Pangarati :: Manastirea Sf. Dimitrie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Dimitrie
Pângărați
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pângărați
Comună:Pângărați
Județ:Neamț
Cod poștal:617305
Persoană de contact :arhimandrit Petroniu Marin
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastireapangarati.ro
pangarati.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.Pangarati.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie, Sfintii Romani
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Nu departe de Bisericani, urmând șoseaua Piatra Neamț - Bicaz (DN15) , un drum colateral urcă până în apropierea hidrocentralei "Dimitrie Leonida" de la Stejaru, unde se află un alt ansamblu monumental care poate fi reperat de la mare distanță. Aici, la răsărit de Muntele Botoșanu, pe care constructorii l-au străpuns cu un tunel de aducțiune lung de aproape 5 km, pe malul stâng al pârâului Pângărați, se află Mănăstirea Pângărați, un așezământ de veche tradiție de pe valea Bistriței.
Istoricul Mănăstirii Pângărați este în multe privințe asemănător cu cel al Bisericanilor. Și aici, pe coasta dealului Păru, s-a constituit o veche sihăstrie a unor călugări veniți de la Mănăstirea Bistrița în timpul scurtei domnii a lui Iliaș Voievod, fiul lui Alexandru cel Bun. Monahul Simion, căruia i se atribuie constituirea acestei sihăstrii, s-a străduit - ca și Iosif la Bisericani - să ridice o biserică de lemn după obiceiul deja împământenit. Și va reuși - conform tradiției - cu ajutorul lui Ștefan cel Mare, în primii ani de domnie ai acestuia, construind lăcașul pe locul unde se află și astăzi.
Se pare că în timpul expediției lui Mahomed II din vara anului 1476 și obștea monahală de la Pângărați a trecut prin momente de grea încercare. Probabil că un podgheaz turcesc răzlețit după pradă în această parte a dat foc bisericii, iar călugării s-au ascuns în munți, trecând apoi în Transilvania unde au rămas până la încetarea războiului. Nu se știe dacă Ștefan cel Mare a ajutat la ridicarea unei noi biserici pe locul celei incendiate, dar schitul a continuat să ființeze din moment ce la 1560 Alexandru Lăpușneanu ridică la Pângărați biserică de piatră.
Numită multă vreme Schitul lui Simion și mai apoi Mănăstirea lui Amfilohie, așezarea monahală de la Pângărați va apare pentru prima oară sub denumirea care a consacrat-o și care a dăinuit peste veacuri, într-un document emis de cancelaria lui Petru Șchiopul la 9 iulie 1577. Pornind de la o mică suprafață de teren atribuită de Alexandru Lăpușneanu, Mănăstirea Pângărați va ajunge în mai puțin de un secol - prin danii și cumpărături - unul dintre cei mai mari proprietari funciari de pe valea Bistriței, rivalizând prin putere și bogăție cu toate mănăstirile învecinate și în primul rând cu Mănăstirea Bisericani. Pe la sfârșitul domniei lui Vasile Lupu, Mănăstirea Pângărați stăpânea mai multe poieni de pe muntele Botoșanu și împrejurimile acestuia, sate din ocolul târgului Piatra, o seliște pe Almașul Mic, precum și întinse suprafețe de teren pe valea Tarcăului, de la vărsarea în Bistrița până la hotarele Comăneștilor. Acestor proprietăți li se adaugă numeroase locuri de prisacă, mori, cârciumi și familii de țigani robi, pomenite în diferite acte de danie și întărire emise de cancelaria voievodală. O întreagă serie de scutiri și privilegii asigurau și acestei obști călugărești puteri depline asupra impresionantei sale avuții, reprezentanții domniei fiind în imposibilitate să intervină fără o dispoziție expresă din partea voievodului. În acest cadru trebuie subliniat și faptul că obștea monahală era împuternicită să readucă țăranii și robii fugiți de pe moșiile mănăstirii, oriunde aceștia ar fi fost găsiți.
Dispunând de o asemenea putere economică, nu este de mirare că mănăstirea s-a dezvoltat continuu și din punct de vedere constructiv: chilii și clădiri-anexă, ziduri de incintă cu turnuri de apărare, modificări și adăugiri făcute bisericii. În orice caz, la începutul secolului al XVIII-lea, Mănăstirea Pângărați constituia unul dintre puținele adăposturi sigure din Moldova, din moment ce episcopul Sava al Romanului a încercat să ascundă tocmai aici odoarele eparhiei, în timpul domniei lui Mihai Racoviță, când cătanele austriece invadaseră țara.
S-a construit mult și la începutul secolului al XIX-lea, când egumenul Macarie a desfășurat o rodnică activitate reparând biserica și înlocuind vechile chilii cu încăperi solide din piatră și cărămidă, ale căror substrucții impresionează și astăzi prin masivitatea și ampla lor desfășurare.
După 1863, viața călugărească se restrânge și se stinge treptat, iar întregul ansamblu constructiv începe să se ruineze. După câteva decenii de funcționare a unui penitenciar, aici se va organiza un sanatoriu T. B. C. , pentru ca apoi clădirile să rămână din nou nefolosite. Mai târziu, în anii '50 ai secolului XX, s-a organizat la Pângărați o Stațiune de cercetări geografice, geologice și biologice a Universității din Iași și abia după 1990 acest remarcabil ansamblu monumental va reintra în patrimoniul proprietarului de drept, Biserica Ortodoxă Română.
Alte informații:Din vechea incintă, turnul-clopotniță de pe latura sudică, ce îndeplinea și rolul de turn de intrare, s-a prăbușit în anul 1996. Această construcție avea parterul întărit de patru contraforți de colț, dar fiind ridicată pe un teren în pantă, cu o structură neomogenă, nu a mai rezistat. Contraforții din colțurile sud-est și nord-est au fost înglobați parțial în corpul de chilii numit impropriu "chiliile Lăpușneanu", semn că aceste chilii au fost construite ulterior turnului. Perpendicular pe zidul vestic al turnului s-a păstrat un fragment de zidărie de piatră care, probabil, făcea parte din peretele sudic al zidului de incintă. Lipit acestui fragment se află scara de intrare la al doilea nivel al turnului, de unde, printr-o scară interioară din lemn, se putea urca la camera clopotelor, care este de fapt un adaos realizat în cursul veacului al XIX-lea.
Se mai păstrează, de asemenea, zidul de incintă de pe latura răsăriteană, care era dublat de un rând de chilii ale căror beciuri au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice întreprinse în anii 1993-1994. Zidul nordic este și el însoțit de un șir de chilii ce se termină în dreptul turnului de nord-est, numit și "turnul militar" și care a fost restaurat în anii 1991-1995. În ceea ce privește turnul de nord-vest, acesta a suferit mai multe reparații și transformări, pe locul său aflându-se centrala termică a complexului și trapeza la etaj.
Foarte interesantă și în același timp îndelung controversată este biserica zidită aici de Alexandru Lăpușneanu. Nu numai pentru faptul că din punct de vedere arhitectural este cu totul altceva în comparație cu ceea ce același voievod a ctitorit la Bistrița sau la Mănăstirea Slatina, ci mai ales pentru existența a două biserici suprapuse, caz extrem de rar pe care nu-l mai regăsim decât la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" de la Suceava. În plus, inexistența unei inscripții votive din vremea acestui voievod a generat și generează încă multe semne de întrebare, unii cercetători rezumându-se la datele din pisania care s-a păstrat până astăzi.
Ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu de la Pângărați reproduce destul de stângaci și la proporții reduse planul primelor lăcașuri de închinăciune zidite de Ștefan cel Mare. Biserica cu hramul "Sf. Dumitru" este în formă de navă, cu absidele laterale înglobate în grosimea zidăriei și marcate în exterior cu rezalituri flancate de contraforți, iar absida altarului pentagonală, cu o fereastră în ax sub care s-a amplasat un picior de susținere. Ferestrele de la etaj sunt mai îngrijit executate decât cele de la parter, deschise toate către sud. Intrarea de la parter - practicată mai târziu pe latura de sud - are un chenar de piatră asemănător cu ancadramentul ferestrelor, fiind împodobit cu muluri care se întretaie în unghi drept. Deasupra intrării se află un lintel de piatră ornamentat cu un scut, pe suprafața căruia s-a executat, cu oarecare stângăcie, stema Moldovei.
Cod Monument:NT-II-a-A-10637
Știri despre biserică:

»  Fostul stareț al Mănăstirii Pângărați a fost pomenit la 7 ani de la trecerea în veșnicie (2019-02-10)

 Închide 

Fostul stareț al Mănăstirii Pângărați a fost pomenit la 7 ani de la trecerea în veșnicie

[2019-02-10]
de Iulian Dumitrașcu

Părintele Teofil Lefter, fostul stareț al Mănăstirii Pângărați, a fost pomenit sâmbătă la împlinirea a 7 ani de la trecerea sa în veșnicie.
Slujba de pomenire a fost oficiată în biserica nouă a Mănăstirii Pângărați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a fost precedată de Sfânta Liturghie, informează Doxologia.
La acest moment comemorativ au participat, alături de părintele arhimandrit Petroniu Marin, actualul stareț al Mănăstirii Pângărați, numeroși preoți, stareți și starețe din zona Moldovei, precum și foarte mulți credincioși.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt în care a prezentat cum a rămas arhimandritul Teofil Lefter în istorie și în memoria celor care l-au cunoscut.
„Dacă privim în viața părintelui Teofil, vedem lumina de copil pe chipul său. Deși nu era prea în vârstă, chipul său devenise alb și răspândea o anumită lumină din privirea sa, arătând că a devenit cu adevărat călugăr”.
„Candela vieții părintelui Teofil a fost această sfântă mănăstire, unde lemnul l-a văzut în frățimea mănăstirii și în credincioșii care găseau aici odihnă și confort duhovnicesc lăuntric”.
„Dragostea pe care părintele a avut-o pentru obștea mănăstirii se arăta în această stare de legătură pe care o avea cu frații din mănăstire și aceasta pentru că părintele știa ce este Raiul, adică comunicarea cu omul astfel încât celălalt să te simtă ca tată, ca mamă, ca frate, ca soră, ca un om apropiat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Viața și activitatea
Arhimandritul Teofil Lefter s-a născut în 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din județul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat ca frate la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.
A fost călugărit pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiași an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 1987 a fost hirotonit ieromonah. În anul 1990 a intrat în obștea Mănăstirii Pângărați. În anul 1996, arhimandritul Teofil Lefter a fost numit stareț al Mănăstirii Pângărați.
Ca stareț, părintele Teofil s-a îngrijit de restaurarea picturii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfințită în anul 2002. Tot atunci s-a pus temelia noii biserici, închinată Sfinților Simeon și Amfilohie de la Pângărați și Sfinților Români. Târnosirea sfântului lăcaș a avut loc pe 12 septembrie 2010.
Părintele Teofil a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, fiind înmormântat lângă noua biserică a Mănăstirii Pângărați.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4707, Ultimul acces: 2020-09-29 04:11:39

»  Mitropolitul Teofan la Mănăstirea Pângărați: Să viețuim cât mai aproape de tinda Bisericii hrănindu-ne cu Sfintele Taine (2018-10-27)

 Închide 

Mitropolitul Teofan la Mănăstirea Pângărați: Să viețuim cât mai aproape de tinda Bisericii hrănindu-ne cu Sfintele Taine

[2018-10-27]
de Sorin Ionițe

„Să ne apere Dumnezeu și să ne dăruiască harul, puterea și binecuvântarea Sa, pentru a viețui în această lume cât mai aproape de rădăcina Evangheliei, de tinda Bisericii, hrănindu-ne cu Sfintele Taine, ca atunci când ne vom sfârși viața aceasta trecătoare să ne aflăm în legătură cu Dumnezeu, cu Preacurata Sa Maică, cu Sfinții Îngeri și cu Sfinții toți”, a spus Mitropolitul Teofan vineri la Mănăstirea Pângărați.
„Dumnezeiasca Liturghie este izvorul cel mai la îndemână și cel mai puternic, de la care adăpându-se omul, are nădejde că va rămâne pe cale, adică pe calea care duce către taina Împărăției Cerurilor, taina Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a binecuvântat vineri, 26 octombrie 2018, lucrările de restaurare care s-au realizat în incinta mănăstirii care și-a serbat hramul de Sf. M. Mc. Dimitrie, informează Doxologia.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba de sfințire pentru noua trapeză, pentru o fântână și pentru o cruce ridicată pe locul Sfintei Mese a vechiului Paraclis cu hramul „Buna Vestire”.
În predica rostită, Părintele Mitropolit a recomandat „să-l avem pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, rugător către Dumnezeu pentru noi, cei din lume, ca Dumnezeu să ne apere în vreme de cutremur, în vreme de furtună, în vreme de război, în vreme de necredință, în vreme de păgânătate”.
Mănăstirea Pângărați
Biserica veche a Mănăstirii Pângărați cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpușneanu.
Nevoia a impus ca acolo să fie construite, începând cu anul 2003, o altă biserică, pentru călugări și pentru credincioșii care vin în această zonă a Neamțului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4820, Ultimul acces: 2020-09-29 04:11:39

»  Mănăstirea Pângărați și-a sărbătorit ocrotitorul (2012-10-27)

 Închide 

Mănăstirea Pângărați și-a sărbătorit ocrotitorul

[2012-10-27]
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod cu totul deosebit vineri, 26 octombrie 2012, la Mănăstirea Pângărați din județul Neamț, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și stareții mănăstirilor Bistrița, Popăuți, Bisericani, Zosin, Horaița și Tarcău.
IRăspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului Byzantion, dupa cum ne informează Ziarul Lumina .
Pornind de la mesajele Evangheliei "să vă iubiți unul pe altul" și "voi nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales din lume", IPS Teofan, în cuvântul de învățătură rostit, a creionat chipul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie: "Aceste două cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos aruncă în lumina care se cuvine viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Cu certitudine, porunca iubirii de aproapele a fost înrădăcinată puternic în ființa cea dinăuntru a marelui Mucenic, pentru că altfel nu putem înțelege cum iubirea lui de Dumnezeu și de cei care cred în Dumnezeu a fost atât de mare, încât atracția lumii să nu-l doboare în determinarea lui de a fi bineplăcut lui Dumnezeu. Iubirea Sfântului Dimitrie față de Dumnezeu și față de credința creștină l-a făcut să aleagă împărăția cerurilor în dauna acestei lumi cu toate bogățiile și plăcerile ei, fără să se clatine câtuși de puțin în această alegere care l-a costat viața. Văzând în această zi care este chipul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ar trebui să ne punem cu toții întrebarea: care este cu adevărat chipul nostru?".
"Unde ar fi lumea fără rugăciunile neîncetate ale viețuitorilor din mănăstiri?"
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat cum se poate ca atât monahul, cât și credinciosul din lume să fie următori Sfântului Dimitrie: "Călugărul este chemat să părăsească lumea nu pentru că o urăște, ci pentru că dorește să o slujească mai bine dedicându-se pe sine lui Dumnezeu. Deși viața călugărului este separată de lume, ea trebuie unită cu lumea prin darul rugăciunii, care îi definește ostenitorului din mănăstire viața, îi limpezește mintea și îi luminează simțurile pentru a fi povățuitor și îndrumător. Dacă monahul va avea rugăciune multă și adevărată, multă încredințare va primi, și îngerii vor veni la el și îi vor lumina sensurile celor ce se petrec în viața lui și a lumii. Un mare părinte al veacului trecut, părintele Sofronie, se întreba de ce nu se vede rodul rugăciunilor călugărilor, de vreme ce răul se desfășoară și curge în lume, și tot el răspunde, spunând că unde ar fi lumea, în ce rău mult mai mare decât cel existent, fără rugăciunile neîncetate ale viețuitorilor din mănăstiri? Așadar, prin rugăciune, călugărul împlinește cuvântul evanghelic "să vă iubiți unul pe altul precum Eu v-am iubit pe voi", iar prin voturile monahale renunță la averea, puterea și plăcerea acestei lumi. În același timp, credincioșii din lume sunt chemați să nu aparțină acestei lumi, adică să nu facă abuz nici de putere, nici de plăcere, nici de avere, prin care le transformă pe acestea în nedreptate, în dezmăț și în sărăcirea aproapelui".
La finalul Sfintei Liturghii, starețul Mănăstirii Pângărați, arhim. Petroniu Marin, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru împreuna- rugăciune la sărbătoarea ocrotitorului obștii monahale pe care o păstorește, după care toți credincioșii au participat la o agapă frățească.
Biserica veche a Mănăstirii Pângărați cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpușneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică, mai întâi pentru călugări și apoi pentru credincioșii care vin în această zonă a Neamțului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19423, Ultimul acces: 2020-09-29 04:11:39

»  Noua biserică a Mănăstirii Pângărați a fost sfințită (2010-09-13)

 Închide 

Noua biserică a Mănăstirii Pângărați a fost sfințită

[2010-09-13]

Noua biserică a Mănăstirii Pângărați a fost ieri, 12 septembrie, sfințită. Trei ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș. Protos. Teofil Lefter, starețul mănăstirii, a primit Crucea Patriarhală și rangul de arhimandrit, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Peste 5.000 de pelerini au venit ieri la sărbătoarea Mănăstirii Pângărați pentru a se ruga în timpul programului liturgic dedicat sfințirii noii biserici a acestei obști monahale. De dimineață, credincioșii din mai multe zone ale țării și-au îndreptat pașii către așezarea monahală ocrotită de Sf. Dimitrie, Sf. Simeon și Amfilohie de la Pângărați și de Toți Sfinții Români. Sâmbătă seara, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a asistat la slujba Privegherii, la finalul căreia a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc. Programul liturgic a continuat ieri-dimineață cu slujba Aghezmei și a Acatistului. În jurul orei 8:15 ierarhii au fost întâmpinați de impresionantul sobor de preoți. IPS Teofan, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, și PS Varlaam, Episcop Vicar Patriarhal, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au îndreptat către Biserica "Toți Sfinții Români" și "Sf. Simeon și Amfilohie de la Pângărați". Rând pe rând, cei trei arhierei amintiți au uns lăcașul de închinăciune la exterior cu Sfântul și Marele Mir. Apoi s-a intrat în biserică unde a fost târnosită sfânta masă. La final, oamenii au fost stropiți cu Agheazmă și au fost binecuvântați.
Pregătire pentru Înălțarea Sfintei Cruci
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Teofan, PS Corneliu și PS Varlaam Ploieșteanul, înconjurați de un sobor de 50 de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Din soborul de preoți au făcut parte stareți și preoți parohi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Printre invitați s-au numărat și autoritățile locale și județene. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului "Byzantion" din Iași, dirijat de Adrian Sîrbu. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. "Totul este așezat sub semnul binecuvântat și de viață făcător al Sfintei Cruci. Biserica, în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, ne amintește de Fiul Omului care va fi înălțat. Sf. Ap. Pavel ne amintește despre semnele răstignirii lui Hristos pe care le avea pe trupul său, în cugetul său, în sufletul său, ca un om care s-a altoit pe răstignirea lui Hristos și pe semnele pătimirii lui Hristos. Semnele Învierii Mântuitorului se prelungesc în viața Sfântului Ap. Pavel, precum și în viața oricărui creștin care se așază sub umbra Sfintei Cruci. Apostolul și Evanghelia citite astăzi (n.r. ieri) ne ajută să ne pregătim pentru Înălțarea Sfintei Cruci. Bătrânul Iosif din Sfântul Munte Athos spunea că cel care urcă pe Golgota, având crucea în spate, acela are și căderi. Fiecare om, prin Taina Sfântului Botez, primește crucea sa cu care trebuie să urce pe dealul Golgotei pentru a se bucura de lumina Taborului și de splendoarea Învierii. În drumul nostru de multe ori cădem pentru că vin ispitele de la trup, de la lume și de la puterile întunericului", a explicat Părintele Mitropolit Teofan.
Noua biserică arată "dragostea și evlavia monahilor"
La final, PS Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel adresat cu ocazia sfințirii Mănăstirii Pângărați. În acest mesaj, Patriarhul României a amintit istoricul construirii noii biserici a Mănăstirii Pângărați, apreciind eforturile pe care arhim. Teofil Lefter, alături de obștea de aici și de credincioși, le-a depus la ridicarea sfântului lăcaș. Preafericirea Sa a subliniat în mesaj faptul că sfințirea unei noi biserici într-o mănăstire reprezintă o dovadă a credinței vii și jertfelnice mărturisite de o comunitate harnică. "Noua biserică a Mănăstirii Pângărați ne arată dragostea și evlavia monahilor acestei mănăstiri, a ctitorilor și binefăcătorilor ei față de toți Sfinții Români, între care, ca luminătorii, strălucesc Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți sfinți nemțeni, la propunerea noastră în anul 2008", a transmis Părintele Patriarh Daniel, felicitând în același mesaj obștea Mănăstirii Pângărați "harnică și misionară, luminată de evlavie și credință", pe ctitorii noului sfânt lăcaș, pe clericii și credincioșii "prezenți la acest eveniment sfânt și solemn de spiritualitate creștină și demnitate românească". PS Varlaam Ploieșteanul i-a oferit părintelui stareț Teofil Lefter, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, Crucea Patriarhală, iar Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat rangul de arhimandrit.
Opt ani de trudă
Arhim. Teofil Lefter a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare, amintind că în urma unui consiliu duhovnicesc, s-a hotărât ridicarea actualei biserici a mănăstirii. "A rânduit Dumnezeu ca în anul 2002, pe 6 mai, PF Părinte Daniel să sfințească biserica voievodală și locul pentru noul sfânt lăcaș. Din mila lui Dumnezeu, după opt ani, am ajuns să ne bucurăm de sfințirea noii biserici. Cea mai mare bucurie este prezența credincioșilor, care reprezintă Biserica cea vie. Noi, monahii, avem datoria să plângem, să ne rugăm pentru acest popor binecuvântat de Dumnezeu. De multe ori au curs sudori pe spatele nostru, completând lacrimile care trebuiau să curgă din ochi", a spus arhim. Teofil Lefter.
Rugăciunile credincioșilor în fața sfântului altar
Oamenii care au venit în număr mare la sfințirea bisericii Mănăstirii Pângărați s-au rugat în timpul slujbei și au trecut prin sfântul altar. "Este pentru prima dată când vin la această mănăstire și am rămas impresionată de frumusețea locurilor de aici și de faptul că a venit foarte multă lume. Acesta este un semn că mai este credință pe pământ. Mergem des pe la sfintele mănăstiri pentru a ne ruga. Așa am făcut și azi la această frumoasă sărbătoare la care am participat cu mult drag", a declarat Maria Popescu din localitatea Pârjol, județul Bacău. "Am venit la biserică și am ascultat slujba prilejuită de sfințirea noii biserici a Mănăstirii Pângărați. Ne dorim sănătate și pace de la Dumnezeu. Ne bucurăm că vremea e frumoasă, acest lucru fiind o mare binecuvântare. Chiar dacă ar fi plouat, tot aș fi venit la această slujbă", a afirmat Gheorghe Radu din localitatea Straja, județul Neamț. "Am trecut prin sfântul altar și m-am rugat lui Dumnezeu pentru sănătate, spor și ajutor în familie. Am o pace sufletească acum după ce am trecut prin sfântul altar și m-am închinat la sfânta masă", a mărturisit Ana Mocanu din Iași.
Frumusețea Mănăstirii Pângărați de altădată
Mănăstirea Pângărați este una dintre vetrele de spiritualitate și cultură creștin-ortodoxă din județul Neamț. Biserica veche a acestei obști monahale a fost ridicată în timpul păstoririi sihastrului Amfilohie. În sec. al XVI-lea la Mănăstirea Pângărați s-a dezvoltat o școală de iconari. Din 1923 este redeschisă ca schit al Mănăstirii Secu, iar din 1939 ia din nou statut de mănăstire, până în 27 aprilie 1960. Mănăstirea a fost reînființată în luna mai a anului 1991, iar din anul 1996 este numit stareț părintele Teofil Lefter. Cu darul lui Dumnezeu, obștea povățuită de arhimandritul Teofil Lefter, se străduiește să readucă în vechea vatră de la Pângărați frumusețea de odinioară a acestui așezământ, împodobind această mănăstire cu o nouă biserică mare. Prin lucrările la noul sfânt lăcaș, se pot vedea plăcut îmbinate cele trei secole: sec. al XVI-lea, sec. al XIX-lea și sec. al XXI-lea. Pictura a fost realizată de pictorii Vasile și Violeta Carp. Biserica are o lungime de 33 de metri și o înălțime de 33 de metri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 27145, Ultimul acces: 2020-09-29 04:11:39

»  Hramul Mănăstirii Pângărați din județul Neamț (2010-09-07)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Pângărați din județul Neamț

[2010-09-07]

Românii ortodocși i-au sărbătorit astăzi, 7 septembrie, pe Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați. Sfântul Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț, a intrat în obștea Mănăstirii Bistrița, după care s-a retras în singurătate, pe malul stâng al pârâului Pângărați, timp de 29 de ani. A trecut la cele veșnice în toamna anului 1476.
De asemenea, Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut în anul 1487 în părțile de nord ale Moldovei. Viața monahală a început-o la o vârstă fragedă la Mănăstirea Moldovița, de unde a venit la Pângărați, în anul 1508. Aici a fost ales stareț, calitate în care a condus obștea Mănăstirii timp de 56 de ani.
Astăzi, aproape două sute de credincioși au participat la slujbele oficiate la mănăstirea nemțeană, acolo unde au trăit cei doi sfinți: „Hramul Mănăstirii a debutat aseară cu slujba Privegherii. Astăzi dimineață am continuat cu Slujba Ceasurilor, căreia i-a urmat oficierea Sfintei Liturghii. Au participat atât preoți de mir, cât și preoți călugări. Acești sfinți pentru râvna și dragostea lor către Dumnezeu reprezintă pentru noi un exemplu vrednic de urmat”, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele stareț Teofil Lefter.
Părintele stareț Teofil Lefter a mai declarat faptul că, duminică, va avea loc un alt eveniment de mare importanță pentru Mănăstirea Pângărați, respectiv sfințirea noii Biserici a așezământului monahal.
Canonizarea sfinților de la Pângărați a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5 - 7 martie 2008. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 5 iunie, același an, la Mănăstirea Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 27009, Ultimul acces: 2020-09-29 04:11:39


Nr. vizualizări:27522
Data ultimei vizualizări:2020-09-29 04:11:39
Data actualizare:2016-07-26 11:41:07
Data încărcării:2006-03-23 04:20:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:233
Fotografi:Costel Novac D-veni: 78, Alexandru Losonczy: 73, Mihaela Achiroaie: 71, Bogdan Apostoaia: 5, Gabriel Avramovici: 4, NeamtOnLine: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2006-11-19
Aparat: Sony Rricsson K750
Contor: 150

Biserica veche
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 20

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-23
Contor: 35

Biserica veche
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-22
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 34

Biserica veche
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 20

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 18

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-11-25
Aparat: Sony Ericsson K800i
Contor: 76

Biserica nouă
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 13

Biserica nouă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-22
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 26

Biserica Nouă - vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-05-13
Aparat: SONY DSC-H300
Contor: 14

Biserica nouă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 21

Biserica Nouă - vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 14

Biserica nouă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-22
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 31

Biserica Nouă - vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-05-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 15

Biserica nouă
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11
Setul de Fotografii 12
Setul de Fotografii 13
Setul de Fotografii 14
Setul de Fotografii 15