Suceava :: Manastirea Sf. Ioan cel Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou
Suceava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Suceava
Județ:Suceava
Adresa:strada Ioan Voda-Viteazul, Nr. 2
Cod poștal:720034
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaSV.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ioan cel Nou
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Între deosebitele locașuri sfinte de o valoare inestimabilă care pot fi văzute în orașul Suceava, se numără și mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Construită de urmașii lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea și Ștefăniță, fiul său, biserica a primit hramul Sfântului Gheorghe deoarece la acea vreme vechea biserică Mirăuți cu același hram suferise grave avarii care au determinat părăsirea ei pentru o anumită perioadă.
Lucrările la biserică au fost începute în anul 1514 și s-au încheiat în anul 1522, iar clopotnița de la intrare a fost ridicată pri strădania voievodului Petru Șchiopul în anul 1589. Paraclisul vechi situat în partea stângă, după intrarea în incintă, este ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca care a zidit-o între 1626-1629.
Meșterii care s-au ostenit la construirea bisericii sunt necunoscuți până în ziua de azi. Pisania bisericii cuprinde următoarele:" Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a voit binecuvântatul și de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, să zidească biserica Mitropoliei Sucevei, unde este hramul Sfântului Mare Mucenic și purtător de biruință Gheorghe și a început a zidi în anul 7030 (1514) și nu a izbutit să o săvârșească, iar fiul său io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus și a săvârșit-o în anul 7030 (1522) a lunii noiembrie 6 și a domniei sale al 6 - lea curgător și s-a sfințit de mâna Prea Sfințitului Mitropolit Chir Teoctist. "
Biserica Mitropoliei din Suceava a fost pictată în interior chiar în timpul lui Ștefăniță Vodă (cel care a terminat biserica) în timp ce exteriorul ei a fost zugrăvit sub Petru Rareș (1534) . Din fresca exterioară se mai păstrează astăzi, în partea de sud, Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola Fiului risipitor, Arborele lui Iesei și chipul unor filozofi din antichitate ca: Platon, Aristotel și alții.
Până în a doua jumătate a secolului al XVII - lea, această mănăstire a fost reședința mitropoliților Moldovei, iar după ce domnitorul Antonie Ruset a stabilit reședința la Iași aici au rămas numai câțiva călugări pentru a sluji la racla Sfântului Ioan cel Nou. Mănăstirea a fost împrejmuită, în vechime de ziduri, care cu timpul au fost îndepărtate. Împrejmuirile de piatră care se văd astăzi datează din secolul nostru. Lucrări de restaurare s-au efectuat mai cu seamă la acoperișul bisericii la începutul secolului sub conducerea arhitectului austriac Karl Romstorfer, iar între anii 1967-1968 la corpul de chilii.
De o deosebită importanță pentru întreaga zonă, și nu numai, o reprezintă moaștele Sfântului Ioan cel Nou, așezate în naosul bisericii și care sunt o adevărată binecuvântare pentru locuitorii întregului ținut sucevean. Prilej de multe minuni și fapte binecuvântate moaștele sfântului reprezintă pentru mulți singurul mijloc de dobândire a cererilor duhovnicești precum și de alinare a durerilor pricinuite de necazurile din această lume. Moaștele au fost aduse în Moldova la începutul secolului al XV - lea de către Alexandru cel Bun și depuse inițial în biserica Mirăuți (pe atunci biserica mitropoliei) ; în secolul al XVI - lea din motive necunoscute cu exactitate biserica Mirăuți a suferit grave avarii, lucru care a determinat construirea unei noi biserici cu același hram (Sfântul Gheorghe) și mutarea aici a sfintelor oseminte. În 1686 regele polon Ioan Sobieski a răpit aceste moaște și-a le-a luat cu el în Polonia fapt ce a stârnit multă amărăciune. Din mila lui Dumnezeu și prin voința Sfântului, moaștele au readuse în țară peste aproape o 100 de ani, în 1783 începând o nouă perioadă pentru acest sfânt locaș.
Din anul 1990 odată cu reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților mănăstirea a devenit din nou reședință arhiepiscopală cunoscând o dezvoltare deosebită. S-a construit acum un nou paraclis ce se află în curs de pictare, iar anul acesta s-a început o vastă lucrare de restaurare a picturii interioare.
Alte informații:În anul 1514 Bogdan al III-lea ctitorește biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, care va fi terminată în 1522, sub domnia fiului său, Ștefăniță. Este o construcție monumentală, cu importante picturi murale. Aici se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
Cod Monument:SV-II-a-A-05469
Nr. vizualizări:22579
Data ultimei vizualizări:2023-06-01 20:59:31
Data ultimei actualizări:2018-11-21 12:56:09
Data încărcării pe sit:2006-01-20 08:49:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-16
Contor: 145

Vedere din lateral
Foto: Constantin Florea