Iasi :: Fosta Sinagoga Schor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Sinagogă Schor
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Iudaism
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Sfântul Constantin nr. 5
Cod poștal:700031
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.jewishfed.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Detalii:Clădirea în care se află Sinagoga Schor a fost construită în anul 1890, alte surse acreditând anul 1895 ca an al construcției. În anul 1939, Sinagoga Schor era una dintre cele 112 case de rugăciune evreiești din Iași, slujind inițial drept cămin pentru copiii orfani de origine evreiască.
În perioada regimului comunist (1948-1989) , marea majoritatea a sinagogilor din Iași au fost dărâmate pentru a se construi blocuri pe terenurile respective. În clădirea Sinagogii Schor a fost instalat un centru de îngrijire pentru bătrâni, care a fost transformat pe rând în: azil, cămin de bătrâni, centru de îngrijire și asistență socială pentru persoanele cu dizabilități. Clădirea a fost modernizată în 2003 de familia Sturdza. În anul 2004, statutul instituției a fost modificat în cel de Cămin de bătrâni. În anul 2006, în cămin erau găzduiți 150 de bătrâni.
În acel an, o aripă a Căminului «Sf. Constantin și Elena» a fost retrocedată Fundației Caritatea (înființată de Federația Comunităților Evreiești din România împreună cu Organizația Mondială Evreiască pentru restituirea bunurilor - The World Jewish Restitution Organization cu scopul de conservare, administrare și valorificare a patrimoniului cultural și spiritual al evreilor din România) , bătrânii găzduiți acolo fiind mutați.
La 23 februarie 2005, reprezentanții comunității evreiești din Iași au constatat dispariția a patru suluri sfinte din Sinagoga "Schor", aflată în incinta căminului de bătrâni din str. Sf. Constantin.
În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se menționa că Sinagoga Schor din Iași nu mai era în funcțiune.
În iulie 2009, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal în care se prevedea demolarea căminului de bătrâni „Sf. Împărați Constantin și Elena“, fiind avizată construirea unui imobil cu parcare subterană, spații comerciale și spații rezidențiale. Noul imobil urmează să facă parte din Proiectul Palas. Se prevedea faptul că va fi demolat Căminul de bătrâni din Podu Roș numai după ce firma care a solicitat avizul va construi un altul.
Nr. vizualizări:6662
Data ultimei vizualizări:2023-12-03 13:29:32
Data ultimei actualizări:2006-04-10 11:14:17
Data încărcării pe sit:2006-04-10 11:14:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-03-05
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 169

Vedere
Foto: Cezar suceveanu