Bucuresti :: Biserica Lucaci - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Lucaci
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Logofat Udriste nr. 6, sector 3
Cod poștal:030656
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.bisericasfstelian.ro/
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Georgescu Ilie
Hram:Sf. Stelian, Sf. Nicolae, Sf. Imparati Constantin si Elena, Sf. Arh. Mihai și Gavril
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Ridicata initial din lemn, in sec. XVIII de Lucache, a fost recladita in 1736, apoi in 1842 dupa cutremur si in 1853 dupa marele incendiu al Bucurestilor din anul 1847.
Biserica cu ziduri inalte si groase este construita pe un plan triconc, deasupra naosului se ridica o turla octagonala, iar deasupra pronaosului se inalta turnul clopotnita, cu o forma baroca. Fatadele sunt in stil neoclasic, in centrul fatadei de vest sunt pictate icoanele sfintilor purtatori ai hramurilor bisericii, pictura realizata de Olga Greceanu. Primul lacas din lemn a fost ridicat la cumpana dintre veacurile XVI-XVII, la marginea de atunci a Bucurestiului, de Lucaci, probabil un boier. Mahalaua ce s-a infiripat in jurul lacasului a luat numele de Lucaci, caci asa era obiceiul timpului, cartierele luau denumirea bisericii care purta grija duhovniceasca a credinciosilor care locuiau in zona respectiva. Cele mai vechi pomelnice pastrate amintesc printre ctitori pe Matei Basarab (1632-1654) si Radu Leon Voda (1649-1669) . Vitregiile timpului distrug acest prim lacas si in anul 1736 se ridica din zid biserica “din mahalaua Lucaciului” prin stradania Mitropolitului Tarii Romanesti Stefan II (1732-1738) si a lui Serban arhiereul, Neofit arhiereul si altii. Inca se mai pastreaza pisania veche, pe fatada de nord a bisericii.
Cutremurele din 1802 si 1838, revolutia de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu si intrarea trupelor turcesti produc distrugeri bisericii.
In forma actuala, biserica Sf. Nicolae Lucaci va fi rezidita de parohul de atunci, Iosif Ioan Calarasan, cu ajutorul a doi negustori macedoneni, Anghel Hagi Pandele si Constantin Athanasiu, in 1842, dupa cum este scris in pisania cea noua.
In primavara anului 1842, biserica este sfintita de mitropolitul Nifon al Tarii Romanesti, in timpul domniei lui Ghica Voievod. Noii ctitori adauga la hramul vechi si pe Sfintii Imparati Constantin si Elena si pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Dar “focul cel mare” ce a mistuit centrul Bucurestiului in ziua de Pasti, 23 martie 1847, distruge partial biserica. Focul a izbucnit din neatentia unui copil, care a aprins fanul dintr-un hambar al hanului de la Sf. Gheorghe Nou.
In perioada 1847-1853, biserica va fi refacuta prin osardia aceluiasi preot, Ioan Calarasanu, a ctitorilor, desi au pierdut din avere in urma incendiului, a mesterului Dumitru Dulgherul, cel ce a condus lucrarile, si a altor locuitori ai mahalalei.
Preotul Ioan Calarasanul a inzestrat lacasul cu case cumparate de el sau donate de credinciosi, cu obiecte de cult si cu numeroase carti religioase. In biserica se pastreaza manuscrisul unei Talcuiri a Apocalipsei de Andrei al Capadociei, dupa un manuscris brancovenesc de la Manastirea Cernica.
O contributie insemnata la refacerea bisericii dupa incendiu a avut Anton Pann, cantaret onorific la strana dreapta a bisericii. La moartea sa, in noiembrie 1854, a fost ingropat in curtea bisericii, in dreptul ferestrei proscomidiei. Ecaterina Pann, sotia sa, a daruit bisericii casele in care a locuit sotul sau si curtea in care se afla tipografia, din strada numita acum Anton Pann.
Breasla “tutungiilor si cafegiilor” si a cofetarilor preiau lacasul ca biserica de breasla. Ziua de hram a acestora va fi “Izvorul Tamaduirii”. Icoana breslei se afla si astazi in biserica.
La inceputul secolului nostru, biserica devine loc de rugaciune si pentru meseriasii pielari si cizmari. Pavel Negreanu, angrosist de pielarie, va darui bisericii icoana argintata a Sfantului Spiridon, patronul pantofarilor. In fiecare an, de ziua sfantului, se face slujba de pomenire a donatorilor.
Dupa cutremurul din 1977 biserica a fost consolidata si repictata de Dumitru Banica si elevii sai, prin contributia a numerosi credinciosi.
Biserica a fost inzestrata cu cateva vitralii, strane si icoana de hram, Sf. Spiridon, in urma demolarii bisericii Spirea Veche din Calea 13 septembrie.
In biserica se pastreaza o parte a moastelor Sf. Stelian, aduse in tara in urma demersurilor Mitropolitului Stefan al II lea, si ale Sfintilor Haralambie, Elefterie si Onufrie.
Fiind singura biserica inchinata ocrotitorului copiilor, Sf. Stelian, a inceput sa fie cunoscuta ca biserica Sf. Stelian-Lucaci. In cinstea cuviosului, care a adus numeroase tamaduiri si indreptari in familiile celor ce s-au rugat la el cu credinta, se savarsesc slujbe in fiecare miercuri si la praznuirea numelui sau, 26 noiembrie.
Incepand cu anul 1990 s-a infiintat editura parohiala “Credinta Noastra”, care a editat prima revista religioasa de dupa revolutia din 1989 si a tiparit carti in colectia “Crestinul ortodox” si alte lucrari de teologie.
Din noiembrie 1970, la conducerea parohiei se afla preotul Ilie Georgescu.
O ultima precizare: În scriptele Serviciului de Cadastru al Primariei Municipiului Bucuresti, Strada Lucaci a început sa fie numita „Strada Preot Vasile Lucaciu”. Nimic mai fals. „Mahalaua Lucaciului” figura – dupa cum am amintit mai sus, cu doua veacuri mai înainte de aparitia acelui semnatar al „Memorandumului” din Ardeal, preotul Vasile Lucaciu de la sfârsitul veacului al XIX-lea.
O „mahala” bucuresteana de acum trei veacuri este bine sa-si mentina numele consacrat de acte si documente fara schimbari datorate nu odata nestiintei sau superficialitatii unor edili de ocazie.
Alte informații:Pictura interioara a fost executata in 1853, iconostasul de pictorii Matei si Vasile, iar cea exterioara, ulterior, de Olga Greceanu.
In biserica se afla racla cu moastele Sf. Stelian.
In zidul exterior este ingropat celebrul cantaret bisericesc si poet Anton Pann, fost enorias al acestei biserici.
Cod Monument:B-II-m-B-19073
Știri despre biserică:

»  Sfântul Stelian Paflagonul a fost pomenit la singura biserică din Capitală care îl are ca ocrotitor (2018-11-26)

 Închide 

Sfântul Stelian Paflagonul a fost pomenit la singura biserică din Capitală care îl are ca ocrotitor

[2018-11-26]
de Iulian Dumitrașcu

Biserica Sfântul Stelian – Lucaci din Capitală și-a sărbătorit luni protectorul spiritual.
Lăcașul de cult este singurul din București care este ocrotit de Sfântul Stelian Paflagonul.
Credincioșii au venit din toate colțurile orașului și chiar din alte localități pentru a se închina moaștelor sfântului, aflate de aproape trei sute de ani la această biserică.
Potrivit Părintelui paroh Florin Șerbănescu, „Sfântul Stelian este numit și Paflagonul pentru că provenea din zona Asiei Mici”.
Părintele Florin Șerbănescu a explicat pentru Radio Trinitas și de ce Sfântul a primit supranumele de ocrotitorul copiilor.
„După cum se știe, în vremea lui în Țara Paflagoniei a fost o molimă care a ucis foarte mulți copii până când mamele au descoperit remediul tămăduitor. Au mers la Sfântul Stelian care era retras într-o peșteră și l-au rugat să poarte rugăciunile lor la Dumnezeu și așa s-a potolit molima și au scăpat copiii de suferință”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și credincioșii, trecuți la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1487, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Moaștele Sf. Stelian de la Biserica Lucaci din București aduse spre închinare în orașul Mizil (2016-12-07)

 Închide 

Moaștele Sf. Stelian de la Biserica Lucaci din București aduse spre închinare în orașul Mizil

[2016-12-07]
de Sorin Ionițe

Sf. Stelian
Moaștele Sfântului Stelian de la Biserica Lucaci din București au fost purtate în procesiune și așezate spre închinare astăzi, 7 decembrie 2016, în biserica Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Mizil. Acest lucru a fost prilejuit de sărbătoarea Sfintei Filofteia, ocrotitoarea orașului, și a fost posibil cu implicarea Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși din Mizil, care împlinește 22 de ani de existență.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Moaștele Sfântului Stelian au fost cinstite de un număr mare de credincioși, printre care cei mai mulți tineri, care au primit în dar iconițe și broșuri cu viețile Sfinților Stelian și Filofteia.
***
Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul prahovean Mizil a fost înălțată în anul 1865. În patrimoniul ei se păstrează o Cruce de mână din lemn sculptat și argint filigranat, cu 24 de pietre roșii. Vestigiul datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și autorul pare a fi un anonim de școală rusă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2720, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Sf. Cuv. Stelian Paflagonul sărbătorit la Biserica Lucaci. Lăcașul de cult păstrează un fragment din moaștele sale și este singurul din Capitală care îl are ca protector (2016-11-26)

 Închide 

Sf. Cuv. Stelian Paflagonul sărbătorit la Biserica Lucaci. Lăcașul de cult păstrează un fragment din moaștele sale și este singurul din Capitală care îl are ca protector

[2016-11-26]
de Iulian Dumitrascu

sf-cuv-stelian-paflagonul-sarbatorit-la-biserica-lucaci
Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, a fost sărbătorit sâmbătă, 26 noiembrie 2016, de creștinii ortodocși.
La Biserica Lucaci din Capitală, unde se păstrează un fragment din moaștele sale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, condus de Pr. Cons. Dumitru Ștefănescu de la Sectorul Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În cadrul sfintei slujbe, Pr. Cons. Dumitru Ștefănescu a rostit un cuvânt credincioșilor prezenți în care a evidențiat viața aleasă pe care a trăit-o Sfântul Stelian.
Știm că s-a născut pe teritoriul Asiei Mici, în Turcia de astăzi, în regiunea numită Paflagonia. De asemenea, cunoaștem despre Sfântul Stelian că a cunoscut durerea de când era foarte mic. A cunoscut durerea aceea de a trăi ca un copil singur la părinți, pentru că părinții i-au pierdut pe frații și surorile lui de când erau foarte mici. De asemenea, știm că a cunoscut ce înseamnă durerea unui copil care își vede părinții trecând la cele veșnice foarte devreme, devenind orfan. Lucrurile acestea l-au făcut să fie foarte sensibil pentru toți cei care sunt în durere, să fie foarte simțitor și grabnic ajutător cum este acum pentru cel care are nevoie de ajutorul său, a spus Pr. Dumitru Ștefănescu, după cum informează Radio TRINITAS.
În continuare, a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru ctitori. La final, Părintele Consilier Patriarhal Florin Șerbănescu, Parohul bisericii bucureștene, a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă.
Sărbătoarea a început încă din ajun, când a avut loc o procesiune cu racla în care sunt așezate sfintele moaște ale sfântului ocrotitor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2714, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Sărbătoarea Sfântului Stelian la Biserica „Lucaci” din București (2016-11-24)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Stelian la Biserica „Lucaci” din București

[2016-11-24]
de Andrei Pau

hramul-bisericii-bucurestene-sfantul-stelian
În fiecare an, la data de 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Stelian. Cu această ocazie, Biserica Lucaci din Capitală, unde se află un fragment din moaștele Cuviosului, își va sărbători hramul, ne-a precizat părintele Florin Șerbănescu, parohul bisericii.
Sărbătoarea va debuta vineri, 25 noiembrie 2016, cu procesiunea moaștele Sfântului Stelian. În continuare, va fi oficiată slujba Vecerniei. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți.
***
Sfântul Stelian a trăit în urmă cu 1.300 de ani în provincia Paflagonia din Asia Mica, teritoriul Turciei de astăzi.
După moartea părinților și a fraților săi, se retrage într-o mânăstire din această provincie. Viața sa de rugăciune l-a învrednicit de darul facerii de minuni, pe care l-a folosit mai ales în vindecarea copiilor chinuiți de diferite boli.
Biserica Sfântul Stelian – Lucaci a fost construită în 1736 și îl mai are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2832, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Sfântul lăcaș al ocrotitorului de prunci (2013-11-26)

 Închide 

Sfântul lăcaș al ocrotitorului de prunci

[2013-11-26]
Ocrotitor al copiilor, Sfântul Stelian este iubit de cei pe care îi ocrotește. Astăzi, când întreaga Ortodoxie îl pomenește, Biserica „Sfântul Stelian“ - Lucaci din Capitală își serbează hramul. La racla cu sfintele sale moaște de aici, copiii se închină și îi vorbesc în cuvinte numai de el înțelese.
Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copilașii bolnavi. Încă din timpul vieții a iubit copiii, rugându-se pentru ei și vindecându-i. Se știe că în timpul vieții sale (sec. 7-8), în țara Paflagoniei din Asia Mică, au murit mulți copii din cauza unei epidemii. Rugat de două mame disperate care aveau copiii bolnavi să-i vindece, Sfântul Stelian, care trăia retras într-o chilie, s-a rugat foarte mult și molima a încetat. „De la acea minune până la plecarea sa la Domnul au venit în permanență la chilia sa mame cu copii care se aflau în diferite suferințe. Rugăciunea lui este foarte puternică, având un efect foarte rapid. Așa că el a intrat încă din timpul vieții în conștiința credincioșilor și în tradiția locală, și apoi s-a extins în tot spațiul răsăritean ca ocrotitor al copiilor“, spune pr. Florin Șerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian“ - Lucaci.
Moaștele Sfântului Stelian au ajuns în Muntele Athos după ce Asia Mică a fost cucerită de turcii selgiucizi (sec. 11). De aici, în anul 1736, a fost adusă o părticică din sfintele sale moaște la noua biserică ridicată de către mitropolitul Ștefan al II-lea al Țării Românești. De atunci, moaștele Sfântului Stelian sunt odorul cel mai de preț al Bisericii Lucaci.
Sfântul Stelian primește rugăciunile
Lăcașul de închinare care adăpostește moaștele Sfântului Stelian se află în vecinătatea Colegiului Național „Matei Basarab“ din București. La sfintele sale moaște vin atât mame însărcinate, cu prunci în brațe, dar și cupluri care își doresc copii, familii care îi mulțumesc ori îi cer să aibă grijă de copiii lor trecuți de vârsta prunciei și credincioși care vor să-și spună necazurile și suferințele convinși că sfântul îi ajută. „Credincioșii vin în număr din ce în ce mai mare la racla Sfântului Stelian. Pentru ei, noi facem întotdeauna miercuri seara Acatistul Sfântului Stelian și Taina Sfântului Maslu, iar vineri seara acatistul. Duminica, după ce terminăm de miruit toți credincioșii, nimeni nu pleacă din biserică decât după ce am citit rugăciunea către Sfântul Stelian din acatistul său“, spune pr. Florin Șerbănescu.
Pentru credința lor, Sfântul Stelian le primește rugăciunile și îi ajută. Părintele paroh povestește despre familii care au dobândit copii, cărora le-au dăruit numele sfântului, și despre copii și adulți care s-au tămăduit de boli. „O doamnă care a avut un accident vascular, cu o spitalizare îndelungată, în urma rugăciunilor ei și ale familiei a început să își revină. După ce a ieșit din spital a venit stăruitor la biserică și ne-a mărturisit că este sigură că s-a vindecat prin ajutorul Sfântului Stelian. Un membru al consiliului parohial a avut tot un accident vascular și tot cu ajutorul Sfântului Stelian a reușit să depășească boala. În momentul de față vine regulat la biserică. Sunt unii care nici nu ne spun, aflăm întâmplător de la alți credincioși cărora le-au mărturisit că s-au tămăduit, că au căpătat darul nașterii de prunci. Avem o familie care are un copilaș bolnav și prin participarea constantă la Sfânta Liturghie, pe lângă ajutorul medical, a făcut niște progrese deosebite. În momentul de față este deja o performanță pentru el faptul că poate să vină singur la Sfântul Altar să se împărtășească“.
Lăcașul din mahalaua Lucaci
Pelerinii la racla Sfântului Stelian vin din București, dar și din țară. Uneori vin și de peste graniță. „Sfântul Stelian este și ocrotitorul familiei, al comuniunii familiale, pentru că în timpul epidemiei aceleia sfântul s-a rugat pentru păstrarea mediului familial. La Sfânta Taină a Cununiei eu le spun tinerilor să ceară ajutorul sfântului în statornicia căsniciei, în a păstra acest duh al familiei creștine care este atât de agresat astăzi de tendințe seculariste și care relativizează viața de familie. Pe toți membrii familiei îi îndemnăm să poarte duhul rugăciunii, așa cum spune această rugăciune frumoasă de la acatist: «Să ocrotească familiile și pe copiii noștri». Dar niciodată nu trebuie să uităm că pe primul plan rămâne cinstirea lui Dumnezeu. Sfinții sunt bineplăcuții lui Dumnezeu și atunci noi ne rugăm sfinților ca prin intermediul lor să ajungă rugăciunile noastre la El“, explică pr. Florin Șerbănescu.
Spațiul unde se află Biserica „Sfântul Stelian“ - Lucaci a fost închinat lui Dumnezeu încă din a doua jumătate a secolului 17, când, probabil, Radu Leon Voievod sau cel puțin în timpul său, s-a ridicat aici o biserică de lemn. Numele „Lucaci“ se trage de la boierul Luca, nume preluat și de mahala, care probabil a fost printre ctitorii acestei biserici. Aici și-a zidit ctitoria mitropolitul Ștefan al II-lea al Țării Românești, dăruindu-i odorul de mare preț, moaștele Sfântului Stelian, în anul 1736. Biserica din piatră, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a dăinuit mai mult de un secol, fiind afectată de cutremurele din 1802 și 1838. După 1840, părintele Ioan Călărășanul, cu ajutorul a doi negustori macedoneni, Constantin Athanasiu și Anghel Hagi Pandele, a reușit ridicarea unei noi biserici. Sfințită de mitropolitul Nifon al Țării Românești în anul 1842, biserica a mai primit hramurile Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Dar peste doar cinci ani, biserica a căzut prad㠄focului cel mare“ din 23 martie 1847. Anton Pann, care locuia atunci în apropierea bisericii, scria c㠄turlele Bisericii Lucaci ardeau ca niște torțe“. Prin osârdia preotului Călărășanul, în trei ani, biserica se afla în starea în care s-a menținut până azi. La refacerea bisericii a contribuit și Anton Pann, care era nu numai enoriaș, ci și cântăreț onorific al bisericii. La moartea sa, în noiembrie 1854, a fost îngropat în dreptul ferestrei proscomidiarului bisericii. Astăzi, în vecinătatea bisericii se află și un monument ridicat ilustrului enoriaș. Biserica mai adăpostește și o icoană mare argintată, care îl reprezintă pe Sfântul Ierarh Spiridon - patronul pielarilor și al cizmarilor -, dăruită la începutul secolului trecut de Pavel Negreanu, angrosist de pielărie. Racla în care se află astăzi sfintele moaște a fost realizată în 1941, iar în vremea pr. Șerbănescu s-a realizat un capac cu o ferecătură din argint.
Pe lângă lucrările întreprinse de pr. Șerbănescu, cum ar fi înfrumusețarea bisericii, realizarea unor icoane cu Sfântul Stelian, printre care și una specială pentru procesiunea cu sfintele moaște care se ține în fiecare an în ziua de 25 noiembrie, biserica trebuie restaurată. „Astăzi sunt necesare restaurarea bisericii, refacerea acoperișului, a exteriorului, a pardoselei și refacerea construcțiilor din jurul bisericii. Am reușit să rezolvăm problema cu cadastrul, a regimului de proprietate, documentația pentru restaurare și ne pregătim să abordăm lucrările efective“, ne-a împărtășit din planurile de viitor pr. Florin Șerbănescu. (Reportaj semnat de George Aniculoaie și publicat în “Ziarul Lumina” din data de 26 noiembrie 2013)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6457, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Hramul bisericii Sfântul Stelian - Lucaci (2013-11-23)

 Închide 

Hramul bisericii Sfântul Stelian - Lucaci

[2013-11-23]
Pe 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Stelian Paflagonul. Biserica Parohiei “Lucaci” din București, unde se află un fragment din moaștele Cuviosului, își va sărbători hramul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
„Calendarul nostru bisericesc îl înscrie spre pomenire pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul ale cărui moaște Biserica le adăpostește din secolul al XVIII-lea din vremea păstoririi mitropolitului Ștefan, ctitorul Bisericii anterioare celei actuale care a fost ridicată la 1842 și refăcută după marele incendiu din 1847 în 1852. Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Stelian au scăpat însă prin minune dumnezeiască de la acest pârjol și ele au fost permanent așezate spre închinarea credincioșilor în toată perioada următoare”, a explicat pentru TRINITAS TV Pr. Paroh Florin Șerbănescu.
Luni seară, la biserica Parohiei “Lucaci” va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Stelian.
Biserica “Sfântul Stelian” - Lucaci a fost construită în 1736 și îl mai are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6368, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Hramul bisericii „Sfântul Stelian” - Lucaci (2012-11-26)

 Închide 

Hramul bisericii „Sfântul Stelian” - Lucaci

[2012-11-26]
Creștinii ortodocși l-au sărbătorit luni, 26 noiembrie 2012, pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. Biserica Parohiei “Lucaci” din București, unde se află un fragment din moaștele Cuviosului, și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această sărbătoare a fost Părintele Ioan Iordache, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum ne informează TRINITAS TV.
Pr. Ioan Iordache, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a numit în cuvântul său de învățătură pe Sfântul Stelian Crinul pustiei, vestitorul bucuriei cerești evidențiind viața sa smerită, petrecută în rugăciune. De asemenea, părintele Ioan a arătat că Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, este cel care a prin faptul că a înființat oarecum prima grădiniță, întrucât mamele veneau și lăsau pruncii în grijea sa.
Racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Cuvios Stelian a fost așezată într-un baldachin special în fața bisericii spre închinarea credincioșilor. În ajunul hramului, a fost organizată o procesiune cu sfintele moaște.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat parastasul pentru ctitori. Numeroși credincioși din Capitală și din împrejurimi au venit și anul acesta, mulți dintre ei cu copii în brațe, pentru a se închina la moaștele Cuviosului Stelian.
Biserica “Sfântul Stelian” - Lucaci a fost construită în 1736 și îl mai are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7571, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04

»  Sfântul Stelian – Ocrotitorul Bisericii „Lucaci” din București (2010-11-24)

 Închide 

Sfântul Stelian – Ocrotitorul Bisericii „Lucaci” din București

[2010-11-24]
Credincioșii ortodocși îl vor pomeni vineri, 26 noiembrie, pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. Cu acest prilej, Biserica „Lucaci” din Capitală își va sărbători hramul, informează TRINITAS TV. Cuviosul Stelian Paflagonul este, alături de Sfântul Nicolae, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș. Sărbătoarea parohiei va începe încă de pe data de 25 noiembrie.
„Vom scoate racla cu sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Stelian spre închinarea credincioșilor înainte de ora 17:00, iar de la ora 17:00 va avea loc slujba îndătinată a Privegherii în cadrul căreia vom săvârși slujba Vecerniei, Acatistul Sfântului Cuvios Stelian și Litia. Vineri, chiar în ziua de prăznuire a sfântului vom avea bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal”, a spus Pr. Cons. Florin Șerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian”-Lucaci din București.
Cu ocazia hramului bisericii „Sfântul Stelian”- Lucaci mai mulți elevi de la câteva licee bucureștene vor organiza o expoziție de icoane și pictură cu tematică religioasă.
Moaștele Sfântului Stelian se află în biserica „Lucaci” din centrul Capitalei din 1736, fiind dăruite de comunității de aici de Mitropolitul Ștefan al Țării Românești, ctitorul sfântului lăcaș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8677, Ultimul acces: 2020-03-30 16:33:04


Nr. vizualizări:8846
Data ultimei vizualizări:2020-03-30 16:33:06
Data actualizare:2018-10-04 13:16:45
Data încărcării:2006-01-04 04:46:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:30
Fotografi:Brudi Fürbacher: 18, Constantin Banciu: 9, internet: 2, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 131

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2020-02-27
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 6

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 54

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2020-02-27
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 0

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-11-28
Contor: 107

Fațada
Foto: Basilica.ro

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 32

Printre copaci
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 30

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 29

Turnul clopotniță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 28

Absidiolă
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 27

Absida altarului
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 25

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 24

Coloane pridvor
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 20

Fereastră
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2020-02-27
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 0

Fereastră
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 22

Cruce
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-04-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 38

Inscripție
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2