Bogdanesti :: Manastirea Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Ortodoxă
Bogdănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Bogdănești
Comună:Bogdănești
Județ:Suceava
Cod poștal:727035
Telefon :0733... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Gheroghe Loghinoaia
Hram:Sf. Ilie, Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Inceputurile Manastirii Bogdanesti provin din jurul anului 1363 cand Voievodul Bogdan I Intemeietorul impreuna cu Maria, doamna sa, zideste aici o manastire - Bogdana, schitul Bogdanesti sau Bogoslovul pentru a servi drept biserica domneasca. Arhimandritul Narcis Cretulescu in "Istoria Sfintei Manastiri Rasca" (1901) spune in legatura cu intemeierea ei ca: "Pe la anii 1343 - 1365, un Bogdan-Voda, poate cel dintai cu acest nume, se intoarce din bejenie de la Maramures, inconjurat de moldoveni si cler, se stabileste in targul Baia, se face proprietar pe mosia cu satul Bogdanesti si in memoria descalecarii lui cladeste biserica Manastirii Bogdanesti, pe numele lui, biserica cu hramul Sfantul Neculai".
Timp de 150 de ani, firava constructie din lemn a rezistat curgerii timpului si atacatorilor, pentru ca, in 1510, sa fie distrusa din temelii de tatari. In 1511 – 1512 o mana de calugari vor ca sa o refaca tot pe vechiul loc cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare. "Bogdan o inzestreaza cu obiecte de gospodarie, cu mosia Bogdanesti, inconjuratoare manastirii. . . ii da zestre alte pamanturi domnesti, luate din trupul pamanturilor manastirii Neamt". Stradania lor nu izbandeste iar in anul 1542 Petru Rares va stramuta vechiul asezamant intemeind Manastirea Rasca.
Documentele istorice mai amintesc in sec. al XVII-lea cateva incercari de revigorare a vietii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan, dar si acestea sunt de scurta durata.
Anul 1994 va aduce o noua etapa in viata vechii manastiri. Credinciosiii locului incep rezidirea Manastirii Bogdanesti pe un nou amplasament, dupa ce in 1993 au marcat locul vechiului locas de rugaciune prin inaltarea unei troite.
De aceasta data, piatra si cimentul prind viata in formele noii bisericii, care se vrea un altar inchinat Voievodului descalecat din Maramures.
Hramul Manastirii este Sf. Prooroc Ilie, praznuit aici in prima duminica dupa 20 iulie. Deasemenea, o importanta zi de pelerinaj este si sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie) , al doilea hram al bisericii.
Alte informații:Manastirea Bogdanești este situata la circa 15 km sud de Falticeni (județul Suceava) , la marginea comunei Bogdanești, straveche vatra de razeși. Manastirea reia o straveche tradiție monahica, voievodul Bogdan I (1359-1365) , intemeietorul statului Moldova construind aici in jurul anului 1363 schitul Bogdanești (sau Bogoslovul) care avea și rol de biserica domneasca, fiind situat la cațiva kilometri SE de Baia, vechea capitala a Moldovei. Biserica de lemn a fost distrusa complet de tatari in anul 1510, dar așezamantul a fost refacut cu sprijinul lui Bogdan al III-lea (fiul lui Ștefan cel Mare) . Cu toate acestea, in 1542, domnitorul Petru Rareș muta așezamantul in apropiere, intemeiend Manastirea Rașca. Manastirea Bogdanești și-a mai continuat existența pentru scurte perioade ca schit de calugari sau de maici.
Manastirea Bogdanești a fost construita incepand cu anul 1994 și a fost sfințita in anul 2006. Ctitorul așezamantului, intemeiat de la inceput numai in scop filantropic pentru ajutorarea batranilor și a nevoiașilor, este preotul Gheorghe Loghinoaia. Tot ce vedem acum aici aici s-a construit de la zero. Inainte ca preotul Gheorghe Loghinoaia sa-și inceapa lucrarea, locul era gol, un camp imens. Tot așezamantul duhovnic și filantropic s-a facut de pe o zi pe alta, ”fara bani”. Manastirea actuala este constituita din biserica, agheasmatar, clopotnița, monumentul lui Bogdan Voda (primul ctitor) , fantana, cladiri anexe, un colț etnografic. In curtea manastirii se afla și așezamantul creștin filantropic "Acoperamantul Maicii Domnului" inființat in 1995. In afara de acesta, la intrarea in manastire este un nou și frumos camin de batrani, sfințit in 2010.
Hramul principal al Manastirii Bogdanești este de Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit in prima duminica dupa 20 iulie. Al doilea hram, zi de pelerinaj, este sarbatoarea Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie) . Mari parinți ai ortodoxiei romanești, Arsenie Boca (de la Manastirea Prislop) și Iustin Parvu (de la Manastirea Petru Voda) , iubiți de popor dar inca necanonizați, se gasesc la loc de cinste atat in biserica, cat și in afara ei.
In caminul manastirii sunt ingrijiți 130 de batrani sau oameni saraci, ajunși in pragul disperarii. Mulți dintre ei sunt cazuri speciale sau prezinta infirmitați severe. De subliniat ca așezamantul filantropic funcționeaza fara ajutor de la autoritațile statului. Principalul sprijin sunt actele de caritate și oamenii care vin din toate colturile tarii incarcati cu cele necesare batranilor. Pentru toți cei oropsiți care și-au gasit alinarea aici, parintele Gheorghe Loghinoaia este un sfant.
Nr. vizualizări:27105
Data ultimei vizualizări:2021-10-21 23:01:51
Data ultimei actualizări:2018-10-05 12:28:17
Data încărcării pe sit:2006-04-30 09:39:37
Nr. Mesaje:1
Mulțumiri:
(2017-12-16)
buna dimineata! respect si admiratie preotilor Gheorghe Loghinoaia si Florentin Loghinoaia. sfintiile voastre ati acceptat ca mama noastra Elisabeta Hantar , desi a apartinut altei parohii din com Bogdanesti, parohia pe stil vechi, sa fie inmormintata , conform dorintei ei , alaturi de parinti si frati in cimitirul bisericii pe stil nou , SF ARHANGHELI MIHAIL si GAVRIIL, biserica pe care o pastoriti. ne am bucurat de o slujba de inmormintare , de intelegere si compasiune mai mult decit ne am fi asteptat , demne de tot respectul nostru , fiii si fiicele ei. indreptam inca o data catre sfintiile voastre toata gratitudinea pe care o meritati Dvs si aceleasi ginduri si respect si pictorului si " omului de curte al bisericii "(iertati mi nestiinta rangului ce il ocupa, si mi am permis sa l numesc astfel!) pe numele sau Vasile. intoarca vi se , in familii si in parohie, macar putin din tot ce ati facut pentru noi. alese ginduri in prag de sarbatori!
@gmail.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy