Boistea :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Boiștea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Boiștea
Comună:Petricani
Județ:Neamț
Cod poștal:617316
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:boistea.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulTarguNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.comunaPetricani.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Gheorghe Trofin
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Schitul Boiștea în care au viețuit la început călugări, apoi călugărițe a dăinuit până la începutul sec. XIX-lea, când apar însemnări ale preoților de mir. Cercetând însemnările făcute pe cărți și icoane, se constată că între anii 1380 – 1860 au avut loc schimbări radicale la biserică. S-au făcut reparații, s-au înlocuit icoanele vechi, cărțile de slujbă și s-au hirotonit preoți de mir și diaconi autohtoni. La reparația din 1937 meșterul dulgher Gheorghe Păvălan din acest sat a găsit între peretele de rezistență și îmbrăcămintea de scândură a absidei laterale dinspre miaz㠖 zi o scândură care purta data 1792 și numele meșterului Simion A. Anei, care a condus lucrările bisericii. Neculai Livadaru care a fost epitrop al bisericii a confirmat de-a lungul vremii această afirmație. În podul bisericii s-au găsit o icoană a Sf. Ierarh Nicolaie cu inscripție în limba slavonă datată din 1779 și care a fost fixată în partea de nord a catapetesmei, iar în anul 1832 a fost înlocuită cu alta dăruită de Busuioc Bicleanu. Aceste descoperiri atestă că biserica a fost construită în ultimul sfert al veacului VIII – lea. În pomelnicul din 1856 sunt trecuți la morți Ghedeon Arhiepiscop, Veniamin Mitropolit, Elisabeta Schimonahaia stareța, etc, precum și foarte mulți enoriași. Biserica este construită în întregime din lemn, iar pe dinăuntru este tencuită și pictată în stil Bizantin în 1846 de pictorul Vasile Muraru. Forma bisericii este de cruce treplată, are trei turnuri și este acoperită cu tablă zincată. Intrarea în biserică se face printr-un pridvor construit în partea de miaz㠖 zi. Pronaosul este despărțit de naos printr-un perete de lemn boltit. În partea de Apus a bisericii se află clopotnița construită în anul 1888 care are formă dreptunghiulară cu boltă la mijloc pentru trecere cu acoperișul în formă capiformă. Clopotul aceste clopotnițe datează din anul 1850 iar catapeteasma din sec. al VIII-lea.
Alte informații:Satul BOIȘTEA este așezat pe versantul sudic al Dealului Boiștea la o distanță de 11 Km față de orașul Tg. Neamț.
Nr. vizualizări:2930
Data ultimei vizualizări:2021-05-15 10:48:08
Data ultimei actualizări:2016-04-20 14:11:21
Data încărcării pe sit:2006-04-30 18:08:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-04-20
Contor: 81

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View