Piatra-Neamt :: Sinagoga Catedrala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Sinagoga Catedrală
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Iudaism
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Petru Rareș nr. 7
Cod poștal:610121
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.jewishfed.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Sinagoga Catedrală din Piatra Neamț, construită din lemn în 1766 a fost reparată de mai multe ori până în 1928. Sinagoga de lemn - monument istoric - vădește o arhitectură inspirată din tradiția arhitectonică locală, precum și o înrudire cu întreaga arhitectură a sinagogilor din lemn din Polonia și Boemia. Structura constructivă a sinagogii este alcătuită din două secțiuni diferite. Partea situată sub nivelul solului este o construcție de zidărie, iar cea de deasupra este alcătuită din grinzi groase de lemn. Sinagoga are o formă pătrată în plan. Intrarea în sinagoga veche se face printr-o altă clădire de dată recentă. Sinagoga este situată la peste 2 m sub nivelul străzii, explicațiile fiind: fie conformarea la vechiul obicei indicat de psalmi "din adâncuri strigat-am către Tine, Doamne" sau opreliștea uzitată în acea vreme ca sinagoga să nu fie mai înaltă decât casele parter învecinate. Partea de deasupra este foarte joasă, acoperișul e relativ înalt, cu învelitoare de tablă; în interior însă sinagoga are o înălțime normală - 5 m - fapt pentru care a fost denumită Sinagoga Catedrală.
Alte informații:In municipiul Piatra Neamt, pe strada Petru Rares, la numarul 7, numerosi turisti vin in pelerinaj la Sinagoga "Baal Shemtov". Rabini americani si israelieni poposesc mai intii la Sinaia, dupa care parcurg aproximativ 250 kilometri, pentru a se ruga in aceasta sinagoga-catedrala.
Cod Monument:NT-II-m-B-10563
Nr. vizualizări:5949
Data ultimei vizualizări:2023-03-22 01:37:06
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:12:05
Data încărcării pe sit:2006-04-10 08:36:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-06-09
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 254

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie