Pausa :: Manastirea Turnu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Turnu
Păușa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Păușa
Comună:Călimănești
Județ:Vâlcea
Adresa:strada Neagoe Basarab nr. 155
Cod poștal:245604
Persoană de contact :Stareț Ierom. Ioanichie Trifa
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-turnu
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-calimanesti.ro, www.cjValcea.ro, vl.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.
Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911) , insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul ”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.
Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul ”Schimbarea la Fata”. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua nivele, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.
Intre anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj si intregul ansamblu a fost renovat. Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Vietuitorii de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.
In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman ”Arutela”, stanca de piatra numita ”Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.
Alte informații:Accesul la manastire se face din soseaua Ramnicu Valcea - Sibiu. Imediat dupa manastirea Cozia se trece la dreapta peste podul mare peste Olt, apoi pe malul Oltului pe un drum deosebit de pitoresc. La 600 m față de stația CFR Turnu.
Cod Monument:VL-II-a-A-09862
Nr. vizualizări:10443
Data ultimei vizualizări:2024-07-15 03:57:23
Data ultimei actualizări:2006-03-23 04:27:40
Data încărcării pe sit:2006-03-23 04:27:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-18
Contor: 157

Biserica veche - Vedere din față
Foto: Wilhelm Scherz