Moreni :: Manastirea Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului
Moreni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Moreni
Comună:Deleni
Județ:Vaslui
Cod poștal:737172
Persoană de contact :monahia Mercas Frăsina
Telefon :0235... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.DeleniVaslui.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Mercaș Mihai
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Sfantul asezamant dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea, fiind ctitorit de slugerul Lupan Buznea, in timpul domnitorului Petru Rares. Pe locul primei biserici de lemn distruse, in anul 1801 a fost ridicata de catre credinciosii Horduna si Giusca o noua biserica.
Manastirea Moreni - scurt istoric
Desfiintata in anul 1959, Manastirea Moreni a fost reanfiintata in 1990. Duhovnicul manastirii, protosinghelul Meletie Mercas, a construit un ansamblu de chilii, avand incorporat si un paraclis. S-a amenajat un frumos muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si s-au infiintat ateliere de tricotat si confectionat vesminte bisericesti.
"Cu voia Tatalui Ceresc s-a zidit pe aceste plaiuri aceasta manastire cu binecuvantarea Prea Sfintitului Eftimie intre anii 1992-1996. Dumnzeu Fiul ne-a iubit, ne-a chemat si ne-a vrednicit de aceasta sfanta slujire, dandu-ne gand si putere executarii acestei constructii la initiativa si straduinta Parintelui Protos. Meletie Mercas, ctitor, impreuna cu vietuitoarele acestei Manastiri si prin contributia credinciosilor din tara.
Dumnezeu prin Duhul Sfant pe toate le-a savarsit prin plinatatea Harului astfel sub arhiereasca pastorire a Prea Sfintitului Ioachim s-a sfintit acest locas in anul 1997, luna septembrie, ziua 07. Pictura in tehnica fresca si iconografie in stil neobizantin s-a executat de pictorul Zarnescu. Catapeteasma si mobilierul de stejar sculptat au fost executate de Moldoveanu si Gafton.
Acest Sfant Locas s-a ridicat in cinstea Maicii Domnului spre slava lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai, spre vesnica pomenire in Imparatia Sa, a tuturor celor ce au contribuit si s-au ostenit la aceasta zidire. Amin! "
Complexul monahal, construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale, cuprinde: biserica si clopotnita veche, biserica-paraclis, turnul-clopotnita, chiliile, trapeza, Centrul Scriptoria, muzeul de arta religioasa, biblioteca, cladirile anexe si zidul de incinta.
La intrare este amplasata o poarta monumentala, sculptata in lemn de stejar, opera a sculptorului Ionel Bulgaru, realizata in anul 1996, in stilul caracteristic artei populare, decorata cu zece scene religioase in altorelief, marginite de doua coloane torsate, surmontate de un acoperis in doua ape de sindrila si o cruce latina.
Turnul Clopotnita, de 23 de metri, este unul dintre cele mai impunatoare din zona, impresionand prin monumentalitate si armonia proportiilor. Poarta acestei constructii este sculptata de mesterul C. Modoranu in anul 1997. Chiliile sunt construite de o parte si de alta a bisericii paraclis si in celelalte doua cladiri, dinspre nord si sud, ale complexului monahal.
Alte informații:Mănăstire de maici .
Deține ateliere de tricotat si de lucrat vesminte preotesti. S-a amenajat un punct muzeistic bibliofil si cu obiecte de arta bisericeasca. Manastirea de afla in codru, iar in incinta are nuci, livezi și viță-de-vie.
Manastirea Moreni este situata la 37 de kilometri de Vaslui si la 10 kilometri de drumul european Bucuresti-Albita, pe drumul judetean spre comuna Costesti. Aceasta asezare calugareasca se odihneste de sute de ani sub adapostul unui deal, intr-un loc plin de farmec si singuratate, care incanta ochiul trecatorului si revarsa o deosebita bucurie si pace in sufletele ce zabovesc la adapostul zidurilor. Manastirea are posibilitati de cazare.
Nr. vizualizări:17611
Data ultimei vizualizări:2021-10-18 08:25:11
Data ultimei actualizări:2013-12-11 08:41:26
Data încărcării pe sit:2006-03-17 06:27:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-00-00
Contor: 299

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță