Muereasca de Sus :: Manastirea Frasinei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Frăsinei
Muereasca de Sus
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Muereasca de Sus
Comună:Muereasca
Județ:Vâlcea
Cod poștal:247411
Persoană de contact :Stareț Arhim. Neonil Ștefan
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.frasinei.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – biserica veche, Adormirea Maicii Domnului - bisrica nouă
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Pisania: “†Intru marirea Sf. Treim Unuia Du (mne) zeu si intru cinstea, Adormirii Maicii Domnului s-au zidit din temelie aceasta Sf. Biserica cu clopotnita si cilii imprejur de smeri (tul) Epis (cop) al Rm-Noului Severin. D. D. Calinicu Cernicanu spre a fi locuita de parinti monahi cu viata de obste; alaturandu-se de dansul si Scitu Slatioarele tot din acest district prin actu Pra Sfintiei Sale din anul 1860 legalizat de Prea Sf. Sa Parin. Mitro : D. D. Nifon Cernicanul sub: No. 2 acelasi anu Mar. 9. spre a se ingriji amandoua de singur staretu Frasineiului. Pentru o mai buna sustinere a lor din venitul propietatii lor ce au nesupuse la un alt stabiliment. Publicu s-au sfintit la 1863 ; Mai 12”.
Situata in comuna Muereasca, la 25 km de Rm. Valcea, Manastirea Frasinei are de fapt doua biserici.

Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, care a construit-o intre anii 1860-1863, an in care o si sfinteste. Pictura, facuta in ulei de pictorul ardelean Misu Pop, in stilul lui Tattarascu, a fost spalata in anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Aceasta biserica este monument istoric.
Biserica schitului vechi, cu hramul ”Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, frati hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret. In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acresta inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l in pronaos, il zugraveste si reface incaperile chiliilor. Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.
Paraclisul cu hramul ”Sfintii Trei Ierarhi”, cladirile de locuit dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911) , fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Ramnicului-Noului Severin, care completeaza si aripa de miazazi si rasarit a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese necompletata de Sfantul Calinic in anul 1888.
Alte informații:Are posibilitati de cazare.
Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei (numai in biserica de sus, in cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului. Pentru a dovedi cele spuse iata ce spune textul gravat pe piatra de legamant:
«Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeusi a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine.
Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian. 1867»
Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar in timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasaca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp tamaduita.
Este singura manastire din tara care nu a fost secularizata, pastrandu-si tot terenul agricol pana in zilele noastre.
Cod Monument:VL-II-a-B-09633
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Frăsinei (Video)
FRASINEI.RO: Sfânta Mănăstire Frăsinei (Articol)
CHIAZNA.RO: Frăsinei - o mănăstire aparte (Articol)
CARTIORTODOXE.RO: Parintele Ghelasie de la Frasinei, iconarul iubirii dumnezeiesti (Articol)
ORTODOXMEDIA.COM: Sfânta Mănăstire Frăsinei - film (Articol)
FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Frăsinei | Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit despre „lucrurile mici care dau măsura dragostei și jertfelniciei față de aproapele” (2018-02-12)

 Închide 

Mănăstirea Frăsinei | Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit despre „lucrurile mici care dau măsura dragostei și jertfelniciei față de aproapele”

[2018-02-12]
de Sorin Ionițe

„Măsura dragostei și jertfelniciei față de aproapele nostru este dată de lucrurile mici: grija față de săraci, de cei flămânzi și însetați, de cei bolnavi și de cei aflați în situațiile cele mai dificile ale vieții lor”, a subliniat IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în predica rostită duminică la Mănăstirea Frăsinei.
„Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ne arată cât de importante sunt faptele noastre. Omul va fi judecat la această a doua venire, după faptele și după credința sa”, a adăugat chiriarhul. „Suntem datori să-l cinstim pe Domnul nostru nu doar cu vorba, ci căutând să sprijinim pe cei aflați în neputință pentru că, iată, Sfântul Evanghelist Matei ne încredințează că Mântuitorul Se identifică cu toți cei de lângă noi”.
Părintele Arhiepiscop a atras atenția asupra faptului c㠄faptele bune pot fi săvârșite numai în timpul vieții pământești pentru ca sufletul nostru să trăiască veșnic lângă Dumnezeu și nu veșnic în osândă”.
„Să folosim timpul vieții pentru a ne curăți de păcate ca unii care săvârșesc faptele cele bineplăcute lui Dumnezeu”, a îndemnat la final Înaltpreasfinția Sa. „Prin harul lui Dumnezeu suntem chemați să devenim părtași Împărăției celei gătite nouă de la facerea lumii”.
Potrivit site-ului oficial al Eparhiei, în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Varsanufie a hirotonit în ierodiacon pe unul dintre viețuitorii Mănăstirii Frăsinei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9670, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  Râmnicu Vâlcea | A șasea ediție a seminarului dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei (2017-05-28)

 Închide 

Râmnicu Vâlcea | A șasea ediție a seminarului dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei

[2017-05-28]
de Sorin Ionițe

La Centrul eparhial din Râmnicu Vâlcea a avut loc sâmbătă, 27 mai 2017, Seminarul Icoana – Rugul aprins al isihasmului carpatin, dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei.
Evenimentul, ajuns la a șasea ediție, s-a desfășurat în Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Scopul manifestării este de a reuni în dezbatere, ucenici ai părintelui Ghelasie, oameni care l-au cunoscut, preoți și credincioși interesați de viața și învățăturile marelui duhovnic de la Frăsinei.
Între participanți s-au aflat Florin Caragiu, directorul Editurii Platytera, Arhim. Hristofor Bucur, Protos. Varsanufie Gherghel, Ierom. Valerian Pâslaru, Prof. Gheorghe Mustață, Maria Ploae, Manuela Hărăbor, Pr. Costin Butnar.
Pr. Ștefan Zară a transmis cuvântul IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, intitulat Avva Ghelasie de la Frăsinei – o icoană contemporană a isihasmului românesc, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările seminarului și a evidențiat lucrarea duhovnicească a Părintelui Ghelasie.
Cuviosul Ghelasie de la Frăsinei prin viața sa deosebită a întărit toate coordonatele monahismului românesc, ucenicind pe lângă pustnici cu viață deosebită, contemporani nouă, precum Cuviosul Arsenie Praja, și născând la rândul lui foarte mulți ucenici, spre trăirea autentică în monahismul românesc, pe care cuviosul deseori îl numea carpatin, a transmis ierarhul.
Viața creștină autentică este reprezentată de lupta permanentă pentru dobândirea Împărăției cerești, prin transformarea duhovnicească a omului, spre creșterea lui de la chip la asemănarea cu Dumnezeu. Această transformare se realizează cu mult efort, dar mai cu seamă cu ajutorul Preabunului Dumnezeu prin mijlocirile sfinților, bineplăcuții Săi, a precizat IPS Varsanufie.
Cuvioșia sa a fugit de lume, însă a iubit cu putere de nedescris oamenii, purtându-i în rugăciunile sale și povățuindu-i cu timp și fără timp. Puțin dintre cei care locuiesc în afara mănăstirii știu că viața unui monah înseamnă jertfă necontenită, rugăciune fără sfârșit, nu numai pentru cei de lângă tine, ci pentru lumea întreagă. Monahul neavând avere, singura milostenie pe care poate să o facă este rugăciunea, a adăugat Chiriarhul Râmnicului.
În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului, Memoriile unui isihast. Filocalie carpatină (I), al Ierom. Ghelasie apărut la Editura Platytera, care conține și varianta audio în lectura actorilor Maria Ploae și Damian Oancea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13439, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  IPS Varsanufie a binecuvântat lucrările desfășurate la biserica mare a Mănăstirii Frăsinei (2016-11-18)

 Închide 

IPS Varsanufie a binecuvântat lucrările desfășurate la biserica mare a Mănăstirii Frăsinei

[2016-11-18]
de Andrei Pau

frasinei
Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a binecuvântat joi, 17 noiembrie 2016, lucrările de refacere a sistemului de încălzire și înnoire a pardoselii ce au fost efectuate în interiorul bisericii mari a Mănăstirii Frăsinei, notează site-ul oficial la Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat că purtarea de grijă față de ctitoriile Sfântului Calinic reprezintă, alături de păstrarea rânduielilor și învățăturilor sale, nu doar o formă de conservare a patrimoniului spiritual, ci o formă de cinstire a sa și o continuare a lucrării sale duhovnicești.
La Mănăstirea Frăsinei viața isihastă a continuat fără întrerupere de la Sfântul Calinic, iar sfântul a așezat aici rânduielile Starețului Sfânt Gheorghe de la Cernica și Căldărușani și ale Sfântului Paisie de la Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15835, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  Seminarul dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei, la Râmnic (2016-05-24)

 Închide 

Seminarul dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei, la Râmnic

[2016-05-24]
de Gheorghe Anghel

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează cea de-a V-a ediție a Seminarului dedicat personalității și operei Părintelui Ghelasie de la Frăsinei. Evenimentul se va desfășura vineri, 27 mai 2016, de la ora 13.oo, în sala Iosif Episcopul din cadrul Centrului Cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Seminarul cu tema Lumină din Lumin㠖 ethosul iconic în isihasmul carpatin își propune să reunească, în dezbatere, ucenici ai părintelui Ghelasie, oameni care l-au cunoscut și i-au ascultat îndemnurile duhovnicești, preoți și credincioși interesați de viața și învățăturile marelui duhovnic de la Frăsinei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18338, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  Părintele Neonil Ștefan, starețul Mănăstirii Frasinei, a trecut la cele veșnice (2016-03-15)

 Închide 

Părintele Neonil Ștefan, starețul Mănăstirii Frasinei, a trecut la cele veșnice

[2016-03-15]
Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Mănăstirii Frasinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, duminică, 13 martie 2016, la vârsta de 94 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 16 martie 2016, de la ora 11:00, la Mănăstirea Frăsinei.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a transmis un mesaj de condoleanțe pe care îl redăm în continuare:
Model de statornicie și viață cuvioasă
Părintele Neonil Ștefan s-a născut la 21 octombrie 1922, în satul Valea Babei, din comuna Runcu, județul Vâlcea. Părinții săi, Dumitru și Maria, l-au crescut din mic în dreapta credință.
După ce a absolvit școala primară în satul natal (1929-1936) și stagiul militar la Alba Iulia (1943-1946), a rămas în sânul familiei până la 15 aprilie 1948, când a fost primit ca frate în obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei din județul Vâlcea, unde, la 15 august 1949, a fost tuns în călugărie, primind chipul îngeresc.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iosif Gafton al Râmnicului, s-a format duhovnicește la Seminarul Teologic Monahal de la Sfânta Mănăstire Neamț (1950-1953), apoi la Sfânta Mănăstire Curtea de Argeș (1953-1955), unde a deprins meșteșugul olăritului, și, în cele din urmă, la Institutul Teologic din București (1955-1959).
Părintele Neonil Ștefan a fost hirotonit ierodiacon la 13 noiembrie 1949 și ieromonah la 21 noiembrie 1952. Cu harul lui Dumnezeu, la 1 octombrie 1959, la vârsta de 37 de ani, dintre care 11 ani de călugărie, a fost ales stareț al Sfintei Sfintei Mănăstiri Frăsinei, pe care a îndrumat-o duhovnicește vreme de alți 57 de ani.
Om de rugăciune și de aspră nevoință călugărească, păstrător al sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe, dar și iscusit administrator, părintele arhimandrit Neonil Ștefan a rânduit cu smerenie, cu multă răbdare și cu fermitate nevoile mănăstirii, vreme de peste o jumătate de secol.
Prin osteneala părintelui stareț Neonil Ștefan, ansamblul monahal de la Frăsinei și rânduiala slujbelor dintru început au rămas neschimbate, duhul athonit putând fi simțit și astăzi în mănăstirea Sfântului Calinic. Rânduiala statornicită aici de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire și de a se face slujbă de la miezul nopții și până spre dimineață, ca la Sfântul Munte Athos, a fost păstrată cu multă strictețe de părintele Neonil, vrednic urmaș al stareților din vechime.
A trecut la cele veșnice duminică seara, după slujba Vecerniei Iertării, în chilia sa, în stare de trezvie și rugăciune, pregătit pentru a trece hotarul cel de taină, spre întâlnirea cu Domnul Hristos. La dorința sa, va fi înmormântat în cimitirul sfintei mănăstiri, în mormântul din vreme rânduit lângă ceilalți stareți și părinți care au sfințit locul.
Îl rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, Calea, Adevărul și Viața, să așeze sufletul său în ceata cuvioșilor și în lumina Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire, din neam în neam!
Cu părintești binecuvântări pentru toți cei îndurerați de plecarea părintelui,
† Varsanufie,
Arhiepiscopul Râmnicului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18919, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  Sărbătoare la Mănăstirea Frăsinei (2013-08-13)

 Închide 

Sărbătoare la Mănăstirea Frăsinei

[2013-08-13]
Biserica Mare a Mânăstirii Frăsinei își va sărbători hramul în ziua sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”, la 15 august 2013.
Situată în comuna Muereasca, la 25 km de Rm. Vâlcea, Mânăstirea Frăsinei are de fapt două biserici.
Biserica Mânăstirii Frăsinei, zisă și Biserica Mare, având hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu întreg ansamblul de clădiri, în formă de cetate, este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863, an în care o și sfințește. Pictura, făcută în ulei de pictorul ardelean Mișu Pop, în stilul lui Tattarăscu, a fost spălată în anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Această biserică este monument istoric.
Biserica schitului vechi, cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de călugării bulgari Ilarion și Ștefan, în anul 1710 și reconstruită din zid în anii 1762-1763 de Cârstea Iovipali și Damian Iovipali, frații hagii din Râmnic, împreună cu Nicoliță Iovipali, fiul lui Cârstea, având binecuvântarea episcopului de Râmnic, Filaret, potrivit arhiram.ro.
În jurul acestui schit au existat chilii care însă nu s-au păstrat. Din anul 1787, din timpul războiului ruso-turc, schitul este pustiit și rămâne părăsit până în anul 1848, când este refăcut de călugărul cernican Acache, cu învoirea lui Gheorghe Iovipali, urmașul primilor ctitori. Acesta închide pridvorul bisericii cu cărămidă, transformându-l în pronaos, îl zugrăvește și reface încăperile chiliilor. Biserica veche păstrează pictura din anul 1763, executată de Teodor Zugravul, cât și pe cea din tinda din anul 1848.
Paraclisul cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi”, clădirile de locuit dinspre miazăzi și răsărit, au fost făcute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, care completează și aripa de miazăzi și răsărit a cetății monastice, pe partea de zid, care rămăsese necompletată de Sfântul Calinic în anul 1888.
Viața monahală de aici se aseamănă cu cea de la Muntele Athos: în mânăstire nu au voie să intre femei (numai în biserica de sus, în cea de jos au voie și femeile) și nu se gătește cu carne. În acest sens, Sfântul Calinic a așezat în anul 1867 o piatră de legământ la circa 2 kilometri de mânăstire, unde este astăzi o biserică și dependințe pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât și blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului. Pentru a dovedi cele spuse iată ce spune textul gravat pe piatra de legământ:
«Acest sfânt lacaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum : sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smerenie noastre și să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian.1867 »
Legământul Sfântului Calinic se respectă cu strictețe. Chiar în timpul păstoririi sale, cei care l-au călcat au fost pedepsiți aspru. Este cunoscut episodul tinerei păstorițe din satul Muereasca, care din greșeală a trecut hotarul și s-a îmbolnăvit de epilepsie, fiind nevoită să ceară ajutorul Sfântului Calinic, pentru a fi iertată și în același timp tămăduită.
Este singura mânăstire din țară care nu a fost secularizată, păstrandu-și tot terenul agricol până în zilele noastre.
Pisania: “†Intru mărirea Sf. Treimi Unuia Du(mne)zeu și întru cinstea, Adormirii Maicii Domnului s-au zidit din temelie această Sf. Biserică cu clopotnița și cilii împrejur de smeri(tul) Epis(cop) al Rm-Noului Severin. D.D. Calinicu Cernicanu spre a fi locuită de părinți monahi cu viața de obște ; alăturându-se de dânsul și Scitu Slătioarele tot din acest district prin actu Pra Sfinției Sale din anul 1860 legalizat de Prea Sf. Sa Părin. Mitro : D.D. Nifon Cernicanul sub : No. 2 același anu Mar. 9. spre a se îngriji amândouă de singur starețu Frăsineiului. Pentru o mai bună susținere a lor din venitul propietății lor ce au nesupuse la un alt stabiliment. Publicu s-au sfînt la 1863 ; Mai 12”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 28604, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24

»  Slujire arhierească la ctitoria Sf. Calinic de la Frăsinei (2013-04-10)

 Închide 

Slujire arhierească la ctitoria Sf. Calinic de la Frăsinei

[2013-04-10]
În ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, la 11 aprilie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va săvârși slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, ctitorie a Sfântului Ierarh.
Situată în comuna Muereasca, la 25 km de Rm. Vâlcea, Mânăstirea Frăsinei are de fapt două biserici.
Biserica Mânăstirii Frăsinei, zisă și Biserica Mare, având hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu întreg ansamblul de clădiri, în formă de cetate, este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863, an în care o și sfințește. Pictura, făcută în ulei de pictorul ardelean Mișu Pop, în stilul lui Tattarăscu, a fost spălată în anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Această biserică este monument istoric.
Biserica schitului vechi, cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de călugării bulgari Ilarion și Ștefan, în anul 1710 și reconstruită din zid în anii 1762-1763 de Cârstea Iovipali și Damian Iovipali, frații hagii din Râmnic, împreună cu Nicoliță Iovipali, fiul lui Cârstea, având binecuvântarea episcopului de Râmnic, Filaret.
În jurul acestui schit au existat chilii care însă nu s-au păstrat. Din anul 1787, din timpul războiului ruso-turc, schitul este pustiit și rămâne părăsit până în anul 1848, când este refăcut de călugărul cernican Acache, cu învoirea lui Gheorghe Iovipali, urmașul primilor ctitori. Acesta închide pridvorul bisericii cu cărămidă, transformându-l în pronaos, îl zugrăvește și reface încăperile chiliilor. Biserica veche păstrează pictura din anul 1763, executată de Teodor Zugravul, cât și pe cea din tinda din anul 1848.
Paraclisul cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi”, clădirile de locuit dinspre miazăzi și răsărit, au fost făcute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, care completează și aripa de miazăzi și răsărit a cetății monastice, pe partea de zid, care rămăsese necompletată de Sfântul Calinic în anul 1888.
Viața monahală de aici se aseamănă cu cea de la Muntele Athos: în mânăstire nu au voie să intre femei (numai în biserica de sus, în cea de jos au voie și femeile) și nu se gătește cu carne. În acest sens, Sfântul Calinic a așezat în anul 1867 o piatră de legământ la circa 2 kilometri de mânăstire, unde este astăzi o biserică și dependințe pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât și blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului. Pentru a dovedi cele spuse iată ce spune textul gravat pe piatra de legământ:
«Acest sfânt lacaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum : sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smerenie noastre și să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian.1867 »
Legământul Sfântului Calinic se respectă cu strictețe. Chiar în timpul păstoririi sale, cei care l-au călcat au fost pedepsiți aspru. Este cunoscut episodul tinerei păstorițe din satul Muereasca, care din greșeală a trecut hotarul și s-a îmbolnăvit de epilepsie, fiind nevoită să ceară ajutorul Sfântului Calinic, pentru a fi iertată și în același timp tămăduită, după cum aflăm depe site.ul arhiram.ro.
Este singura mânăstire din țară care nu a fost secularizată, păstrandu-și tot terenul agricol până în zilele noastre.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 29054, Ultimul acces: 2020-09-20 16:57:24


Nr. vizualizări:31114
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 16:57:24
Data actualizare:2016-04-02 19:22:04
Data încărcării:2006-03-22 23:20:47
Nr. Mesaje:1
Rugăciune:
(2017-10-31)
Liliana si Nicolae sanatate iertare de pacate casatorie binecuvantata
Rozalia inapoierea banilor furati
@gmail.com
Nr. Fotografii:17
Fotografi:Gabriel Avramovici: 8, Pr. Cristian Vasile Niță: 6, internet: 3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2008-06-12
Contor: 91

Adormirea Maicii Domnului-ulei
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță