Pipirig :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Pipirig
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pipirig
Comună:Pipirig
Județ:Neamț
Adresa:strada Principală
Cod poștal:617325
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:pipirig.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulTarguNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.Pipirig.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Sandu Vasile
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Zidirea ei a inceput in anul 1923 si s-a terminat in anul 1950, cand a fost sfintita de catre Patriarhul Iustinian al Romaniei impreuna cu un sobor de arhierei (Mitropolitul Sebastian al Moldovei, Antim al Buzaului, Episcopul Pavel Sarpe (director pe atunci al seminarului teologic de la m-rea Neamt) si preoti.
Biserica a fost pictata ulterior in stil neobizantin de catre un grup de parinti monahi pictori in frunte cu arhimandritul Sofian Boghiu, condusi de maestrul Dimitrie Nicolaidi din Bucuresti. Biserica a fost construita in forma de cruce iar ctitorul principal este Patriarhul Nicodim al Romaniei, fiu al acestui sat.
Știri despre biserică:

»  Statuie dedicată Patriarhului Nicodim, inaugurată în satul natal (2019-07-29)

 Închide 

Statuie dedicată Patriarhului Nicodim, inaugurată în satul natal

[2019-07-29]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit duminică un monument dedicat Patriarhului Nicodim Munteanu în localitatea Pipirig, locul de naștere al celui de-al doilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.
Monumentul a fost realizat la inițiativa preotului paroh din Pipirig, Sandu Vasile, cu sprijinul credincioșilor și al consiliului local.
„Când vorbim de Patriarhul Nicodim”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, „vorbim de patriarhul care a păstorit în una din cele mai grele perioade – perioada războiului –, că ce e mai greu?! […] Numai Dumnezeu știe ce se întâmpla în inima lui când afla că în fiecare zi unul sau mai multe sute sau poate chiar mii de oameni mureau pe front (…)”.
„Numai inima unui părinte știe ce trepidații și ce plânset cuprinde inima lui în momentul în care fiul moare undeva mai aproape sau mai departe”.
Mitropolitul Teofan l-a numit pe Patriarhul Nicodim „omul rugăciunii și al cărții”, dar și „om al Bisericii și al Țării”.
„De aceea Îl rugăm pe Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a afirmat ierarhul.
În semn de apreciere pentru efortul depus, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a acordat „Crucea Patriarhal㔠părintelui paroh Sandu Vasile și distincții de vrednicie enoriașilor implicați.
Patriarhul Nicodim Munteanu
Patriahul Nicodim Munteanu s-a născut la 6 decembrie 1865, în Pipirig, județul Neamț, într-o familie de țărani credincioși, primind numele de botez Nicolae.
A studiat la Seminarul „Veniamin Costachi” din Iași, la Academia duhovnicească din Kiev, iar la întoarcerea în țară a fost numit director al Seminarului Teologic din Galați și apoi vicar la Episcopia Dunării de Jos.
În 1909 primește hirotonia întru Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei, cu titlul de Băcăuanul, iar trei ani mai târziu, la 18 februarie 1912, este ales Episcop de Huși.
După unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), Nicodim Munteanu a fost numit locțiitor de Arhiepiscop al Chișinăului și Hotinului (1918-1919), respectiv locțiitor de Mitropolit al Basarabiei (1936-1937).
În anul 1934, Colegiul Național Bisericesc l-a ales în fruntea Mitropoliei Moldovei pe Nicodim Munteanu.
A păstorit la Iași timp de patru ani, reușind ridicarea Palatului Mitropolitan de la Mănăstirea ­Neamț, a clădirii Seminarului Teologic, reutilarea tipografiei de la Mănăstirea Neamț și tipărirea multor lucrări teologice.
După trecerea la cele veșnice a Patriarhului Miron Cristea, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe Nicodim Munteanu ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a păstorit în timpuri grele, în timpuri de criză economică și război, iar adesea se afla sub presiunea factorilor politici din țară și din străinătate.
Doar înțelepciunea și tactul Patriarhului Nicodim au ajutat Biserica Ortodoxă Română să depășească acele momente dificile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 781, Ultimul acces: 2020-09-20 13:17:26

»  Catedrala munților din Pipirig, resfințită de 2 ierarhi (2014-09-01)

 Închide 

Catedrala munților din Pipirig, resfințită de 2 ierarhi

[2014-09-01]
2 ierarhi, zeci de preoți și în jur de 3.000 de credincioși au participat sâmbătă, 30 august 2014, la resfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitatea Pipirig, Protopopiatul Târgu Neamț, locaș de cult intrat în istorie cu numele de „Catedrala munților“, după afirmația celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiu al satului și principal ctitor. Slujba de Târnosire a monumentalei biserici de piatră, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, care a avut loc pe un podium special amenajat în vecinătatea locașului de cult. La final, parohul din Pipirig, preotul Vasile Sandu, a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2875, Ultimul acces: 2020-09-20 13:17:26


Nr. vizualizări:3923
Data ultimei vizualizări:2020-09-20 13:17:26
Data actualizare:2016-05-24 13:29:41
Data încărcării:2006-03-17 05:34:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Mihaela Achiroaie: 2, FototecaOrtodoxiei.ZiarulLumina.ro: 1, Carmen Losonczy: 1, J-L Krassowsky: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-09-07
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 144

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2014-09-05
Contor: 70

Sfințire
Foto: Basilica.ro

Data: 2004-01-31
Aparat: CAMERA         CAMERA
Contor: 33

Vedere din față
Foto: J-L Krassowsky

Data: 2008-09-08
Contor: 137

Vedere din față
Foto: Carmen Losonczy

Data: 2011-06-20
Contor: 50

Fotografie veche
Foto: FototecaOrtodoxiei.ZiarulLumina.ro

Data: 2008-09-07
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 51

Flori
Foto: Mihaela Achiroaie