Arad :: Catedrala Catolica Sf. Anton - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Catolică Sf. Anton
Arad
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:strada Lucian Blaga nr. 2
Cod poștal:310023
Persoană de contact :Pr. Zoltán Máthé
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:gerhardus.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Róbert Blénesi, Artur Prenkiewicz, Sándor Balázs, János Varga
Hram:Sf. Anton de Padova
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Biserica minoritilor dedicata Sfantului Anton de Padova a fost construita conform planurilor lui Emil Tabakovits intre 1902 si 1903, dupa demolarea bisericii baroce a ordinului. Amenajarea interiorului lacasului s-a prelungit insa ani in sir, aceasta fiind sfintit doar in 1911.
Monumentul se situeaza la capatul dinspte Piata Libertatii a bulevardului principal, in imediata vecinatate a teatrului, la intersectia strazii principale cu str. Lucian Blaga. Fatada principala a bisericii, aceea dinspre bulevard, este flancata de fatada Palatului Minoritilor, cladire adapostind unitati comerciale, locuinte si birouri, care inglobeaza de fapt biserica. Fatada principala a bisericii constituie parte integranta a frontului palatului de plan dreptunghiular. Planul lacasului de cult cu nava si corul dreptunghiularse desfasoara in curtea interioara a palatului. Tot in curte a fost ridicata - conform unei inscriptii, in anul 1926 - si casa de cultura a ordinului minoritilor. Aceasta cladire de plan semicircular se evidenteaza prin fatada exigenta.
Fatada principala a bisericii este dominata de doua perechi de coloane impozante, cu capiteluri compozite, amplasate pe extremitatile fatadei din fata frontului. Un sir de trepte amenajate intre soclurile coloanelor duce spre portalul lacasului. Poarta dreptunghiulara a bisericii flancata la randul ei de cate o coloana cu capitelul compozit este amplasata in nisa de proportii, incheiata in arc semicircular din axul central. Deasupra coloanelor se desfasoara un brau bogat profilat, decorat cu denticuli, care constituie in acelasi timp braul median al intregii fatade, accentuat fiind in dreptul accesului principal.
Pe postamentul de deasupra portii a fost amplasata o compozitie sculpturala reprezentand o Piéta. Arcul semicircular al nisei portalului este decorat cu un sir de ove si o ghirlanda de lauri, deasupre acestuia fiind reprezentata stema ordinului minoritilor intr-un scut heraldic decorat cu volute, flancat de ingeri culcati. De o parte si de cealalta a nisei remarcam perechi de pilastri cu capitelul compozit, acoperiti partial de catre coloanele din fata frontului. Cornisa fatadei, accentuata puternic in dreptul perechilor de coloane, este decorata deasupra coloanelor cu scuturi heraldice cu volute, care includ capete de putti si monograma IHS. Deasupra portii bisericii, in friza, este inscriptianat citatul biblic "AZ ÉN HÁZAM IMÁDSÁG HÁZA. Lukács 19, 46" (Si va fi casa Mea casa de rugaciune, Luca, 19:46. ) Aticul urmeaza structura cornisei. In axul portii aceasta prezinta trei nise cu inchiderea semicirculara in care sunt amplasate statuile lui Christos (in nisa centrala) , respectiv statuile a doua sfinte (in nisele laterale) . Aticul este delimitat de doi stalpi pe care sunt asezate statuile cate unui inger flancat de putti. In spatele aticului si a cupolei nartexului se inalta un turn cilindric acoperit cu o cupola invelita cu arama. Fatada turnului este ritmata de catre perechi de coloane ionice, care flancheaza ferestre cu obloane incheiate in arc semicircular, surmontate de deschideri circulare. Exceptie constituie doar axul central, unde in locul ferestrei circulare a fost montat un orologiu. Fatadele laterale si cea posterioara a bisericii sunt sobre, acestea fiind ascunse oarecum in curtea interioara a Palatului Minoritilor. fatadele laterale ale navei sunt ritmate de cate cinci ferestre cu inchiderea semicirculara, sub nivelul acestora desfasurandu-se un brau profilat.
In axul al doilea dinspre piata principala a fost amenajata poarta laterala a bisericii. Tot inspre piata centrala, in dreptul nartexului, pe latura dinspre str. Lucian Blaga remarcam rezalitul casei scarilor ce urca pe tribuna vestica a bisericii. Fatada acesteia se evidentiaza prin ferestre mici, dreptunghiulare dispuse cate doua pe fiecare nivel. La capatul opus al navei se afla corul patrat, mai ingust decat nava, avadf fatada sobra asemenea navei. Zidurile laterale ale corului sunt strapunse de cate o fereastra cu inchiderea semicirculara. Braul profilat de sub nivelul deschiderilor inconjoara intreaga cladire. Atat nava cat si corul poarta cate un acoperis in doua ape. Sacristia de plan dreptunghiular este alipita laturii dinspre curte a corului.
Intrand pe poarta principala patrundem in nartexul bisericii acoperit cu o cupola. Zidurile acestui spatiu sunt compartimentate de perchei de pilastrii cu capitelul compozit, respectiv de deschideri evidentiate prin ancadramente impodobite cu stucaturi. Cupola prezinta o pictura decorativa, care imita stucatura elementelor arhitectinice. Nava este dezaxata cu 45 de grade fata de intrarea principala. Cele cinci travee ale navei poarta calote boeme delimitate de arce dublou, care se sprijina pe perechi de coloane si stalpi cu capitelul compozit, respectiv pe antablamentul accentuat, bogat profilat de deasupra acestora. Coloanele pereche sar mult in fata zidurilor laterale, conturand niste spatii asemanatoare unor capele laterale de-a lungul laturilor lungi ale cladirii. Suprafata coloanelor, stalpilor si a antablamentului este tratata cu o pictura galbuie imitand marmura.
In traveea dinspre intrare a fost amenajata tribuna sustinuta de doua coloane, caracterizata de un parapet decorat cu balustri.
Cupola pictata a corului este sustinuta de perechi de coloane si stalpi - asemanatoare celor din nava - amplasate in cele patru colturi ale spatiului patrat. Zidul dinspre curte al corului este strapuns de usa sacristiei cu ancadramentul cioplit din piatra, cu timpan. Atat nartexul, cat si nava si corul bisericii sunt pardosite cu mozaic.
Altarul principal al bisericii, amplasat in cor, evoca structura retablurilor renascentiste. Acesta este flancat de doi pilastri cu caneluri si capitelul compozit care sustine antablamentul. Deasupra frizei decorate cu stema ordinului minoritilor urmeaza cornisa evidentiata printr-un sir de console, structura altarului fiind incununata de un timpan care poarta in varf crucea.
Conform dedicatiei lacasului, pictura altarului il reprezinta pe Sf. Anton de Padova ingenunchiat in fata pruncului Isus, inconjurati de un grup formati din putti si un inger. Pictura iluzionista de o parte si de cealalta a retablului completeaza compozitia altarului: pilastrii asemanatori cu cei ai altarului sustin cate o vaza. Remarcam de asemenea un baldachin si draperii pictate. Altarul fusese realizat pentru biserica noua la inceputul secolului al XX-lea de catre Vastagh Győrgy senior.
In spatiile dintre stalpii navei sunt amplasate altare laterale. Doua dintre cele aflate pe latura dreapta au fost confectionate prin refolosirea unui altar realizat de Ferdinand Schissler, provenit din biserica demolata a minoritilor. Una dintre picturile in ulei reprezinta moartea Sfantului Iosif, iar pe cealalta figureaza Sf. Francisc primind stigmatele. Al treilea altar secundar de pe aceeasi latura este dedicata Sfintei Elizabeta. Primul altar de pe latura opusa a navei il reprezinta pe Stefan cel Sfant al Ungariei dedicandu-si tara si coroana Fecioarei. Pictura este o copie dupa tabloul realizat de Gyula Benczúr, aflat in Bazilica Sf. Stefan din Budapesta. Tot pe latura dinspre curte a navei a fost amplasat un retablu inchinat Sfintei Cruci, respectiv altul dedicat Inimii lui Isus. De o parte si de cealalta a arcului de triumf remarcam alte doua altare secundare, avand structura mai modesta decat cele mentionate anterior. Acestea sunt inchinate Sfintei Tereza respectiv Fecioarei. Structura altarelor laterale este de altfel foarte asemanatoare, acestea fiind retabluri decorate cu elemente de factura renascentista sau baroca, flancate de coloane, incununate cu edicule, care inglobeaza fie o nisa pentru sculpturi, fie o pictura incheiata in arc semicircular.
Pictura navei este opera lui Ferenc Lohr és Erik Bogdánffy Pauli. Boltile sunt decorate cu tondouri reprezentand scene din ciclul cristologic.
Ferestrele cu inchiderea semicirculara sunt impodobite cu vitralii reprezentand figuri de sfinti, printre altele sfintii casei arpadiene.
Cladirea eclectica, ce combina elemente stilistice neoclasice, baroce si renascentiste, constituie unul dintre monumentele cele mai reprezentative datand de la inceputul secolului al XX-lea din Arad.
Alte informații:Filiale: Șofronea
Cod Monument:AR-II-m-B-00557
Nr. vizualizări:12458
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 19:03:54
Data ultimei actualizări:2023-10-29 19:11:11
Data încărcării pe sit:2006-03-17 05:39:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-06-25
Contor: 311

Vedere de ansamblu
Foto: Heinz Vogel