are forma de nava cu o turla aparenta in care se gasea clopotul.
Pictura initiala a fost executata de niste pictori din popor.
Asezata pe teren stabil biserica din satul Badeni are infatisearea pe care ia dat-o ctitorul.
Prin 1925—1930 zugravul Nicolae Marinescu din comuna Runcu a pictat, tot in fresca, Sf. Ierarhi din Sf. Altar si catapeteasma, cu cheltuiala locuitorului Nicolae Stoicescu.
In anul 1954 a fost acoperita din nou tot cu sindrila de locuitorii satului si cu staruinta lui Timotei Albescu.
Alte informații:Aceasta bisericuta este pozitionata pe un deal in mijlocul satului, are la baza o fundatie de piatra, constructia bisericii este un amestec de piatra, lemn si acoperita cu sita. Are o singura turla situata in fata in care se afla clopotul donat de fam. Stoicescu.
Pictura este executata de pictorul Toni Marinescu din Runcu in fresca.
Usile, iconostasele, jiltul arhieresc sunt opera de arta inestimabila executate de artisti locali. Biserica mai tarziu a fost electrificata s-a montat dusumea, si s-au montat sobe.
PREOTII SLUJITORI:
APOSTOL TEODORESCU din Varfuri jud. Dambovita, a slujit intre anii 1848-1882, a murit in anul 1882 in varsta de 54 de ani. Sotia sa pe nume Joita era din Miculesti, iar parintii sai din Varfuri.
GHEORGHE POPESCU din Costesti – Fieni, Dambovita, a slujit intre anii 1882-1910, a murit in anul 1927 in varsta de 66 de ani. Sotia sa pe nume Elisabeta Cioranu era din Moreni, iar parintii sai Joita si pr. Apostol Teodorescu din Costesti.
ALEXANDRU NICOLAESCU din Runcu, Dambovita,
a slujit in bisericile din Badeni si Costesti intre anii 1910-1916, A murit in anul 1942 in varsta de 81 de ani. Sotia sa pe nume Maria rea din Runcu, iar parintii sai Anastasia si Nicolae tot din Runcu.
IOSIF NEGOESCU din orasul Pucioasa, Dambovita, a slujit intre anii 1916-1940, a murit in anul 1942 in varsta de 47 de ani. Sotia sa pe nume Crisita i. Niculaescu din satul Badeni, iar parintii sai Elisabeta si Vasile Negoescu din Pucioasa.
SINCA STAN din Cucuruz jud. Vlasca, a slujit in bisericile din Badeni si Costesti intre anii 1941-1989, a murit in anul 1989 in varsta de 75 de ani, a studiat la seminarul teologic “Sf. Nifon“ din Bucuresti, apoi la Facultatea de Teologie din Cernauti. Sotia sa pe nume Lucia I. Negoescu din Pucioasa traieste in satul Badeni, iar parintii sai Cucuruz, Nicula si Floarea Sinca au decedat. A avut doi copii Mihai (inginer) si Florin ( medic stomatolog) ambii decedati la varste fragede. In perioada cat a pastorit biserica din Badeni a desfasurat o activitate religios-morala demna de slujirea preoteasca implicandu-se in toate activitatile atat religioase cat si sociale ale credinciosilor din acest sat. Regimul comunist nu i-a permis sa-si duca pana la capat ceea ce si-a propus si din aceasta cauza a suferit mult. A fost iubit de oameni si a decis sa ramana in mijlocul lor, fiind inmormantat in fata bisericii din Badeni.
ANDREANA PETRE din Costesti- Fieni, Dambovita, a slujit in bisericile din Badeni si Costesti intre anii 1989-1996, din 1996 s-a mutat in Bucuresti unde slujeste si in prezent.
ROGOJINA ION a suplinit la cele doua biserici intre anii 1996-1997.
BALAJEL DANIEL din Targoviste , Dambovita, î-si desfasoara activitatea incepind din anul 1997 la biserica din Badeni, a studiat la Facultatea de Teologie din Bucuresti intre anii 1993-1997. Sotia sa pe nume Luminita este din Targoviste, iar parintii sai Valerica si Elena tot din Targoviste.
Are o fata pe nume Mara. Din anul 1997 si pana in prezent sa desfasurat o activitate intensa:
- S-au introdus gaze in sfanta biserica, s-a refacut din temelii tot exteriorul sfintei bisercii.
- S-a construit in spatele bisericii o casa parohiala compusa din o camera, bucatarie, toaleta si anexe moderne si utilate.
- S-a construit in fata bisericii o clopotnita noua , sa turnat un clopot nou.
- S-a schimbat tot mobilierul din biserica cu unul modern din lemn de stejar executat de Pascale Mihai din Costesti.
- S-a inlocuit dusumeaua din sfanta biserica si s-au facut strani noi.
- S-au inlocuit ferestrele si usile din sfanta biserica.
- S-a inlocuit acoperisul sfintei biserici .
- S-a introdus in sfanta biserica cantarea in comun, corul de colindatori si impartirea de cadouri tuturor copiilor din satul Badeni.
- S-au inmultit numarul tinerilor prezenti la sfanta biserica in Duminici si sarbatori.
- S-a introdus system audio in sfanta biserica, s-a cumparat mobilier nou in sf. Altar.
- S-a redobandit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 9000 m confiscate de comunisti.
- S-a reamenajat cimitirul parohial.
- S-au pictat si construit troite in satul Badeni.
- S-a renovat exteriorul bisericii, sa turnat beton pe aleea principala, in fata bisericii si s-au achizitionat noi icoane in sfanta biserica.
- S-a montat centrala termica in sfanta biserica, aer conditionat, system de alarma.
- s-au montat icoane noi la catapeteasma, s-a extins cimitirul, s-au cumparat toate cartile de slujba necesare, cruci noi ptr sfanta masa, cadelnita, acoperaminte pentru toata biserica noi.
In continuare se executa lucrari de reabilitare a Bisericii si a dependintelor din grija Preotului Balajel Daniel si cu aportul material al locuitorilor satului Badeni.
Mentionam faptul ca toate aceste realizari nu ar fi fost posibile fara ajutorul credinciosilor din satul Badeni, fara ajutorul unor oameni de suflet (sponsori) , din sat si nu numai.
Biserica in prezent are nevoie de restaurarea PICTURII interioare care se afla intr-o stare avansata de degradare , dar costurile acestei lucrari sunt foarte mari , iar biserica si locuitorii ei nu dispune de aceste fonduri.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului “ din satul Badeni comuna Runcu se inscrie cu succes in edificiile de marca ale culturii romanesti datorita oamenilor si preotilor care au locuit si pastorit pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu…
PICTURA TREBUIE RESTAURATA URGENT.
NE PUTETI AJUTA DONAND CEI 2% DIN IMPOZIT IN CONTUL PAROHIEI DESCHIS LA:
COOPERATIVA DE CREDIT FIENI, DAMBOVITA
CONT: RO35. CRCOX160108000041610 SAU SA NE CONTACTATI PRIN MAIL: lumidan8@yahoo. com
Va multumim si bunul Dumnezeu
SA VA BINECUVANTEZE.
Cod Monument:DB-II-m-B-17329
Nr. vizualizări:21983
Data ultimei vizualizări:2023-01-27 05:27:06
Data ultimei actualizări:2019-11-28 12:48:54
Data încărcării pe sit:2006-04-07 11:15:59
Nr. Mesaje:1
Urare:
(2010-12-15)
DACA DORITI SA AJUTATI BISERICUTA NOASTRA, VA RUGAM CONTACTATI PREOT PAROH: BALAJEL DANIEL LA NR DE TEL:0722742245 SAU MAIL:lumidan8@yahoo.com.
Multumim frumos si Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti..
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-11-05
Aparat: DV3300 DV3300
Contor: 307

Vedere din lateral
Foto: Voluntar