Bobaita :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Bobaița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Bobaița
Comună:Malovăț
Județ:Mehedinți
Cod poștal:227318
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.episcopiaseverinului.ro, www.primariaMalovat.ro, www.sejMH.ro, www.prefecturaMehedinti.ro
Preot:COLIBASANU LUCIAN
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Marturii scrise, din care sa reiese data cand a fost construita biserica din satul Bobaita, nu se gasesc. In lucrarea lui Nicolaie Stoicescu , , Bibliografia localitatilor si monumentelor feudale din Romania’’ , dupa anuarul din anul 1909, se indica ca data a bisericii anul 1832-1834. Aceasta data nu pare a fi exacta deoarece sub streasina dinspre miazazi a bisericii se gaseste o cruce care strajuieste mormantul ctitorului Mihai Trocan, si pe care este sapat urmatoarea inscriptie: ”Aici odihneste Mihai Trocan mort in anul 1814. ’’ Deci la 1814 biserica exista, acea biserica fiind facuta din lemn sub forma de corabie si acoperita cu blane de stejar lungi de 1metru si prise cu cuie facute de fierar. Aceasta biserica a servit ca locasi de cult si rugaciune pana in anul 1911, cand a fost sfintita actuala biserica.
Biserica actuala este construita din caramida cu temelie din piatra cioplita si ziduri groase, pe care se sprijina boltile frumo arcuite. Are o singura turla in fata care serveste si de clopotnita si este acoperita cu tigla.
Forma bisericii este de cruce, cu tinda si in interior impartita in trei incaperi: pronaos, naos si altar, avand o pictura in stil modern, avand culori vii. Pictorul care a realizat aceasta lucrare se numeste Constantinescu Dumitru. Lucrarea a inceput in anul 1900 si s-a terminat in anul 1911. Lucrarea a fost initiata cu sprijinul moral si material al Profesorului Universitar Doctor Dumitru Draghiescu, care a a donat bisericii un clopot mare avand sapat pe el urmatoarea inscriptie:, , Acest clopot s-a daruit bisericii Comunei Bobaita de profesorul universitar doctor Dumitru Draghiescu si sotia sa Vasilica, fiind preot al bisericii Gheorghe Iovitu azi 1911 iunie 13”, precum si din ajutorul locuitorilor satului si alti locuitorei din imprejurimi, dupa cum arata pisania din fata bisericii: , , Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Sfantul Nicolaie, s-a ridicat din temelie, din caramida cu ajutorul si osteneala obstei locuitorilor din satul Bobaita si prin concursul moral al domnului Profesor Universitar Doctor Dumitru Draghiescu cu sotia sa Vasilica si alti locuitori din imprejurimi”.
Lucrarea a inceput in anul 1900 si s-a terminat in 1911, cand s-a sfintit in ziua de 4 noiembrie de catre Prea Sfintitul Episcop al Ramnicului Noul Severin D. D. Ghenadie Georgescu, protoiereu al judetului fiind Iconom Stafrofor I. V. Raiculescu, iar Preot Paroh fiind Gheorghe Iovitu si epitrop domnul Ilie N. Dragotoniu.
Pamantul pe care s-a construit biserica este donat de Gheorghe M. Trocan si sotia sa Irina; precum si de Danila Trocan. Terenul pe care este construita biserica fiind argilos si lucrarea nefiind prevazuta cu strat izolator, biserica a capatat igrasie care s-a ridicat pana la 1 œ metri, distrugand toata tamplaria si dusumeaua, fapt pentru care a determinat inchiderea ei. In anul 1928 odata cu venirea preotului Pantelie Sfetcu, a inceput lucrarile in vederea reparatiei. Prin staruinta si oboseala preatului a fost adus un inginer de la Bucuresti, s-au facut constatarile si s-au dat indicatiile necesare pentru lucrarile de scoatere a apei din fundatie. In acest scop s-a facut de jur imprejurul bisericii la o departare de 6 metri de temelie, un canal adanc de 2 metri, care s-a umplut pe o inaltime de 1 œ metri cu bolovani de rau, apoi asternut un strat de maracini si apoi acoperit cu pamant.
S-a scos tot pamantul din interiorul bisericii si s-au facut drenuri pe sub temelie pana la canalul colector, umplute de asemenea cu bolovani, s-a introdus pamant uscat, zgura si pardoseaua. Canalul colector din jurul bisericii a fost prelungit cu un canal lung de 80 metri avand scurgere si cadere spre miaza-zi, s-a refacut tencuiala s-au facut Sfintele Usi Imparatesti si s-a acoperit cu tabla. In loc de strane sa-a asezat sacune vieneze. A fost resfintita de catre Protoiereul Popescu Constantin Traian. Toata lucrarea a fost facuta cu osteneala Preotului Pantele Sfetcu si cu contributia si ajutorullocuitirilor satului si alto binevoitori.
La Sfantul Altar al Bisericii au slujit urmatorii preoti:
• 1911- 1928 Preot IOVITU Gheorghe.
• 1928- 1948 Preot SFETCU Pantele
• 1948 -1967 Preoti titulari si loctiitori
 Preot GHEORGHIU Vladimir
 Preot GANUCI Ilie
 Preot CANTARAGIU Nicolaie
 Preot IONESCU Ion
 Preot SMARANDESCU Stefan
 Preot LETEA Rafael.
• 1967-1974 Preot SFETCU Pantele
• 1974-1986 Preot ILIESCU Dumitru
• 1986-1994 Preot CARABA Florin
• 1994-1997 Preot METELEAUCA Doru
• 2000-2002 Preot suplinitor BENGA Dumitru
• De la 1 septembrie 2002 - prezent Preot Paroh: COLIBASANU LUCIAN
Nr. vizualizări:4805
Data ultimei vizualizări:2021-02-24 18:19:29
Data ultimei actualizări:2006-04-28 11:43:40
Data încărcării pe sit:2006-04-28 11:43:40
Nr. Mesaje:1
Urare:
(2011-02-28)
Multa sanatate, bucurii pace si liniste sufleteasca tuturor enoriasilor parohiei Bobaita, in frunte cu parintele paroh LUCIAN .
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-08
Aparat: Panasonic DMC-FX10
Contor: 104

Vedere din lateral
Foto: Voluntar