Arad :: Catedrala Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Ioan Botezătorul
Arad
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:strada Mețianu nr. 16
Cod poștal:310086
Telefon :0756... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Traian Micoroi, Ioan Tulcan, Axente-Flavius Petcuț, Cristinel Ioja, Teodor Pavel, Eugen Crișan
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită prin colecta 1862 și 1865 din inițiativa și sub pastoria Episcopului Procopie Ivacicovici . Arhitectura in stil baroc , cu turnuri inalte si ornamentate, picturi in firidee de la intrare; interioare deosebit de bogate in picturi murale realizate de pictorul Ioan Zaicu , renovate in anii 1912 si 1939; sculpturi aurite (opera lui Iosif Basioc) ; biserica de lemn in parcul rezidential , stramutata din Muntii Zarandului.
Alte informații:In urma demolarii bisericii vechi din zona adiacenta Muresului, incepe edificarea unei biserici noi, cu hramul nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, la initiativa episcopului Procopie Ivascovici, in asa numita "gradina - Techelia". Lucrarile de constructie realizate intre 1862-65 au fost sprijinite in principal de familia Mocsoni si bancherul vienez Gheorge Sina. Proiectul a fost intocmit de arhitectul aradean Anton Czigler, originar din Jula, unele detalii ale fatadei (precum frontonul dintre turnuri) au fost realizate abia cu ocazia lucrarilor de restaurare din 1905-1906. In 1966 fatada principala a fost decorata cu trei mozaicuri. Clopotul datat 1764 a fost adus din biserica veche demolata. In cladirile anexate bisericii o vreme a functioant teologia ortodoxa, astazi gazduiesc unele dintre birourile episcopiei, respectiv spatii locative.
Cladirea din piata denumita dupa insasi catedrala, cuprinde naosul de plan dreptunghiular, urmat de un segment ingust aducand a transept din care, prin ziduri arcuite, se articuleaza altarul ce inchide constructia intr-o absida pe trei laturi ale octogonului. Absida altarului este delimitata de strada Romanului. Fatada principala spre piata poarta doua turnuri, este o compozitie regulata, simpla, cu elemente stilistice ale barocului tarziu si clasicism. Intre turnuri se desfasoara segmentul central al fatadei sub forma unui modest rezalit delimitat de pilastrii decorati cu ghirlande si capiteluri ionice. Colturile turnurilor, pe inaltimea parterului, sunt marcate cu acelasi tip de pilastrii, care pornesc toti de la nivelul soclului inalt. Fatada divizata astfel in trei pe verticala, fiecare dintre segmente este decorat cu cate un mozaic incadrat in ferestre oarbe cu inchidere semicirculara. Mozaicul segmentului central il reprezinta pe Hristos intronat, de o parte si alta cu figurile Maicii Domnului si a lui Sfantu Ioan Botezatorul. Poarta bisericii din axa centrala cu inchidere laterala este accentuata de un timpan in segment de cerc din tencuiala. Registrul inferior al fatadei se incheie cu un brau median prezentand muluri multiple, iar rezalitul central este incoronat de un timpan triunghiular. Deasupra acestuia, intre etajul turnurilor, se ridica frontonul de factura baroca, pornind cu volute inferioare si incheindu-se in segment de cerc, penetrat de un gol circular. De o parte si alta, turnurile zvelte au colturile marcate de pilastrii cu capiteluri corintice, iar pe fiecare latura sunt ferestre cu inchidere semicirculara, protezate de jaluzele. Deasupra pilastrilor, braul cornisei se arcuieste peste cadranul orologiului. Coifurile rosiatice elegante ale turnurilor se ridica deasupra unor parapete accentuate de cate o fereastra oarba cu inchidere semicirculara, iar pilastrii scunzi de la colturi poarta cate o urna poleita.
Fatadele laterale se continua cu segmentele proeminente ale transeptului, marcate de ferestre semicirculare. Transeptul este articulat de altar prin ziduri arcuite convexe, urmand traseul frant al absidei altarului pe trei laturi ale octogonului, fatadele fiind decorate conform celor descrise la fatadele laterale. Fatadele laterale ale bisericii sunt ritmati de pilastrii decorati cu ghirlande si capiteluri ionice, determinand trei segmente. Laturile absidei altarului au cate un gol cu inchidere semicirculara, iar la colturi sunt pilastrii cu capiteluri ionice, la partea superioara si aici se continua cornisa anterior prezentata. Pe ambele laturi ale cladirii, in fata zonei convexe este atasata cate o anexa scunda, de dimensiuni reduse, acoperita in pupitru, servind ca vestimentar.
In interior, vizitatorul este intampinat de o atmosfera semiobscura, caracteristica bisericilor ortodoxe. Deasupra zonei intrarii principale, in segmentul central se afla o galerie sustinuta de doi pilastrii si doi stalpi, farmand o arcatura cu trei travee semicirculare. Corespunzator acestora, spatiul de sub galerie este acoperit cu trei bolti a vela. Galeria este delimitata spre spatiul naosului de un parapet de balustrii, prezentand pe portiunea mediana o proeminenta sustinuta de console precum un balcon.
Naosul, impreuna cu transeptul formeaza patru travee, acoperita fiecare de bolta a vela, pe arce dublou sustinute de perechi de pilastrii finisati cu marmura artificiala. Capitelurile corintice ale pilastrilor sunt poleite, deasupra carora se intinde antablamentul zugravit in alb. In alveolele transeptului sunt amplasate stranele preotesti, deasupra carora sunt mici galerii sustinute de cate doi pilastrii cu capiteluri profilate legati cu un arc in segment de cerc.
La intersectia transeptului cu altarul se afla iconostasul cu riguroasele registre de icoane. Golurile iconostasului sunt flancate de coloane canelate cu capiteluri corintice poleite, icoanele sunt pictate in campuri cu inchidere semicirculara. Usile imparatesti sunt accentuate de un timpan triunghiular. Iconostasul a fost pictat de acelasi Nicola Alexici, a carei opera este si iconostasul actual al bisericii sarbesti din oras. Piesele de mobilier ale bisericii sunt conforme cu arhitectura si decoratiile albe si poleite ale iconastasului.
Suprafata peretilor din interiorul bisericii sunt tratate in marmura artificiala pana la un nivel, unde se intinde un brau decorat cu ornamente vegetale, deasupra caruia se desfasoara cicluri de icoane, reprezentand sfinti ortodocsi. Ferestrele bisericii au geamuri colorate moderne, fara reprezentari, asigurand lumuna interioara semiobscura, prielnica meditatiei si rugaciunii.
Cladirea bisericii este cuprinsa intre doua aripi de cladire cu planuri in forma de "U", ce se deschid spre curte pe ambele niveluri prin siruri de arcade in segment de cerc.
Catedrala este un frumos exemplu de neobaroc clasicizant, care se incadreaza mai degraba in arhitectura bisericeasca de rit occidental din secolul al XIX-lea, decat in arhitectura bisericilor ortodoxe contemporane atat de raspandite. In decursul transformarii structurii urbane a orasului, amplasamentul a devenit mai putin central, din acest motiv s-a mai construit o catedrala noua, la capatul arterei principale a Aradului.

Parohia Arad – Centru
Cod Monument:AR-II-m-B-00491
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Arădeni care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri au fost pomeniți în Catedrala Veche (2018-11-13)

 Închide 

Arădeni care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri au fost pomeniți în Catedrala Veche

[2018-11-13]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei s-a rugat duminică, în Catedrala Veche din municipiu, pentru odihna sufletelor arădenilor care au contribuit la realizarea Marii Uniri.
Slujba de pomenire a făcut parte din evenimentele organizate cu prilejul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, organizate de către Parohia Arad-Centru, la inițiativa părintelui paroh Traian Micoroi.
În perioada 9-11 noiembrie au avut loc mai multe manifestări culturale și religioase: lansare de carte, vizionarea unui film documentar, concert de muzică populară etc.
Programul manifestărilor dedeicate Centenarului Marii Uniri. Foto: Arhiepiscopia Aradului
La sfârșitul slujbei, parohul Catedralei Vechi a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântarea acordată pentru desfășurarea evenimentelor comemorative precum și pentru participarea la programul desfășurării acestora pe parcursul a trei zile.
La Sfânta Liturghie au participat numeroase oficialități locale și credincioși.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții Catedralei Vechi, precum și de Corul ,,Armonia”, condus de maestrul Ovidiu Boar.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1686, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Hramul Catedralei Vechi din Arad i-a reunit în rugăciune pe credincioși și Arhiepiscopul Timotei (2018-06-25)

 Închide 

Hramul Catedralei Vechi din Arad i-a reunit în rugăciune pe credincioși și Arhiepiscopul Timotei

[2018-06-25]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Timotei și credincioșii Catedralei Vechi din Arad s-au reunit duminică în rugăciune cu prilejul celebrării hramului lăcașului de cult: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
În timpul Sfintei Liturghii, diaconii Gheorghe Hodrea, Paul-Sebastian Orădan și Viorel Herlo au fost hirotesiți arhidiaconi, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.
La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi trecuți la Domnul, după care au fost sfințite crucile ce vor fi așezate pe cele patru pridvoare de la intrarea în lăcașul de cult.
În ajunul sărbătorii, a fost oficiată slujba Privegherii. Apoi, a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în patrimoniul catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1832, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Seară duhovnicească la Catedrala Veche din Arad: PS Emilian Crișanul a susținut o conferință despre mărturisitorii din temnițele comuniste (2017-11-24)

 Închide 

Seară duhovnicească la Catedrala Veche din Arad: PS Emilian Crișanul a susținut o conferință despre mărturisitorii din temnițele comuniste

[2017-11-24]
de Andrei Pau

Asociația Ortodoxă ,,Calea Mântuirii” a organizat joi la Parohia Arad-Centru cea de-a 22-a ediție a serilor duhovnicești. Invitatul evenimentului a fost Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul care a susținut o conferință dedicată Anului Comemorativ 2017, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
În cadrul comunicării intitulate ,,Caracteristicile mărturisirii credinței ortodoxe în anii comunismului și în lumea de azi”, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a prezentat mărturii ale mărturisitorilor din timpul regimului comunist, în special a monahilor și monahiilor de la mănăstiri din Moldova, pe care le-a ascultat personal.
Mare parte dintre aceste mărturii pot fi găsite în lucrarea Preasfinției Sale, intitulată: ,,Între Cruce și Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”.
La final, Preasfințitul Părinte Emilian a transmis binecuvântarea Chiriarhului locului, IPS Timotei, și a îndemnat pe cei prezenți la pregătire pentru marele praznic al Nașterii Mântuitorului Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2226, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  IPS Timotei a conferențiat la Arad. Ierarhul a vorbit despre importanța contribuției Patriarhului Justinian la păstrarea credinței ortodoxe în timpul comunismului (2017-09-30)

 Închide 

IPS Timotei a conferențiat la Arad. Ierarhul a vorbit despre importanța contribuției Patriarhului Justinian la păstrarea credinței ortodoxe în timpul comunismului

[2017-09-30]
de Andrei Pau

În seara zilei de 29 septembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a conferențiat în sala de festivități a Parohiei Arad-Centru. Titlul conferinței s-a intitulat Personalitatea providențială a Patriarhului Iustinian pentru mărturisirea și dăruirea Ortodoxiei românești în timpul regimului comunist (1948-1977). Evenimentul face parte din proiectul intitulat Serile duhovnicești de la Catedrala Veche.
Manifestarea culturală a fost precedată de slujba Vecerniei care a fost oficiată în biserica Catedralei Vechi din Arad. La serviciul religios a participat Arhiepiscopul Aradului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În deschiderea conferinței, părintele arhiepiscop a remarcat că expunerea pe care o va face reprezintă o datorie de suflet pentru memoria Patriarhului Iustinian. Pe parcursul acesteia, IPS Timotei a creionat personalitatea Patriarhului Iustinian începând cu sfârșitul vieții sale și readucând în memorie marile sale realizări în plan organizatoric și administrativ.
Pe lângă partea istorică, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a împărtășit auditoriului experiențe personale avute cu Patriarhul Iustinian, prezentându-l pe acesta din perspectiva unui martor atât al evenimentelor din timpul patriarhatului său, cât și din poziția de membru al Sfântului Sinod.
Înaltpreasfinția Sa, la momentul actual, este singurul ierarh dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a activat ca episcop sub cârmuirea Patriarhului Iustinian.
Mărturiile contemporanilor și ucenicilor Patriarhului Iustinian, precum Gala Galaction sau Valeriu Anania, au constituit puncte de referință în descrierea personalității vrednicului patriarh, pe care Înaltpreasfinția Sa le-a adus în fața auditoriului.
Aprecierea de care se bucura în rândurile studenților, contribuția acestuia la reorganizarea și menținerea învățământului teologic, toate aceste aspecte au fost prezentate de Înaltpreasfinția Sa, multe din experiențe fiind legate de anii studenției Înaltpreasfinției Sale la Institutul Teologic din București.
Conferința susținută de IPS Timotei este a douăzecea în seria Serile duhovnicești de la Catedrala Veche, inițiată și coordonată de Asociația ortodoxă Calea Mântuirii. Tematica acesteia se încadrează în Anul comemorativ 2017.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2271, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Catedrala Veche din Arad | IPS Timotei a slujit în a doua zi de Sfintele Paști (2017-04-18)

 Închide 

Catedrala Veche din Arad | IPS Timotei a slujit în a doua zi de Sfintele Paști

[2017-04-18]
de Iulian Dumitrascu

A doua zi de Paști preoții și credincioșii de la Parohia Arad-Centru au avut bucuria de-al avea în mijlocul lor pe IPS Timotei, după cum ne-a mărturisit Protos. Iustin Popovici.
Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi ai Catedralei Vechi, în prezența oficialităților locale și a unui mare număr de credincioși.
Ierarhul a rostit și un cuvânt în care a subliniat, printre altele, că textul biblic citit poartă gândul la vremea propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, când dădea mărturia despre botezul Său. Citirea Apostolului reamintește cele despre viața Mântuitorului până la Înălțarea la cer după Sfânta Evanghelie după Luca, cu precădere despre soborul Sfinților Apostoli întregit prin alegerea lui Matia în locul din care căzuse Iuda Iscarioteanul, iar aceasta tot spre mărturisirea minunatei Învieri.
În timpul Sfintei Liturghii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi.
La final, părintele paroh Traian Micoroi a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria prilejuită prin slujirea în cea de-a doua zi de Paști în Vechea Catedrală a Aradului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2427, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Duminica a doua din Postul Mare. IPS Timotei a slujit la Catedrala Veche din Arad (2017-03-13)

 Închide 

Duminica a doua din Postul Mare. IPS Timotei a slujit la Catedrala Veche din Arad

[2017-03-13]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei a slujit în Duminica a doua din Postul Mare la Catedrala Veche din Arad, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei. Arhiepiscopul Aradului a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a adresat celor prezenți o omilie despre harul lui Dumnezeu și sfintele icoane.
Omul, creat după chipul lui Dumnezeu, este o icoană și trebuie să-și întocmească viața în măsura de a fi vrednic de o astfel de reprezentare, le-a transmis Înaltpreasfinția Sa.
IPS Timotei a explicat că sfinții înșiși, ca icoane minunate ale Bisericii, îndeamnă pe credincioși la a se strădui spre dobândirea luminii lăuntrice pe care o oglindesc sfintele icoane.
Măreția icoanelor familiarizează cu frumusețile dumnezeiești arătând că, dincolo de înzestrarea artiștilor iconari sau pictori bisericești, aceasta se datorează harului luminii tainice care vine de la Soarele dreptății, ale Cărui raze strălucesc peste toată făptura, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Armonia al parohiei, dirijat de prof. Ovidiu Boar.
La final, pr. Flavius Petcuț, Protopopul Protoieriei Arad, a mulțumit Ierarhului pentru dragostea pe care o arată față de clericii și credincioșii acestei parohii, oferindu-i din partea Consiliului Parohial și a credincioșilor un frumos buchet de flori.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2822, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Prima zi de Crăciun sărbătorită de arădeni (2016-12-27)

 Închide 

Prima zi de Crăciun sărbătorită de arădeni

[2016-12-27]
de Gheorghe Anghel

IPS Timotei - Crăciunul la Arad
Sute de arădeni au venit la Catedrala Arhiepiscopală, în prima zi de Crăciun, să se roage pentru a primi binecuvântare și ajutor de la Dumnezeu. Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică, 25 decembrie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a vorbit despre înțelesul și simbolismul colindelor tradiționale care vestesc Nașterea Domnului.
La final, părintele Simion Mladin, eclesiarhul noii catedrale, a dat citire Pastoralei de Crăciun a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei, dirijat de diac. Laviniu Morariu.
În seara zilei de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Nașterea Domnului”, din cartierul Micalaca Veche II. După încheierea slujbei, corul acestei parohii a susținut un concert de colinde.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2933, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Bucuria Nașterii Domnului vestită de copiii de la Catedrala Veche din Arad (2016-12-22)

 Închide 

Bucuria Nașterii Domnului vestită de copiii de la Catedrala Veche din Arad

[2016-12-22]
de Andrei Pau

Grupa duminicală de copii de la Catedrala Veche din Arad au prezentat miercuri, 21 decembrie 2016, o scenetă de Crăciun. De asemenea, copii au cântat colinde tradiționale românești.
La evenimentul ce a avut loc la Catedrala Veche din Arad au fost prezenți bunici, părinți și preoți, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului. La final, Asociația Calea Mântuirii le-a dăruint copiilor pachete cu dulciuri și cărți.
Activitățile Grupei duminicale sunt susținute de Asociația Calea Mântuirii prezidată de părintele Ioan Tulcan, copiii fiind coordonați de Florina Băbău, Diana Negrea, Anca Prodan și Sorin Săplăcan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2826, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  IPS Timotei prezent la hramul istoric al vechii catedrale din Arad (2016-08-29)

 Închide 

IPS Timotei prezent la hramul istoric al vechii catedrale din Arad

[2016-08-29]
de Andrei Pau

DSC_0007
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent luni, 29 august 2016, la hramul istoric al vechii Catedrale Arhiepiscopale din Arad, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Aradului a evidențiat viața și activitatea Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, ierarhul a amintit și de începutul noului an bisericesc.
Credincioșii prezenți la catedrală au avut ocazia să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.
La final, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2909, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Hramul Catedralei istorice a Aradului (2016-06-24)

 Închide 

Hramul Catedralei istorice a Aradului

[2016-06-24]
de Gheorghe Anghel

Parohia Arad – Centru și-a serbat ocrotitorul astăzi 24 iunie 2016. Sărbătoarea hramului a început încă din seara zilei de 23 iunie prin oficierea Slujbei Privegherii. Apoi, după slujba de seară a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Sfintele moaște au fost aduse din Sfântul Munte Athos, prin strădania părintelui Traian-Ioan Micoroi, parohul Catedralei Vechi, și vor rămâne în vistieria bisericii.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodos-Bodrog, împreună cu un sobor de preoți.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul Teodor Pavel, care a evocat prin cuvinte alese viața și trăirea acestui mare sfânt, prăznuit astăzi.
La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit celor care s-au ostenit pentru organizarea hramului, și, în mod special, preacuvioșilor părinți, împreună-slujitori, evidențiind, totodată, legătura istorică a Catedralei Vechi, cu Mănăstirea Hodoș-Bodrog prin episcopii care au fost călugăriți la această mănăstire – Miron Romanul, Ioan Mețianu, Iosif Goldiș, Ioan I. Papp, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei – precum și prin arhimandriții și stareții mănăstirii, directori ai Institutului Teologic, care au slujit ocazional în Catedrala Veche – Augustin Hamsea, Roman Ciorogariu, Vasile Mangra, Dr. Iustin Suciu etc, a precizat Prof. dr. Marcel Tang de la Facultatea de Teologie din Arad.
Hramul Catedralei Vechi s-a încheiat, în seara aceleași zile, prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2964, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Liturghie Arhierească la Catedrala Veche din Arad (2016-06-13)

 Închide 

Liturghie Arhierească la Catedrala Veche din Arad

[2016-06-13]
de by Iulian Dumitrascu

DSC_0038
În Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic), Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Veche a Aradului, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic amintește strădania continuă a Ortodoxiei de a păstra comuniunea dorită între bisericile ei nu doar în vremea sinoadelor ecumenice ci și mai apoi până în vremea noastră prin legături frățești evidente. În contemporaneitate, pregătirea cu mare răspundere a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe ce se ține în acest an tocmai la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, ce amintește de întemeierea Bisericii, dă o nouă perspectivă afirmării misiunii ortodoxe în lume. Biserica Ortodoxă Română înscrie o contribuție însemnată la eveniment, îndemnând pe toți slujitorii și credincioșii ei la rugăciune stăruitoare pentru ajutorul ceresc la această împlinire.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Armonia al Catedralei Vechi, dirijat de prof. Ovidiu Boaru.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit Slujba Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a domnului Vasile Băltean, fost ostenitor la Centrul Eparhial timp de peste 40 de ani, aducând cuvântul cuvenit de cinstire pentru meritele sale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3020, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  A doua zi de Paști la Catedrala Veche din Arad (2016-05-03)

 Închide 

A doua zi de Paști la Catedrala Veche din Arad

[2016-05-03]
de Gratian Moldovan

DSC_0019
În cea de-a doua zi de Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, alături de părinții slujitori ai acestei biserici și în prezența oficialităților locale și a unui număr mare de credincioși.
Cuvântul de învățătură a fost pus sub titlul ,,Vedere sfântă”, în care Chiriarhul a arătat că neputința omenească de a vedea pe Dumnezeu trezește conștiința prezenței Sale în lume și viață.
„Dorința vederii lui Dumnezeu angajează și celelalte simțuri ca și puterile sufletești, cum arată Evanghelia slujbei celei de-a doua învieri, întregită la sfârșitul Săptămânii Luminate cu aceea din Duminica închinată Sf. ap. Toma, sau alte evanghelii ale arătării Mântuitorului ucenicilor Săi după biruința asupra mortii, ca de exemplu la ascultarea cuvântului dumnezeiesc, la cina cu ei prin realitatea Sfintei Împărtășanii, la mireasma Tainei Mirului. Evanghelia zilei atrage luarea aminte asupra mărturiilor întregii Sfinte Scripturi, iar în mod aparte a celei date de Sfantul Ioan Botezătorul despre prezența permanentă a Mântuitorului între ai Săi până la sfârșitul veacului, cum întregește și Sfantul Evanghelist Matei în încheierea scrierii sale. Cinstirea icoanei în Ortodoxie arată Chipul Fiului lui Dumnezeu Întrupat, Care a împlinit lucrarea de restaurare a Chipului lui Dumnezeu în om prin jertfa Sa”, a arătat Chiriarhul.
La momentul împărtășirii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi.
După sfânta slujbă a avut loc o agapă pascală oferită de conducerea Oficiului parohial, după cum subliniază protos. dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3090, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Resfințirea chivotului catedralei istorice din Arad (2016-04-27)

 Închide 

Resfințirea chivotului catedralei istorice din Arad

[2016-04-27]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a resfințit miercuri, 27 aprilie 2016, vechiul chivot al catedralei istorice a Aradului. Evenimentul a avut loc în lăcașul de cult, după oficierea Liturghiei darurilor înainte sfințite, informează Prof. dr. Marcel Tang de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Ilarion V. Felea” din Arad.
Chivotul este cunoscut în istoria locală sub nume de Chivotul lui Bosioc.
„După mai bine de o jumătate de veac de la înstrăinarea acestui obiect-simbol, chivotul a fost recuperat, restaurat și repus la locul cuvenit. Lucrul acesta s-a datorat, întâi de toate, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, care și-a exprimat dorința în nenumărate rânduri de a readuce acest chivot la locul pentru care a fost făcut; această strădanie a Înaltpreasfinției Sale înscriindu-se în grija deosebită pe care o manifestă în permanență, față de tradiția și istoria bisericească locală. La acesta se adaugă osteneala și strădania preacucernicului părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi care, odată cu numirea sa ca și preot-paroh al acestei enorii, a început un amplu proces de renovare, restaurare și recuperare a tot ceea ce înseamnă biserica și zidurile ei, patrimoniul cultural-bisericesc și clădirile anexe”, a precizat Prof. dr. Marcel Tang.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a subliniat rolul pe care îl are un chivot în cultul ortodox, acela de a păstra Sfintele Taine și faptul că momentul sfințirii este unul cu totul deosebit, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Totodată, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat mulțumirea sufletească de a vedea din nou chivotul pe masa Sfântului Altar, așa cum a fost la momentul hirotonirii Înaltpreasfinției Sale, în treapta de diacon.
Mai multe informații despre acest chivot ne-a oferit Prof. dr. Marcel Tang:
„Chivotul este realizat în anul 1899 de către familia vestiților sculptori bisericesc bănățeni, Nistor Bosioc și fiul său Iosif din Berliște. A fost conceput ca parte integrantă a iconostasului, de unde a și împrumutat elemente decorative, precum și a întregului mobilier bisericesc existent. Valoarea sa, la acea vreme, a fost estimată la 230 de florini, sumă achitată integral de văduva Iuliana Florescu din cartierul Pârneava, din vecinătatea Catedralei Vechi. A fost sfințit în același an, la sărbătoarea Rusaliilor, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Chivotul în sine, ca obiect de cult și totodată ca obiect-simbol, precum și momentul sfințirii, au avut un mare ecou în presa vremii, astfel încât Ioan Simnu, epitrop-prim al catedralei, scria în Tribuna Poporului, din 10/22 iulie 1899: «Pompa sfințirii împreunată cu ceremoniile înălțătoare ale marii sărbători, au făcut cea mai evlavioasă înrâurire asupra credincioșilor, din toate structurile societății noastre, în mare număr de față…Chivotul lui Bosioc revarsă asupra privitorilor un farmec plăcut, prin frumusețea sa arhitectonică, prin așezarea figurilor decorative și prin gingășia culorilor sale». Nu trebuie uitată nici contribuția văduvei Iuliana Florescu care împreună cu soțul ei, Petru Florescu, se înscriu între ctitorii și binefăcătorii de seamă ai catedralei. Amintim că Petru Florescu a făcut parte din comitetul de construcție al catedralei și că îl regăsim pe listele donatorilor cu suma de 193 de florini. La acesta se adaugă alte însemnate danii bănești și în obiecte, pe care familia Florescu le-a dăruit Catedralei Vechi din Arad”.
Catedrala istorică din Arad a fost construită în perioada 1862 – 1865.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3060, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Duminica Floriilor la Catedrala arhiepiscopală din Arad (2016-04-25)

 Închide 

Duminica Floriilor la Catedrala arhiepiscopală din Arad

[2016-04-25]
de Gratian Moldovan

IMG_7433
Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost plină de credincioși în Duminica Floriilor. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură a fost pus sub titlul ,,Ramuri și flori”.
„Sfintele citiri din zilele următoare ca și cele premergătoare, istorisesc despre primirile pe care Mântuitorul le-a avut din partea celor din vremea Sa. Unii cu devotament, alții cu nepăsare. Cei nevinovați, copiii și cei în floarea vieții, dau pilda cea mai grăitoare pentru recunoașterea mesianității Mântuitorului. Cazania zilei îndeamnă la adevărata pregătire pentru primirea Sfintei Împărtășanii spre a avea parte, desigur, de dobândirea Ierusalimului ceresc”, a spus Ierarhul.
La inițiativa părintelui diacon Laviniu Morariu, dirijorul Coralei Arhiepiscopale Arad și membru al Corului Academic al Filarmonicii de stat Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a avut loc o premieră muzicală. Corul Academic a dat răspunsurile la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, sub îndrumarea dirijorului doctor Robert Daniel Rădoiaș. Credincioșii prezenți în număr mare au avut bucuria duhovnicească de a asculta armonizarea compozitorului Gheorghe Cucu – o abordare mai puțin cunoscută a cântării corale bisericești. La finalul slujbei, ierarhul a adresat cuvânt de mulțumire și de apreciere dirijorilor și coriștilor, subliniind munca depusă pentru realizarea acestui eveniment, afirmă protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural.
Credincioșii prezenți la ieșirea din sfânta biserică au primit ramuri de salcie care au fost sfințite.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3049, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Seară duhovnicească despre părintele Arsenie Boca la Catedrala Veche din Arad (2016-04-23)

 Închide 

Seară duhovnicească despre părintele Arsenie Boca la Catedrala Veche din Arad

[2016-04-23]
de Gratian Moldovan

IMG_2187
Conferința cu titlul ,,Aspecte din viața și învățătura duhovnicească a părintelui Arsenie Boca” s-a desfășurat vineri, 22 aprilie 2016, la Catedrala Veche din Arad. Părintele dr. Vasile Vlad, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, a susținut tema. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Acțiunea face parte din ciclul Serilor duhovnicești de la Catedrala Veche și s-a desfășurat în sala de festivități a Parohiei Ortodoxe Arad-Centru. Acestea sunt organizate de către Asociația parohial㠄Calea mântuirii”.
Deschiderea acestei conferințe a fost făcută de părintele Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și organizatorul acestor seri duhovnicești.
Referatul părintelui Vasile Vlad a fost structurat în două părți.
„În prima parte a întrunirii, părintele a prezentat câteva aspecte comparative legate de scrierile părintelui Arsenie Boca și celelalte scrise de autori care prin neînțelegere rup din context texte din gândirea părintelui, aducând astfel mari deservicii părintelui. Scrierile părintelui Arsenie Boca nu pot fi abordate în mod superficial ci ele trebuie înțelese trăind în duhul părintelui”, subliniază protos. dr. Iustin Popovici, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.
În cea de-a doua parte a referatului său, părintele Vasile Vlad a pus în lumină câteva aspect legate de ,,chipul părintelui Arsenie Boca”, vorbind îndeosebi despre teologia academică și duhovnicească a părintelui Arsenie Boca, care scria cu o limpezime excepțională.
„Teologia sa are o dimensiune profetică. Ea este o teologie duhovnicească, deoarece el a coborât mintea sa în inimă. Părintele Arsenie Boca este numit și ,,ctitor al Filocaliei” pentru contribuția însemnată pe care a avut-o alături de părintele Dumitru Stăniloae la traducerea Filocaliei în limba română din limba greacă”, a menționat părintele Vasile Vlad.
De altfel, părintele Vasile Vlad a avut șansa să-l cunoască în viață pe părintele Arsenie Boca, și a participat și la înmormântarea sa la Mănăstirea Prislop în anul 1989. La finalul întrunirii, părintele conferențiar a răspuns nenumăratelor întrebări legate de viața minunată, trăirea și învățăturile părintelui Arsenie Boca. De asemenea, a amintit și faptul că s-a întrunit comisia care lucrează la întocmirea dosarului pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca.
Aceasta a fost cea de-a opta seară duhovnicească organizată la Catedrala Veche din Arad.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3046, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05

»  Seară duhovnicească la început de Triod, la Catedrala Veche din Arad (2016-02-27)

 Închide 

Seară duhovnicească la început de Triod, la Catedrala Veche din Arad

[2016-02-27]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în seara zilei de vineri, 26 februarie 2016, Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a susținut o conferință cu titlul „Triodul – timp de pregătire duhovnicească spre Înviere. Aspecte ascetice și liturgice”, a precizat Prof. dr. Marcel Tang.
Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Parohiei Ortodoxe Române Arad - Centru (Catedrala Veche) și a fost organizat de Asociația parohial㠄Calea mântuirii”. Deschiderea acestei conferințe a fost făcută de părintele Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodox㠄Ilarion V. Felea” din Arad și organizatorul acestor seri duhovnicești.
Cu acest prilej, Părintele Iustin a vorbit celor prezenți despre Triod, care este cunoscut atât ca o carte de cult, cât și ca o perioadă liturgică a anului bisericesc. Triodul ca și carte de cult, cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale din perioada liturgică a Triodului. Denumirea cărții provine de la numărul odelor (cântărilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse în Octoih și Minei, formate din opt (nouă) ode, în Triod sunt numai trei.
Perioada Triodului este structurata în 3 săptămâni/ 4 duminici de pregătire pentru Postului Sfintelor Paști (Duminica Vameșului și a Fariseului; Duminica Fiului Risipitor; Duminica Înfricoșatei Judecăți - numită și Duminica lăsatului sec de carne; Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numită și Duminica iertării sau Duminica lăsatului sec de brânză) și 7 săptămâni/6 duminici ale Postului Mare (Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfântului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca și Duminica Floriilor).
De asemenea, părintele a insistat asupra modului de trăire a perioadei Triodului, căința și efortul întoarcerii la pocăință, amintirea păcatelor și frica de gândul judecății, elemente specifice acestei perioade care-l îndeamnă pe credincios la străpungerea inimii.
În Triod, ca și carte, putem regăsi nu numai duhul Postului, ci și duhul Ortodoxiei însăși, duhul viziunii sale pascale asupra vieții, morții și veșniciei.
Aceasta a fost ce-a de-a șasea seară duhovnicească organizată la Catedrala Veche, deschiderea șirului serilor duhovnicești fiind făcută de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, prin conferința cu tema „Darurile Rusaliilor”, la 29 mai 2015.
Serile duhovnicești de la Catedrala Veche, se doresc a fi un răspuns la căutările omului contemporan și un bun prilej de a-și lămuri întrebări referitoare la credință și viața duhovnicească.
În ce-a de-a doua parte a întrunirii, Părintele Iustin Popovici a răspuns întrebărilor celor prezenți, dând și multe exemple din viața personală și mănăstirească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3185, Ultimul acces: 2020-10-01 18:21:05


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:7422
Data ultimei vizualizări:2020-10-01 18:21:05
Data actualizare:2016-09-29 14:05:10
Data încărcării:2006-03-17 06:27:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Nelu_Pozaru: 3, virtualarad.net: 1, ro.wikipedia.org: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-01
Contor: 135

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-12
Contor: 46

Vedere de ansamblu
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2011-05-08
Contor: 75

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-11-30
Contor: 132

Vedere de ansamblu
Foto: virtualarad.net

Data: 2012-12-01
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-12-01
Contor: 23

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru