Bucuresti :: Biserica de Lemn din Bejan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn din Bejan
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:în curtea Muzeului Țăranului Român
Cod poștal:010000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul XIX.
Aceasta biserica din lemn provine din satul Bejan - judetul Hunedoara. Din anul 1947 nu se mai slujise in acest locas, satenii construind in apropiere o biserica din zid care i-a preluat functia. In anul 1992 a fost adusa si montata in curtea Muzeului Taranului Roman situat in soseaua Kiseleff. In lipsa fondurilor pentru intretinere, bisericuta veche din lemn, declarata monument istoric era amenintata cu prabusirea (se afla pe pozitia 1443 pe Lista Monumentelor Istorice) . Specialistii muzeului au cumparat aceasta biserica in anul 1991.
Alte informații:Constructia este in intregime din lemn. Acperisul este foarte inalt, de 5, 40 la coama. Lacasul este alcatuit din pronaos, naos si altar. Peste pronaos se inalta turnul - clopotnita cu foisor, pe plan patrat, cu sarpanta piramidala. Accesul la turn se face din pronaos, pe o scara de lemn. Peretii sun trealizati in tehnica numita "in cununi de barne", imbinate la colturi in "coada de randunica". Usa de intrare in biserica se afla in fatada sudica, pe aici se patrunde direct in pronaosPronaosuol si altarul sunt despartite de naos prin pereti din barne. Peretele dinspre pronaos are un gol central, de trecere, flancat de doua goluri laterale, cu balustrade; de aici asistau la slujba femeile si fetele, aceasta parte a bisericii fiind numita in Ardeal "tinda femeilor". Biserica este luminata prin ferestre mici: doua pe peretele de sud, una pe cel de nord, una pe peretele de vest al pronaosului si trei ferestre la altar.
Un ansamblu de picture din ulei acopera peretii si tavanul. Pictura este cea originala, fiind intr-o stare acceptabila, cu exceptia celei de pe bolta care a fost deteriorate din cauza acoperisului stricat temporar.

Lacasul este complet restaurant si poate fi vizitat ca exponat in aer liber, fara a functiona in mod curent pentru slujbe. In anul 1993, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, biserica a fost inaugurata si sfintita.
Inscriptie: "AM ADUS ACEASTA BISERICA DIN SATUL BEJAN HUNEDOARA IN NOEMBRIE 1992 PENTRU SPORIREA SPIRITUALA SI SUFLETEASCA A ACESTUI MUZEU, DREPT CARE HARMULUI SFANTULUI NICOLAE SA ADAUGAT CEL AL SFANTULUI MINA SF. PASTI - APRILIE 1993 +"
Nr. vizualizări:9800
Data ultimei vizualizări:2021-09-16 12:51:06
Data ultimei actualizări:2018-09-14 08:11:20
Data încărcării pe sit:2006-04-21 08:55:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-19
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 166

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher