Berca :: Schitul Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Arhangheli
Berca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Berca
Comună:Berca
Județ:Buzău
Adresa:nr. 130
Cod poștal:127035
Persoană de contact :Stareta monahia Casiana Paiu
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protoieriabuzau.weebly.com, www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaBerca.ro, www.cjBuzau.ro, bz.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Ctitorie a vel stolnicului Mihalcea Cândescu și a soției sale, Alexandrina, născută Cantacuzino, cu fiii lor Șerban, Mihalcea și Moise.
Biserica a funcționat ca lăcaș de cult pentru ansamblul fostei Mânăstiri Berca începând cu data de 6 iunie 1694, când a fost terminată și sfințită, până la secularizarea din 1864, când a devenit biserică de mir.
Cea mai veche știre documentară despre biserica Schitului “Sf. Arhangheli este aceea din actul de închinare a acestei mânăstiri, ca metoc, Episcopiei Buzăului, în anul 1741.
Fosta stăreție (alcătuită dintr-un parter înălțat, acum în ruină, ce surmontează o pivniță cu gârlici de acces) , un corp de chilii și un turn-clopotniță (situate la sud de biserică și aflate în stare avansată de ruină) , precum și o parte din zidul de incintă, din cărămidă și bolovani din piatră de râu (la est de biserică) , care se mai păstrează din fosta mânăstire de călugări – declarată monument istoric.
Alte informații:Biserica de plan trilobat, cu turlă pe naos și pridvor pe stâlpi din zidărie – închis cu ocazia restaurării din anii ‘80 ai secolului trecut, prezintă o arhitectură simplă, îmbogățită de opt ferestre decorate la exterior cu capete de îngeri sculptate în piatră, amintind de așezămintele de cult ridicate în perioada brâncovenească.
Cele opt ferestre au deschideri interioare în lunetă, cu golul terminat în partea de sus printr-un arc trilobat și cu ancadramente dreptunghiulare de piatră, măiestrit sculptate cu motive vegetale, vrejuri cu flori și muguri.

Un alt element de artă brâncovenească de mare valoare îl constituie ancadramentul din piatră de la intrarea în pronaos, prin bogăția și frumusețea sa sculpturală, de inspirație italiană, opera atribuită renumitului meșter pietrar Mira.
Pictura originală, în frescă, atribuită vestitului Pârvu Mutu – pictorul folosit exclusiv de ctitorii Cantacuzini, a fost înlocuită în anii 1832-1834 cu alta în ulei. Din aceasta, singura care se păstrează este pictura de pe catapeteasmă.
Alte tablouri votive, de inestimabilă valoare, atribuite, de asemenea, pictorului Pârvu Mutu, sunt cele ale Cantacuzinilor, ale ctitorilor bisericii – Mihalcea Cândescu și soția sa, Alexandrina, născută Cantacuzino, și, respectiv, al domnitorului Constantin Brâncoveanu – pictură cu aplicații de foiță de aur.
Restaurarea interiorului, începută în 2004, în urma căreia s-a realizat decaparea picturii, ajungându-se la pictura originală de la 1694, păstrată în proporție de 80%, stagnează momentan din lipsa fondurilor necesare continuării lucrărilor.

Obștea Schitului “Sf. Arhangheli”- Berca numără în prezent două călugărițe și două surori.
Acces: 25 km NV de Buzau pe DN 10, se trece raul Buzau inainte de loc. Satuc; ori pe DJ 203 K/L pana la Berea;
Cod Monument:BZ-II-a-A-02363
Nr. vizualizări:8212
Data ultimei vizualizări:2023-11-30 06:53:18
Data ultimei actualizări:2014-03-12 04:04:49
Data încărcării pe sit:2006-04-22 07:07:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-02-12
Aparat: FUJIFILM FinePix S5700 S700
Contor: 166

Vedere de ansamblu
Foto: CarpatBike