Baiceni :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Băiceni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Băiceni
Comună:Cucuteni
Județ:Iași
Cod poștal:707151
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:izvorultamaduiriibaiceni.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPascani.mmb.ro, www.MMB.ro, www.primariacucuteni.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Cristinel Prodan
Hram:Sf. Treime, Izorvul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Actuala biserică de lemn a fost construită în anul 1808 ca biserică de schit. În secolul al XIX-lea, moșia și-a schimbat din nou proprietarul, trecând în administrarea Mănăstirii Sf. Ilie din Iași, închinată Patriarhiei de Constantinopol. În actul de danie este amintită și biserica. În anul 1851, o parte a moșiei a fost vândută. În decembrie 1863, prin legea secularizării averilor mănăstirești, restul moșiei a revenit statului care i-a împroprietărit pe țăranii localnici. În acel moment era proprietatea Patriarhiei de Alexandria.
În decursul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori. În ultimul deceniu al secolului al XX-lea, pereții de lemn au fost acoperiți cu tencuială atât la interior, cât și la exterior. Ultimele lucrări de restaurare au fost efectuate în anul 2000.
Deoarece este amplasată pe un teren instabil (în pantă) , biserica are probleme la fundații
Alte informații:Biserica de lemn din Băiceni este construită în totalitate din cununi orizontale de bârne masive de stejar, fiind așezată pe o temelie din piatră. În ultimul deceniu al secolului al XX-lea, pereții de lemn au fost acoperiți cu tencuială atât la interior, cât și la exterior.
Construcția este în formă de navă, cu altar poligonal. În interior, ea este compartimentată în 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. În biserică se intră printr-un pridvor de acces aflat pe latura de sud, care are amplasată deasupra sa o clopotniță înaltă, din lemn. Pronaosul este despărțit de naos prin doi stâlpi masivi de lemn, adosați pereților laterali, care sprijină și cafasul.
Inițial acoperită cu șindrilă, biserica are astăzi învelitoare din tablă. Acoperișul este în patru ape. Turla de pe pridvorul bisericii are secțiunea pătrată, iar acoperișul este realizat în formă de clopot și acoperit tot cu tablă
Cod Monument:IS-II-m-B-04101
Nr. vizualizări:4509
Data ultimei vizualizări:2022-01-24 22:56:51
Data ultimei actualizări:2018-04-05 10:36:09
Data încărcării pe sit:2006-04-08 15:19:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-10-11
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 158

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu