Berceni :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Berceni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Berceni
Comună:Berceni
Județ:București și Ilfov
Adresa:str.ada Înfrățirii nr. 3
Cod poștal:077020
Telefon :0763... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:trinita.home.ro/sfnicolae.berceni
Adrese utile:www.protoieriailfovsud.ro, www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaBerceni.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Manu Nicolae Cristian, Penea Gheorghe Cristian, Caloian Dan Ioan
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Nu se cunoaște data exactă a construcției și nu se știe cine au fost ctitorii acestei biserici.
În timpul lucrărilor de restaurare din anii 1924-1926 s-a găsit pe vechea catapeteasmă o inscripție cu anul 1675, inscripție care nu s-a păstrat.
De asemenea, în prima parte a pronaosului, pe latura de nord, se găsea un mormânt. Acesta a fost cercetat în 1925 de o comisie a Monumentelor Istorice. Inscripția de pe lespede era complet ștearsă, dar se păstrau insignele Soarele și Luna, care indicau mormântul unui monah.
După anuarul din 1909 al Casei Bisericii, „Bercenii” era parohie cu biserică de zid reparată în 1882, cu hramul Sfântul Nicolae.
Aceste două informații indică posibilitatea ca biserica să fi început ca schit, undeva la sfârșitul veacului al XVII-lea.
Între anii 1924 și 1926 au avut loc lucrări de restaurare, în urma cărora biserica a căpătat înfățișarea actuală.
Alte informații:Biserica are formă de corabie cu o singură turlă, așezată deasupra bolții din pronaos. Această boltă este închisă, în forma unei jumătăți de cilindru pe toată lățimea pronaosului și nu merge până la cupola turlei. Turla nu este cea originală, ci este o construcție nouă cu baza octogonală, așezată pe locul celei vechi, care era din lemn, dar cu baza pătrată și de dimensiuni mai mici.
Catapeteasma originală era din zid gros de 0, 60 m. Peste această catapeteasmă de zid s-a aplicat o catapeteasmă de lemn de stejar sculptat, în stil brâncovenesc.
Pictura actuală datează din anul 1947, așezată peste cea din 1926, de o calitate slabă. În anii 1999-2000 pictura a fost restaurată.
Clopotnița este separată de biserică și a fost construită în 1933. Până atunci, clopotul și toaca se găseau în turla bisericii.
În partea de răsărit a bisericii se află un monument ridicat în cinstea locuitorilor comunei Berceni, care au murit pentru apărarea țării.
Cod Monument:IF-II-a-B-15266
Știri despre biserică:

»  Șantierele Parohiei Brâncoveanu - Berceni (2015-07-20)

 Închide 

Șantierele Parohiei Brâncoveanu - Berceni

[2015-07-20]
Comunitatea Parohiei Constantin Brâncoveanu - Berceni din Capitală demonstrează că prin jertfă și chibzuință se poate construi o biserică și în timp de criză economică. Preoții slujitori, mânați și de avântul enoriașilor, au reușit să ridice biserica până la acoperiș, urmând ca în această vară să construiască turla mare și să acopere sfântul locaș. Totodată, ei zidesc și comunitatea din jurul șantierului, prin catehizare.
Biserica Parohiei Constantin Brâncoveanu din cartierul Berceni al Capitalei se ridică pe un petic de pământ, ascunsă printre copaci, case, magazine de cartier și diferite ateliere, pe strada Râul Mara, la doi pași de marele bulevard Constantin Brâncoveanu. Actuala biserică a „înghițit" efectiv vechea biserică închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, care au devenit și ocrotitorii noului locaș. Când au început lucrările de construcție, s-a luat hotărârea ca biserica nouă să se ridice în jurul locașului de închinare ce a deservit parohia încă din anul 1948. Atunci s-a înfiin­țat parohia, transformându-se în locaș de închinare magazia folosită pentru depozitarea armamentului de către soldații nemți. Mică, dar potrivită pentru puți­nele familii care formau atunci parohia, cu timpul, când Bucu­reștiul s-a mărit, depășindu-și cu mult limitele, fosta magazie transformată în Casa Domnului s-a dovedit neîncăpătoare.
Dacă sub regimul comunist ridicarea unei noi biserici nu a fost cu putință, enoriașii au trebuit să aștepte anul 2005 pentru a-și vedea mugurul rugăciunilor. De atunci le este împreună rugător și ocrotitor și Sfântul Ioan Rusul. Înălțată până la nivelul ferestrelor, construcția noii biserici a intrat în impas la trei ani de la demararea șantierului, dar a luat un avânt puternic odată cu numirea la această biserică, în anul 2010, a pr. paroh Gheorghe Radu și a pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor.
Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2686, Ultimul acces: 2020-09-25 15:31:27


Nr. vizualizări:4939
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 15:31:27
Data actualizare:2018-05-10 10:28:33
Data încărcării:2006-04-22 07:13:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Google Street View: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-05-10
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View