Bogdanesti :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Bogdănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bogdănești
Comună:Bogdănești
Județ:Suceava
Adresa:în cimitir
Cod poștal:727035
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Florentin Loghinoaia
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Ștefan cel Mare (la paraclis)
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Prima atestare a bisericii de lemn din satul Bogdănești datează din anul 1779, ea figurând pe un Octoih al bisericii, tipărit la Râmnic în 1776, cu însemnarea: “În văleat 7287 (1779) să se știe că această sfântă carte au cumpărat Dorofteiu Solcanu și cu feciorii dumisale. . . Și s-a așezat în biserică în satul Bogdănești, să fie în vecia veacului. Amin”.
O altă atestare a vechimii acestei biserici este inscripția de pe clopotul mijlociu cu textul: “Simion, ani de la Iisus Hristos 1783”. În jurul anului 1836, preotul Solcanu a dăruit bisericii un Octoih mare, iar un pomelnic de lemn, pictat, datează din anul 1845.
Biserica a fost construită pe malul pârâului Bogdăneasa, dar ca urmare a alunecărilor de teren a fost demontată în perioada 1803-1805 și mutată mai la vest, în interiorul cimitirului sătesc. După ce a fost reparat în 1872, lăcașul de cult a fost mutat într-o zi de vară din anul 1904 pe amplasamentul actual. Nu s-a mai apelat de această dată la procedeul demontării, biserica fiind trasă de patru perechi de boi peste grinzile de brad unse cu untură de porc.
În anul 1911, s-au efectuat o nouă serie de lucrări de reparații ale edificiului, apoi, în 1912, i s-a adăugat un pridvor și o clopotniță. În anul 1936, a fost dublat diaconiconul, aflat la sudul altarului, de un veșmântar.
La data de 30 mai 2003, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților și cu purtarea de grijă a parohului, pr. prof. dr. Florentin Loghinoaia, s-a început construcția Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ridicat pe locul vechii case de prăznuire (din scândură de brad acoperită cu azbest) a Bisericii „Sf. Voievozi”. La 29 mai 2005, IPS Pimen a sfințit și cele două cruci, înălțate deasupra altarului și turnului paraclisului. Paraclisul a fost sfințit de către același înalt ierarh, în fruntea unui distins sobor de preoți și diaconi, la 31 mai 2009. Cu acest prilej, ierarhul a depus în Biserica „Sfinții Voievozi” medalionul cu sfintele moaște ale Sf. Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Haralambie și Sf. Mc. Ioan cel Nou, medalion adus de la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni.
Catapeteasma paraclisului a fost confecționată din lemn de stejar de meșteri din părțile Neamțului și pictată de frații preoți Daniel și Gabriel Ciofu, care au zugrăvit și pereții paraclisului. Paraclisul are un cerdac din lemn și un turn, având o lungime de 51 de metri. În pronaosul paraclisului a fost amenajată o sală de mese pentru circa 200 de persoane aflate în nevoi.
Alte informații:Biserica de lemn din Bogdănești este construită în formă de cruce, având abside poligonale și bolți originale, astăzi tencuite. Inițial, era formată din trei spații: pronaos, naos și altar, apoi i s-a adăugat în anul 1912 și un pridvor. Altarul bisericii are o formă pentagonală, având în părțile laterale două anexe de formă pătrată: proscomidiarul (în partea de nord) și diaconiconul (în partea de sud) .
Biserica are pereții din bârne de brad cioplite și îmbinate în „coadă de rândunică”, aceștia fiind placați înainte de al doilea război mondial cu scânduri vopsite cu verde. Acoperișul este învelit cu tablă și are o streașină îngustă, înfundată cu scânduri. În apropierea bisericii au fost purtate lupte în al doilea război mondial, în partea de nord a absidei altarului distingându-se urmele lăsate de un proiectil, care a explodat în apropiere.
După o inscripție, se pare că pictura a fost executată în 1914, ea fiind restaurată în anul 1936.
Cod Monument:SV-II-m-B-05498
Nr. vizualizări:3779
Data ultimei vizualizări:2021-10-25 23:00:03
Data ultimei actualizări:2018-10-05 12:25:54
Data încărcării pe sit:2006-04-30 09:41:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 164

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu